Dodaj do ulubionych

gotujecie? co jecie?

08.09.11, 13:08
Pomyslalam sobie, ze zrobie sonde forumowa:) Lubicie gotowac? Co zazwyczaj gotujecie w tygodniu, jak chodzicie do pracy? A moze kupujecie gotowce/mrozonki/fast foody? Chce Wam sie po pracy stac przy garach? :) CIekawa jestem, jak to wyglada w Waszych domach.
Obserwuj wątek
    • varia1 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:18
      lubię gotować
      ale najczęściej gotuje mój partner bo też lubi... to co mu będę bronić, prawda?
      dzieci moje też sobie w kuchni dają radę
      więc jestem rozpieszczana
    • samotnadziewczynka Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:24
      Wczoraj było spagetti, dziś opiekany kalafiorek, jajko sadzone, ziemniaczki z koperkiem i maślanka.
      • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:25
        samotnadziewczynka napisała:

> opiekany kalafiorek, jajko sadzone, ziemniaczki z koperkiem i maślanka.

mniamniammniammniam!
        • samotnadziewczynka Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:31
          A przedwczoraj pyszne naleśniki z serem i dżemikiem wiśniowym lub brzoskwiniowym.
          • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:33
            Tylko uważaj już z tymi zdrobnionkami ;P
            • six_a Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:34
              do wyrzyganka jeden kroczuś.
              • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:36
                Obiadusiek był za suteczki?
                :D
                • six_a Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:46
                  takusio jakbysio:)
      • esco_bar Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 16:20
        samotnadziewczynka napisała:

> Wczoraj było spagetti, dziś opiekany kalafiorek, jajko sadzone, ziemniaczki z k
        > operkiem i maślanka.

nie zapchalista sie tym kalafiorkiem z ziemniaczkami ?
        na kolacje ugotujcie sobie burakow , bedzie pasowac do was jak ulal
    • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:24
      Lubię, ale zrywami, nie lubię musieć.
      Dziś robię te cholerne scones, bo się wczoraj okazało, że mi suszone wiśnie wyszli.
      I zapiekankę makaronową, bo jutro przed wyjazdem w 10 minut odgrzeję, a czas przeznaczony na weekend jest święty.
      W weekendy w sezonie wyjazdowym różnie bywa z żarciem, bo nie zawsze jest gdzie i jak ugotować. Ale jak przestaniemy się tak szlajać, gotowania będzie więcej.
      Zamierzam przywieźć z tego weekendu ogromną dynię.
      • swiete.jeze Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:28
        > Zamierzam przywieźć z tego weekendu ogromną dynię.

Plan na podpieprzenie komuś z ogródka?
        • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:34
          Nie, grzecznie kupię od gospodarza. Upatrzyłam sobie niedaleko boiska, pod lasem takie olbrzymy, że chyba do dachu będzie trzeba przymocować ;)
          • simply_z Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:55
            dasz mi przepis na zupe z dynii
            • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:02
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51564731,117922777.html
              • simply_z Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:41
                dziekuje;)
      • czustka Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:28
        Mąż gotuje w weekend na cały tydzień , porcjuje , swoją część zabiera i wyjeżdza , dla mnie zamraża.
        • miziu_miziu Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:40
          Gotuje codziennie dwudaniowe obiady, czasami zupe robie na 2 dni. Cieple kolacje w jesienne i zimowe wieczory to tez norma u nas. Mamy wszyscy dobra przemiane materii, nie stronimy od aktywnosci fizycznej i raczej nie przepadamy za tlustym czy bardzo slodkim jedzeniem wiec jestesmy szczupli mimo obfitych posilkow. Uwielbiam gotowac, korzystac z nowych przepisow, kombinowac ze smakami i nikomu nie daje wstepu do mojego krolestwa. Domownikom to pasuje. Nieraz czestuje tez sasiadow, z ktorymi jestesmy zaprzyjaznieni, zapraszam rodzine, znajomych i nie zdarzylo sie zeby komus nie smakowalo. Zawsze zostaje zjedzone wszystko :) Troche inaczej sprawa wyglada z moim dwulatkiem bo ciagle zmieniaja mu sie upodobania do roznych potraw ale przeciez gdy bardzo grymasi, zawsze moge zrobic dla niego specjalnie cos co lubi.
          • wez_sie a lubisz kebaba? 08.09.11, 14:30
            co?
        • ipone123 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:41
          no TY to masz dobrze:) u mnie akurat w druga strone... Ale tez nie narzekam. Moj pracuje duzo ciezej niz ja (a tez mu sie zdarza cos czasem ugotowac).
          A czasami w drodze z pracy kupujemy cos na wynos, zeby oszczedzic czas i moc sie poobijac caly wieczor razem:)
    • a_nonima Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:32
      Uuuuwielbiam gotować!!!!
      W tygodniu:
      ziemniaczki pieczone z kurczakiem i cytryną,
      mini kotlety mielone z miętą
      udka w sosie teriaki
      rosół domowy
      makaron z mielonym po grecku (z odrobiną cynamonu)
      łosoś w sosie czosnkowo-pietruszkowym
      sadzone, ziemniaki, mizeria
      roladki z piersi nadziewane mozarellą i suszonymi pomidorami, zawinięte w plaster szynki
      I takie tam inne. Większość dań robi się szybko
      • ipone123 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:43
        anonima, moge sie do Ciebie wprowadzic? ;)
      • wez_sie Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:50
        i to wszystko zjadlas sama za jednym razem?
    • six_a Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:33
      nawet nie wiecie, jakie trudne jest to jedzenie, spocić się można, dlatego czekam na jedzenie dla astronautów, w jakichś kostkach najlepiej albo tabletkach. będzie można nogi zluzować albo nawet położyć na stół.

1. Siedzieć należy nie tylko wygodnie i pewnie, lecz także ładnie i elegancko.
      2. Nogi pod stołem trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie poruszamy nogami.
      3. Głowy nie należy podpierać ręką.
      4. Kobieta powinna, ściskając lekko kolana, skrzyżować nogi w okolicy podudzia (powyżej kostek). ...

www.gotowanie.v9.pl/savoir_vivre/3.html
      • jasna_olera Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:44
        no chyba że się je tak jak w 9 i pół tygodnia, to i nóg się zwartych nie trzyma, nie krzyżuje się i elegancko nie jest. Tylko spocić się można równie mocno
      • wez_sie kotlety mielone 08.09.11, 13:46
        to w koncu ile czasu zajmuje ci ich przyrzadzenie?
        • six_a Re: kotlety mielone 08.09.11, 13:59
          tyle, ile pisałam.
          a cio. chcesz się ścigać?
          • wez_sie Re: kotlety mielone 08.09.11, 14:03
            kotlety mielone sa bleeee
            ja wole kebaba na osssstro.
            mniam mniam mniam.
            https://www.almadina.pl/asortyment/gyros-mk.jpg
            • six_a Re: kotlety mielone 08.09.11, 14:12
              a ja to nawet jadłam ostatnio kebab w ałtlecie, ale nie wyglądał tak paskudnie, jak to coś na pierwszym planie.
              • wez_sie Re: kotlety mielone 08.09.11, 14:18
                jadlas kebaba w altlecie w piascznie? i nic mi wczesniej nie powiedzialas? jestem od niego uzalezniony. mam w domu z 6 kebabow stamtont zamrozonych i odgrzewam w mikroweli ale najlepszy i tak swiezy.
                • six_a Re: kotlety mielone 08.09.11, 14:36
                  niuchniuch, wyczuwam regularnego świra lub co najmniej kebabską histerię.
                  • wez_sie Re: kotlety mielone 08.09.11, 14:47
                    a co wolisz?
                    • six_a Re: kotlety mielone 08.09.11, 16:31
                      po grecku

sałatkę!
      • mumia_ramzesa Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:06
        Risotto z warzywami, pieczarkami i ziołami moze byc?
        Sa jeszcze takie zalewane zimna woda, zachodza reakcje chem. i wychodzi goracy obiad. No i kto umie najszybciej ugotowac?
        • six_a Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:15
          No i kto umie najszybciej ugotowac?
          :) no nie ja.
          ale fajny link, dzięks.
    • vandikia Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:51
      gotuję na ogół zupę i jakieś mięso lub rybę z ziemniakami, kaszą, ryżem i surówką
      nie zawsze mi się chce ale jakoś mi weszło w krew, gotowanie zaczynam ok 18.30

w tygodniu raczej nie robię zapiekanek typu lasagne czy bardziej skomplikowanych potraw
      • wez_sie Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 13:53
        kebab jest spoko rozwiazaniem
      • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:03
        Sos boloński do lazanii możesz sobie zrobić dzień wcześniej, robiąc inny obiad.
        Podobnie nadzienie szpinakowe, czy inne, jakie lubisz.
        Beszamelu się długo nie robi.
        • tezee Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:12
          najlepszym pomysłem kuchennym jaki dotąd odkryłam, było zaopatrywanie się w gotowe ciasto francuskie , można nadziewac czym popadnie i jest super , szybko smacznie , ciekawie.
        • vandikia Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:27
          a jakoś mi się długo schodzi z lazanią :) poza tym czas pieczenia jest dość długi i jak bym miała wrócić do domu, przygotować ją i upiec, to bym chyba padła z głodu ;) chociaż przyznam, że ostatnio kilka razy robiłam ją wieczorem i jedliśmy na 2 dzień, była o niebo lepsza niż robiona i jedzona tego samego dnia
          no ale jakoś nie przywykłam do robienia tego w tygodniu :)
          • funny_game Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 15:29
            Staram się robić lazanię ze świeżych płatów, takich z lodówki. A nie suchych z półki z makaronami. I wtedy piekę góra pół godziny.
    • wez_sie kebab! kebab! kebab! kebab! kebab! 08.09.11, 13:52
      uwielbiam kebaba.
      potrafie wydac cale kieszonkowe na kebaba.
      lubie na ostro i na grubym ciescie.
      prawdziwy ostry kebab pali dwa razy, 1wszy raz jak sie go je, a 2gi jak... no.

mniam
      smacznego!
    • piotr-wwa Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:09
      Ja lubię gotować.
      Gotuję zawsze na kilka dni, więc w tygodniu głównie odgrzewam.
      Co gotuję - różnie - w zależności od tego na co jest ochota. Raz jest to zupa innym razem jest tot drugie danie.

• wez_sie pytanie 08.09.11, 14:11
        a lubi pan kebab?
        • tezee Re: pytanie 08.09.11, 14:15
          ja uwielbiam ale z baraniną która jest trudno dostępna niestety, królują kebaby drobiowe nad czym ubolewam !
          • wez_sie Re: pytanie 08.09.11, 14:17
            nad czym ubolewasz, bo nie rozumie
            • tezee Re: pytanie 08.09.11, 14:18
              że w każdej knajpie /budzie króluje kebab z mięsem drobiowym no może jeszcze wieprzowym a ja bym chciała z baraniną , jagnięciną. Takiego trzeba się naszukać w miescie.
              • wez_sie Re: pytanie 08.09.11, 14:19
                mam zamiar zorganizowac spotkanie forumowo-kebabowe
                piszesz sie?
                • tezee Re: pytanie 08.09.11, 14:23
                  nie
                  • wez_sie Re: pytanie 08.09.11, 14:29
                    no wez, chodz
        • piotr-wwa Re: pytanie 08.09.11, 16:58
          nie jadam kebabu:
          - raz się nim strułem,
          - zamówiłem łagodny dostałem ostry (być może dla nich to łagodny)
          - lubię starą polską kuchnię tradycyjną.
    • soulshunter Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:32
      nie gotuje, przychodze na gotowe. Garow tez nie zmywam ani nie robie zakupow . A co.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 22:11
        To ja podobnie;>
      • akle2 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 23:28
        No ale jakieś talenty musisz mieć, skoro gołąbki do gąbki wpadają same. Nie ma nic za darmo :P
    • a_nonima Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:35
      Możecie przestać z tym jedzneiem??
      Głodna jestem nieprzecietnie.
      Dzisiaj robię racuchy drożdżowe na kolację.
      Albo ruskie pierogi.

Ostatnio jadłam przepyszną sałatkę (melon zielony w kostkę, ser portugalski (Biedrona), szynka parmeńska, pomidorki koktailowe, prażony słonecznik i balsamiko w nieprzyzwoitej ilosci). Polecam.
    • ipone123 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 14:54
      ja dzis bede piec karkowke :) teraz stoi w lodowce, zamarynowana w ziolach, czosnku i oliwie. Jak wroce, to pieke, gotuje ziemniaki, ktore nastepnie gniote z maselkiem, lyzka majonezu, troszke majeranku i posypuje koperkiem... Pycha bedzie :)

a na lunch mam wczorajszego kurczaka z warzywami z woku, z ryzem. troche za ostry wyszedl, bo skroilam tam cale chili, wiec w tej chwili ogien mi chyba bucha z buzi, jak to pisze :)
    • mocno.zdziwiona Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 15:22
      Ja często pracuję z domu więc w tak zwanym międzyczasie robię obiad normalny, nie z półproduktów. Z reguły jednodaniowy bo nie przepadam za zupami. W przypadku gdy mam dużo spraw do załatwienia poza domem ratuję się mrożonkami albo słoikami. Chyba że stan taki się przedłuża to wtedy gotuję wieczorami coś co da się podgrzać szybko w mikrofalówce.
    • organza26 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 16:33
      Jako, że jestem na 'pół-Dukanie' gotuje sobie kawałek jakiegoś chudego mięsa + warzywa - no cóż nie będę się zgrywała na zupełnie zdrowo jedząco osobę i przyznam, że warzywa najczęściej są mrożone, z torebki. Niestety na ciągłe (szczególnie zimą i wiosną) jedzenie dużej ilości świerzych warzyw jeszcze mnie nie stać.

Mięsko i warzywa przyprawiam mocno i duszę w małej ilości wody (żadnego oleju). Jak dla mnie pycha a waga leci sobie powoli w dół:)
    • po-trafie Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 16:38
      Srednio raz - dwa razy w tygodniu jemy cos na miescie, w pozostale wieczory gotujemy w domu (ja lub facet, zazwyczaj na zmiane).

Zasadniczo: brazowy ryz lub makaron + warzywa + jakis sos + kurczak lub ryba.
      Albo pieczona ryba z jakimis warzywami, albo same warzywa z miesem, albo zupe, albo omleta z duza iloscia warzyw.
      Moze sie wydawac monotonne, ale jest bardzo duza gama smakow :-)
    • qw994 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 18:23
      Nie umiem, nie gotuję, a podejmowane próby na tym polu są dla mnie stresem. Dlatego w dużej mierze odżywiam się surowiznami. Nie gotowcami, nie mrożonkami i nie fast foodami.
    • lonely.stoner Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 18:26
      ostatnimi czasy jakos jemy chyba czesciej w domu i to raczej jakies takie dania typu:
      na sniadanie nalesniki z bita smietana i powidlami, albo sadzone jajka, tosty, smazone pieczarki, i do tego kawa albo taki milkshake z banana i mleka.
      A na obiad gotowane warzywa (ziemniaki, brokul, cuknia) i do tego taki sos jogurt naturalny z czosnkiem, sola i pieprzem, i jakies vegetarianskie gotowce- typu jakies tam vege burgery heh, albo cos sojowego, albo quorn, albo ryba (ryby nadal jemy). Z ulubionych (ale to moj facet najczesciej przyrzadza nie ja ) to risotto z cytryna, szparagami i krewetkami albo risotto z cukinia i parmezanem, albo risotto z natka pietruszki, cytryna i szparagiem. Ja czesto tez robie vege lasagne albo vege chilli con carne, i do tego podaje ryz i domowe guacamole. Guacamole tez czesto jak nam sie nic nie chce robic- wtedy szybko robimy guacamole i zjdamy na tostach z chleba :)
      Teraz tez jest sezon na kukurydze- wiec czesto mamy gotowana kolbe kukrydzy z maslem :)
    • akle2 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 21:24
      Nienawidzimy => nie gotujemy. Polujemy na facetów, którzy lubią gotować, a jak takowych nie ma chwilowo w naszym życiu, to jemy byle co i drogo :D
    • zeberdee24 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 21:36
      Lubię, ale nie mam za bardzo czasu na to żeby gotować więc często jem bezmięsne leczo które szykuję na 3 dni(z cukinią zamiast kiełbasy, nie mam zaufania do leżącego w lodówce mięsa), albo makaron z pomidorami, z usmażoną cebulą i czosnkiem, czasem robię na obiad jakiś omlet z warzywami itp. Generalnie kuchnia kawalera z mocnym unikaniem mięsa, bo w Polsce mięso jest niskiej jakości.
      • agaoki Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 21:55
        bardzo lubię gotować. gdybym nie pracowała, to bym pewnie gotowała codziennie coś świeżego i innego. a tak to trzeba sobie inaczej radzić:
        -ugotować więcej w weekend i zamrozić (np.gołąbki)
        -ugotować duży garnek zupy na 2-3 dni
        -ugotować coś mega szybkiego (spaghetti)
        -raz w tygodniu kupić coś gotowego (pierogi)
        w weekendy też nie ma czasu gotować, bo w okresie letnim spędzamy cały weekend poza domem. wtedy jadamy w barach i restauracjach. albo jak mi się chce, to robię coś w piątek wieczorem i zabieramy ze sobą.
    • triismegistos Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 23:37
      Tak, gotuję, często, chętnie i całkiem nieźle. Mrożonek używam jak najbardziej, bo to dobre źródło w miarę swieżych warzyw i np. grzybów poza sezonem, używam też półproduktów w postaci puszkowych pomidorów, czy cieciorki. Gotowców sensu strocye raczej nie używam. Czasem grzeszę pizzą z mrożonki, albo garmażeryjnymi gołąbkami.
      Nigdy nie splamiam się kostkami rosołowymi, pomysłami na... i takimi tam, dla mnie to cuchnące świństwo.
      Nie używam też gotowych mieszanek przypraw, bo składają się głównie z kosztownej soli, ale robię wyjątek dla specjalnej mieszanki do wina grzanego. Używam jej do koft.
      Jak mam czas i chęci robię praco i czasochłonne cudactwa, jak nie to szybki makaron z sosem, chińszczyznę, czy jakieś brokuły w sosie rokpol.
      Jak zupełnie mi się nie chce chodzę do knajpy.
    • alienka20 Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 23:43
      Luby mówi, że jestem mistrzem kurczaka pieczonego i karkówki. A poza tym, jak mam czas i ochotę piekę jakieś ciasto, czy coś. Lubie zjeść coś nowego i jeśli mam czas i swobodny dostęp do kuchni, gotuję ile wlezie :).
    • baba_nie_jaga Re: gotujecie? co jecie? 08.09.11, 23:47
      Gotuję, uwielbiam gotować :)
      Na tygodniu nie mam czasu, więc robię szybkie dania w stylu: spaghetti, kotlety z kurczaka, mielone... ale w soboty szaleje ;) Zupa, drugie danie i deser :)
      Uwielbiam kuchnię indyjską i śródziemnomorską.
      Często w weekend gotuję i zamrażam, żeby było jedzonko na cały tydzień.
      Poza tym wypracowałam sobie świetny sposób robienia i zamrażania półproduktów. Np. Farsz do papryki lub cukinii mrożę i mam za jakiś czas jak znalazł :) Albo wywar mięsny, gotowaną kapustę...Zamrażalka to bardzo dobry wynalazek ;)
    • kochanic.a.francuza Re: gotujecie? co jecie? 09.09.11, 18:02
      Daj spokoj. Stac przy kuchni 40 minut zeby jesc 5 minut?? W dodatku jak sie nawdycham tych oparow to mi apetyt mija.
      Ja tez czekam na jedzenie dla astronautow, czy pigulki robiace za posilki, bo uwazam, ze nawet zamawianie czy kupowanie na wynos jest zbyt absorbujace a malo pasjonujace.
      Choc czasami lubie: Raz w tygodniu.
    • jej_torebka Re: gotujecie? co jecie? 09.09.11, 20:09
      gotuję sobie czasami, mężowi - obiady.
      tylko moja kuchnia jest specyficzna - bardzo warzywna i mocno nietradycyjna i "chuda".
      na szczęście sparowałam się z osobnikiem lubiącym takie dziwa, mimo że jego mama gotuje dosyć ciężko.

przykład z dziś ( Zdziś ):
      cukinia i brokuł w sosie pomidorowym na podsmażonych kurczaku i kiełkach(m.in. z ciecierzycy - pycha)
      z wczoraj:
      kasza jęczmienna ze szpinakiem i fetą

kiedy mi się chce robię np. buraczkowe razowe naleśniki przekładane słodkim twarogiem, albo leniwe z mąki z ciecierzycy z jabłkowym musem

generalnie - lubię gotować, tylko ten codzienny obowiązek trochę zabija we mnie tę przyjemność. na szczęście mam już dość duży repertuar prostych i szybkich dań, na brak weny.
    • moonogamistka Re: gotujecie? co jecie? 09.09.11, 20:13
      Lubie.. gotuje cycki z kuraka , albo poledwiczki ze swininy... marynuje, imbir, czosnek, papryczka chilie, sos sojowy, trawa cytrynowa, a potem reszta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka