Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie

03.10.11, 16:37
ziemniaki? Tzn. czy wlewacie wodę i stawiacie na ogień czy gotujecie wodę w czajniku i zalewacie ziemniaki i gotujecie? Zadałam to pytanie ponieważ moja znajoma się dziś ze mną o to spierała. Narazie nie napiszę jak ja robię bo nie chcę nic nikomu sugerować. Poprostu napiszcie jak wy to robicie ok? Dzięki :)
Obserwuj wątek
    • 3artka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:39
      Ty na poważnie z tym pytaniem???
      • majka.360 Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:47
        3artka napisała:

> Ty na poważnie z tym pytaniem???

Jak najbardziej poważnie!
        • 3artka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:53
          To jeżeli na poważnie to zimna woda, ziemniaki, gaz, sól. W tej kolejności.
    • bruthal Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:47
      Jedni zaczynają w zimnej inni w gotującej wodzie.
      Wg tych drugich wrzucanie do gotującej wody zatrzymuje się więcej substancji odżywczych (witaminy i mikroelementy) ale kto tam wie ile w tym prawdy.
      Co nie zmienia faktu że u mnie w domu ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i gotuje
    • devilyn Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:49
      Obrane ziemniaki wkładam do garnka, wsypuje sól i zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz.
      • maly.jasio Ziemniaki gotuje sie tylko w mundurkach ! 11.02.14, 15:46
        gdyz dzieki temu oszczedza sie na soli...

a poza tym - sa smaczniejsze.
        • six_a Re: Ziemniaki gotuje sie tylko w mundurkach ! 12.02.14, 13:52
          a co robisz z tą zaoszczędzoną solą?
          • leptosom Re: Ziemniaki gotuje sie tylko w mundurkach ! 12.02.14, 14:37
            gromadzi na zimę.
          • maly.jasio Bo Tequile pije sie tylko z sola... 12.02.14, 20:25
            six_a napisała:
            > a co robisz z tą zaoszczędzoną solą?

sypie sobie na reke i zlizuje
            - bo Tequile pija sie tylko z sola:

www.google.com/search?site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1034&bih=875&q=tequila&oq=tequila&gs_l=img.3..0l10.3127.5533.0.5773.7.3.0.4.4.0.86.256.3.3.0....0...1ac.1.35.img..0.7.307.adNAOrIpzGk#facrc=_&imgdii=_&imgrc=DCzAKgw0V2KWUM%253A%3BZtKWoiUTlohC6M%3Bhttp%253A%252F%252Fthumbs.dreamstime.com%252Fz%252Ftequila-shot-11041648.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.dreamstime.com%252Froyalty-free-stock-photos-tequila-shot-image11041648%3B1300%3B1065
    • eressea Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:49
      W książce do biologii w czwartej klasie podstawówki było napisane, że należy zalewać ziemniaki wrzątkiem. Ja nie jadam, więc nie praktykuję :) Rodzice zawsze zalewali zimną wodą.
      • lled Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:57
        zimna woda.
    • 83kimi Re: Jak gotujecie 03.10.11, 16:56
      Zalewam zimną wodą, bo nie mam czajnika elektrycznego, ale w domu u rodziców czasami zalewałam wrzątkiem. Najważniejsze wg mnie to nie obierać ziemniaków rano i nie moczyć ich w wodzie przez cały dzień.
      • six_a Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:20
        no prosz, a ja czytałam, że ziemniaki stojące w zimnej wodzie nabierają kruchości, cokolwiek to znaczy;)
        dlatego jak najbardziej można je obrać rano i zostawić w zimnej wodzie, potem trzeba zmienić wodę albo zalać wrzątkiem jak kto woli.

nie należy natomiast stawiać do lodówki, ale nie pamiętam dlaczego

ojjjj, to będzie ciekawy wątek:)
        • 83kimi Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:44
          No widzisz, ja słyszałam, że jak ziemniaki się moczą cały dzień w wodzie, to tracą część składników odżywczych.
          • six_a Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:22
            a one jeszcze truciznę zawierają, to niech się moczą;)
        • vandikia Re: Jak gotujecie 04.10.11, 19:24
          ja nie moczę ale kolega raz mi patent sprzedał na "inne" domowe frytki, moczy się obrane i pokrojone na frytki ziemniaki przez godzine - 2, odlewa wodę, osusza i smaży w oliwie
          boskie są i mega chrupiące
          • kseniainc Re: Jak gotujecie 12.02.14, 13:55
            vandikia napisała:

> ja nie moczę ale kolega raz mi patent sprzedał na "inne" domowe frytki, moczy s
            > ię obrane i pokrojone na frytki ziemniaki przez godzine - 2, odlewa wodę, osusz
            > a i smaży w oliwie
            > boskie są i mega chrupiące

jak dodasz do tego moczenia troche cukru będą jeszcze smaczniejsze;-)
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 08:26
          To cudny wątek! Wreszcie. Kocham ziemniaki.
      • senseiek No to juz jest jakas glupota totalna.. 04.10.11, 00:36
        > Najważniejsze wg mnie to nie obierać ziemniaków rano
        > i nie moczyć ich w wodzie przez cały dzień.

No to juz jest jakas glupota totalna.. To z braku czasu tak robia ludzie? A co za roznica, 3 min obierania i mycia, rano czy po poludniu.. To juz lepiej kupic dobra obieraczke i nauczyc sie szybko obierac..
    • grassant Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:12
      wodę sie gotuje w garnku (po ch... w czajniku?) i do tegoż garnka sypie się ziemniaki. Obrane wcześniej. najlepiej, gdy kończysz obieranie, gdy woda w garnku zaczyna wrzeć. jasne?
      teraz spytaj, jak się parzy herbatę.
      • six_a Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:26
        nie wyobrażam sobie sypania ziemniaków na wrzątek, chyba że są bardzo drobno pokrojone, jak do zupy. po drugie trzeba brudzić dwa naczynia: garnek w którym się będą gotować i coś do trzymania ziemniaków w oczekiwaniu na tę wodę.
        eeetam.
        • vandikia Re: Jak gotujecie 04.10.11, 19:26
          a nie można ich potrzymać na blacie albo w zlewie? :P a na wrzątek się delikatnie je kładzie i nic nie oparzy :)
      • ursyda Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:35
        pisz:D
    • chersona Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:16
      ziemniaki wrzucam do wrzącej wody. soli nie dodaję.
    • miau_weglowy Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:21
      nie ma zadnej ankiety o ziemniakach do tego? eeee....
      • niezmiennick Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:33
        Napisz :P
        • miau_weglowy Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:59
          sama dla siebie?
          a co to za fun ;P
    • tabeletka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 17:56
      zalewam w garnku woda z czajnika el., bo w garnku trwa to miesiac zanim sie zagotuje. i przy okazji sie przyznam, ze ziemniakow nie obieram. nigdy :P
    • absolutfit Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:32
      A czy to ma znaczenie? Każdy robi jak lubi :P ja jak bardzo mi się śpieszy to czasem gotuję wode w czajniku i zalewam ziemniaki i wtedy szybciej się gotują, ale zwykle jak mi się nie śpieszy to poprostu zalewam ziemniaki zimną wodą i wstawiam na gaz.
      • wilowka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:34
        Słyszałam, ze trzeba do zimnej i gotować, ja zaś jak już gotuję ziemniaki raz na pół roku, to profanuję je gorącą wodą z kranu i na gaz. I żyję.
    • erillzw Re: Jak gotujecie 03.10.11, 18:43
      Na oba sposoby. Ten z zalewaniem gorąca wodą uzywam wtedy gdy mi sie spieszy i zalezy na tym, zeby szybciej sie ugotowaly.
    • happy_time Re: Jak gotujecie 03.10.11, 19:03
      Zimną wodą.
    • zetka50 Re: Jak gotujecie 03.10.11, 19:40
      zawsze ziemniaki do zimnej wody
    • piotr-wwa Re: Jak gotujecie 03.10.11, 19:41
      Surowe ziemniaki zalewam zimną wodą z kranu i solę.
      Jak tylko woda się zagotuje, to przykręcam i równo po 23 min są ugotowane.
      Odlewam i finito.

• vandikia Re: Jak gotujecie 04.10.11, 19:31
        jak to robisz skoro między gotowaniem młodych, a starych ziemniaków jest ok 20 minut różnicy?
        • piotr-wwa Re: Jak gotujecie 06.10.11, 18:39
          Znaczy się jak dokładnie?
          Młode gotują się dłużej, czy krócej?
          Do ścięcia się skrobi tak jak i białka wystarcza temperatura powyżej 40 stopni. Ja utrzymuję taką aby woda nie wrzała, ale była gorąca - ok 60-70 stopni. Ziemniaki z gatunku wodnistych i miękkich gotuję 20 min ziemniaki z gatunku twardych gotuję 25 min.
          Ziemniak stary, duży zawsze kroję. Ziemniaków młodych nie kroję, chyba, ze są nad wyraz wyrośnięte, to na pół. Jeżeli masz ziemniaki określonej wielkości (małe + duże pokrojone) wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Jeżeli będziesz dotować ziemniaki w bardzo dużej różnicy wielkości to nawet ten sam gatunek z tego samego zakupu spowoduje, że albo duże będą niedogotowane, albo małe lekko rozgotowane.
    • tomelanka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 19:43
      zalewam zimna woda, sole, podpalam gaz ;)

ALE ;)
      jak mi sie spieszy, to by zaoszczedzic czas, obieram ziemniaki a woda sie zagotowuje, potem wrzucam ziemniaki, sole

w smaku bez roznicy ;)
      • zamysleniee Re: Jak gotujecie 03.10.11, 22:01
        omelanka napisała:

> zalewam zimna woda, sole, podpalam gaz ;)
        >
        > ALE ;)
        > jak mi sie spieszy, to by zaoszczedzic czas, obieram ziemniaki a woda sie zagot
        > owuje, potem wrzucam ziemniaki, sole

Dokładnie ten sam proceder stosuję!
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 08:25
        Ja też.

Tylko, że ja raczej nie obieram.
    • triismegistos Re: Jak gotujecie 03.10.11, 20:01
      Na parze.
    • rotkaeppchen1 Re: Jak gotujecie 03.10.11, 20:40
      Ziemniaki, jezeli jem, tylko w postaci salatki lub ew smazone, od czasu do czasu. Wrzucam do garnka, sole, gotuje, jak sie ugotuja odlewam wode i obieram tak, zeby zeszla tylko cienka skorka - pod nia bowiem znajduje sie najwiecej tego, co zdrowe. Generalnie jednak ziemniakow nie jadam bo maja wysoki indeks glikemiczny (najnizszy wlasnie te, gotowane nieobrane).
      • ob_cykana Re: Jak gotujecie 11.02.14, 12:01
        indeks glikemiczny mają wysoki, ale za to są niskokaloryczne :-)
    • gocha033 gotujemy tylko w mundurkach i nie solimy :) 03.10.11, 20:51
      a wrzaca woda, to tylko zywe raki sie zalewa

chociaz to zywy horror i powinni za to zamykac.
    • xolaptop Re: Jak gotujecie 03.10.11, 21:49
      Garnek z zimną wodą sobie stoi. Obieram ziemniaki / pyry / kartofle i wrzucam do miski z zimną wodą. Potem je płuczę i większe kroję, a następnie wrzucam do zimnej wody w garnku. Podpalam gaz, zaczynam gotowanie i dodaję trochę soli.
      • marguy Re: Jak gotujecie 03.10.11, 21:54
        Juz od bardzo dawna gotuje w zimnej wodzie wieksza ilosc ziemniakow w mundurkach a potem robie z nimi co chce.
    • znana.jako.ggigus wrzucam do gotujacej sie 03.10.11, 21:52
      wody,(wczesniej szoruje szczoteczka) i obieram po ugotowaniu. sa lepsze.
    • czadroman temat rzeka 03.10.11, 21:56
      aż z ciekawości poczytam wątek
    • majka.360 Re: Jak gotujecie 03.10.11, 23:06
      majka.360 napisała:

> ziemniaki? Tzn. czy wlewacie wodę i stawiacie na ogień czy gotujecie wodę w cza
      > jniku i zalewacie ziemniaki i gotujecie? Zadałam to pytanie ponieważ moja znajo
      > ma się dziś ze mną o to spierała. Narazie nie napiszę jak ja robię bo nie chcę
      > nic nikomu sugerować. Poprostu napiszcie jak wy to robicie ok? Dzięki :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak jak już wspomniałam moja znajoma się dziś o to ze mną spierała. Ja obieram ziemniaki, płucze, wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz. Jak się zagotują, solę. A moja znajoma dziś do mnie z tekstem ,, Kto tak ziemniai gotuje jak ty? To się zalewa wrzątkiem i dopiero gotuje " :) Dlatego chciałam się dowiedzieć jak jest w innych domach ;) dzięki :p
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 08:27
        Hmm;) A niech se każdy gotuje, jak chce.
    • bijatyka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 23:25
      gotuję w zimnej wodzie
      • anyx27 Re: Jak gotujecie 03.10.11, 23:30
        Najpierw wlewam zimną wodę do garnka, stawiam na kuchence, obieram ziemniaki i akurat do tego czasu woda się zagotuje i na taki wrzątek wrzucam ziemniaki. Jak się zagotują, solę, bo mam taką płytę, że trzeba posolić dopiero, ajakwoda się gotuje.
        • bijatyka Re: Jak gotujecie 03.10.11, 23:31
          bo mam taką płytę, że trzeba posolić dopiero, ajakwoda się gotuje.

Ty no weź !
          • marguy Re: Jak gotujecie 03.10.11, 23:59
            dlugograjaca ta plyta? bo nie kumam
    • aneta-skarpeta Re: Jak gotujecie 04.10.11, 00:27
      mozna sie smiac, ale problem jest raczej na skale ogolnopolską, sądzoc po wynikach google;)

i jednak lepiej ( choc jak widac mniej popularnie) gotowac na wrzatku
      wtedy są zdrowsze i podobno smaczniejsze

ja , jak juz gotuje to najrozniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka