senseiek Gotuja sie w zimnej, 30 minut. 04.10.11, 00:34 Gotuja sie w zimnej, 30 minut. Nawet mi do glowy nie przyszlo, zeby wrzucac do wrzatku. Nie mowiac, ze to wiecej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Jak gotujecie 04.10.11, 10:54 myślisz ze była bys w stanie cos mi zasugerowac:O? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Jak gotujecie 04.10.11, 11:09 Ja gotuje na parze. A co mozna wygrac? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jak gotujecie 04.10.11, 11:27 Przeciwko zalewaniu wrzątkiem słyszałam taką teorię, że wówczas ziemniak gotuje się nierównomiernie, bo z zewnątrz się "ścina", a środek pozostaje surowy. Włożone do zimnej wody ogrzewają się i gotują równowmiernie. Aczkolwiek po odpowiednim czasie, niezlależnie czy proces przebiegał równomiernie, czy nierównomiernie i tak będą całe ugotowane, więc nie bardzo wiem o co chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: Jak gotujecie 04.10.11, 11:51 Czego to się można dowiedzieć o forumkach z takiego wątku... Ziemniaki myję, nie obieram, kroję na 4 lub 8, wrzucam do formy Lekue i wstawiam na pół godziny do piekarnika. Jakbym miała obierać kilo ziemniaków, to przygotowałabym na obiad ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jak gotujecie 04.10.11, 18:29 Że jak? Zalewać wrzątkiem? Nie znam nikogo to tak robi. Ja obieram, kroję na połówki lub ćwiartki, zalewam zimną wodą, solę i na kuchenkę. Gotują się od momentu wstawienia 25-30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Jak gotujecie 04.10.11, 19:18 młode na zimną wodę, starsze jeśli mi się spieszy, to na wrzątek - jest szybciej tyle, ze nie gotuję w czajniku wody, a w garnku w którym będą ziemniaki, wrzucam je po prostu do wrzątku Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 10.02.14, 22:26 jeśli celem ćwiczenia są ziemniaki, zalewam wrzątkiem. przygotowanym w czajniku (elektrycznym), bo przygotowanie wrzątku w czajniku (elektrycznym) jest szybsze i ekonomiczniejsze, niż w garnku. jeśli celem ćwiczenia jest zupa, zalewam zimną wodą i podpalam ogień pod spodem. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Jak gotujecie 10.02.14, 22:35 > Poprostu napiszcie jak wy to robicie ok? Dzięki :) Zalewam kartofle wrzątkiem, po ponownym zawrzeniu solę, kiedy są miękkie odcedzam, a następnie odparowuję. Kto nie odparowuje ziemniaków, ten się nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
anten_ka Re: Jak gotujecie 11.02.14, 13:31 Problem "ziemniaczany" można jeszcze rozwinąć. Bo np. Moja mama zawsze się dziwi dlaczego ja zalewam ziemniaki prawie całe, bo ona zalewa tylko troszkę a większość ziemniaka wystaje nad wodę. Zawsze jak tylko jest u mnie to się wtrąca i poucza, że tak źle, że trzeba wodę odlać. aaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 18:10 anten_ka napisała: > większość ziemniaka wystaje nad wodę próbowałem tego kiedyś, ale część wystająca nad wodę była niedogotowana, sucha i niesmaczna. w dodatku miała dziwny, sinawy kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
korolla-x Re: Jak gotujecie 11.02.14, 18:04 Gotuję różnie, czasem zalane zimną wodą, czasem gorącą. Ale mam sposób, żeby ziemniaki nie wykipiały. Gwarantowany, zawsze się sprawdza. Brzeg garnka należy posmarować niewielką ilością tłuszczu, tak palcem. Można też włożyć ten tłuszcz do wody, efekt będzie ten sam. Na pewno nie wykipią. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 18:16 praktyczna napisała: > ja gotuje ryz z ryżem jest więcej dylematów: 1) płukać przed gotowaniem czy nie? 2) dużo wody i odcedzać, czy mało i niech wchłonie? 3) gotować do ostatecznej miękkości na ogniu, czy dogotowywać? 4) w czystej wodzie czy z dodatkiem tłuszczu? 5) można żółcić kurkumą, czy koniecznie trzeba szafranem? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 12.02.14, 13:47 przynosisz od wietnamczyka już ugotowany? Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Jak gotujecie 12.02.14, 14:02 Będziesz mnie błagał, żebym Ci powiedziała, zobaczysz, Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Jak gotujecie 12.02.14, 14:08 Błagał, przepraszał, kupował kwiaty i czekoladki, woził do mamusi, i cierpliwie sterczał w przymierzalni jak będę mierzyć setną sukienkę. Ale nic Ci to nie pomoże bo i tak Ci nie powiem! Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Jak gotujecie 12.02.14, 19:12 Oczywiście, bo tylko kuskus Ci zostanie, ani ziemniaków nie umiesz gotować ani ryżu. Bo o ryżu to Ci już w życiu nie opowiem! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 12.02.14, 21:41 na zaś móm jeszcze nudle, gumiklyjzy i pogańskie krupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Jak gotujecie 13.02.14, 11:20 Wszystko to brzmi ohydnie, mączasto i tucząco a nie tak jak ugotowany moim sposobem ryż. Więc wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:10 ty, Ólka, wez nie sciemniaj. Przeciez ryzu sie nie gotuje tylko utaja. Odpowiedz Link Zgłoś
martinsam1 Re: Jak gotujecie 11.02.14, 21:14 Mi jest obojetnie co jem ,wazne ze po pracy jest pare piw Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jak gotujecie 12.02.14, 14:00 to opowiedz, jak przyrządzasz piwa. to też może być ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:15 ej sixowna, sixowna. Piw sie nie przyrzadza. Piwa sie celebruje. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jak gotujecie 12.02.14, 13:53 odgrzeję ziemniaka i powię, że jak kiedyś zalałam wrzątkiem, to ziemniaki zmieniły kolor na jakiś dziwny. Odpowiedz Link Zgłoś
chociemirka Re: Jak gotujecie 12.02.14, 14:16 zgodnie z sugerowanym sposobem przyrzadzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malami115 Re: Jak gotujecie 12.02.14, 20:05 wkładam do bardzo ciepłej wody+ sól i tak gotuję. Nikt nie narzekał. Proszę o polecenie dobrej obieraczki do ziemniaków. Mam beznadziejną... Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:14 najlepsza obieraczke kupilem na targu od chlopa, ktory sam ja zrobil z kawalka blachy, 2 gwozdzi i patyka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:32 nożyki z zaokrąglonym ostrzem do obierania warzyw, kiedyś kupiłam dwa firmy nirosta bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:46 > Proszę o polecenie dobrej obieraczki do ziemniaków Zielona Tupperware, z czystym sumieniem: Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak gotujecie 12.02.14, 22:50 nigdy nie umiałam sobie wyobrazić, jak się tym ustrojstwem da obrać ziemniaki bez uszkodzenia własnego ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
system.tzw.edukacji Re: Jak gotujecie 12.02.14, 23:03 > Zielona Tupperware, z czystym sumieniem: Nie, sorry, nie z czystym – właśnie zobaczyłem, ile ten kawałek plastyku kosztuje. o.0 Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak gotujecie 13.02.14, 00:23 malami115 napisał(a): > wkładam do bardzo ciepłej wody+ sól i tak gotuję. Nikt nie narzekał. Proszę o p > olecenie dobrej obieraczki do ziemniaków. Mam beznadziejną... Kup sobie obieraczke do ziemniaków fackelmann'a ktora wyglada tak jak ta (firma produkuje rozne, ale musisz miec akurat ten model): To jest najlepsza obieraczka na swiecie :) Kosztuje 15 zl ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jak gotujecie 13.02.14, 09:38 wszystkie obieraczki z kiwającym się ostrzem są do niczego. do ziemniaków najlepsze są tego typu: Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: Jak gotujecie 13.02.14, 11:23 Zgadzam się. W domu moich rodziców jest taka. Tylko rączkę ma drewnianą. Pamiętam ją z dzieciństwa więc ma ze sto lat. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jak gotujecie 13.02.14, 11:28 z drewnianymi są jeszcze lepsze, bo lepiej wyprofilowane. się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
slottka.ja Re: Jak gotujecie 13.02.14, 12:15 tak potwierdzam, też ten model mam i używam go odkąd nauczyłam się obierać ziemniaki w 3 klasie:) natomiast tą fackelmanna też mam, ale nijak nie umiem jej używać Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak gotujecie 13.02.14, 22:37 six_a napisała: > wszystkie obieraczki z kiwającym się ostrzem są do niczego. do ziemniaków najle > psze są tego typu: Jakbys uzyla mojej to bys nie chciala niczego innego. Obranie jednego ziemniaka trwa jakies 5-7 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Jak gotujecie 13.02.14, 22:39 > Obranie jednego ziemniaka trwa jakies 5-7 sekund. tak, wiem, a obiad kosztuje 1,5 zeta. ugotowanie obiadu zajmuje góra 15 minut, a jak się sprężysz, to 14. wszystko to wiem z najnowszych (góra dwuletnich) badań przeprowadzonych na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak gotujecie 13.02.14, 22:52 six_a napisała: > > Obranie jednego ziemniaka trwa jakies 5-7 sekund. > tak, wiem, a obiad kosztuje 1,5 zeta. Nie 1,5 a 5,5 zl. 300 gr kurczaka po 13 zl = 3,9 zl + ziemniaki 0,5 kg * 1,6 zl = 0,8 +3,9=4,7 zl + troche masla, oleju i przyprawy grosze + 0,8 zl na buraczka do ugotowania = 5,5 zl. > ugotowanie obiadu zajmuje góra 15 minut, > a jak się sprężysz, to 14. To chyba nalesniki, a nie obiad. Ziemniaki musza sie gotowac 35 min zeby byly dobre. Ale ryz+kurczak po wietnamsku mozna zrobic w jakies 17 min. ale trzeba by uzywac dwoch palnikow rownoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 14.02.14, 00:27 senseiek napisał: > Ziemniaki musza sie gotowac 35 min zeby byly dobre. dobre, przepraszam, do czego? klejenia tapet?? Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak gotujecie 14.02.14, 01:34 > > Ziemniaki musza sie gotowac 35 min zeby byly dobre. > dobre, przepraszam, do czego? klejenia tapet?? Moje tyle sie gotuja, i nie sa rozgotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Jak gotujecie 14.02.14, 01:35 senseiek napisał: > > > Ziemniaki musza sie gotowac 35 min zeby byly dobre. > > dobre, przepraszam, do czego? klejenia tapet?? > > Moje tyle sie gotuja, i nie sa rozgotowane. Istotny czynnik - czy zaczyna sie od ziemnej wody, czy od wrzatku. Pewnie ze jakbym wkladal ziemniaki do wrzatku, to byloby to dla nich za dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 14.02.14, 09:04 leżenie w zimnej-letniej-ciepłej to nie jest gotowanie, stąd nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
thesloth Re: Jak gotujecie 13.02.14, 09:01 Zazwyczaj w zimnej wodzie, ale moje ziemniaki w 9 przypadkach na 10 i tak kończą żywot w piekarniku, pokrojone na ćwiartki, przerobione na frytki, pomazane oliwą i przyprawione rożnymi atrakcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak gotujecie 13.02.14, 14:16 "Przebieg procesu gotowania ma duży wpływ na przemieszczanie się składników pokarmowych w potrawie. Aby osiągnąć efekt przejścia składników pokarmowych z gotowanego produktu do wywaru należy gotować długo, w dużej ilości wody, poczynając od niskiej temperatury wody. Efekt przejścia składników do wywaru jest pożądany w przyrządzaniu zup, a w szczególności rosołu. Gotowanie w niewielkiej ilości wody, poprzez wrzucenie produktu do wrzącej wody, umożliwia zatrzymanie składników pokarmowych w gotowanym produkcie." Odpowiedz Link Zgłoś