francesfarmer 26.10.11, 16:17 Przedwczoraj zdałam prawo jazdy. Myślę o kupnie samochodu. Dziewczyny, poradźcie jakiś dobry damski samochód, raczej miejski. Czym się fajnie jeździ? Nie jest drogie? I ładne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: fajny damski samochód 26.10.11, 16:20 Co to jest damski samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
francesfarmer Re: fajny damski samochód 26.10.11, 16:22 mały, łatwy w użyciu, ładny :) Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek to taki samochod dla gejow.. ;) 26.10.11, 16:39 > Co to jest damski samochód? to taki samochod dla gejow.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: fajny damski samochód 27.10.11, 22:39 ej bez jaj, mazda to jedna z najdroższych marek na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: fajny damski samochód 26.10.11, 16:49 chyba najlepiej jakis maly- latwy do manewrowania i parkowania, niz jakies wielkie bydle. Ale na markach sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 16:52 przecież małym wcale się nie parkuje łatwiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:27 no i mały nie zapewni taaakiej przyjemności, jak duuuuży. Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:45 przyjemności zmieszczenia całej rodziny i świadomości że strefa zgniotu jest znacznie większa Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:32 Przyznam, że kłóciłbym się. Mały samochód to większa tolerancja błędu, większe pole do manewrów, mniejszy promień skrętu, lepsza widoczność. Na dodatek można się wcisnąć w dużo więcej miejsc. Różnica w parkowaniu Smartem a Navarrą jest zasadnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:46 jak sie nauczysz jezdzic i parkowac Navarra to pozniej z kazdym dasz sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:39 varia1 napisała: > przecież małym wcale się nie parkuje łatwiej ! Na pustym parkingu przed marketem może rzeczywiście nie ma różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:43 w mieście stołecznym, w normalnej zakorkowanej rzeczywistości do marketów to jeździ mój chłop a ja jeśli już muszę to robię za pasażera Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:49 varia1 napisała: > w mieście stołecznym, w normalnej zakorkowanej rzeczywistości > do marketów to jeździ mój chłop > a ja jeśli już muszę to robię za pasażera To znaczy że nie ma dla Ciebie znaczenia czy parkujesz 5 czy 1,5-metrowym samochodem? Bo wiesz, jak jedyne dostępne miejsce ma 4 metry, a Ty chcesz tam stanąć Navarą to ocieramy się o metafizykę Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:52 Zaraz takie ekstremalne przykłady. Spróbuj Volvo kombi, model nieistotny:) Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:00 jeżdże takim volvo kanciastą 740-stką :D parkuje się nim lepiej niż maleńką corsą Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:04 varia1 napisała: > jeżdże takim volvo > kanciastą 740-stką :D > parkuje się nim lepiej niż maleńką corsą W jakim sensie lepiej, krótszy jest, ma mniejszy promień skrętu, czy może nie widać zadrapań? :D Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:09 ma doskonały promień skrętu, ideanie wpasowuję się nim tam gdzie chcę, chociaż krótszy nie jest, poza tym, ma świetną widoczność z każdej strony zadrapań nie ma, więc co ma byc widać?;) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:14 varia1 napisała: > ma doskonały promień skrętu, ideanie wpasowuję się nim tam gdzie chcę, chociaż > krótszy nie jest, poza tym, ma świetną widoczność z każdej strony > > zadrapań nie ma, więc co ma byc widać?;) Żeby nie było, ja rozumiem zamiłowanie do dużych samochodów, sama nie widzę się w jeździdełkach pokroju C3, ale zachowajmy resztki realizmu. Samochód większy ciężej zmieścić na parkingu w mieście, albowiem jest większy. To może być wynagrodzone innymi zaletami, ale po prostu nie ma takiego miejsca w które wjedziesz 740-tką, a nie wjechałabyś corsą, a odwrotnie się już zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:34 nie jest z tym tak źle, naprawdę :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:04 Żartujesz?! Może Twoje osiedlowe uliczki są szersze - u mnie na zatoczkę nie ma szans - nie złożysz się tak, żeby nie drasnąć auta po drugiej stronie ulicy! :):) Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:10 no nie przesadzaj, sądzę że osiedlowe uliczki u mnie wcale nie są szersze niż u ciebie, pewnie powinny mieć jakieś przepisowe wymiary! Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:35 nie mówię że bujasz, ale nie demonizuj że się nie da złamać na osiedlowej uliczce:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:41 Varia, powiadam Ci, samochody stoją po obu stronach osiedlowej, wszyscy sąsiedzi składają lusterka a i tak jadąc uliczką toczysz się cały czas na jedynce, żeby któregoś nie drasnąć. uliczka zarezerwowana jest dla małych damskich, choć niekoniecznie różowych :) samochodów. Karawany stają kawałek wcześniej, do 20:00 da się coś upolować:) Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:50 a droga pożarowa? pozwalają wam tak parkować, żeby nie było dojazdu dla straży, pogotowia itp? Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:52 Takie miejsca wyznaczone są po drugiej stronie bloków (od wejścia) - gdzie nikt (o dziwo) nie parkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:42 francesfarmer napisała: > Przedwczoraj zdałam prawo jazdy. Myślę o kupnie samochodu. Dziewczyny, poradźci > e jakiś dobry damski samochód, raczej miejski. Czym się fajnie jeździ? Nie jest > drogie? I ładne? Co to znaczy damski, taki na przykład? Jaki masz budżet? Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:44 Micra, C1-C3, Ka, Fiat 500. Oczywiście wszystkie różowe, jak słusznie zauważyła Varia. I plusz na kierownicy! Odpowiedz Link Zgłoś
tymczasowaola Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:45 Tadam! Mój debiut, jeśli chodzi o ignorowanie drzewka. Sorry low. Odpowiedz Link Zgłoś
francesfarmer Re: fajny damski samochód 26.10.11, 17:59 Jechałam brata mercedesem combi ...i o taki samochód mi zdecydowanie nie chodzi. Chcę coś czym łatwiej zaparkować...i nie trzeba się tyle namocować z kierownicą. A suzuki swift? Odpowiedz Link Zgłoś
athroposs Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:08 suzuki polecam, sprawdzone w miejskim tłoku mało pali do tego i faktycznie, jest ładny, ale nie cukierkowy moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
francesfarmer Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:13 nie ma być cukierkowy, tylko ładny! np takie czerwone suzuki... tylko tanie chyba nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
athroposs Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:21 jeszcze toyoty yaris są spoko :) Odpowiedz Link Zgłoś
fieldsofgold Re: fajny damski samochód 26.10.11, 18:33 acha, a jak slysze stwierdzenia w stylu damski samochod albo damskie studia to targa mna. jestem baba, a dla mnie wymarzonym samochodem jest land rover discovery IV albo subaru impreza. to nie jestem damska? Odpowiedz Link Zgłoś
athroposs Re: fajny damski samochód 26.10.11, 19:15 chyba chodzi bardziej o stereotypowe określenie dla mnie też Nissan Patrol jest tak samo damski, jaki przytoczona wyżej przeze mnie Yaris :) Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 19:53 Określenie damski bierze się z tego że kobiety częściej kupują tego typu samochody - podobnie jak np. laptopy w kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
thelma.333 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 19:49 hej moge Ci polecic kia venga; jezdzilam nia kilka miesiecy i bylam super zadowolona; nie jest duza, ale w srodku bardzo przestronna, mozna wziac z wbudowanym gps i kamerka z tylu do parkowania - przez te kilka miesiecy bylam miszczem parkowania ;-) bardzo wygodna i praktyczna; Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:06 damski to ten, co się zapina na prawo czy na lewo. i rozważ taką rzecz: mały = tani = kiepsko wyposażony = wszystko będzie w opcji czyli z dopłatą łącznie z durnym obrotomierzem czy wspomaganiem kierownicy. mały to również ciasny, niewygodny i ogólnie do dupy. żadnego mikropojazdu w rodzaju panda, polo itepe nie chciałabym kupić, nawet jakby mi do tego interesu dopłacili. to są samochody dla studentów co najwyżej ew. jako drugi samochód w gosp. dom. miejsca parkingowe są standardowe, czołgu nie zmieścisz, ale każdy średniej wielkości czy nawet duży samochód osobowy spokojnie. jeśli nie są oznaczone, to równie dobrze możesz szukać długo miejsca dla corsy, jak i dla tego wspomnianego w wątku volvo. Odpowiedz Link Zgłoś
francesfarmer Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:11 Ja zaocznie robię magisterkę wiec akurat dla studenta! Po prostu się jakoś raźniej czuję za kierownicą małego samochodu, i naprawdę wydaje mi się, że łatwiej nim jechać. Owszem, może mniej bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:14 kwestia przyzwyczajenia. a bezpieczeństwo to akurat dobry argument, żeby nie kupować mikropudełka dla jakiejś fikcyjnej łatwości. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:13 No nie wiesz do czego ona potrzebuje tego auta, jak potrzebuje jechać do pracy i na zakupy to takie polo jest optymalne bo mało pali i gołe jednak mało kosztuje, z ekstra wyposażenia w mieście w zasadzie przydaje się tylko klima więc żadne mega koszty jej nie grożą. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:18 no nieeeewiem, może do jeżdżenia potrzebuje - tak luźno strzelam. normalnie będzie jeździła do pracy czy na uczelnię, ale w końcu przyjdzie ten ciężki moment, gdy trzeba będzie się np. zapakować z jakimś większym bagażem, przewieźć fjuczermaderinloł o wadze 150 kilo i kloooooooooooooooooopsik. no nie? poza tym stykną te z kolejnej klasy. natomiast mikro to desperacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:25 Jeżeli chcesz dokładać 20-30 patoli za auto z wyższej klasy(zakładam że mówimy o nowym pojeździe) i wyższe spalanie, i wyższe opłaty po to żeby raz na czas coś przewieźć to to jest strzelanie z armaty do wróbla. Ja jeździłem fiatem uno w czasach studenckich i to było całkowicie wystarczające w mieście, gdyby nie to że jeżdżę głównie długie trasy to kupiłbym właśnie jakiegoś piździka typu Colt, Polo, Corsa, Yaris. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:42 wyższe opłaty to niby za co, bo chyba nie za klasę, tylko silnik, w kolejnej wyższej masz tak samo małe silniki i małe spalanie. >to kupiłbym właśnie jakiegoś piździka no to ty byś kupił i jeździł, a ja bym nie kupiła i nie jeździła, z czym masz w ogóle problem? wszyscy muszą mieć jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:57 Opłaty właśnie za silnik, w wyższej klasie nie ma zazwyczaj dostępnych najmniejszych silników, poza tym większy samochód jest cięższy więc więcej pali siłą rzeczy. Reszty nie komentuję - chyba masz zły dzień;) Pozdrawiam eot. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:00 może byśmy tak najpierw ustalili, co to jest dla ciebie mały samochód i te dopłaty, bo taki fiat ma i pandę i 500, pińcetka ze dwa razy droższa od pandy, mimo że klasa "piździka" ta sama. tak że sam rozumiesz. kupić smarta a cinquecento to różnica w cenie, a nie w klasie. > poza tym większy samochód jest cięższy więc więcej pali siłą rzeczy. ale o czym my mówimy? i o ile będzie cięższy punto od pandy, żeby aż o różnicy w spalaniu mówić? przewrażliwiony jakiś jesteś:) Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:21 No widzę że emocje opadły:) Więc do rzeczy - na przykładzie vw bo akurat tymi autami się interesowałem, mam na myśli segment B i C bo wspomniałaś o polo jako małym aucie czyli B. Masa polo to około tony, golf to 1,3 tony - 30% więcej, różnica w cenie około 20 tys. była z tego co pamiętam, silnik faktycznie jest 1.2 tsi w golfie, ale pewnie da gorsze osiągi niż w polo i więcej spali. I ja prezentuję jedynie swoją opinię, co zaznaczyłem jasno, nie wiem po co te uwagi że 'nie każdy musi mieć tak jak ty', przecież to chyba jasne;) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:38 polo 1,2, 60 KM maks. mom. obr. 108 przy 3000 masa: 1067 zużycie w mieście 7,3 golf 1,2 tsi, 105 KM maks. mom. obr. 175 przy 1550-4100 ! masa: 1233 zużycie w mieście 7,1 www.szewczyk.vw.pl/modele/nowe_polo/dane_techniczne/ www.szewczyk.vw.pl/modele/golf_family/golf/wyposazenie_i_technika/dane_techniczne/ Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 23:32 To są różne silniki mimo że mają taką samą pojemność. I różnica w cenie między tymi dwoma autami wynosi 19 tys. czyli jednak trzeba wydać ok. 35-40% więcej kasy. Jeżeli nie potrzeba większego samochodu to imho nie ma sensu się wykosztowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 23:39 różne różne, ale samochód lepszy i na dodatek pali mniej mimo stereotypu ciężkiego smoka żrącego paliwo, jaki chciałeś sprzedać;) blue motion 1,2 tsi w golfie w ogóle ma 6,5 w mieście - za nowinki się płaci;) Odpowiedz Link Zgłoś
francesfarmer Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:19 Polo mi się bardzo podoba, ale obawiam się, że mam ograniczone fundusze. A co z takich tańszych, może używanych? Yarisy jak stoją? Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: fajny damski samochód 27.10.11, 06:16 Yarisy pewnie będą droższe. Oczywiście wszystko zależy od stanu auta, ale łatwiej jest znaleźć używaną Toyotę w dobrym stanie niż VW, po latach widać różnicę klas marek. Jeśli coś taniego, mało spalającego, parkowalnego i mimo to przestronnego, a mówimy o samochodzie np. 5 letnim (gdzie praktycznie w każdym coś znajdzie się do wymiany) to polecam Fiata Punto. Nawiązując do wypowiedzi "damski samochód" - pierwsze co mi się kojarzy, to możliwość dosięgnięcia nogą do pedałów, jeśli się jest niską osobą. Faktycznie, nie wszystkie auta są wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: fajny damski samochód 27.10.11, 22:47 sixa, ma teściowa ma nówkę micrę i wiesz co, nie jest ani słabo wyposażona, widocznośc ma mega - lepsza niż w nowym leonie jak dla mnie, fajna, zwrotna, lekka wygodna czasem jeżdzę na moje nieszczęście p. partnerem. wcisnąć się nim, a wcisnąć się micrą czy nawet małą fabią.. no jak niebo i ziemia kiedyś na hasło "micra" dostawałam drgawek a jednak wiele lat jeździłam nissanem i to chyba moja ulubiona marka (ok na volvo mnie nie stać) i jak wsiadłam do nowej micry, pojeździłam.. to jest naprawdę dobry samochód, w dobrej cenie, dla kobiety zupełnie OK, dla kobiety+pasozyt też, + dziecko ujdzie, +dwoje możet być ciasno.. trójka odpada, bo po co się kisić.. jako miejskie autko.. w zupełności styknie Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 27.10.11, 23:07 no to musiało się pozmieniać widocznie, bo ja się ze trzy razy sama przymierzałam do micry i za każdym razem wypadała najdrożej, dlatego raz była ibiza, a przy drugim razie punto. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:37 Może zamiast na kolor i "damskość" samochodu zwróć uwagę na silnik. Skoro chcesz mały, miejski samochód, to rozejrzałabym się za jakimś silnikiem 1.2 z turbiną. W mieście mało pali bo silnik w sumie słaby, ale jak wyjedziesz za miasto i musisz wyprzedzać, to turbina pomoże. Auto oszczędniejsze niż zwykła benzyna, nawet przy silniku 1.2, a jednocześnie dynamika jazdy jak przy silniku 1.4. Raczej hatchback. I jak używany to unikaj Nissana i nie europejskich samochodów. Części i naprawy są dość drogie. Pomyśl o francuzach może. Nie są takie złe jak niektórzy mówią. Np. Clio ma silniki turbinowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:49 >a jednocześnie dynamika jazdy jak przy silniku 1.4 To jest akurat bzdura, wbrew prawom fizyki, małe silniki z turbo mają poprawioną dynamikę tylko w pewnym wąskim zakresie wysokich obrotów i to pomaga może na autostradzie na wysokim biegu żeby silnik w ogóle dał radę, ale na polskich drogach trzeba przyspieszyć na niższym biegu i taki silniczek się błyskawicznie wkręci na obroty i trzeba mieszać skrzynią w trakcie wyprzedzania. Większe silniki lepiej ciągną przy niższych obrotach i w szerszym ich zakresie jest zadowalające przyspieszenie więc można wyprzedzić bez tego panicznego przekładania skrzynią biegów. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 26.10.11, 20:57 >i trzeba mieszać skrzynią w trakcie wyprzedzania. nie zauważyłam konieczności mieszania biegami przy wyprzedzaniu, co za bzdet. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:11 zeberdee24 napisał: > >a jednocześnie dynamika jazdy jak przy silniku 1.4. To jest akurat bzdura> Nie emocjonuj się tak. Przecież nie napisałam, że to taki sam mocny silnik jak 1.4. ale, że dynamika jazdy już podobna. I podtrzymuję, zgadzając się z tobą w całej rozciągłości, że turbina działa w wąskim zakresie obrotów, a taki golf 1.4 ucieknie 1.2 z turbiną w kilka sekund. Ale chyba przyznasz, że jak wyjedziesz za miasto lub pojeździsz w mieście zwykłym 1.2, a 1.2. z turbiną to różnica jest. I w moim odczuciu, a jeździłam takimi, bliżej 1.2 z turbiną z dynamiką jazdy do 1.4 niż do 1.2 bez turbiny. Dziewczyna pyta o mały, miejski samochód. I polecałabym w związku z tym mały silnik (bo mało pali) ale z turbiną, by choć trochę zabawy z tą jazdą było. Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: fajny damski samochód 27.10.11, 22:25 No i to jest wlasnie bzdura co opowiadasz, akurat maly pojemnosciowo silnik z turbina, bedzie sie sprawowal nie gorzej niz duzy o tej samej mocy, a nawet lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:14 zolla78 napisała: > Może zamiast na kolor i "damskość" samochodu zwróć uwagę na silnik. Skoro chces > z mały, miejski samochód, to rozejrzałabym się za jakimś silnikiem 1.2 z turbin > ą. W mieście mało pali bo silnik w sumie słaby, ale jak wyjedziesz za miasto i > musisz wyprzedzać, to turbina pomoże. Auto oszczędniejsze niż zwykła benzyna, n > awet przy silniku 1.2, a jednocześnie dynamika jazdy jak przy silniku 1.4. Racz > ej hatchback. I jak używany to unikaj Nissana i nie europejskich samochodów. Cz > ęści i naprawy są dość drogie. Pomyśl o francuzach może. Nie są takie złe jak n > iektórzy mówią. Np. Clio ma silniki turbinowe. Mam kilkuletniego Nissana, który jest bardzo europejski, bo składany w Anglii i przez prawie 2 lata nie zrobiłam nic poza wymianą oleju i nabiciem klimy bo poprzedni właściciel nie używał. Za to często podrzucam do pracy kolegę, bo jego w miarę nowy Renault stoi w warsztacie. Co do diesla (bo to masz chyba na myśli pisząc o turbinie) to też nie jest takie oszczędne wyjście. W zakupie sporo droższy, w eksploatacji też (jak w używanym samochodzie rypnie turbina to kieszeń ją zaboli). Fakt, że spala mniej, ale różnica pomiędzy ceną benzyny a ON teraz jest niewielka, a zacznie być wręcz ujemna. Korzyści mogą być gdyby robiła kilkadziesiąt tys km na rok - nie sądzę żeby zaoczna studentka ze świeżym prawkiem miała takie przebiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:48 my_favourite_axe napisała: > Co do diesla (bo to masz chyba na myśli pisząc o turbinie)> Nie miałam na myśli diesla. Miałam na myśli silnik benzynowy z turbiną. Najczęściej oznaczany jako TSI. Diesel na pierwszy samochód i mały miejski, to moim zdaniem zły pomysł. Zapłaci dużo drożej niż za benzynę, a nie planuje jeździć tyle nim, by to się zwróciło w kosztach paliwa. I ja nie jestem za Nissanem czy Renault. Niech kupi skodę albo cokolwiek. Ale to jej pierwsze auto, a zatem może być bardziej awaryjne, chociażby z uwagi na niedoświadczony sposób jazdy. A z tego co się orientuję, to części do nieeuropejskich samochodów i koszt ich naprawy jeszcze ciągle bywa większy niż tych z bliższych nam fabryk. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: fajny damski samochód 26.10.11, 21:38 polecam taki. W sam raz na zakupy i do podwiezienia dzieci do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: fajny damski samochód 27.10.11, 07:28 francesfarmer napisała: > Przedwczoraj zdałam prawo jazdy. Myślę o kupnie samochodu. Dziewczyny, poradźci > e jakiś dobry damski samochód, raczej miejski. Czym się fajnie jeździ? Nie jest > drogie? I ładne? co za idiotyczne, typowo kobiece podejście: autorka nie pisze jaki ma budżet i co chce samochodem wozić (i ile) ale samochód ma być "ładny" i "dobrze jeździć" (cokolwiek to znaczy) podaj podstawowe informacje tj, - orientacyjny przebieg roczny - budżet - zadania dla samochodu (kogo i co ma wozić) Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie nie schodz ponizej segmentu C 27.10.11, 08:13 tez kiedys (swiezo po zdaniu prawka) mi sie wydawalo, ze male auto jest dla mnie idealne. ze jaris, to fajne i takie wielofinkcyjne auto. ale tak niestety nie jest. oczywiscie, to nie jest zly samochod, ale on nadaje sie tylko do miasta. moim zdaniem najlepszy jest segment C (golf/focus/civic) bo: - w miescie nie zajmuja duzo miejsca i nie ma zadnych problemow z zaparkowaniem - maja zazwyczaj juz jakies sensowne silniki i wyposazenie - sa komfortowe i maja bagaznik pozwalajacy wyjechac nawet na wakacje - pala podobnie do malych, bo nie trzeba ich zylowac. poza tym jak sie rozkrecisz, to bedziesz cisnac tym maluchem z silnikiem 1.0 na najwyzszych obrotach tak, ze spalanie bedziesz miala dosc wysokie - zobaczysz. poza tym moim, zdaniem najladniej wygladaja wlasnie auta z segmentu C w wersji 3drzwiowej (ja mam taki :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: nie schodz ponizej segmentu C 27.10.11, 10:46 Ostatnimi czasy chyba trochę dorosłeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: nie schodz ponizej segmentu C 27.10.11, 13:15 konsultowalem z tatom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: fajny damski samochód 27.10.11, 10:04 nissan terrano - na 1 samochód dla kobiety jest idealny Tani i toporny więc nie szkoda że mu zniszczysz np. sprzęgło. Siedzisz wysoko, wszystko widzisz i nie będziesz denerwowała w nim innych kierowców godzinę parkując mimo iż by w to miejsce tira wcisnął nienawidzę jak Baby chcą "kobiecy, mały, miejski samochodzik" a najlepiej taki na którym uczyły się jeździć ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: fajny damski samochód 27.10.11, 23:02 matko disa, czy Tobie coś ostatnio dolega? używasz taki słów i określeń i wcychodzisz na podminowaną? dziewczyna chce samochód do miasta, miejski, niewielki.. uważasz, że terenowy jest OK do miasta? mnie ciężki śmiech ogarnia gdy widzę pieniących się posiadaczy terenówek stojących jak wszyscy w korkach w wawce albo próbujących zaparkować na Saskiej Kępie.. duzy samochód tylko do miasta? nissan terrano, to nie jest miejski samochód i wcale nie jest tani Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: fajny damski samochód 27.10.11, 23:05 >i wcale nie jest tani teraz już jest, bo go nie produkują, więc najnowszy model to będzie z jakiegoś 2003;) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: fajny damski samochód 28.10.11, 13:23 vandikia napisała: > matko disa, czy Tobie coś ostatnio dolega? > używasz taki słów i określeń i wcychodzisz na podminowaną? O, też to zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: fajny damski samochód 28.10.11, 13:13 disa napisała: > nienawidzę jak Baby chcą "kobiecy, mały, miejski samochodzik" a najlepiej taki > na którym uczyły się jeździć ;/ Nienawidzę jak ktoś nienawidzi, że ktoś może mieć inne preferencje. Lubię małe samochody. Jeden mamy wielki i cholera mnie bierze jak trzeba nim lawirowac przed szkołą, mijając się z innymi rodzicami o włos na szkolnym pseudoparkingu. Nie raz zdarzyło się, że dużym samochodem nie dało się przejechać, trzeba było cofać prawie na ślepo. Kilka miesięcy temu miałam do dyspozycji na 2 tygodnie Yaris. Do odwiezienia dzieci do szkoły czy wyskoczenia po warzywa na rynek była niezastąpiona. Koperta i wszędzie ją wcisnęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
janznepomuka Re: fajny damski samochód 27.10.11, 13:04 Ford Fiesta 1.4 TDCI. Jak nowy to tylko benzyna, niestety, chyba dobry jest silnik 1.3 75KM. Jak używka, to taka bez dwumasy i filtra DPF (jest wszak ryzyko, że do Berlina Cię nim nie wpuszczą, he, he....), czyli jakiś rocznik 2006 maks. Ale i wersje sprzed liftu (czyli rocznik 2003) są bardzo fajne w środku. Koniecznie Ghia (klima, dobre CD ze zmieniarką, fajna skórzana kierownica, elektryka, podgrzewana jest nawet szyba przednia). Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: fajny damski samochód 27.10.11, 13:16 to nie lepi foke II? ta "twoja" fiesta do urodziwych nie nalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
lled Re: fajny damski samochód 27.10.11, 13:07 na pierwszy samochod proponuje T-34 lub jezeli nie stac na taki to moze jakis mniejszy woz pancerny? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: fajny damski samochód 27.10.11, 22:38 no względnie wyględna i w dobrej cenie i co chyba w obecnych czasach najważniejsze jest nowa MICRA za ok 35 tysi możesz mieć nowe, w miarę ładne i ekonomiczne auto ja się przymierzam od chyba 2 lat do kupna własnegoi ciągle mam nowe pomysły, jeździłam wieloma samochodami, wiele lat bez wspomagania kierownicy i terenowymi, więc teoretycznie nic mi nie straszne ale ni eumiem się zdecydować chciałabym coś "babskiego", takiego mojego i żeby nie zeżarło mi za dużo benzyny, bo ta ostatnio droższa niż brylanty :) no i własnie micrę biorę pod uwagę, bo podoba mi się cena-jakość na tapecie mam też forda fiestę nowego, też ok 35 tys i podobno bardzo fajny jest no i to by było na tyle jesli chodzi o w miarę fajne i tanie nowe samochody :P Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: fajny damski samochód 27.10.11, 23:13 O, ja właśnie też szykuję się do zakupu małego miejskiego auta :). Jestem już po jazdach próbnych :D. Zakochałam się w najnowszej Toyce Yaris. 5-drzwiowa, silnik 1.33, wersja Sol lub Prestige i gadżecik, którego sobie nie odmówiłabym decydując się na zakup - panoramiczny dach :). Imponująco duży, świetnie wrażenie podczas jazdy :). Druga w kolejce jest Mazda 2 - na razie negocjuję warunki ewentualnego zakupu. Też mi sie autko widzi. Trzecie to ewentualnie Hyundai i20 - tu 5 lat gwarancji mnie kusi. Wygląd zewnętrzny też w moim guście :). Póki co, dumam :D. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: fajny damski samochód 28.10.11, 12:25 Parę osób się oburzyło na określenie "damskie auto"- a wielu mężczyzn nie chce/wstydzi się jeździć niektórymi markami. Mój mąż za nic nie chce nigdzie pojechać żółtym matizem i niby twierdzi, że źle mu się nim jeździ, ale ja swoje wiem, he, he. Mąż koleżanki też za nic nie chce prowadzić jej forda ka! Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: fajny damski samochód 28.10.11, 12:34 Matizem? Też nie chciałabym tym pudełkiem tekturowym jeździć. Ka również, takie autko dla inwalidy. Te z segmentu A to w ogóle jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: fajny damski samochód 28.10.11, 12:50 ford fiesta honda jazz (hybrydowa) mazda2 hyundai i10/i20 lancia ypsilon citroen c2/c3 nissan micra toyota yaris renault clio fiat panda opel corsa Odpowiedz Link Zgłoś
samochodziarzz Re: fajny damski samochód 01.11.11, 16:04 A jaki budżet masz na to autko? Moim zdaniem powinno Cię interesować coś z gamy fiata. To typowe miejskie autka. W zależności od budżetu szedłbym w 500-kę, albo w Fiata Pandę. Chyba, że chciałabyś coś ciut większego to np. Punto Evo. Do miasta niekoniecznie Ci potrzebny diesel, jeśli nie będzie dogrzewać auta to wcale nie będzie palił mnie niż nieduża benzyna. Odpowiedz Link Zgłoś