Dodaj do ulubionych

Lem powiedział...

20.12.11, 19:28
...że prawdziwy ogrom głupoty ludzkiej zobaczył dopiero wówczas gdy skorzystał z internetu. Mnie już w internecie niewiele jest w stanie zdziwić=ani ogrom głupoty, ani brak fantazji, ani nicki mądre, ani nicki głupie, nicki z doskonałym poczuciem humoru, nicki z poczuciem humoru parowozu, nicki wyrażające trafne opinie, nicki gadające mniej składnie niż ropucha zwyczajna, oraz nicki rozsądne. To mnie już nie dziwi. Nie dziwi mnie zetka50 gadająca w kółko o swoim starym, nie dziwi mnie jakaś tam koala=samozwańcza powiatowa miss forum, nie dziwi jan_hus z poglądami tkwiącymi korzeniami w epoce pierwszych lamp naftowych. Nie dziwi mnie lew=król niemieckich szrotów, nie dziwi cafem, która argumentami w dyskusji operuje jak hipopotam szydełkiem.
Co mnie jednak zdołało w jakiś sposób zdziwić na gazetowych forach to fenomen pewnego rodzaju męskich nicków, które wpadają i z całkiem sporą częstotliwością zakładają dziesiątki niemal identycznych wątków, w których starają się pokazać jakimi są niedojdami życiowymi i zadają tak naiwne pytania dotyczące relacji damsko-męskich, ich pojmowania atrakcyjności, pojmowania własnej wartości, że ciężko uwierzyć, iż piszą to świadome osoby bez pomocy psychotropów.
Jeśli ktoś kto zakłada te wątki w ramach trollingu=winszuję samozaparcia i konsekwencji. Jeśli jednak to co te nicki wypisują jest zgodne z faktycznym stanem ich umysłu to tutaj muszę przyznać=nie wiedziałem. Nie wiedziałem, że tylu jest takich "facetów" i ciekaw jestem czy piszące tu kobiety faktycznie spotykają wielu takich mamlasów na swojej drodze, czy też jest to pewien niereprezentatywny wycinek absurdalnie wykrzywionej pseudomęskiej rzeczywistości.
To taka mała refleksja potworskiego na dziś.
Obserwuj wątek
    • maitresse.d.un.francais Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:31
      E tam, zwyczajnie delikwent jest rozliczany z ilości postów. To się nazywa: zatrudnimy do rozruszania forum.
    • miau_weglowy Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:33
      niereprezentatywny wycinek absurdalnie wykrzywionej pseudomęskiej rzeczywistości
    • zeberdee24 Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:36
      Na logikę biorąc te wątki zakłada jedna i ta sama osoba - byłoby zadziwiające gdyby w s stosunkowo krótkim czasie kilku różnych kolesi jeden po drugim trafili akurat na forum kobieta po to aby podzielić się z użytkownikami tym samym rodzajem problemów.
      • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:44
        Żebyś się kiedyś nie zdziwił.
        • zeberdee24 Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:29
          Nie sądzę żebym akurat w tej kwestii się mylił. Przecież wszystkie wypowiedzi tego trolla są pisane wg takiego samego schematu - cechą charakterystyczną jest zadawanie setek drobiazgowych pytań dotyczących męskiej atrakcyjności i zawsze jest dążenie do wykazania że kobiety uważają za atrakcyjne te cechy których autor nie posiada, bo kreuje swój obraz nieudacznika z niskimi dochodami, kiepską fizycznością i brakiem pewności siebie.
          • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:33
            Możesz sądzić dowolnie. Mozesz nawet skrupulatnie obserwować i analizować. Trolli nie brakuje nawet jeśli są podobne do siebie.
    • sundry Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:36
      Ja nie znam żadnego takiego, ale może się sprytnie kamuflują i odkrywają tylko w męskim gronie po skrzynce wódki:)
      • senseiek Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:56
        > Ja nie znam żadnego takiego, ale może się sprytnie kamuflują i odkrywają tylko
        > w męskim gronie po skrzynce wódki:)

Przeciez jozek mowi, ze nigdy nie rozmawial o tym szczerze w realu. Ze tylko na forum jest szczery i mowi, ze jest prawiczkiem i o swoich klopotach.
        Ja go rozumiem - musial by byc niezle powalony, zeby mowic o tym w realu, zeby zniechecic do siebie wszystkich znajomych, i pokazac jakim jest zerem. Dopiero jak ma sie totalna depresje to sie otwieraja ludzie i mowia szczerze o takich rzeczach, bo oni planuja juz zabicie siebie, wiec co ich obchodzi co kto w realu o nich mysli, moga powiedziec cokolwiek, bo wszystko maja w d..

• sundry Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:06
          Ależ przez ten czas, co on te posty płodzi, mógłby już coś podziałać.
          • senseiek Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:15
            > Ależ przez ten czas, co on te posty płodzi, mógłby już coś podziałać.

Niby co mialby podzialac? Przeciez dla niego kazda kobieta to szmata..
            Jemu nie potrzebne dzialanie, tylko przelaczenie mozgu na tryb myslenia w ktorym bedzie mial gleboko gdzies co kobieta robila w swoim zyciu i z kim. Bzykala sie w kiblu w dyskotece? I co z tego? Kogo to obchodzi? Oczywiscie jozka to obchodzi.. i tylko jego.. ;)
            • sundry Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:01
              Właśnie takie działanie miałam na myśli:)
    • chersona Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:37
      lem głupotę zobaczył dopiero w internecie, bo może wcześniej obracał się w towarzystwie ludzi inteligentnych.
      • koham.mihnika.copyright przed Lemem byl Frank Zappa, ktory zauwazyl, ze 21.12.11, 07:54
        glupoty we wszechswiecie jest wiecej niz wodoru. I ze ma dluzszy okres rozpadu.
    • black-sandra Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:39
      Zdecydowanie to tylko , niereprezentatywny wycinek absurdalnie wykrzywionej pseudomęskiej rzeczywistości , w realu takich facetów po prostu nie ma :)
    • chersona vivat josef 20.12.11, 19:41
      dziwić to Ciebie może a i tak takie głupie ente wątki mają tutaj rację bytu, za to moje konkretne pytanie, jak się nazywają rękawki na nogi (ocieplacze/legwarmers) zostało od razu usunięte.
      także josefy i ezoteryczni z poznania górą!
      • potworski Re: vivat josef 20.12.11, 19:52
        Powód jest prosty=zauważ jaką popularnością cieszą się ich wątki. To kolejna rzecz, która mnie dziwi. Setny raz ten sam temat, setny raz ta sama problematyka a wciąż spory ruch.

chersona napisała:

> dziwić to Ciebie może a i tak takie głupie ente wątki mają tutaj rację bytu, za
        > to moje konkretne pytanie, jak się nazywają rękawki na nogi (ocieplacze/legwar
        > mers) zostało od razu usunięte.
        > także josefy i ezoteryczni z poznania górą!
        • cuttle_fish Re: vivat josef 20.12.11, 20:00
          > To kolejna rz
          > ecz, która mnie dziwi. Setny raz ten sam temat, setny raz ta sama problematyka
          > a wciąż spory ruch.

Jakby durne jak but forumki raz po raz trollisku nie przyklaskiwały, józka i innych trolli dawno by już nie było.

Ale po co? Skoro w każdym kolejnym i identycznym do poprzedniego wątku trzeba józia znów zagłaskać, aby któraś pozornie rozgarnięta z forumowego obiegu nie wypadła.
          • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 20:11
            Ignorowanie tego czy tamtego na forum jest niemożliwe albo mało możliwe. To tak, jakby zarządzić: jutro nikt nie założy wątku ani nie napisze posta. Wierzysz w powodzenie tego przy tej liczbie osób, obcych sobie, niezależnych od siebie i nie mających wspólnego celu?
            Przerabiane kilka razy. Bez powodzenia.
            • cuttle_fish Re: vivat josef 20.12.11, 20:17
              > Wierzysz
              > w powodzenie tego przy tej liczbie osób, obcych sobie, niezależnych od siebie i
              > nie mających wspólnego celu?

Ha, żeby to nowi na forum mu odpisywali!
              W każdym józiowym wątku zawsze te same forumki, z jednej strony całkiem mądre, a z drugiej - szkoda słów:(
              • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 20:21
                To mało istotne nowe czy stare. Ruch w interesie zachowany, wątki będą. Takie czy inne. A jak trzeba będzie to jeszcze bardziej absurdalne. Trzeba by wtyczkę wyjąć z gniazdka.;)
                • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 20:25
                  A to nie ty jesteś od wyjmowania wtyczki?
                  • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 20:27
                    miaukontent napisał:

> A to nie ty jesteś od wyjmowania wtyczki?

Poproś józków o ich adresy, zapowiedz się i powyciągaj im wtyczki.
                    • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 20:29
                      A co powiesz na taśmowe przenoszenie na oślą?
                      • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 20:31
                        Chciałabym, ale...
                        • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 20:32
                          Ale zamiast tego każą ci wywalać ciekawe watki o małej liczbie wpisów?
                          • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 21:05
                            A już prawie było po ludzku. I znów nic z tego.
                            • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 21:12
                              No to powiedz po ludzku dlaczego giną ciekawe, normalne wątki a syf zostaje?
                              • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 21:26
                                Po kilku wymianach postów z tobą odnoszę nieodparte wrażenie, że nie udzielę ci satysfakcjonującej i uspokajającej cię odpowiedzi na żadne pytanie. I nawet gdybym powiedziała, że słońce wstaje na wschodzie powiedziałbyś źle, więc... sam rozumiesz.
                                • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 22:02
                                  Wystarczyłoby, gdybyś kiedykolwiek udzieliła odpowiedzi merytorycznej. Ale jak tylko dochodzi do konkretów robisz unik i przechodzisz do osobistych wycieczek.

• wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 22:06
                                    Ty już mnie wielokrotnie potraktowałeś merytorycznie. I bez wycieczek osobistych się obywało. Modelowo. Pamiętamy.
                                    • wersja_robocza Re: vivat josef 20.12.11, 22:07
                                      Bez wycieczek z twojej strony, ze pozwolę sobie uściślić.
                                    • miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 22:08
                                      Ja zaczynałem merytorycznie, ty stosowałaś aesowskie uniki czym doprowadzałaś mnie do wybuchu. Dzisiaj ci się nie uda. Piersi. Brzuch.

• miaukontent Re: vivat josef 20.12.11, 20:00
          Skoro dopuszczasz trollowanie (samoistne luba na zlecenie portalu) to przecież pacynki też musisz dopuszczać.
        • chersona Re: vivat josef 20.12.11, 20:07
          pozostaje pogodzić się, że nie podoba Ci się to, co większości. na mnie działają jak płachta na byka panienki, które wypisują moim zdaniem ogromne sercowe bzdety i zamykają: błagam, potrząśnijcie mną, potrzebuję porządnego kopa w tyłek. i wiele innych rzeczy też mnie denerwuje...a jednak tu zaglądam, chyba z braku laku.
          • potworski Re: vivat josef 20.12.11, 20:29
            chersona napisała:

> pozostaje pogodzić się, że nie podoba Ci się to, co większości.

Nigdzie nie zasugerowałem, że nie jestem z tym pogodzony. Zawsze byłem i będę zwolennikiem pełnej wolności na forum=z minimalną tylko ingerencją AES-a.
            • sundry Re: vivat josef 21.12.11, 09:51
              A jakie jeszcze odwiedzasz fora poza FK? Na takim Kraju, czy Publicystyce, gdzie połowa wpisów to Tusk/ Kaczor to ch... (najłagodniejsze) bez moderacji IMHO ani rusz.
        • tabeletka Re: vivat josef 20.12.11, 20:56
          przyznalabym ci racje, gdybym nie byla na ciebie obrazona
          • khadroma cd. 20.12.11, 20:57
            Wiedziałam, ze z ochotą usadzisz swój dumny tłusty zadek na stercie moich fałszywych komplementów, yhyhyhy! ;)
            • tabeletka Re: cd. 20.12.11, 21:16
              jezu, ja? naprawde taki tlusty? :(
    • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 19:45
      Admini siem nudzom ;)
    • senseiek Znam jednego kolesia ktory tak sie spalil marihuan 20.12.11, 19:52
      Znam jednego kolesia ktory tak sie spalil marihuana 10 lat temu, ze do tej pory na niego dziala. Zlasowala mu mozg do tego stopnia, ze on idac ulica sam do siebie gada, i to godzinami. On w pewnym momencie wierzyl, ze Britney Spears jest jego kochanka, i pozniej wierzyl, ze go rzucila. Wszyscy znajomi jak go widzieli to do niego mowili "co tam slychac u Britney?". A on wtedy wpadal w szal, w wku...enie, i zaczynaj opowiadac jak go zdradzila i jaka z niej jest szmata i godzinami tak nawijal. A wszyscy sie smiali..

On nie pisuje na forum gazeta, ale na facebooku.

> Jeśli ktoś kto zakłada te wątki w ramach trollingu=winszuję samozaparcia i kons
      > ekwencji.

Na forach gieldowych-gospodarczych, tez mamy jednego takiego psychola co ma ksywe wesoly mis, i tez zaklada po 10+ watkow dziennie opisujac jakim gownem jest Kulczyk Oil Ventures i inne spolki.. Potrafi napisac po kilkadziesiat postow dziennie, zeby tylko zasiac taka niechec do spolki ktora sobie upatrzyl, z niezrozumialego powodu..
    • green-chmurka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:02
      a o mnie zapomniales?
      • potworski Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:08
        green-chmurka napisała:

> a o mnie zapomniales?

green-chmurka twoje fekalno-defekacyjne wątki oraz te traktujące o stanie owłosienia twojej cip#ki akurat kompletnie mnie nie dziwią. Starszym kobietom czasami tak się zdarza.
    • lena.nocna Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:04
      Kto by się spodziewał... mężczyźni nie wyginą w z powodu wojen czy ataku kosmitów, ale przez własne rozmemłanie...
      • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:20
        https://www.viralblog.com/wp-content/uploads/2011/02/horror-like.jpg
        • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:32
          :D
    • ezoterycznypoznan Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:13
      To Ty jesteś naiwny chyba. Naprawdę tak Cię dziwi że ktoś może sobie radzic w życiu gorzej o Ciebie? W kloszu się wychowałeś?
      • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:15
        Chyba pod kloszem jeśli już.:cool:
        • ezoterycznypoznan Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:17
          > Chyba pod kloszem jeśli już.:cool:

Może i tak, ważne ze wiadomo o co cho.
      • potworski Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:25
        ezoterycznypoznan napisał:

> To Ty jesteś naiwny chyba. Naprawdę tak Cię dziwi że ktoś może sobie radzic w ż
        > yciu gorzej o Ciebie? W kloszu się wychowałeś?

Gdzie tak napisałem? Twoje zrozumienie mojego przekazu myślowego ostro zaszwankowało.
        Mniej chodzi mi o tematykę, a bardziej o powtarzalność i uczynienie z tematu swoistego totemu, do którego ów nick brandzluje się miesiącami=zadawanie kilkadziesiąt razy tego samego pytania zmieniając jedynie szyk zdania.
      • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:31

> W kloszu się wychowałeś?

Ahahahahaha, słiiiit :D
      • sundry Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:53

> To Ty jesteś naiwny chyba. Naprawdę tak Cię dziwi że ktoś może sobie radzic w ż
        > yciu gorzej o Ciebie?

Zaprawdę, powiadam ci, współczynnik radzenia sobie i kłopotów w życiu niekoniecznie przekłada się na ilość marudzących postów na forum.
    • bijatyka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:13
      Jest odbyt (tak mówiła moja babcia na popyt), to pisze. Handlowiec jakiś zapewne.
      Kiedyś się dziwiłam jego fankom, teraz mi to wisi. On pisze, one odpowiadają - i co z tego ?
      Większość robi to z nudy.
      • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:22
        Ja bym chętnie poodpowiadał na jakieś fajniejsze tematy zasadniczo.
    • kwieto Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:17
      A mnie dziwi zakładanie takich wątków jak ten :")
      • potworski Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:26
        kwieto napisał:

> A mnie dziwi zakładanie takich wątków jak ten :")

Co cię w nich dziwi?
        • kwieto Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:32
          Potrzeba obwieszczania światu co kogoś dziwi
          • potworski Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:34
            kwieto napisał:

> Potrzeba obwieszczania światu co kogoś dziwi

A nie dziwi cię twoja potrzeba obwieszczenia światu, że cię dziwi, że coś kogoś dziwi?
            • kwieto Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:36
              Chciałem spróbować, jak to jest :")
    • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:21
      To nawet zabawne co powiedział Lem bo to akurat straszny prymityw był. Bohaterom komunizmu powinni zabronić udzielania wywiadów po 89r dla ich własnego dobra.

Piszesz oczywiście o trollach lub o ekshibicjonistach, którzy zamiast fotek fiuta prezentują swój mózg. Nie są reprezentatywni dla reszty niepiszącej na forach.
      • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:23
        > Lem bo to akurat straszny prymityw był

Kończ waść, wstydu sobie oszczędź.
        • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:27
          • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:30
            Za szybko mi się wysłało. P.K.Dick w swojej schizofrenii twierdził, że Lem to spisek KGB - zbyt genialne książki, żeby napisał je jeden człowiek.
            • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:35
              Schizofrenia ma remisje. To może być bardzo przewrotny komplement :)
              • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:58
                > Schizofrenia ma remisje. To może być bardzo przewrotny komplement :)

Donosy wysyłał. Nie pamiętam gdzie, chyba do FBI. Miał lekką obsesję na punkcie Lema, że pod jednym nazwiskiem pisało kilku-kilkunastu autorów.
                • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:05
                  Schizofrenia ma i fazy psychotyczne...
                  • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:55
                    Jemu po LSD odbiło. Inna kwestia, lepiej pisał w schizach. Np. Płyńcie łzy moje, rzekł policjant + parę innych. Jego żony lekko nie miały, dwie chyba miał. Z biedy to żarcie dla psów jedli. Zrobił się poczytny po Blade Rainerze, ale i tak koty darł z Ridleyem Scottem. Dopiero zaakceptował po obejrzeniu na specjalnym pokazie, zmarł przed wejściem filmu do kin. Z jednej strony mu się nie dziwię, bo film nie miał prawie nic wspólnego z książką "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?", ale w połowie lat osiemdziesiątych groźba zimnej wojny oddaliła się. Upłynęło 20 lat i jedne problemy zmieniły się w inne.
                    • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:11
                      Obecne teorie są takie, że schizofrenia jest częściowo dziedziczna. Czyli istnieją genetyczne wskazania do choroby, którą mogą wyzwolić czynniki zewnętrzne. Narkotyki jak najbardziej.
                      • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:31
                        Zgadzam się :) I tak było prawdopodobnie w jego przypadku. Schizofrenia jest dziedziczna, ale nie musi ujawnić się w każdym pokoleniu. Substancje psychoaktywne mogą wywołać pojawienie się choroby. Nie jest to do końca zbadane.
                        • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:43
                          Paradoks nauki polega na tym, że im bardziej nadmuchamy balonik Wiedzy tym większa jest jego powierzchnia styku z Niewiadomą.
                          To nie ja, to jakiś duży naukowiec powiedział.
                          • rannie.kirsted Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:45
                            Piekne zdanie.
                          • best.yjka Re: Lem powiedział... 21.12.11, 00:05
                            Rację miał :)
                          • khadroma Re: Lem powiedział... 21.12.11, 00:13
                            miaukontent napisał:

> Paradoks nauki polega na tym, że im bardziej nadmuchamy balonik Wiedzy tym więk
                            > sza jest jego powierzchnia styku z Niewiadomą.
                            > To nie ja, to jakiś duży naukowiec powiedział.

Michał Heller. Bylam na jego wykładzie.
                            • miaukontent Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:44
                              A nie cytował tylko?
                              • khadroma Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:58
                                miaukontent napisał:

> A nie cytował tylko?

Nie podał autora cytatu. Ale moze Ty go znajdziesz. Chetnie sie dowiem.
                                Heller mówił o kuli wypełnionej dostepna wiedza naukowa, a o powierzchni kuli jako o pytaniach i niewiadomych, ktore sie pojawiaja przed naukowcami.
                                • miaukontent Re: Lem powiedział... 21.12.11, 10:43
                                  Też się chętnie dowiem. A potem i tak zapomnę :)
            • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:35
              Dick niezupełnie to miał na myśli. Lem był szeroko reklamowany przez lewicowe środowiska jako czołowy komunistyczny twórca SF ale w gruncie rzeczy był wtórny no i był strasznym nudziarzem w porównaniu do Dicka.
              • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:37
                Tak samo jak Wajda i cała reszta. Reklamowana teraz jako piewcy Wolnej Polski.

• lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:41
                  Dokładnie, jeden przereklamowany chłam.
                  • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:44
                    A można gdzieś poczytać twoje książki, posłuchać twojej muzyki i obejrzeć twoje filmy?
                    Po tym całym chłamie bym się chętnie odchłamił dziś.
                    • marguy Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:16
                      miaukontent,
                      masz u mnie duze piwo :)
                      ter chcialabym poczytac utalentowanych inaczej krytykow Lema :D
                      • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:02
                        A serdecznie przyjmuję :)
                    • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:52
                      ??? Pisałem gdzieś, że coś napisałem?
                      Wyraziłem tylko opinię, że Lem jako pisarz był nudny i wtórny a w życiu był stalinowską, antypolską gnidą.
                      Tu kawałek jego twórczości:

" Dokonano u was sabotażu, towarzysze, i podejrzewamy, że w innych kotłach także są podcięte nity lub są inne uszkodzenia. Kotłownia może wylecieć w powietrze. (...) Towarzysze! Powiedziałem wam wszystko, co sam wiem. Oni chcą nas zadusić. Ale teraz my atakujemy na wszystkich frontach Indonezji, Chin, Grecji, odbudowanej Warszawy i fabryk. Teraz, towarzysze, musicie wybierać sami. Ja wam powtarzam, co już mówiłem: nikt nie ma prawa zmuszać was do pracy, kiedy w każdej chwili grozi wybuch. Tutaj kładę dwa arkusze papieru, towarzysze. Każdy, kto chce zostać w Michałowicach i pracować według tego ułożonego planu, podpisze się na pierwszym. Kto nie chce, podpisze się na drugiej liście. Imieniem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej ręczę, że każdy robotnik dostanie pracę w swoim fachu, najdalej do kilku tygodni. Wiecie, że partia nigdy jeszcze nie złamała danego słowa. I jeszcze jedno. Ja towarzysze zanim pracowałem w Wojewódzkim Komitecie byłem palaczem."
                      A tu jego genialne przemyślenia:
                      "Imperializm na Marsie
                      Autorzy amerykańskich Sc-Fc traktują elementy otaczającej ich kapitalistycznej rzeczywistości jako po wiek wieków dane, stałe i niezmienne. Jednym z takich świętych, nienaruszalnych tabu jest własność prywatna, tak tedy podnoszą ją do rangi absolutu i rzutują w najdalszą przyszłość, na jej podstawach usiłując wznosić swoje wymarzone utopie. Wynik tego eksperymentu już nie zależy od nich i jest całkowicie jednoznaczny: otrzymujemy w taki sposób obłędne, przerażające, makabryczne wizje, a dzieje się tak dlatego, ponieważ egzystujący w stadium agonalnym imperializm nie ma przed sobą żadnych w ogóle dróg rozwoju i przedłużenie w przyszłość jego stosunków społecznych prowadzi do nikąd. To stwierdzenie jest jednakowo ważne dla opowieści artystycznie
                      najgorszych i najlepszych, tyle, że najgorsze są bardziej sprzeczne wewnętrznie, nielogiczne i zakłamane, lecz piętno rzeczywistości wyciska się nieubłaganie również i na nich, albowiem pisarz nie może wyjść poza społeczeństwo i tworzyć w oderwaniu od nurtujących je problemów; jeśliby tak uczynił, to nie powstanie ani dobra literatura ani zła, ale żadna. W takich warunkach w ogóle nie można by pisać. Na przykładzie amerykańskiej fantastyki naukowej dostrzegamy, że przyjmując jako założenia kapitalistycznym stosunki produkcji i własności nie sposób stworzyć godnej człowieka perspektywy przyszłości świata. Całkowicie odmiennie rzecz przedstawia się w społeczeństwie, budującym socjalizm. Z niego wszystkie drogi prowadzą w przyszłość i dlatego przed pisarzem - twórcą fantastyki naukowej otwierają się tu oszałamiające swym bogactwem horyzonty. Gdy jednak pisarz stara się być głuchy na głos konieczności historycznej i los klasy rządzącej państwa imperialistycznego utożsamia z losem ludzkości, pojawiają się obrazy walczących ze sobą planet, martwych, zrytych kraterami bombowych grobów, zboczeń seksualnych na wszystkich możliwych światach, obrazy społeczeństwa rządzonego terrorem i przekupstwem przed którego potwornością zbawić może tylko ucieczka w obłęd lub śmierć... Ale to przecież nie jest wcale fantazja, to przecież znowu - jeszcze raz - dzisiejsza Ameryka... i czy nie miałem racji, mówiąc o realnych treściach fantastyki naukowej."
                      • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:03
                        No to stul dziub*, że tak w stalinowskie realia się przeniesiem.

* Żart - wyjaśnienie dla niekumatych,
                      • kwieto Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:04
                        Cytujesz teksty z lat 50-tych, jakby poglądy ich autora były aktualne przez następne kilka dziesięcioleci.
                        W tym czasie piewcami komunizmu był Miłosz czy Szymborska... mnie ta półka pasuje.
                        • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:14
                          No właśnie rzecz w tym, że on tych poglądów nie zmienił. Lubiłem go nawet chociaż byłem w stanie przebrnąć do końca chyba tylko przez Solaris a tu po 89r nagle się pojawia i nachalnie agituje za Kwaśniewskim i SLD, gdzieś w przerwach pomiędzy występami gwiazd disco-polo. Oczy mi wyszły na policzki i się zainteresowałem nim bliżej. To zwykły, dyspozycyjny, konformistyczny, komunistyczny cyngiel. Dokładnie jak Miłosz czy Szymborska. Przereklamowani nudziarze o słusznych poglądach.
                          • kwieto Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:21
                            Szczerze mówiąc mnie jego poglądy polityczne nie interesują.

W książkach znalazłem ciekawe koncepcje i przemyślenia.
                            Ty możesz mieć na ten temat odmienne zdanie, OK.

Nie bardzo widzę powód do przekonywania wszystkich dookoła, że Twoja ocena jego twórczości jest "jedyną słuszną", ale w końcu różni ludzie mają różne hobby.
                            • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:40
                              Pewnie, nie ma się o co sprzeczać chociaż zdecydowanie wolę Dicka:)
                          • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:31
                            > Lubiłem go nawet chociaż byłem w stanie przebrnąć do końca chyba tylko przez Solaris

Rozbrajająca szczerość. A mówiłem - kończ bo się ośmieszysz. Ale nie, no to nie.
                            • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:44
                              Pewnie sobie nie zdajesz sprawy ale ten post jest równie zabawny jak wypowiedź Lema o głupocie.
                              Im niższa inteligencja tym żarliwsza wiara w guru czy w autorytety. Bez obrazy.
                              • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:27
                                Jaka wiara w autorytety? Krytykujesz kogoś, kogo twórczości nawet nie jesteś w stanie pojąć. Zachowujesz się jak ratlerek dumny z tego, że obsikał pomnik. Bo pomniki przecież są od obsikiwania, każdy ratlerek to wie.
                                Bez obrazy.

• lazy.eye Re: Lem powiedział... 21.12.11, 00:10
                                  Ciekawa logika. Jeśli ktoś nie jest w stanie przeczytać Dzieł Wszystkich Lenina to go nie rozumie:)
                                  Ludzie tego nie czytają bo to brednie, śmiertelnie nudne. Podobnie z Lemem. Jest miałki, wtórny, zaściankowy i pretensjonalny a jego teorie są siekierą ciosane, takie zresztą jak epoka stalinizmu. Ale najgorsze jest to, że jest nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudny.
                                  Te jego teorie to w mniejszym czy większym stopniu prymitywny, materializm dialektyczny. Przeciętny człowiek nie jest w stanie tego zrozumieć a jeśli tego zbyt dużo bezkrytycznie czytasz uszkadzasz sobie mózg. Dlatego prostsze osobniki wierzą tzw. autorytetom, że to geniusz:)
            • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:58
              > Za szybko mi się wysłało. P.K.Dick w swojej schizofrenii twierdził, że Lem to s
              > pisek KGB - zbyt genialne książki, żeby napisał je jeden człowiek.
              I jak tu nie wierzyć Dickowi?:) Mocno by się zdziwił, gdyby się dowiedział, że twierdził, że Lem pisze genialne książki.
              Dick napisał cytuję "Lem jest najprawdopodobniej wieloosobowym komitetem, a nie pojedynczym osobnikiem, gdyż pisze wieloma stylami i raz zna niektóre obce języki, a raz nie - dąży do zdobycia monopolistycznej pozycji pozwalającej kontrolować opinię poprzez krytykę i artykuły pedagogiczne, stanowiąc zagrożenie dla całej naszej dziedziny science fiction z jej swobodną wymianą poglądów i myśli."
              "Myślę jednak, że obecnie ich kampania na rzecz propagowania Lema jako wybitnego powieściopisarza i krytyka traci impet i zaczyna napotykać poważny opór: 1) ujawnia się, że twórcze zdolności Lema były przereklamowane i 2) w brutalnych, obraźliwych i zupełnie nie umotywowanych atakach na amerykańską science fiction i jej amerykańskich autorów Lem posunął się za daleko i zbyt szybko zraził sobie wszystkich poza wiernymi członkami partii (ja jestem jednym z tych zrażonych)."
              Po tym jak usłyszałem Lema, agresywnego prymitywa, który nie był w stanie nauczyć się nawet 1 obcego języka myślę, że Dick mógł mieć rację. Lem początkowo pisał obrzydliwe antypolskie paszkwile na zamówienie komunistycznych władz a dopiero później wziął się za SF a po 89r pojawił się człowiek jakby żywcem wzięty ze stalinowskiej epoki polowania na wrogów władzy ludowej.
              • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:15
                Dick (mój ulubiony pisarz, ale go nie gloryfikuję), na własne życzenie dorobił schizofrenii. Nie jest tajemnicą, że aktywowała się u niego po LSD. Wystarczy sobie przeczytać "notkę od autora" na końcu powieści Przez ciemne zwierciadło. Armia US też robiła eksperymenty na żołnierzach z LSD w latach siedemdziesiątych. Połowa ochotników wylądowała w szpitalach psychiatrycznych.
                Fajnie pisał powieści i nowele, ale kontaktu z rzeczywistym światem to on nie miał.
                • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:45
                  Dick był geniuszem i to dość ekscentrycznym, do tego żył w paranoidalnych czasach zimnej wojny ale kontakt z rzeczywistym światem to on miał lepszy niż 99% jego rodaków. Wiele z jego wizji się sprawdziło lub pewnie się sprawdzi.
                  • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:24
                    Nie tylko jego wizje się sprawdziły. I nie wszystkie dzięki bogu. Bardziej interesujące są, te które odnoszą się do naukowych odkryć i naukowcy nadają im nazwy z książek SF. Jak anihilacja, czarna materia itp.
                    Skoro Dick mógł był ekscentryczny, to czemu czepiasz się Lema. Też ekscentryczny był. Jeszcze Wolszczana się czep. Też papiery podpisał, że będzie donosił. Bo praca naukowa była dla niego ważniejsza, a teleskopy w USA lepsze.
        • lazy.eye Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:32
          Tak, wiem. Robili mu legendę przez tyle lat a później ktoś go dopuścił do mikrofonu:)
          Jak go usłyszałem, to od razu mi się Philip.K. Dick przypomniał, który twierdził, że dla Lema pisało kilka osób.
          • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:36
            Tak, a w Smoleńsku Ruscy rozpylili mgłę i posadzili stalowe drzewo.
      • triismegistos Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:38
        Khyy khyy...
    • khadroma Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:32
      potworski napisał:

> ...że prawdziwy ogrom głupoty ludzkiej zobaczył dopiero wówczas gdy skorzystał
      > z internetu. Mnie już w internecie niewiele jest w stanie zdziwić

Bo Tobie Lem nie dorasta do pięt!
      Jestes tu jedynym myślącym, bezproblemowym, rozsadnym, spostrzegawczym, madrym, rozwinietym, przystojnym, atrakcyjnym, dojrzałym, niezaburzonym, zaradnym, sprytnym, dobrym, wysportowanym, pracowitym, etycznym i dobrze żyjącym człowiekiem.
      Reszta to idioci i barany.
      I to naprawde wspaniałomyslne z Twojej strony, ze poswiecasz im swój cenny czas i uwage jakze wysoko rozwinietego umysłu. Nawet kopniaki mentalne, plwociny i szyderstwa, ktore hojnie i obficie rozdajesz są prawie jak błogosławieństwo. ;)
      Jestem dumna, ze moge pisac z Toba na jednym forum!
      ;)
      • potworski Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:37
        Bardzo dobrze khadroma. Powstań z kolan i nie grzesz więcej.
        • khadroma Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:40
          potworski napisał:

> Bardzo dobrze khadroma. Powstań z kolan i nie grzesz więcej.

Wiedziałam! ;)
          • bijatyka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:43
            Ja na hasło "potworski" mam zniżki w EURO RTV AGD.
            • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:50
              a ja na haslo "zakopane" wchodze za darmo do TPN-u.
              • zeberdee24 Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:52
                A ja na hasło 'ku...' dostałem kiedyś mandat na ulicy.
                • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:55
                  ja mialem odwrotnie.
    • kseniainc Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:34
      Tak jak i Ciebie nic mnie tutaj nie dziwi;-) Pojawiam się z przerwami, często wypadam z "gry", a mimo iz nicki nowe, tematy sie powtarzają. Jak na kazdym forum, które istnieje tyle lat i ma takie wzięcie.To taki schemat, co jakiś czas rozgtrzebywany jest ten sam temat na różne sposoby, bo ludzie maja podobne problemy i przemyslenia życiowe z którymi natychmiast muszą sie podzielić z ogółem, jeśli "przyboczne" otoczenie nie chce ich słuchać.Co do inteligencji trudno się wypowiadać, takie mamy forum jak i społeczeństwo.Stety przez te kilka lat wiele sie zmienilo, mentalnosć i podejście do zycia.Nie jestem jeszcze starej daty, ale zaczyna mnie rzeczywistość momentami przerażać.
      • simply_z Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:52
        sądzę ,że to są dwa ,trzy nicki piszące w porywach.
        podejrzewam ,że pod jednym ukrywa się kobieta ,kiedyś była nawet o to afera z jakąś Basią w roli głównej? zreszta jak poczytacie głębiej jego wątki odkryjecie nurt kobiecy;)
        druga osoba jest bezrobotna i chora psychicznie prawdopodobnie Nie zdziwilabym się też ,gdyby pisała pod tzw. nickiem normalnym.
        ale cóż nie dojdziemy do tego ,jesli nie mamy ich IP.
        • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:54
          ale po co w ogle wnikac w to jaki kretyn kst kim i z pod ilu nickow pisze? Od tego jest llista nieprzyjaciol edy takich bdelikwentow tam dopisywac i po problemie. Nie rozumiem jak mozna jeszcze cos takiego roztrzasac? To jakby grzebac patykiem w gownie aby dojsc do tego kto je zrobil i czy aby nie przypadkiem celowo.
          • salma75 Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:26
            Polać mu!
            Mnie jeno majaczy gdzieś, że był ktoś taki jak józek. Z tego postu dowiaduję się, że chłopina nadal aktywny i o z grozo wciąż monotematyczny.
            • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:28
              Tak. Był , jest i będzie.

pees to ja stawiam.:cool:
              • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:30
                skoro ty stawiasz, to zmien nicka na vajagra :P
                • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:32
                  Nie jestem niebieska i owalna.:P
                  • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:38
                    a jakbys byla to nazywalabys sie Muumimamma?
                    • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:44
                      A co to znaczy?:>
                      • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:49
                        to, ale chybazem cos popiepszyl.
                        • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:52
                          HAhahhahah Mama Muminka. No trzeba było tak od razu. :D Niepodobna jestem.:D
                          A i tak wolę Małą Mi.
            • buuenos Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:19
              Uwielbiam to, niby nic nic nie wiem a wiem wszystko:-)
    • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 20:45
      Najlepsze jest to, że "schizofreniczny" Raport mniejszości już prawie zrealizowany na amerykańskich lotniskach. Że o śledzeniu kart kredytowych i telefonów komórkowych nie wspomnę.
      • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:16
        Prekognitów zatrudnili?
        • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:07
          A o nieobowiązywaniu domniemania niewinności wobec osób podejrzanych o terroryzm nie słyszałaś?
          • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:06
            Ale to nie odbywa się na podstawie wizji przyszłości jasnowidzących ;)
            • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:12
              Odbywa się na podstawie wizji "on może coś wiedzieć i nie puścimy go aż nam nie powie".
              • best.yjka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:32
                To nie jest prekognicja. To zwykła manipulacja.
                • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 23:48
                  Technicznie masz rację. Agent patrzy na "czarną mordę"* i nie widzi, co on zrobi naprawdę.
                  Za to "widzi" co on potencjalnie zrobił / zrobi. I na tej podstawie wyjmuje go spod prawa.
                  Czyli rzeczywistość już prześcignęła Dicka. Zresztą "święta" Inkwizycja też tak działała i inne tego typu przypadki.

* Określenie stosowane w Rosji.
                  • best.yjka Re: Lem powiedział... 21.12.11, 00:23
                    Stany są z tego znane ;) Beżowy z brodą, to musi być terrorysta. Mam kumpla, urodzony w Kanadzie. Rodzice z Bangladeszu. Jak zapuścił brodę i na wakacje leciał z kumplami, to go na pokład nie wpuścili. Przesiadka w US, leciał z Kanady do Meksyku. On się z tego śmieje. Ma lat 20 i tej jesieni zaczął studia doktoranckie w Europie. Studiuje psychologię. Dlatego pewnie niektóre zachowania ludzkie go śmieszą.
                    P.S. Kanadyjczycy Amerykanów nie lubią. Tak po sąsiedzku, jak my z ruskimi ;)
                    • miaukontent Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:46
                      Stany? O Rosji pisałem. Myśl o meczetach w Polsce też wzbudza histerię.
                      Amerykanie nie lubią też Australijczyków.
                      "Czym różni się Australijczyk od jogurtu?
                      Jogurt ma żywe kultury".
                      • best.yjka Re: Lem powiedział... 21.12.11, 14:28
                        9/11 zmieniło wiele na amerykańskich lotniskach.
                        Co do dowcipów amerykańskich, to Polakach ostrzej opowiadają: -Po czym poznać, że włamania dokonał Polak? -Śmieci zjedzone i suka w ciąży.

Meczety w Polsce istnieją. Należą głównie do potomków Tatarów, osiadłych w Polsce kilka wieków temu. Wcześniej nikomu nie przeszkadzało, że zachowali swoją religię i tradycję. Może dlatego, że żyli sobie spokojnie w małych wioskach na wschodzie.
                        • miaukontent Re: Lem powiedział... 21.12.11, 17:11
                          Wybierasz się na wakacje? Jedź do Polski. Twój samochód już tam jest!
                          To z Niemiec oczywiście,
    • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:03
      prawie dobrze ale sprobuj jeszcze raz
    • rozczochrany_jelonek Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:21
      nie dziwi mnie Twój wpis :)
    • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:35
      Zawsze jest tak, że ktoś musi zacząć, więc zacznę :)
      Kombinerki, jak się nie uprze i nie napłodzi o NLP czy innym dziewictwie vs. kasie lub związkach Polek z Arabami, to nawet tak czasem napisze, że się wydać może, że On niegłupi jest. Obstawiam, że ma z tego, co pisze i z reakcji na to, bekę jak stąd do wieczności :)
      • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:39
        w/g podobnej zasady zepsuty zegar wskazuje dokladny czas 2x na dobe.
        • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:42
          Nie, to nie tak. Wydaje mi się, a może tak mi przyjemniej myśleć, że Kombi bardzo stara się ukryć, że jest fajny :F
          • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:46
            ilu znasz "fajnych ludzi" ktorzy skrzetnie to ukrywaja przed swiatem?
            • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:50
              Żebyś się nie zdziwił :)
              Słowo klucz: kreacja.
              • soulshunter Re: Lem powiedział... 20.12.11, 21:57
                ja prosty chlop ze wsi jezdem, sie nie znam.
                • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:01
                  A ja z prowincji, to się lansuję ;)
              • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:00
                Nie mniej jednak dla mnie takie bycie raz dr Jackylem i raz Mr Hydem trąci jakimś zaburzeniem.
                • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:03
                  No ludzie poszukują zabawy, a rozumieją ją każdy po swojemu, emocji, nudę zabijają, itp.
                  Diagnozy w tym przypadku nie stawiam.
                  :)
                  • wersja_robocza Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:09
                    To prawda. Niektórzy potrafią bawić się w najdziwniejszy sposób. ;)
                    • kombinerki.pinocheta Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:12
                      Czesc Menka.

O stopy ciagle dbasz? Czerwony lakier na paznokciach u stop?
      • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:09
        NLP to jest to co ja myślę? To to wcale nie jest głupie wtedy!
        • funny_game Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:19
          Jak się o tym głupio pisze i jak się to głupio stosuje, to jest głupie.
          • miaukontent Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:32
            Ale jak kto o niegłupiej rzeczy pisze głupio to chyba niegłupi nie jest?
    • kombinerki.pinocheta Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:09
      simply_z napisała:

>druga osoba jest bezrobotna i chora psychicznie prawdopodobnie Nie zdziwilabym się też ,gdyby pisała pod tzw. nickiem normalnym.

To o mnie. :))

https://www.cigars4dummies.com/uploads/_41768030_churchill_cigar203.jpg

Mala poprawka.

Juz nie bezrobotny, ale ciagle chory psychicznie.
      • simply_z Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:32
        myslalam o hejterzynie vel wiadomo kto.
        • wez_sie Re: Lem powiedział... 21.12.11, 08:01
          a ty myslisz w ogole?
          • simply_z Re: Lem powiedział... 21.12.11, 09:27
            nie ale mozesz mi maila wyslac z pretensjami:)
            • wez_sie Re: Lem powiedział... 21.12.11, 14:39
              pffffff
    • rannie.kirsted Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:15
      dzieki tym mamlasom (fajne okreslenie) i niedojdom mozesz podreperowac swoje ego o ile ono tego potrzebuje. nic tak nie robi dobrze na figure jak grube kolezanki.
    • ucho.od.kubka Re: Lem powiedział... 20.12.11, 22:43
      fk widocznie czyms ich przyciaga, net w ogole, nie samo to forum

moze jedyne kobiety jakie znaja to te z telewizji i gazet

• jael53 Re: Cudne 20.12.11, 23:03
        Słowo mamlas. Chwała Potworskiemu, że je przypomniał. Ad rem zaś: oj, spotyka się, spotyka. Prawda, że w realu ta odmiana męczyzny występuje zwykle suto doprawiona procentami, w wersji na płaksiwie. Okolice zaś przed- i przyświąteczne sprzyjają wysypowi rzeczonych okazów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka