Dodaj do ulubionych

Czy dobrze się żyje w Poznaniu?

27.12.11, 14:21
Zastanawiam się nad przyjęciem propozycji pracy w tym mieście, ale nigdy tam nie byłam i nie za bardzo mam kogo podpytać. No więc moje drogie forumowiczki z Poznania, jakie to miasto? Łaskawe dla nowych czy wręcz przeciwnie? Drogie (wynajęcie mieszkania, bilety, przyjemności) czy w normie? Atrakcyjne? Jest co robić?
Dajcie jakieś wskazówki.
Obserwuj wątek
    • wez_sie zalezy 27.12.11, 14:27
      jesli jestes z sulechowa czy innego jaworzna, to moze byc to dla ciebie skok na gleboka wode.
      musisz wtedy uwazac, zeby sie nie zachlysnac.

ale jak mieszkasz na codzien w NY albo londynie, to sie zalamiesz.
      podobno poznanianki to niezle d..y
      • samentu Re: zalezy 27.12.11, 17:57
        > podobno poznanianki to niezle d..y

w mieście w którym 1/6 ludności tworza studenci z całego kraju trudno wyrokowac tak jednoznacznie
      • wlody1 Re: zalezy 28.12.11, 07:05
        wez_sie napisał:

> ale jak mieszkasz na codzien w NY albo londynie, to sie zalamiesz.

Nie załamie się!

> podobno poznanianki to niezle d..y

Podobno:) Ostatnio moje dziewczyny spoza Poznania są:)
    • salma75 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 14:34
      Nie lubię tego miasta.
      Jest... nijakie. Ceny średnie, kulturalnie - nudne. O jakich przyjemnościach piszesz?
      • wez_sie Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 14:35
        > O jakich przyjemnościach piszesz?
        pewnie czy som fajni pozananiacy do poznania
      • 3artka Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:03
        Lubię wszystko, co związane ze sztuką - wernisaże, happeningi i takie tam. Tu, gdzie teraz mieszkam raczej z tym kiepsko więc czasami jeżdżę sobie do stolycy na takowe. Nie chciałabym jednak wpaść z deszczu pod rynnę z tą ewntualną przeprowadzką.
      • kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:12
        Salma, jesteś z Wawy? :D
        • salma75 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:19
          Nie, nigdy nie mieszkałam w Warszawie.
          W Poznaniu mieszkam od 1995 roku, teraz to właściwe pod Poznaniem. Kto żyw z miasta ucieka, właśnie na tereny podmiejskie.
          • kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 16:14
            Okej, z ciekawości pytałam :)
          • wlody1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 07:08
            salma75 napisała:

> Nie, nigdy nie mieszkałam w Warszawie.
            > W Poznaniu mieszkam od 1995 roku, teraz to właściwe pod Poznaniem. Kto żyw z mi
            > asta ucieka, właśnie na tereny podmiejskie.
            >
            A mieszkasz w tym Poznaniu w Wielkopolsce? Cudze chwalicie, swego nie znacie...
            • salma75 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 15:43
              wlody1 napisał:

> A mieszkasz w tym Poznaniu w Wielkopolsce? Cudze chwalicie, swego nie znacie...

Czego niby nie znam? Poznania? Znam bardzo dobrze. I nie mam obowiązku padać z zachwytu nad tym miastem ani nawet go lubić.

• gocha033 Ujdzie :) 27.12.11, 14:53
      Gdy jade z Poznania do Wroclawia - to tak jakbym z Powiatu do Wojewodztwa jechala
      (mimo, ze miasta sa podobnej wielkosci)

We Wroclawiu masz znakomita oferte kulturalna i miasto jest po prostu ladne,
      a Poznan nijaki:

- zalety Poznania: - latwiej o tansze lokum do wynajecia.
      - jak na kraj - to dobra komunikacja zbiorowa (we Wroclawiu jest z tym kiepsko)

A jak to dzis - najwazniejsza jest sama praca.
      • zywa_legenda Re: Ujdzie :) 27.12.11, 15:08
        żartujesz? ja mam właśnie odwrotne wrażenie, Wrocław to głównie mocny PR, w Poznaniu czuć prawdziwe pieniądze.

Zalety:
        -niskie bezrobocie, nawet jak stracisz tę pracę kt. masz, szybko znajdziesz coś nowego
        -dużo zieleni, ciąg parków (mapkę polecam obejrzeć :P ), Malta (wielki kawał zieleni)
        -chyba najlepsza w Polsce komunikacja
        -tanie i sympatyczne bary mleczne
        -czysto

Wady:
        -część poznaniaków to ludzie bez fantazji, niestety :)
        -wielu ma gdzieś, co się w Polsce dzieje (znam takich, co raz w miesiącu do Berlina jadą, a w Warszawie nigdy nie byli, zapytani o to, robią wielkie oczy: a po co niby do Warszawy jechać?)
        -centrum się wyludnia - ludzie przenoszą się na przedmieścia w większym stopniu niż gdzie indziej w Polsce.

Ogólnie polecam, całkiem niezłe miasto, jak na Polskę :P (mam porównanie z Warszawą, Toruniem i Wrocławiem - w Poznaniu mieszkało mi się najfajniej).

• zamysleniee Re: Ujdzie :) 27.12.11, 15:19
          jestem rodowitą poznanianką i wiele razy spotkałam się z tą opinią że mamy "swój świat"
          hmm no może coś w tym jest
        • salma75 Re: Ujdzie :) 27.12.11, 15:30
          zywa_legenda napisała:

> żartujesz? ja mam właśnie odwrotne wrażenie, Wrocław to głównie mocny PR, w Poz
          > naniu czuć prawdziwe pieniądze.

Ciekawe gdzie....

> Zalety:
          > -niskie bezrobocie, nawet jak stracisz tę pracę kt. masz, szybko znajdziesz coś
          > nowego

zgadzam się

> -dużo zieleni, ciąg parków (mapkę polecam obejrzeć :P ), Malta (wielki kawał zi
          > eleni)

Malta i Cytadela - ale to nie w centrum. Reszta to trawniki i kilka drzew.

> -chyba najlepsza w Polsce komunikacja

Haha, pod jakim względem? :). Bilety czasowe, ale chyba nigdy się nie zdarza by człek się zmieścił w deklarowanym czasie przejazdu. Lepiej x 2 liczyć od razu. Masakryczne korki, często nawet tramwaje w nich stoją. A to co się dzieje teraz, przed Euro..., już dawno takiego Sajgonu nie było. Przez centrum normalnie nie przejedziesz.

> -tanie i sympatyczne bary mleczne

Zgadza się.

> -czysto

Tak. Nie licząc gówien na ulicach i trawnikach.

> Ogólnie polecam, całkiem niezłe miasto, jak na Polskę :P (mam porównanie z Wars
          > zawą, Toruniem i Wrocławiem - w Poznaniu mieszkało mi się najfajniej).
          >

Jak długo mieszkałaś w Poznaniu i kiedy to było?
          • zywa_legenda Re: Ujdzie :) 27.12.11, 15:36
            Chyba tego miasta zwyczajnie nie lubisz, ale obiektywnie na tle innych polskich miejscowości jest naprawdę fajne. A mieszkałam 5 lat, całkiem niedawno.
        • gocha033 Ujdzie i wsio :) 27.12.11, 15:39
          zywa_legenda napisała:

> żartujesz? ja mam właśnie odwrotne wrażenie, Wrocław to głównie mocny PR, w Poz
          > naniu czuć prawdziwe pieniądze.

Napisalam na innym watku, ze w Poznaniu latwiej o prace i lokum, niz we Wroclawiu,
          wiec nie zniechecam - gdy chodzi o czysta praktyke. i ze komunikacja przyzwoita.
          Tylko pracowalam tam i jakos mi sie tam nudzilo...
          A we Wroclawiu - nie :)
    • kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:09
      Mieszkałam ponad rok, bardzo sobie chwaliłam.

Spodziewaj się negatywnych opinii od warszawiaków (i odwrotnie na temat Warszawy od poznaniaków :) - nie lubią się, i już.

Miasto bogate kulturalnie (kina, muzea, galerie, kluby, puby, restauracje, koncerty), usługowo (naprawdę, można załatwić wszystko; dużo centrów handlowych), dobrze skomunikowane (gdzieś czytałam, że najlepiej w Polsce) - w zasadzie można dostać się wszędzie o każdej porze dnia i nocy (naprawdę, sieć nocnych - rewelacyjna), można również dobrze dojechać z różnych zakątków Polski PKP).

Poznań jest ładny :) Mieszkałam chwilę na Sołaczu (piękny, piękny park, subtelna mieszczańska zabudowa), piękne jest centrum (dużo zieleni i parków), trochę zabytków, fajny rynek i stare miasto. Mieszkałam również na "osławionych" Jeżycach, które też mają swój niepowtarzalny urok (i są super przykładem poznańskiej przedsiębiorczości: mnóstwo małych sklepów, zakładów usługowych, które są tam od lat, mój Tato pamięta je jeszcze z czasów studenckich na początku lat 80.).

Czy miejscowi są życzliwi? Cóż, takich "miejscowych miejscowych" to za wiele nie ma (podobnie jak w Wawie, z tym, że nie zauważyłam, żeby mieli taki fetysz jak warszawiacy na punkcie pochodzenia :) - ale generalnie bywają trudni. Trzeba przyzwyczaić się, że wszystko, co poznańskie (i wielkopolskie) jest najlepsze (jedzenie, krajobrazy, ludzie, Lech Poznań etc) - i nie dyskutować za wiele :P

Z minusów - moim zdaniem drugie, po Warszawie, najdroższe miasto w Polsce. Zarównbi wynajem, jak i zakup nieruchomości, usługi, jedzenie (tu nieco mniej), knajpy i imprezy - trzeba się za portfel trzymać. Trudno się przebić - dużo młodych, zdolnych, ambitnych, a rynek pracy nie aż tak chłonny, jak jeszcze kilka lat temu (chociaż piszesz, że pracę masz, więc spoko). W mieście na początku można się zgubić, więc mapa w łapę i zwiedzanie samodzielne. Ostatnio sporo remontów drogowych, co może denerwować.

Gdyby nie moje inne plany zawodowo-naukowe, chętnie zostałabym w Poznaniu. Zresztą, mam nadzieję, że kiedyś mnie tam jeszcze wywieje :)

Reasumując: ja bym brała, powodzenia!
      • zywa_legenda Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:15
        kosc_ksiezyca napisała:

>
        > Poznań jest ładny :) Mieszkałam chwilę na Sołaczu (piękny, piękny park, subteln
        > a mieszczańska zabudowa), piękne jest centrum (dużo zieleni i parków), trochę z
        > abytków, fajny rynek i stare miasto.
        >
        > tak, tu się całkowicie zgadzam: przy Sołaczu to się np. taki osławiony stary Żoliborz chowa, i ogólnie warto wspomnieć o jeszcze jednej cesze poznaniaków: oni nie widzą potrzeby chwalenia się czymś przed ludźmi z innych regionów, oni po prostu uważają za oczywiste, że w Posen jest najlepiej :)
        • kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 16:20
          Miałam chłopaka wielkopolanina (nawet nie poznaniaka :) i to było faktycznie, oczywiste, że u nich najładniej - chociaż ja pochodzę z naprawdę pięknego zakątka Polski, gdzie jest sporo jezior (duuużo więcej, niż w wlkp), to i tak nie było zmiłuj, u nich najlepiej.
        • miau_weglowy Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 16:22
          jako przyszywana ex-poznanianka popieram tej ;)
          gdybym miala wracac, rozwazylabym wlasnie Poznan i Krakow, albo GORY (na 1. miejscu)
          nie cierpie Warszawy, bo jest nijaka i jak tam jestem, to zaczynam sie tam nijako czuc ;p
      • zamysleniee Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 17:55
        >Spodziewaj się negatywnych opinii od warszawiaków (i odwrotnie na temat Warszawy od poznaniaków smile - nie lubią się, i już.

10/10 :)
        • black_tulipanna Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 11:50
          Eee, jak zwykle uogólnienie... Ja jestem z kolei od pokoleń warszawianką, a bardzo lubię Poznań. Poznałam to miasto lepiej dopiero rok temu, odkąd jeżdżę tam w delegacje ( i po Wielkopolsce ogólnie). Miasto bardzo ładne, czyste (przynajmniej porównując z Warszawą!), widać, że i bogate. Za każdym razem chodzę i zwiedzam zabytki, a nie tylko Stary Browar. Poznaniacy sprawiają wrażenie konkretnych. Ogródki i domki zadbane (mówię o miejscowościach w Wielkopolsce), jak wjeżdżam w woj.wielkopolskie, to nawet nie muszę widzieć tablicy, widzę gdzie jestem po obejściach:)
          • kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 15:55
            To jesteś szlachetnym wyjątkiem :)
    • zamysleniee Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:14
      jeżeli ktoś lubi duże miasta i wszystko co z tym związane to będzie się dobrze mieszkać
      ci co tęsknią za ciszą i spokojem nie będą się tu dobrze czuć
      • salma75 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:31
        Jakie duże miasta? Przecież Poznań to prowincja.
        • zamysleniee Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 15:37
          Tak masz rację.
          To typowa prowincja.
          • miaukontent Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 30.12.11, 15:07
            Nie denerwuj się. Po prostu niektórzy tak mają, że jest stolyca i prowincja. Warszawa i Paryż konkretnie tak mają :)

• jamesonwhiskey Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 12:30

> Jakie duże miasta? Przecież Poznań to prowincja.

ty jestes prowincja , mentalna , poznanianka z jakiegos kostrzynia czy szmotul
          • salma75 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 12:38
            Odezwał się wielki poznaniak z Dębca czy innych Jeżyc, lol :))))))).
            Jesteś potwierdzeniem tych wszystkich opinii o poznaniakach :).
    • amused.to.death Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 16:17
      Poznań jest dosyć przyjemnym miastem do mieszkania: nie za duże, nie za małe, dla mnie po prostu w sam raz.
      Jest trochę spraw na które narzekam, ale ogólnie dobrze mi tu. I należę do tych nieuciekających z miasta - lubię mieszkać w mieście, bo mi z tym wygodnie.
      Co do cen - chyba zawsze w większym mieście są wyższe, ale nie potrafię porównać cen wynajmu do innych miast, bo o innych nie mam pojęcia. Poza tym wszystko zależy od tego czego oczekujesz.
      Powiedziałabym, ze Poznaniacy są dosyć zamknięci w sobie w porównaniu do innych rejonów kraju, ale duża część osób to osoby 'skądś tam' więc ogólnie nie jest źle.
    • trypel Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 16:17
      mieszkałem w wielu miastach w Polsce
      w Poznaniu rok, do kazdego z tych miast moge wrocic. Do Poznania nigdy.

Najlepiej to miasto scharakteryzowała w ten weekend moja córka (12 lat), córa mieszka w Poznaniu, na swieta bylismy razem we Wrocławiu, po wizycie w sklepie usłyszałem - boże jacy ludzie tu są dla siebie mili, u mnie nie do pomyślenia, każdy walczy o swoje i ma gdzies innych.
      • jael53 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 17:18
        Poznań jest miastem trudnym dla obcych - ale ie trudniejszym, niż Kraków. Ma taki swój biurokratyczny "sznyt" - co ma też swoją dobrą stronę. Jedno w tym mieście jest straszne - komunikacja.
        • miaukontent Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 30.12.11, 15:11
          Poznań jest miastem przyjaznym dla swoich. Jak się komuś w Poznaniu nie podoba, albo chce wprowadzać cudze regulacje, cóż, swoim nie zostanie. Lata praktyki pod zaborem.
    • liisa.valo Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 17:35
      Drogie, jeżeli chodzi o wynajęcie mieszkania i koszty życia. Przyjemne i ładne. Ja wyprowadziłam się z niego po 7 latach i gdybym miała jeszcze raz stanąć przed tym wyborem, zrobiłabym to samo, ponieważ sam Poznań mnie zmęczył swoją atrakcyjnością, biznesowością i relacjami międzyludzkimi. Poznaniacy są specyficzni.
    • samentu Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:27
      nie narzekam,
      ale samochodem do pracy nie dojeżdzam
      więc pewnie dlatego (miasto rozkopane dramatycznie + za dużo samochodów do powierzchni)
      mieszkam na przedmieściach więc mam możność wyboru miasto czy wieś
      bo oprócz Sołacza czy Starych Winograd, a nawet Wilczaka co gorąco polecam
      masz też Łazarz, Jeżyce, a zwłaszcza Wildę - które zwyczajnie są "no go zone" zwłaszcza dla nie mówiących w lokalnym dialekcie z lokalnym akcentem
      co do atrakcji kulturowych mało uczestniczę, ale znajomi artyści sobie chwalą (choć weź poprawkę że najczęściej sami siebie nawzajem)
      z pewnością zakupy/usługi to nie jest żaden problem bo Galerii ci u nas dostatek, a nawet naddatek
      stosunek zarobki ceny wybitnie niekorzystny (ceny wysokie/ zarobki niskie)
      wyjść gdzieś się zabawić bez problemu - w zasadzie knajpy w każdym klimacie, problemem mogą być wolne stoliki zwłaszcza w weekend
      tyle
      ale ja nie jestem obiektywny bo moja rodzina tu mieszka od ponad 100 lat
      nigdy nie mieszkałem poza więc nie mam porównania
      i z tego powodu jeżeli miałbym kiedyś się przenosić do tylko do Wawy w celach kontynuacji kariery
      bo nie ma co ukrywać że w Poznaniu od pewnego poziomu trudno (brak miejsc lub kooptacja)
      ale jeżeli kariera nie interesuje to zapraszam:)
      • liisa.valo Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:35
        > masz też Łazarz, Jeżyce, a zwłaszcza Wildę - które zwyczajnie są "no go zone" z
        > właszcza dla nie mówiących w lokalnym dialekcie z lokalnym akcentem

Przesada. Byłam wybitnie przyjezdna, nigdy się w Poznań nie wtopiłam, a z 7 lat mojego pobytu w tym mieście 5 lat mieszkałam na Wildzie, w głębokiej części Wildy. Nigdy nic mi się nie stało, nigdy nie czułam się zagrożona, a przez te 5 lat wielokrotnie wracałam po nocy i nad ranem. Z tą Wildą to taka legenda, którą się Poznań szczyci i o której piosenki śpiewają.
        -
        • samentu Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:45
          to się jeszcze rozpisz o estetyce głębokiej Wildy:P
          • liisa.valo Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:49
            No, estetyka pozostawia wiele do życzenia, ale wcale nie jest tam tak niebezpiecznie jak się mówi, a muszę dodać, że Hilary Swąk to ja nie jestem.
            • samentu Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:53
              Hilaria do Wildy pasowała by jak ulał:D
              • liisa.valo Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 18:59
                Ja też pasowałam. Miałam ulubione przystanki i zaułki. A jeden uprzejmy dres zawsze otwierał mi butem wiecznie zacinające się drzwi do kamienicy. Za tym tęsknię.
    • brown_aurelia Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 19:36
      mieszkałam 8 lat w Poznaniu

co sobie chwalę:
      - niskie koszty wynajmu mieszkania
      - dobra miejska komunikacja dzienna i NOCNA (prawie wszędzie można dojechać)
      - Stary Browar i jego oferta kulturalna
      - fajne kluby, puby

minusy:
      - drogie bilety na komunikacje miejską (bilety czasowe, co bardzo wkurza)
      - mega korki - jest kilka ulic w Poznaniu, które ZAWSZE są zakorkowane
      - słaba oferta kulturalna
      - kibole (nie lubię piłki nożnej)

• jael53 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 20:10
        O, tak. Widzę, że (a 12 lat minęło, odkąd jestem gdzie indziej) bilety czasowe nadal radują serca. Zwłaszcza pewnie na Bukowskiej, w okolicach Pl. Wielkopolskiego czy Ronda Śródka.

Z ofertą kulturalną pewnie jest tak, ze zależy, czego się szuka. Teraz zazdroszczę Poznaniowi nowego szefa Teatru Wielkiego - bardzo cenię koncepta Michała Znanieckiego. Było parę niezłych galerii (niehandlowych); teatry - no, z tym może być różnie, bo w Poznaniu potrafiły one miewać upadki, nie miewając wzlotów (a to niepowszednia sztuka).

• kosc_ksiezyca Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 15:59
        No halo, jak ktoś dojeżdża do pracy/szkoły kom miejską, to chyba ma bilet miesięczny/długookresowy. A taki jest w Pzn jednym z najtańszych i nie imają się go niedogodności czasówek (w ubiegłym roku - 40,5 zł za sieciówkę ulgową, więc 81 zł za całą - dużo?)
    • marietta_1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 27.12.11, 22:14
      Mogę Ci polecić Poznań, w centrum mieszkałam 10 lat, teraz mieszkam na obrzeżach.

Plusy

- dobra komunikacja, tramwaje/również nocne/ dojeżdżają do najdalszych dzielnic

-miasto młodych ludzi, nigdy nie jest senne, studenci z całego kraju i świata /najwięcej obcokrajowców jest na Uniwersytecie Medycznym/

-możliwość szybkiego znalezienie pracy; niskie bezrobocie

-dużo zieleni

-jeziora w centrum miasta – Malta, Rusałka /latem oblężone do granic możliwości, ale są blisko tak więc nawet tramwajem i autobusem można do nich dojechać/

- stok narciarski w centrum miasta /co prawna sztuczny ale też fajny/ w centrum na Malcie; termy maltańskie, mega zoo na Malcie i stare Zoo w centrum które obecnie jest parkiem – wejście za darmo

-imprezy kulturalne, festiwale teatralne, kina, restauracje, wystawy

-czystość , brak walających się wszędzie śmieci

-bliskość Berlina /autostradą 2,5 godziny – dużo poznaniaków często wyjeżdża do Berlina, chociażby na wyprzedaże  można szybko dojechać nad morze /Mielno – 2.5 godziny jazdy samochodem/

-ładny stary rynek, śliczny dziedziniec szkoły baletowej, Stary Browar, deptak, mały stary rynek na Śródce, stare kina które w dalszym ciągu są czynne; super stadion Lecha

- tor wyścigowy, baseny, centrum fitness

-duża ilość barów mlecznych /dobrych i tanich

-mają bardzo dobre rogale marcińskie

Minusy

- korki
      - tłok w autobusach i tramwajach
      -latem miasto usypia – studenci wyjeżdżają i miasto zwalnia (niektórzy to lubią)
      -wysokie ceny wynajmu i nieruchomości
      -w porównaniu z Warszawą i Wrocławiem jest mało teatrów
      -na Wildzie mieszka szatan :)

• wlody1 Wczoraj 28.12.11, 07:25
      A wczoraj wieczorem jechałem przez centrum i zaskoczyły mnie odpalone race świetlne i petardy:)
      To kibole przypominali o... rocznicy Powstania Wielkopolskiego. Nie lubię kiboli, ale to było piękne- całe centrum w czerwonych światłach rac , w dymie i huku. Pewnie taki dym i huk był jak zaczynało się....
      Taaa, czytałem tu że to nudne miasto...
    • wlody1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 07:26
      3artka napisała:

> Zastanawiam się nad przyjęciem propozycji pracy w tym mieście, ale nigdy tam ni
      > e byłam i nie za bardzo mam kogo podpytać. No więc moje drogie forumowiczki z P
      > oznania, jakie to miasto? Łaskawe dla nowych czy wręcz przeciwnie? Drogie (wyna
      > jęcie mieszkania, bilety, przyjemności) czy w normie? Atrakcyjne? Jest co robić
      > ?
      > Dajcie jakieś wskazówki.
      >

Przyjeżdżaj! Napisz to pokażę Ci miasto i zaproszę na obiad- z pustym żołądkiem kiepsko się ogląda:)
      • 3artka Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 12:48
        To gdybym się decydowała dam znać:) Dobry obiad w dobrym towarzystwie to dobra rzecz:)
    • 1marzycielka1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 08:05
      Ja studiowalam w Poznaniu, teraz mieszkam gdzie indziej, ale do Poznania pozostal mi ogromny sentyment i gdybym miala mozliwosc to bym od razu tam wrocila.
      Kocham to miasto :)

• w_miare_normalna Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 10:03
      Zdecydowanie atrakcyjne, nudzić się tu nie można, ale czy takie tanie to sama nie wiem. Na pewno tańsze niż Warszawa, ja tam Poznań uwielbiam :PP
    • grassant Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 28.12.11, 16:19
      niedawno inny nick zadał podobne pytanie o Poznań. jeśli jesteś inną to odszukaj tamten wątek.
    • omernik Poznań to c u d o w n e miasto. 30.12.11, 15:17
      Tu się oddycha :)
    • samuela_vimes Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 30.12.11, 15:49
      o chętnie posłucham, bo być może się tam przeprowadzamy, albo do wrocławia.
    • xolaptop Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 01.01.12, 15:18
      Poznan to stolica, a nie stolyca, swietne miasto, nawet mimo tego, ze coraz wiecej jego mieszkancow nie mowi juz po poznansku, gdyz maja inne pochodzenie. W tej chwili nie mieszkam w Poznaniu, ale kto wie, moze zechce mi sie do niego wrocic.
      • agaoki Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 01.01.12, 18:13
        mieszkam w Poznaniu już... zaraz zaraz... 17 (o rety!!!) lat i ciągle uwielbiam to miasto. może ostatnio trochę zaczęło mnie męczyć (remonty, korki, hałas), ale ma jednak wiele zalet. najbardziej lubię jeździć po Poznaniu (oraz poza Poznań) rowerem. jest tutaj dużo parków, dużo zieleni. podobają mi się też okolice miasta - rezerwat Meteory na północy, puszcza Zielonka na wschodzie, jeziora Strzeszyn i Kiekrz na zachodzie, a wreszcie Wielkopolski Park Narodowy na południu. w samym mieście są aż dwa miejskie jeziora - Malta (bardziej zagospodarowane) i Rusałka (bardziej dzikie). jest gdzie pojeździć rowerem, pospacerować, popływać kajakiem.
        oferta kulturalna może nie powala, ale też nie jest najgorzej i jak się chce, to znajdzie się coś dla siebie. jest kilka teatrów (najlepszy Teatr Nowy), wiele kin (nie tylko Multi, ale też małych, starych z ambitnymi filmami), muzea, galerie, czasami koncerty w plenerze. polecam koncerty jazzowe w klubie Blue Note. a w czerwcu/lipcu festiwal teatralny Malta (super atmosfera w mieście w tych dniach). 11go listopada jest święto ulicy Święty Marcin i pyszne rogale marcińskie.
        bardzo dużo jest rozmaitych kafejek, knajpek, pubów. naprawdę mnóstwo tego i każdy znajdzie coś dla siebie.
        poza tym dla mnie to miasto jest bardzo jasne i przejrzyste, łatwo się rozeznać.
        to plusy. a minusy? drogie bilety. komunikacja dobra na niektórych liniach, ale są też takie, gdzie autobusy regularnie mają 15minutowe spóźnienie. o korkach już wspominałam. ale myślę, że te problemy mają wszystkie większe miasta w Polsce.
        jest dość drogo.
        podobają mi się i Warszawa, i Wrocław, ale mieszkać mogę tylko w Poznaniu. i kocham poznański ratusz i w ogóle Stary Rynek.
        • r_plus Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 01.01.12, 22:24
          No ale te koszmarki dobudowane za PRLu to by jednak z Rynku mogli wyciepnąć, nie tej?
          • xolaptop Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 01.01.12, 22:44
            Mogliby, ja lubie bimbe, odkad pamietam zielona, czasem wuchta wiary jedzie, ale ogolnie ok.
            • r_plus Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 01.01.12, 22:59
              Nie mogę się doczekać aż zagospodarują Gajową. Mam nadzieją na coś z klasą.
              By the way - Amarant przepadał na dobre?
    • voldenuit1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 02:24
      Jest szansa, że coś dla siebie wyłuskasz, o ile dobrze trafisz z ludźmi. Do codziennych obserwacji (i do posłuchania!) - Wilda, Jeżyce i Łazarz. I jeszcze Poznań ma fantastyczne rynki! Jest dużo swojskich miejsc, pewnie jak wszędzie - musisz tylko dobrze trafić.

Ja jestem z Poznania z dziada pradziada ze strony ojca i wszystko się tu zgadza: mój dziadek był potwornie oszczędny (spłukiwał kibelek wyłącznie wodą, w której się umył/ wykąpał, a mył się tylko wieczorem, więc... no.), mój ojciec jest straszliwie zasadniczy i sztywny. Ta zasadniczość wydaje mi się bardzo poznańska i okropnie upierdliwa.
      Podam przykład: po mieście poruszam się głównie na rowerze, do znajomych też jadę rowerem. Ilekroć na niego wsiadam, żeby wrócić, słyszę: ALE WIESZ, ŻE ZA TO GROZI CI MANDAT! - w sensie wypiłam trochę wina albo jadę po chodniku. Nigdy nie dostałam żadnego mandatu, a jak wypiję za dużo, to wracam taksówką; ale ostrzeżenia o mandacie słyszę 2 razy w tygodniu, także od osób, które się ledwo trzymają na nogach.
      Po drugie, Poznań ma okropny kompleks prowincji:)
      Dlatego nie możemy zdzierżyć warszawiaków - nie dość, że nie są tacy porządni, jak my (zakłócają cisze nocną, wpychają się bez kolejki i łamią przepisy ruchu drogowego, a podobno nawet i jeszcze gorsze rzeczy potrafią zrobić) to jeszcze niby więcej się u nich dzieje, czy coś, a przecież my też chodzimy do teatru i do filharmonii i w dodatku ubieramy się o wiele eleganciej!
      Z tego powodu Poznań jest łaskawy dla przyjezdnych tylko jeśli dają mu odczuć, że są nim zachwyceni. W innym przypadku czuje się głęboko urażony, co ma związek z jego rozchwianym poczuciem własnej wartości;)
      Ale tak naprawdę to jest jak wszędzie: co człowiek, to inna bajka, i pewnie od tego, na jakich trafisz oraz w jakim stopniu sama jesteś otwarta zależy, jak dobrze uda ci się zadomowić - jeśli oczywiście zdecydujesz się na tę pracę:)

• r_plus Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 08:11
        No i właśnie widzimy jak na skutek wieloletniej indoktrynacji warszawskiej zaczynają wyglądać Poznaniacy z dziada pradziada. To już nie Poznańczycy, to już tylko osoby z Poznania.
        Z kompleksami tak wielkimi, że przenoszą je na całe miasto :)
        • voldenuit1 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 17:01
          A-ua! Prawda boli, ale przynajmniej mam jasność, że wszystko przez tych cholernych warszawiaków!:)
          • r_plus Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 20:53
            A nie myślałeś o przeprowadzce do jakiegoś lepszego miasta? Może nawet do samej Warszawy?!
    • mmagi Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 03.01.12, 09:36
      skąpo:D
    • iva.na Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 04.01.12, 20:53
      No właśnie? Mieszkam w Krakowie od 15 lat i rozważam przeprowadzkę do Poznania - pretekst: praca, a tak naprawdę to Kraków mi się już trochę znudził...
      Pytanie do os które znają dobrze te dwa miasta: zamieniłybyście KRK na POZ?
      • simply_z Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 04.01.12, 21:46
        nie ,prędzej na Wroclaw albo Gdańsk.
    • margotta77 Re: Czy dobrze się żyje w Poznaniu? 04.01.12, 22:18
      Nie narzekajcie na Poznań. Przeprowadźcie się na rok do Krakowa to dopiero docenicie Wasze miasto! :))
    • salma75 Hahaha :))) 09.01.12, 23:30
      Śmiech na sali :). Jak dla mnie dowcip miesiąca :).
      Poznań jednym z siedmiu cudów świata
      • salma75 Re: Hahaha :))) 09.01.12, 23:35
        No i poczytajcie komentarze pod artykułem drodzy megalomani :).
      • r_plus Re: Hahaha :))) 09.01.12, 23:36
        Wadza ma ambicję. Do stolicy kultury też pretenduje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka