caloka 27.01.12, 01:36 kto z Was potrafi znaleźć na niebie gwiazdozbiory?:) I jakie?:) Ja niestety tylko 2 wozy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_hus_na_stosie2 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:41 dopisz coś o problemach z kochankiem bo ci wątek usuną :D Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:48 Ale Ty złośliwy teraz jesteś:)) Ale i tak mogę dopisać wątek romansowy:)) Mam bdb wyobraźnię:D Poczekam do jutra jak nic się nie rozwinie albo tak jak mówisz usuną zacznę temat inaczej:)) "Była piękna, gwiaździsta, lipcowa noc. Nad pięknym, okolonym trzcinami jeziorem, siedzieli czule objęci... Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:49 O, i przecinki:) Poczekam do jutra, jak nic się nie rozwinie, albo tak jak mówisz usuną, zacznę temat inaczej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:53 caloka napisała: > "Była piękna, gwiaździsta, lipcowa noc. Nad pięknym, okolonym trzcinami jeziore > m, siedzieli czule objęci... tymczasem nieopodal w krzakach chmara komarów szykowała się do kolacji... Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:57 > > "Była piękna, gwiaździsta, lipcowa noc. Nad pięknym, okolonym trzcinami j > eziore > > m, siedzieli czule objęci... > > tymczasem nieopodal w krzakach chmara komarów szykowała się do kolacji... Jednak dzielny wojownik Herkules, swoim siódmym zmysłem to usłyszał, i postanowił obronić swoją ukochaną... nie ma tak, nie dam się:D Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 05:18 to ma jakis specjalny sluch, ze i nr 7? tak tylko pytam :P Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 22:42 > "Była piękna, gwiaździsta, lipcowa noc. Nad pięknym, okolonym trzcinami j > eziore > > m, siedzieli czule objęci... > > tymczasem nieopodal w krzakach chmara komarów szykowała się do kolacji... >Jednak dzielny wojownik Herkules, swoim siódmym zmysłem to usłyszał, i postanowił obronić >swoją ukochaną... > to ma jakis specjalny sluch, ze i nr 7? > tak tylko pytam :P :D ależ nic nie szkodzi, wcale mi to nie przeszkodziło w wyobrażeniu:D Nic a nic:D Oczywiście, że ma:))W końcu to Herkules!:)) Ma specjalną siłę to i resztę też może mieć takową:):):) PS Wyobraźnia romansowa to dobra rzecz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright no pacz, a ja romans pszekuvam f czyn 27.01.12, 23:26 bo my sa z Marsa, a od fantazji sa Wenusniki. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: no pacz, a ja romans pszekuvam f czyn 27.01.12, 23:47 koham.mihnika.copyright napisał: > bo my sa z Marsa, a od fantazji sa Wenusniki. :))) ale te Wenusnki tez potrafią wylądować na Marsie:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:49 Ja jeszcze Oriona i Kasjopeę. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:51 ka-mi-la789 napisała: > Ja jeszcze Oriona i Kasjopeę. O!:)super:) I kto Cię tego nauczył?:) I jak zapamiętałaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 01:55 caloka napisała: > O!:)super:) > I kto Cię tego nauczył?:) Mama, jeszcze kiedy byłam bardzo mała. > I jak zapamiętałaś:) To proste: Orion jest widoczny nisko nad horyzontem południowym. Stanowi coś w rodzaju litery X, z tym, że w miejscu, w którym ramiona iksa się przecinają, ma trzy gwiazdy równo oddalone od siebie (tak zwany pas Oriona). A Kasjopea to zygzak trochę podobny do wschodniej granicy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 02:01 ka-mi-la789 napisała: > Mama, jeszcze kiedy byłam bardzo mała. Czyli rzeczywiście, to nie może być jednak takie trudne:) > To proste: Orion jest widoczny nisko nad horyzontem południowym. Stanowi coś w > rodzaju litery X, z tym, że w miejscu, w którym ramiona iksa się przecinają, ma > trzy gwiazdy równo oddalone od siebie (tak zwany pas Oriona). A Kasjopea to zy > gzak trochę podobny do wschodniej granicy Polski. Dzięki:) A wiesz, że teraz otworzyłam sobie w googlach mapę nieba i szukam..:) Chociaż tam wydaje się to bardziej czytelne niż na niebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 02:17 > Dzięki:) A proszę bardzo :). > A wiesz, że teraz otworzyłam sobie w googlach mapę nieba i szukam..:) > Chociaż tam wydaje się to bardziej czytelne niż na niebie:) Tak, bo jeżeli patrzysz na niebo w mieście, to zadanie utrudniają wysokie budynki, które przesłaniają dużą część nieboskłonu, i światło latarni, domów, reklam i wystaw sklepowych, w którym co mniejsze gwiazdy po prostu giną. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 22:48 :) To prawda, i dokładnie tak patrzę..przez budynki i całą resztę, niestety. A szkoda, bo jak mam okazję popatrzeć do góry, wtedy kiedy mam całe "podniebne pole widzenia", to wtedy żałuję, że nie wiem co gdzie widzę..:)A to wydaje się skomplikowane:) Pewnie jakbym mieszkała poza miastem, to bym sobie codziennie w nocy wychodziła i się uczyła..:) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_avon Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:29 O, a ja pamietam film Spotkanie na Kasjopei :) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 22:52 Oo, nie znam:)A ciekawe?:) Chociaż z tego co czytam to s-f..:) A ja nie przepadam za tym gatunkiem:) Ale tytuł ładny...Hmm.. no to zależy co się tam działo..:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 05:17 Krzyz Poludnia, Plejady, Orion, planety, Ksiezyc, Slonce, pewnie pare innych tez. Z watkow kobiecych - dzisiaj na obiad kurczak (jak zona z pracy wroci). Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 22:57 koham.mihnika.copyright napisał: > Krzyz Poludnia, Plejady, Orion, planety, Ksiezyc, Slonce, pewnie pare innych te > z. Ooo...:))To nieźle..:) I Słonce też widzisz powiadasz...:)) > Z watkow kobiecych - dzisiaj na obiad kurczak (jak zona z pracy wroci). :D Dobrze, że dodałeś ten jakże kobiecy wątek...:D Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 07:26 Ja czasami widuję jakieś światło na niebie. Raz się zapala raz gaśnie. Chyba samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 22:59 a_nonima napisała: > Ja czasami widuję jakieś światło na niebie. Raz się zapala raz gaśnie. Chyba sa > molot. Spadający? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 08:43 Ja niestety za wiele nie znajdę, tylko te najpopularniejsze - Kasjopea, Andromeda, Łabędź, Lutnia, Smok, zimą Wielki Pies i Orion. A znam je dzięki mężowi, który studiował astronomię :). On pokaże dużo więcej konstelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 08:45 Zapomniałam o Wielkiej i Małej Niedźwiedzicy ;). Ale to chyba wszyscy znajdą :). Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:04 :):) O racja:)To jest chyba ta dobra nazwa..:)) E, chyba nie każdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:02 salma75 napisała: > Ja niestety za wiele nie znajdę, tylko te najpopularniejsze - Kasjopea, Androme > da, Łabędź, Lutnia, Smok, zimą Wielki Pies i Orion. No ładne mi niedużo...:)) >A znam je dzięki mężowi, który studiował astronomię :). On pokaże dużo więcej konstelacji. :) Mhm:)Bardzo miło:) Wiedział jaki kierunek wybrać..:) Ciekawe te studia muszą być:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 01:01 caloka napisała: > salma75 napisała: > > Ciekawe te studia muszą być:) no, zaczynaja od nauki pasjansa, potem szklana kula, kierunki sie rozdzielaja - panowie majstruja zegar sloneczny, a panie cwicza loty na miotle. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 01:04 koham.mihnika.copyright napisał: > no, zaczynaja od nauki pasjansa, potem szklana kula, kierunki sie rozdzielaja - > panowie majstruja zegar sloneczny, a panie cwicza loty na miotle. :D:D a kiedy pojawiaja się gwiazdy?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: wszystkie mi tak mowily ;) 28.01.12, 01:29 ograniczasz mi myślenie tymi odpowiedziami, wiesz?:))) bo jak się śmieje to nie mogę myśleć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright ale endorfiny Ci rosna!!! 28.01.12, 03:40 zabawiam cie, zastepuje chlopa i jeszcze cos tam, cos tam. Bez zobowiazan i kredytu. Smiej sie, na placz zawsze jest czas. Mnie sie tez humor poprawia. Specjalnosc firmy, uwodzenie mlodych mezatek ;-{) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: ale endorfiny Ci rosna!!! 28.01.12, 21:38 a pewnie, że rosną !:)) widać?:)) koham.mihnika.copyright napisał: > zabawiam cie, zastepuje chlopa i jeszcze cos tam, cos tam. :)))tak, dokładnie- coś tam coś tam:))) > Bez zobowiazan i kredytu. :)) > Smiej sie, na placz zawsze jest czas. Dokładnie tak:):) to moja dewiza życiowa:):) > Mnie sie tez humor poprawia. Bardzo się cieszę:):) czyli Tobie też rosną endorfiny:D >Specjalnosc firmy, uwodzenie mlodych mezatek ;-{) No patrz, to ja nie mogę skorzystać z tej opcji...ale pech!:D To teraz nie wiem, w jakiej byłam ujęta..:D (PS Świetnie łapiesz granice):) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright 1. poczekam, 2. stara kindersztuba 29.01.12, 11:02 3. robie wyjatki Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: 1. poczekam, 2. stara kindersztuba 29.01.12, 20:43 koham.mihnika.copyright napisał: > 3. robie wyjatki 1.to potrwa :D 2. jak miło:))) 3. dobra dobra, myślę, że wiem jak jest :))) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 08:47 W piękną gwiaździstą noc najlepiej oglądać drogę mleczną "w całości". Tylko warunki musza być dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 08:49 Takiej Drogi Mlecznej jaką widziałam będąc w Bieszczadach pewnego lata, nie zobaczyłam nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:14 pojedz zima, gdy jest siarczysty mroz. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:23 Pewnie jeszcze piękniej jest :). To był obóz, astronomiczny zresztą ;). Pod namiotami i dlatego letni ;). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:27 to maz jest astronomem? piekne studia.. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:27 Teoretycznie ;). Praktycznie jest programistą :). Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright konstelacje programuje? uwazaj, zeby mu sie 27.01.12, 14:40 jakas podwojna gwiazda nie trafila. A ty, to czerwony olbrzym, czy niebieski karzel? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: konstelacje programuje? uwazaj, zeby mu sie 27.01.12, 14:53 Lol, czarna dziura :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:28 Ale nie zaprzeczam, miło było na obserwacje z nim jeździć, przez teleskop niebo podglądać :). Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 09:40 > Ale nie zaprzeczam, miło było na obserwacje z nim jeździć, przez teleskop niebo > podglądać :). Wszystko czego dzis chce, Pamietaj o tym Poleciec chce Tam i z powrotem Z ramion twych wprost Do nieba, do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:16 koham.mihnika.copyright napisał: > pojedz zima, gdy jest siarczysty mroz. Wyraźniej widać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright mniej wody w powietrzu 27.01.12, 23:33 wiecej widac. My sie zabawiamy na campingach, wieczorkiem piwo albo wino, krzeselko rozkladane i patrzymy w gwiazdy. czekamy na satelity, meteoryty, a po jakichs 30 minutach Mleczna jest jak biala wstazka. Ale trzeba sie ruszyc na zadupie np. Coonabarabran. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: mniej wody w powietrzu 27.01.12, 23:57 koham.mihnika.copyright napisał: > wiecej widac. Hmm..a to nie wiedziałam, że tak jest:) > My sie zabawiamy na campingach, wieczorkiem piwo albo wino, krzeselko rozkladan > e i patrzymy w gwiazdy. czekamy na satelity, meteoryty, a po jakichs 30 minutac > h Mleczna jest jak biala wstazka. Piękny pomysł..i to tak wszystko można zobaczyć... Czyli to jest taka reguła z tym wszystkim?:) Ale trzeba sie ruszyc na zadupie np. Coonabar > abran. Pójdę zaraz zobaczyć gdzie to jest:) PS i dzięki że tytułujesz inaczej wątek:) bo tam już znowu nie wiem gdzie co jest..pomieszało się Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: mniej wody w powietrzu 28.01.12, 00:48 caloka napisała: > PS i dzięki że tytułujesz inaczej wątek:) bo tam już znowu nie wiem gdzie co je > st..pomieszało się lowiacy ryby mowia o tym - baiting ;-{) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: mniej wody w powietrzu 28.01.12, 01:00 koham.mihnika.copyright napisał: > > PS i dzięki że tytułujesz inaczej wątek:) bo tam już znowu nie wiem gdzie > co je > > st..pomieszało się > > lowiacy ryby mowia o tym - baiting ;-{) właśnie doczytałam:)) czyli zadziałało:)) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: mniej wody w powietrzu 28.01.12, 00:19 >Ale trzeba sie ruszyc na zadupie np. Coonabarabran. :)sprawdziłam:) Jest kawałek drogi:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 00:51 tam jest piekny park narodowy i mozna sie powspinac, na camping przychodza kangury i emu, o ptactwie nie wspominajac. Toaleta i cieple prysznice. Jak kto ma parcie, to jest obserwatorium astronomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 00:57 to z zakupami trochę więcej:)) A poważnie, to nie tak dużo:) koham.mihnika.copyright napisał: > tam jest piekny park narodowy i mozna sie powspinac, na camping przychodza kang > ury i emu, o ptactwie nie wspominajac. Toaleta i cieple prysznice. Jak kto ma p > arcie, to jest obserwatorium astronomiczne. Hmm:):)Ciekawy opis...:)) A często tam bywacie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 01:06 zakupy w Mudgee - tam robia niezle winko, popieramy lokalna produkcje bylismy raz, zamierzamy jechac raz jeszcze ,ale nieco dalej - Mount Kaputar. Generalnie kraj jest wielki, wiec obslugujemy spory teren. jak bede na emeryturze to objade dookola, jak reszta grey nomads :-{) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 01:24 koham.mihnika.copyright napisał: > zakupy w Mudgee - tam robia niezle winko, popieramy lokalna produkcje > bylismy raz, zamierzamy jechac raz jeszcze ,ale nieco dalej - Mount Kaputar. Toś mnie teraz zagooglał w tym wszystkim:)) > Generalnie kraj jest wielki, wiec obslugujemy spory teren. nie bardzo rozumiem co znaczy obsługujemy..ale może nie będę dopytywać:)) > jak bede na emeryturze to objade dookola, jak reszta grey nomads :-{) Australię?:) Ale żyć na stałe tam nie chcesz?:) Znowu rozwijam słownictwo:)) dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 01:33 caloka napisała: > koham.mihnika.copyright napisał: > > > zakupy w Mudgee - tam robia niezle winko, popieramy lokalna produkcje > > bylismy raz, zamierzamy jechac raz jeszcze ,ale nieco dalej - Mount Kaput > ar. > Toś mnie teraz zagooglał w tym wszystkim:)) co chcesz, ta sama droga. > > Generalnie kraj jest wielki, wiec obslugujemy spory teren. > nie bardzo rozumiem co znaczy obsługujemy..ale może nie będę dopytywać:)) znaczy jezdzimy w rozne, rozniste miejsca, a wybor bogaty. Uciulaj na wycieczke miedzy Broome i Darwin. Po drodze krater, Bungle Bungle, Horizontal waterfalls, Katherine Gorge oraz Kakadu i Litchfield oraz Dale River Mango farm. Do rana wyguglasz ;-{) > > jak bede na emeryturze to objade dookola, jak reszta grey nomads :-{) > Australię?:) > Ale żyć na stałe tam nie chcesz?:) wlasnie sprzedalem mieszkanie w Polsce. Panom z POPiS juz dziekujemy. Ja juz nie chce zaczynac od nowa. Do Polski czesto wpadam, bylem zeszlego roku, moze wpadne w tym??? > > Znowu rozwijam słownictwo:)) dzięki:) to glowna przyczyna mojej tu obecnosci, kontakt z zywym jezykiem ;-{) ale czy ja cie nie trzymam po nocy? <stroskanym glosem> Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 01:50 koham.mihnika.copyright napisał: > co chcesz, ta sama droga. :)) > > > > Generalnie kraj jest wielki, wiec obslugujemy spory teren. > > nie bardzo rozumiem co znaczy obsługujemy..ale może nie będę dopytywać:)) > > znaczy jezdzimy w rozne, rozniste miejsca, a wybor bogaty. Uciulaj na wycieczke > miedzy Broome i Darwin. Po drodze krater, Bungle Bungle, Horizontal waterfalls > , Katherine Gorge oraz Kakadu i Litchfield oraz Dale River Mango farm. > Do rana wyguglasz ;-{) :))) no nie byłabym taka pewna..:D > wlasnie sprzedalem mieszkanie w Polsce. Panom z POPiS juz dziekujemy. >Ja juz nie chce zaczynac od nowa. słuszne podejście:) ja też myślę o wyjeździe z kraju..tylko kocham polskie góry...i ludzi...i to,że mogę się z nimi nagadać po polsku ile chcę:) I to mnie trzyma..:)Może nie będę teraz tutaj publicznie opisywać swoich rozterek:) > Do Polski czesto wpadam, bylem zeszlego roku, moze wpadne w tym??? > > Czyli nie mieszkasz tutaj..:) Wpadaj:)Skoro to tylko pięć godzin..:)) > > Znowu rozwijam słownictwo:)) dzięki:) > to glowna przyczyna mojej tu obecnosci, kontakt z zywym jezykiem ;-{) :)) czyli tego jednak brakuje:)) ano bardzo żywym chyba na forum:))ludzie szybko tutaj gadają:) > ale czy ja cie nie trzymam po nocy? <stroskanym glosem> niee:)sama się trzymam:) teraz chodzę spać około 2-giej:) więc jeszcze siedzę, ale już powoli się zbieram:) A u Ciebie to która godzina teraz jest?:) > Odpowiedz Link Zgłoś
caloka tym razem ja:) 28.01.12, 01:56 tak zrobię:) Mówię już na dzisiaj dobranoc, bo zatracam powoli zdolności koordynacyjne: oko-ręka:) Kurcze:)Tak jak mi powiedziałeś o tym spaniu, to mnie od razu zaczęło usypiać...:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to lubie, pojetna niewiasta, pada slowo lozko iiii 28.01.12, 03:43 a gdyby to jeszcze Bieszczady........i te gwiazdy noca. Chyba sie przejde. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: to lubie, pojetna niewiasta, pada slowo lozko 28.01.12, 21:45 :D:D i idzie spać..:D koham.mihnika.copyright napisał: > a gdyby to jeszcze Bieszczady........i te gwiazdy noca. No właśnie...to chyba tych Bieszczad zabrakło..i gwiazd..:D Kurcze,ale to tak nie może być, no bez przesady..:)))to nie taka prosta droga...:D > Chyba sie przejde. :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 03:53 caloka napisała: > koham.mihnika.copyright napisał: > > > co chcesz, ta sama droga. > > :)) > > > > > > Generalnie kraj jest wielki, wiec obslugujemy spory teren. > > > nie bardzo rozumiem co znaczy obsługujemy..ale może nie będę dopyty > wać:)) > > > > znaczy jezdzimy w rozne, rozniste miejsca, a wybor bogaty. Uciulaj na wyc > ieczke > > miedzy Broome i Darwin. Po drodze krater, Bungle Bungle, Horizontal wate > rfalls > > , Katherine Gorge oraz Kakadu i Litchfield oraz Dale River Mango farm. > > Do rana wyguglasz ;-{) > > :))) no nie byłabym taka pewna..:D spraw sie cudnie.... > > > wlasnie sprzedalem mieszkanie w Polsce. Panom z POPiS juz dziekujemy. > >Ja juz nie chce zaczynac od nowa. > słuszne podejście:) ja też myślę o wyjeździe z kraju..tylko kocham polskie góry > ...i ludzi...i to,że mogę się z nimi nagadać po polsku ile chcę:) I to mnie trz > yma..:)Może nie będę teraz tutaj publicznie opisywać swoich rozterek:) przeciez po polsku mozna rozmawiac wszedzie. jest Skype, na necie jestem nagi, telefon VOIP, za minute do Tuskolandu place 5 centow!!! Kartka swiateczna ze znaczkiem kosztuje 5 dularow, gdzie logika? Ja zaluje, ze wyjechalem pozniej niz moglem. Ty wiesz, jaki to piekny kraj? 25% katoli, ktorzy sie w oczy nie rzucaja! > > Do Polski czesto wpadam, bylem zeszlego roku, moze wpadne w tym??? > > > Czyli nie mieszkasz tutaj..:) > Wpadaj:)Skoro to tylko pięć godzin..:)) no, nie mieszkam, dziekuje panie generale. Godzin troche wiecej, skasowali przez Wieden, teraz trzeba przez Helsinki. Od domu do hotelu to ze 24 do 27 bedzie. Da sie wytrzymac, byle przy oknie z tylu. > > > Znowu rozwijam słownictwo:)) dzięki:) > > to glowna przyczyna mojej tu obecnosci, kontakt z zywym jezykiem ;-{) > :)) czyli tego jednak brakuje:)) brakuje mi wspolczesnej gwary, zebym w Warszawie nie robil za tluka z hicago. > ano bardzo żywym chyba na forum:))ludzie szybko tutaj gadają:) i to jest wada, bo ja mam malo czasu i za duzo mi schodzi na sledzenie watkow milosnych oraz klopotow sercowych mlodziencow i panien. Jak ten Polak z reklamy Guinessa - I like to watch :-{) Sam sie nie wpycham, nowy jestem. > > ale czy ja cie nie trzymam po nocy? <stroskanym glosem> > niee:)sama się trzymam:) teraz chodzę spać około 2-giej:) a o ktorej wstajesz, duszyczko? > więc jeszcze siedzę, ale już powoli się zbieram:) > A u Ciebie to która godzina teraz jest?:) u nasz jest 10 godzin roznicy, jak zmienia czas to bedzie 8. Jak idziesz pat', to ja siadam do lunchu. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 28.01.12, 21:59 koham.mihnika.copyright napisał: > spraw sie cudnie.... no i nie dałam rady...:)) dzisiaj się może sprawię:)) > > > przeciez po polsku mozna rozmawiac wszedzie. jest Skype, to nie to samo...:) >na necie jestem nagi, nie bardzo wiem jak to odebrać :D > telefon VOIP, za minute do Tuskolandu place 5 centow!!! no to faktycznie..można porozmawiać..:) > Kartka swiateczna ze znaczkiem kosztuje 5 dularow, gdzie logika? Hmm..:) w bezpośrednim kontakcie z człowiekiem:) > Ja zaluje, ze wyjechalem pozniej niz moglem. Ty wiesz, jaki to piekny kraj? 25% > katoli, ktorzy sie w oczy nie rzucaja! > :) ciekawy argument...:) > no, nie mieszkam, dziekuje panie generale. Proszę:):):) >Godzin troche wiecej, skasowali przez Wieden, teraz trzeba przez Helsinki. Od domu do hotelu to ze 24 do 27 bedzie. Da sie wytrzymac, byle przy oknie z tylu. Nie chcę zabłysnąć brakiem rozumienia..ale zaryzykuję..:D dlaczego akurat z tyłu?:) > > brakuje mi wspolczesnej gwary, zebym w Warszawie nie robil za tluka z hicago. Rozumiem:) > i to jest wada, bo ja mam malo czasu i za duzo mi schodzi na sledzenie watkow m > ilosnych oraz klopotow sercowych mlodziencow i panien. > Jak ten Polak z reklamy Guinessa - I like to watch :-{) :))) > Sam sie nie wpycham, nowy jestem. Nie wydajesz się nowy:)) > a o ktorej wstajesz, duszyczko? jak się wyspie, ojcze :))) > u nasz jest 10 godzin roznicy, jak zmienia czas to bedzie 8. Jak idziesz pat', > to ja siadam do lunchu. >Hmm..czyli teraz...(ze tak wykaże się znajomością obliczeń matematycznych)to smacznego:)) PS. A czy my możemy tak rozmawiać w wątku czy już trollujemy?:))bo nie bardzo rozróżniam kiedy to następuje:) Powinnam teraz dodać znowu coś o gwiazdach...tak? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: eee tam, piec godzin jazdy plus zakupy 29.01.12, 11:15 caloka napisała: > >na necie jestem nagi, > nie bardzo wiem jak to odebrać :D naked - ADSL2+ po drucie, ale bez tradycyjnego telefonu i oplaty za abonament. > >Godzin troche wiecej, skasowali przez Wieden, teraz trzeba przez Helsinki. > Od domu do hotelu to ze 24 do 27 bedzie. Da sie wytrzymac, byle przy oknie z t > ylu. > Nie chcę zabłysnąć brakiem rozumienia..ale zaryzykuję..:D dlaczego akurat z tył > u?:) poniewaz a. mozna kimac opierajac sie o sciane lub wygladac, b. wieksza szansa na srodkowy rzad PUST! Mozna sie walnac poziomo na calym odcinku. > Nie wydajesz się nowy:)) nie kwalifikuje sie do ulubiencow Pani Wersji Stanowczej :((( > > PS. A czy my możemy tak rozmawiać w wątku czy już trollujemy?:))bo nie bardzo r > ozróżniam kiedy to następuje:) > Powinnam teraz dodać znowu coś o gwiazdach...tak? szefowa toleruje, inni sie nie wtracaja, to mozemy poszeptac. Ja mam szeroki repertuar, moze byc o gwiazdach, mozesz opowiedziec, jakie mialas przygody w gorach solo. Umim być dyskretny. ;-{) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka 100-tny wpis 29.01.12, 20:54 pozostawiam Tobie:D i zamkniemy watek, bo to naprawdę czat się z tego już zrobił:))) koham.mihnika.copyright napisał: > > >na necie jestem nagi, > > nie bardzo wiem jak to odebrać :D > naked - ADSL2+ po drucie, ale bez tradycyjnego telefonu i oplaty za abonament. > Hmm..a to ciekawa opcja:) > poniewaz a. mozna kimac opierajac sie o sciane lub wygladac, b. wieksza szansa > na srodkowy rzad PUST! Mozna sie walnac poziomo na calym odcinku. Ale z przodu też można:)) > > Nie wydajesz się nowy:)) > nie kwalifikuje sie do ulubiencow Pani Wersji Stanowczej :((( Ooo...:))powody?:))czy brak?:) > szefowa toleruje, inni sie nie wtracaja, to mozemy poszeptac. > Ja mam szeroki repertuar, moze byc o gwiazdach, mozesz opowiedziec, jakie miala > s przygody w gorach solo. O przygodach solo nie mogę nic opowiedzieć, bo nie były solo..:D . O tej bym dopiero mogła...:)) >Umim być dyskretny. ;-{) Zapewne..:))) Ja tez umim:)) zwłaszcza na ogólnodostępnym forum publicznym:))) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: 100-tny wpis 29.01.12, 21:30 > Zapewne..:))) > Ja tez umim:)) zwłaszcza na ogólnodostępnym forum publicznym:))) > > kurcze, przypomniałam sobie, to to samo...:D Rychło w czas:))) Hmm..no i zabrałam 100, ale intencje miałam dobre..:)) 101 w takim razie :) i już nic nie gadam:)nawet jak sobie przypomnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:12 HA! Trzeba bylo sie wybrac do Colorado Continental Divide, ooooo! Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:19 soulshunter napisał: > HA! Trzeba bylo sie wybrac do Colorado Continental Divide, ooooo! Tam jest dobry widok?:) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:14 salma75 napisała: > Takiej Drogi Mlecznej jaką widziałam będąc w Bieszczadach pewnego lata, nie zob > aczyłam nigdy więcej. Ehh... to mów mi tak jeszcze Salma...:) Się po prostu zaraz zbiorę i pojadę..:) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:08 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > W piękną gwiaździstą noc najlepiej oglądać drogę mleczną "w całości". Hmm..:) no to sobie wyobrażę... A jak to widać..?tak na całym niebie? A to można połówką? >Tylko warunki musza być dobre. Dobre to znaczy bez niczego? Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:10 Kurcze:) Tam niżej poszła mi odpowiedź, pod soulshuntera Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:08 ja czasem potrafie w nocy znalesc 3 wozy - wielki woz, maly woz i radiowoz. Odpowiedz Link Zgłoś
wyzuta Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:37 dobrze, ze nie parowóz. z przodu.;) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:21 soulshunter napisał: > ja czasem potrafie w nocy znalesc 3 wozy - wielki woz, maly woz i radiowoz. :D dobrze, że to Ty znajdujesz...:)) A nie na odwrót..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:35 Troche gwiazdozbiorow znam. Od Sylwestra pierwszy raz bardzo ladne niebo sie pojawilo. Wczoraj obczajalem M31, M32, M110, M101, M108 I M97, a dzisiaj rano pierscienie Saturna i czapy lodowe Marsa. Dzisiaj do polnocy tez ma byc ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:28 kombinerki.pinocheta napisał: > Troche gwiazdozbiorow znam. Trochę dużo bym powiedziała..:) > Od Sylwestra pierwszy raz bardzo ladne niebo sie pojawilo. :) > > Wczoraj obczajalem M31, M32, M110, M101, M108 I M97, Myślała, że to żart z tymi M, a one naprawdę są:) >a dzisiaj rano pierscienie Saturna i czapy lodowe Marsa. Masz teleskop?:) > > Dzisiaj do polnocy tez ma byc ladnie. No i nie zobaczę..:) Z jednego okna widzę jedną gwiazdę, a z drugiego dwie :) i napisali też coś takiego.. "Maksymalna elongacja Tytana (wschodnia) wypada w tym tygodniu w piątek 27 stycznia". Cokolwiek to znaczy..:) W każdym razie dzisiaj się to zadzieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
wyzuta Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 12:39 Barana, Wodnika nikt nie rozróżnia? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright skorpion, waga, panna 27.01.12, 14:44 i bliznieta, u nas to rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:30 wyzuta napisała: > Barana, Wodnika nikt nie rozróżnia? :)) Ja nie:) A Ty rozróżniasz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ognista.potwora Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 14:47 caloka napisała: > Ja niestety tylko 2 wozy:) Ja widzę jeden wóz, ale powypadkowy, złom się nie liczy chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:31 ognista.potwora napisała: > caloka napisała: > > Ja niestety tylko 2 wozy:) > > Ja widzę jeden wóz, ale powypadkowy, złom się nie liczy chyba? A to już mechanik oceni :D Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter jaki teleskop kupic? 27.01.12, 14:50 Bo sie przymierzam od jakiegos juz czasu i nie wię. A chcialbym zeby i niebo sie dalo ogladac i góry z daleka, wienc? Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: jaki teleskop kupic? 27.01.12, 23:37 soulshunter napisał: > Bo sie przymierzam od jakiegos juz czasu i nie wię. Naprawdę?:) Ja nie pomogę..ale piękny zakup:) A chcialbym zeby i niebo sie dalo ogladac i góry z daleka, wienc? Góry..? Hmm...moment...to Ty w górach mieszkasz? O matko...ale zazdroszczę..:) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright zeby Giewont z Kuznic ogladac? 27.01.12, 23:39 dobry teleskop kosztuje sporo kasy. ja mam taki za 90 dolarow (kobita w pracy dostala za dobre zachowanie). Malo uzyteczny. Jak bedziesz wybierac, to zwroc uwage na mozliwosc dolaczenia kamery. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: zeby Giewont z Kuznic ogladac? 27.01.12, 23:52 To ja już nic nie powiem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: zeby Giewont z Kuznic ogladac? 28.01.12, 16:09 niemogęuwirzyć oh no, kąbi udzielil mi merytorycznej i wyczerpującej odpowiedzi. Ach dziękuje 100krotnie. Nawiasem mowiac tak wlasnie celuje pomiedzy 2k-3k tylko jes tego tyle i nawet na forach tematycznych kazdy chwali co idnego ze zgupieć można. Ze zdjeciami raczej dam sobie spokoj. Zawsze mozna sciagnac z netu najwyzszej jakosci :P A, przy okazji bym sobi etez poogladal samoloty pasazerskie na wysokosci przelotowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to zdjec na necie nie ma? ;D 29.01.12, 11:18 nie blizej na Lawice? Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: zeby Giewont z Kuznic ogladac? 28.01.12, 13:54 Bez przesady z ta kasa. Do nieba i krajobrazow to bym dobrej lornety poszukal. Jezeli chodzi o teleskop to tanimi wymiataczami do obiektow glebokiego nieba sa tzw synty, czyli chinskiej produkcji reflektory Sky Watchery na montazu azymutalnym Dobsona, ale one nie nadaja sie do obserwacji krajobrazowych, poniewaz daja obraz odwrocony. 6" na poczatek wystarczy, chociaz ja bym celowal w minimum 8". Trzeba brac pod uwage, ze nalezy do tego dokupic odpowiedniej jakosci okulary, bo te dolaczane do zestawu sa, lagodnie mowiac, przecietne. W 2 tysiakach zl powinien sie zmiescic, jezeli bedzie szukal na gieldzie astronomicznej, a sprzet bedzie mial na lata i duzo z tego radochy zarowno na planetach, Ksiezycu czy na DSach. Oczywiscie sa teleskopy za 20 czy 50 tysiecy apochromaty na wypasionych montazach paralaktycznych, ktorymi mozna cykac zdjecia nieba. Kupujac sprzet trzeba i tak odpowiedziec sobie na kilka pytan. Ile mam kasy, jakie niebo (wiejskie, miejskie), czego oczekuje od teleskopu, co chce ogladac (7 planet + Ksiezyc czy setki DSow), czy ma sie samochod do ewentualnego transportu (to nie jest maly sprzet) i jaka wyobraznie. Przed zakupem trzeba troche poczytac i zaznajomic sie ze szkicami obiektow, poniewaz planety wygladaja jak male kulki ze szczegolami wielkosci glowki szpilki, a DSy jak delikatne mgielki, wiec ci z syndromem Hubble'a moga sie poczuc rozczarowani chcac sprzetem za tysiaka robic wypasione zdjecia, co jest niemozliwe. I nalezy omijac wszelkiego rodzaju sklepy ze wszystkim, czyli Saturny, Media Markty. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 21:19 weź zaprzestań bo się popłaczę, siedzę w centrum miasta i nic nie widzę. niebo tu jest bure, a na ziemi więcej soli niż śniegu. :~C oriona pewnie też umiesz rozpoznać, jest b. łatwy. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 27.01.12, 23:44 stephanie.plum napisała: > weź zaprzestań bo się popłaczę, > siedzę w centrum miasta i nic nie widzę. > niebo tu jest bure, a na ziemi więcej soli niż śniegu. > :~C Nie mogę, bo mnie wzięło na rozmarzania..:) A teraz jeszce jak ludzie piszą,że to widzą i jeszcze widza góry, już nawet nie pytam czy Zakopane..Albo widzieli w Bieszczadach... Chociaż mnie to bynajmniej nie rozpłakuje.. tylko po raz kolejny potwierdza gdzie ta moja dusza chce uciekać..:) Ale wiesz, z drugiej strony nie myśl może o tej nieszczęsnej soli, tylko wyobraźnią ...:) > oriona pewnie też umiesz rozpoznać, jest b. łatwy. Hm..Chyba nie umiem..:) Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 14:02 caloka napisała: > kto z Was potrafi znaleźć na niebie gwiazdozbiory?:) > I jakie?:) > > Ja niestety tylko 2 wozy:) Kiedyś poszłam na dach ze Stellarium na laptopie. Więcej tego nie powtórzę, bo mam lęk wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 21:18 swiete.jeze napisała: > Kiedyś poszłam na dach ze Stellarium na laptopie. > Więcej tego nie powtórzę, bo mam lęk wysokości. :))) PS. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
fizykakwantowa Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 17:34 a jak widać ładnie wszystko i meteory na dodatek we wrześniu w jakimś małym porciku na Mazurach... A w Jurze, czyli w skałach, po wspinaniu, przy ognisku, aaaa, kiedy wiosna? już bym pojechała:)))) ale rozpoznaje tylko Wozy, Plejady i Kasjopee. i jak ładne niebo Drogę Mleczną, ale patrzyc można dłuuugo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
caloka Re: Jest piękna gwiaździsta noc... 28.01.12, 21:27 fizykakwantowa napisała: > a jak widać ładnie wszystko i meteory na dodatek we wrześniu w jakimś małym por > ciku na Mazurach... >A w Jurze, czyli w skałach, po wspinaniu, przy ognisku, aaaa, kiedy wiosna? już bym pojechała:)))) Hmm..:)) No ładnie..ciekawe propozycje scenerii..:):) A wiosna już przecież niedługo:)Możesz się pakować:):) >ale rozpoznaje tylko Wozy, Plejady i Kasjopee. i jak ładne niebo Drogę Mleczną, ale patrzyc można dłuuugo...:) "tylko":) Oj na pewno można..:) Hmm.to nie ma co czekać:) Też się biorę za naukę i rozróżnianie:) Odpowiedz Link Zgłoś