Dodaj do ulubionych

Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy

03.04.12, 16:29
Czy jest ktos na forum, kto zostal brzydko mowiac "wyrzucony" z pracy? Nie chodzi mi o dyscyplinarke ale np fakt nieprzedluzenia umowy i z powodu winy pracownika?
Jak poradzic sobie ze wstydem,ze wylecialo sie z m in za to,ze zwyczajnie do szefa dotarly slowa, opinie jakie pracownik o nim powiedzial:( ..
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 16:31
      poszukaj nowej pracy, idź w pokoju i nie czyń tego więcej
    • gocha033 3 x po tygodniu. 03.04.12, 16:41
      Tydzien chlania - odreagowanie
      tydzien zaleglego porzadkowania papierow i sprzatanie mieszkania
      tydzien - przemyslen - co dalej

i branie sie z szukanie nowej roboty.
      nic sensownego wiecej zrobic sie nie da.
      • chcesztomasz Re: 3 x po tygodniu. 03.04.12, 16:44
        daj jej jeszcze tydzień żeby uświadomiła sobie że nie obgaduje się szefa bo inaczej znajdzie robotę i znów ją wywalą.
        • gocha033 W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 16:53
          chcesztomasz napisała:
          daj jej jeszcze tydzień żeby uświadomiła sobie że nie obgaduje się szefa bo inaczej znajdzie robotę i znów ją wywalą.

Na to - dalam jej czas w trzecim tygodniu :)
          • onaonaona_3 Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 17:28
            Wiem, ponioslo mnie bo szef tez nie zachowal sie fair wobec mnie i bezmyslnie odreagowalam.
            A osoba z ktora pozalilam sie na szefa....coz, potwierdzila moja opinie i dodala duzo od siebie, duzo gorsze rzeczy:(
            Ta osoba nie wyleciala, a ja coz, nie przedluzono mi umowy
            • onaonaona_3 Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 17:33
              Pracowalam w zespole 18-osobowym/ . Niemalze kazdy w moim towarzystwie i innych narzekal na szefa, krytykowal go. Kazdy. Dlaczego tylko ja oberwalam?
              Szef mi nie powiedzial,co bylo glownym powodem jego dezycji ani powodu dla ktorego utrudnial mi "zycie" w pracy. Przypadkiem znajomy spytal kogos i wyszlo,ze jestem winna karygodnej krytyki pracodawcy.
              • real_mayer Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 17:37
                No to masz naukę na przyszłość, jeśli znajdziesz się pośród wron poznaj je zanim zaczniesz karakać jak one :) wyciągnij wnioski i powodzenia w szukaniu czegoś nowego.
                • onaonaona_3 Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 17:55
                  Wiem, nie sadzilam,ze mozna za takie cos wyleciec.
                  Tylko skoro kazdy krakal na szefa to czemu tylko ja oberwalam? To jest pytanie...
                  • real_mayer Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 18:44
                    odpowiedź jest prosta:
                    -Ta nowa na szefa gada, słyszałaś??
                    -No wiesz , dopiero zaczęła i od razu jej się nie podoba?!
                    -Przecież on nie jest taki zły.
                    -Niech się do pracy weźmie a nie obgaduje.
                    -Właśnie... Masz ognia, muszę zapalić bo mnie szef wk$#&ł ?
                    • onaonaona_3 Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 18:51
                      Niebardzo.
                      Chodzi o to,ze pracowalam z zespolem, ktory pracuje w firmie totalnie od samego poczatku. Jest to prawie 20lat. Sa to osoby doswiadczone i zycio jak i w pracy. Skoro sugerujecie,ze mam nauczke bo na szefa sie nie gada (ok) to czemu one nie znaja tego madrego przyslowia po 20 latach pracy?
                      Tego nie rozumiem. I to nie tak,ze maja umowe na stale. Jak pracodawca chce to zwolni, cos wymysli.
                      • kochanic.a.francuza Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 05.04.12, 17:00
                        Popelnilas podstawowy blad, ktorgo nie wybacza sie nowicjuszom. U mnie w pracy tez taka madra poleciala. Wlazla w uklady, ktorych nie zna i klapie szczeka. Zastosowano " silent mobbing" czyli tak oschle relacje w stosunku do niej, ze sama pekla i odeszla pod pozorem "spraw rodzinnych". Niektorych spraw danej firmy, sie nie da wytlumaczyc w przerwie na luncz bo to sa lata do omowienia. To co wolno starym wyzeraczom, nie wolno Tobie, sobie zapamietaj.
                        Moze szef mial ich ustawionych, zeby sprawdzali Twoje IQ? Ktos kto w nowym srodowisku klapie ujadaczka IQ nie ma wysokiego(albo malo zyciowego doswiadczenia), a wszyscy chca miec madra ekipe do wspolpracy, takze pracownicy.
                        Inna sprawa: sa firmy, w ktorych dyskrecja pracownikow to byc na rynku, albo nie byc. Niedyskretny pracownik idzie zaraz do odstrzalu, oni nie maja czasu Ci tego tlumaczyc.
              • annajustyna Re: W dzisiejszych czasach trza sie spieszyc :) 03.04.12, 17:52
                Moze tylko ty, bo tylko Ty mialas umowe na czas okreslony?
    • samuela_vimes Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 17:43
      w pracy nie gada się na kierownika, choćby nie wiem jakim idiotą był. Zawsze znajdą się 'przyjazne' duszyczki które o tym doniosą.
      Nie twoja wina, ale nauczkę na przyszłość będziesz mieć.
      Na pracę żali się poza pracą, a nie w pracy.
    • wicehrabia.julian Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:12
      onaonaona_3 napisała:

> Jak poradzic sobie ze wstydem,ze wylecialo sie z m in za to,ze zwyczajnie do sz
      > efa dotarly slowa, opinie jakie pracownik o nim powiedzial:( ..

przepisz 200 razy zdanie "w robocie nie będę mielić ozorem po próżnicy"
      • mojemieszkanie24 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:19
        masz nauczke. Ktos tu dobrze radził:
        1. odpocznij kilka dni
        2. uporządkuj papiery
        3. zacznij szukac nowej pracy

glowa do gory
        • onaonaona_3 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:42
          Wiem. Najgorsze jest,ze rozeszlo sie po okolicy...ludzie gadaja.
          Boje sie,ze moge miec problemy ze znalezieniem nowej pracy, bo nie jestem godna zaufania ni lojalna.
          Mam ochote te baby udusic ....Potrafily mowic na szefa takie rzeczy,ze wlos sie jezy a w pracy zostaly. A staz pracy maja 20letni. Tez sa tak naiwne zeby gadac na szefa ze wszystkimi? Bez zadnych obaw?
    • soulshunter Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:55
      Traume! Qrwa, cieszyc sie jak z wygranej w lotto a nie przezywac.
      • onaonaona_3 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:58
        Z czego mam sie cieszyc?
        • soulshunter Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 18:59
          a chocby z tego ze nie ma cie juz w tym bagnie. Moja babcia zawsze powtarzala - nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo.
          • onaonaona_3 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 19:11
            No wlasnie zespol byl zgrany. Ponoc nie ma pracy, w ktorej nie obgaduja szefa\kierownika\dyrektora. Mnie szef nic zlego nie zrobil, po prostu raz zdarzylo mi sie w emocjach wkurzyc na niego . ktos mnie spytal co sie stalo...powiedzialam co sie stalo i dalej puscily mi nerwy. To bylo po pol roku pracy, wczesniej tylko sluchalam co mowia na szefa, nie odzywalam sie zbytno na jego temat.
            Do dzis tam pracuja i maja sie dobrze.

Dzieku za rady.
            • agata0 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 21:08
              > Ponoc nie ma pracy, w ktorej nie obgaduja szefa\k
              > ierownika\dyrektora.

Nie ma. Ale są prace, gdzie współpracownicy o tym nie donoszą :-)
              • onaonaona_3 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 21:22
                .......
                Mialam pecha.
          • chat_calin Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 04.04.12, 12:08
            > nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo.
            Jedno z najglupszych powiedzonek jakie istnieja.
    • pepsikola Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 19:08
      no niestety masz nauczke by nie obrazac szefa przy innych, nawet wtedy jak wszyscy to robia. nawet jak ci sie wydaje, ze stanowicie zgrana paczke.
      mialam podobna sytuacje do twojej, tzn. nie powiedzialam ze szef to ch...j, klamca, sknera itp. ale z "kolega" ot tak sobie sie z niego zartowalismy np. ze szuka przyjaciela bo mu smutno itp. ja naprawde nic zlego nie powiedzialam, a kolega ... tak. tyle tylko, ze potem mu "podpadlam" i poskarzyl sie szefowi, ze go obmawiam - a tak nie bylo! (kierowniczka, z ktora mam dobry ukladmi to powiedziala). szef nic mi nie powiedzial (to taki czlowiek dwulicowy czasami naprawde pomaga innym a z drugiej strony to kretacz z komornikiem na karku). potem ten "kolega" sie rozpil i zostal zwolniony z pracy. mam nauczke by trzymac jezyk za zebami, chociaz czasami jest naprawde ciezko i to i owo sie wymknie (i to ostro czasami:/) jestem wtedy zla na siebie bo wiem, ze ktos moze podkablowac. ale staram sie....:/ chociaz teraz kiedy w pracy sie naprawde zle dzieje jest ciezko.......
    • georgia241 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 20:45
      Za głupotę się płaci. Chociaż przeproś.
      • onaonaona_3 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 21:19
        Nie zdazylam, dowpeidzialam sie o tym,ze ktos doniosl jak juz tam nie pracowalam. Powinnam przeprosic?
        • georgia241 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 21:25
          Ja bym poszła i przeprosiła, jednocześnie powiedziałabym, o czym nie mówiłam i co mi dołożono.
    • velannaa Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 03.04.12, 21:01
      spoko rozumiem i wspołczuje
      sama długi czas temu straciłam prace, bo moja przełożona mnie nie lubiła...
      wiec powiedziala prezesowi, ze nie chce ze mna pracowac
      co tam ze byłam suminna pomocna, ze przychodizlam za nia do pracy, w kazdy weekend czy jak byla chora..co tam....
      od prezesa usłyszałam dzien przed koncem umowy..no coz jutro niech idzie pai na 1 dniowy urlop a a potem moze pani nie wracac..na pytanie czemu umowa nie jest mi przedłuzona..
      powiedzial ze jest za malo pracy...a w gruncie rzeczy nic mi nie powie,,,,bo co tu mowic
      jak sie dowiedziałam, po czasie ... mojej przełoznej szybko sie znudziły zmiany popołudniowe i przychodzenie w soboty....wiec po jakims czasie kogos i tak zatrudnili kogoś
    • vertes Debilko 03.04.12, 22:02
      Zaloze sie,ze dalas sie nabrac na czysta prowokacje typu"Ponarzekajmy na szefa , jak sie dolaczy do nas to przekazemy to co mowila szefowi" , Byc moze sam szef kazal cie sprawdzic:)

Debilka
    • noi_noi Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 04.04.12, 02:39
      Znasz taki film " Dzien swistaka" ? Tak zawsze traktuj pracę, rób co do Ciebie należy, nie kłap dziobem na innych,bo praca to praca, a priv życie to inna bajka. Jak się nie da czegoś zrobić w pracy(wykonać polecenia szefa) to zabezpieczaj przede wszystkim swoją dupę, zeby Ci z niej "jesieni średniowiecza" nie zrobili.
      Czyli:
      poniedziałek-piatek - dzień świstaka
      piątek -niedziela - reset
      I przede wszystkim, nie pojmuj tego jak traumę, bo pracy jest w cholere i trochę, kwestią jest tylko to czy jesteś w stanie pracować, zeby zarobić ,czy masz aspiracje do siedzenia przy biurku, bo skończone jakies studia itp.
    • onaonaona_3 Dziekuje 04.04.12, 10:40
      Poswiece pare tygodni na pozbieranie sie, na porzadki, wycisze sie. Niemniej jednak strach zostanie do konca, bo opinia poprzedniego pracowcy bedzie sie liczyla.
      Byc moze jednak sa przyjaznie w pracy, ale z wybranymi ludzmi.
      • onaonaona_3 Re: Dziekuje 04.04.12, 10:42
        Niestety ten znajomy moj powiedzial mi,ze osoba z ktora cos na szefa powiedzialam wlasnie jego najlepszy kumpel. I wszyscy o tym wiedza. Ale sam nie wierzy mi,ze wszyscy obgadywali szefa i to w pracy. Powiedzialam mu,ze szkoda,ze tego nie nagralam. Ale coz moze gadali tak na pokaz a ja dalam sie podpuscic:(
    • 10iwonka10 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 04.04.12, 12:25
      Masz nauczke. I wlasnie takie osoby co pracowaly tam juz 20 lat so czesto najgorsze. Malomobilne,ze stalymi nawykami, z tendencjami do podlizywania sie szefowi. Nie jest tak zawsze ale jest tak czesto. I takie narzekania to mozna sobie robic na neutralnym gruncie w domu ze znajomymi ale w pracy to bym raczej uwazala.

Ale moze ja sie zrobilam cyniczna pracujac w Anglii gdzie nie mozna w pracy nikomu tak do konca ufac...
    • akle2 Re: Jak przeczyc traume zwolnienia z pracy 04.04.12, 12:37
      No to masz teraz nauczkę, że trzeba więcej słuchać, niż gadać.
      Jeśli nie przedłużono Ci umowy, to możesz powiedzieć na rozmowie kwalifikacyjnej, że nie wiesz dlaczego, widocznie firma uznała ze nie potrzebuje takiej rzeszy ludzi. Gorzej, jak zadzwonią po referencje.
      Jak przetrwać? Do Świąt możesz sobie popłakać a potem musisz ostro się wziać za szukanie. Będąc oczywiście mądrzejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka