kropidlo5 04.04.12, 23:22 Jak powszechny jest antysemityzm w Polsce wg Was? I jakie ma oblicze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georgia241 Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:27 Myślę, że nie ma tego problemu w ogóle. Polacy kochają Żydów - spójrz na nasz żydowski rząd. Sami ich wybraliśmy! Chcemy służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:56 georgia241 napisała: > Myślę, że nie ma tego problemu w ogóle. Polacy kochają Żydów - spójrz na nasz ż > ydowski rząd. Sami ich wybraliśmy! Chcemy służyć. Jeśli to jest twoja prawdziwa opinia a nie ironia, to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:36 wedlug ktorej definicji? Polskiej czy tej drugiej? Czy krytyczny stosunek wobec traktowania Palestynczykow jest objawem anty? Skoro oni tez sa Semitami??? Dla rownowagi - ile osob zaglada na Plac Grzybowski ogladac zespoly klezmerskie i takie inne? Ktos ich zmusza? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:38 chyba już wolę wątki o brazylijskich pośladkach i mamachmadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:58 alpepe napisała: > chyba już wolę wątki o brazylijskich pośladkach i mamachmadzi. ???? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Alpepe sprawdź maila 05.04.12, 00:15 widziałam. nie mam głowy do opisywania teraz, pusta rozrywka ok, ale nie przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:33 > chyba już wolę wątki o brazylijskich pośladkach i mamachmadzi. O tak, wątki te są bardzo konstruktywne, dotykają najważniejszych problemów, z którymi przyszło nam się zmierzyć. :P Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:44 w Polsce to w Polsce, ale w Niemczech nawet nobliści są antysemitami ;) wyborcza.pl/1,75477,11485050,Grass_wierszem_pietnuje_Izrael.html Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:56 Grassa nigdy ścierpieć nie mogłam, ale podoba mi się, że ktoś wsadził kij w mrowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 07:49 To nic, że u nas są obszary nędzy, radujmy się, że w Mozambiku jest jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: antysemitizym w Polsce 04.04.12, 23:48 A ty jakiś artykuł piszesz albo pracę zaliczeniową na studia? Czemu zarzucasz na forum temat, który jest w kółko wałkowany przez różne gazety? I pytasz o opinię tam gdzie nie trzeba opinii tylko wyników socjologicznych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 03:54 Jest kulturowy, nie swiatopogladowy. Istnieje w stereotypach, powiedzeniach i formach komunikacji, nie istnieje zinstytucjonalizowany. Partia polityczna o jawnie antysemickich haslach ma popularnosc rzedu 1%, mniej niz ilosc populacji z paranoidalnym zaburzeniem osobowosci. ;-) Ostatnio w jednym zakladzie rzemieslniczym w sali dla klientow, na jednej scianie widzialem osobliwy manifest polskiej kultury. Na srodku sciany, u gory, vis a vis biurka powieszony krzyzyk, a jakies 1,5 m obok, nad wejsciem popularny w Polsce portrecik zyda liczacego pieniadze, stylizowany na szkole flamandzka. Na szczescie, bo wiadomo, ze portret zyda przynosi pomyslnosc w interesach ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:09 to.niemozliwe napisał: > Jest kulturowy, nie swiatopogladowy. Istnieje w stereotypach, powiedzeniach i f > ormach komunikacji, nie istnieje zinstytucjonalizowany. Istnieje antysemityzm światopoglądowy w Polsce i nie jest on "gatunkiem" na wymarciu. Znam wielu antysemitów, i to nie tylko prostych ludzi ale również wykształconych humanistów. A zinstytucjonalizowany antysemityzm istniał w hitlerowskich Niemczech. Nie do pomyślenia jest on w kraju Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 11:09 W sensie, ze jest gloszony, to zgoda, ale jego podstawy intelektualne sa mialkie. Co do nie do pomyslenia w UE, to niebylbym taki pewny...Za Wprost Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 11:32 to.niemozliwe napisał: > W sensie, ze jest gloszony, to zgoda, ale jego podstawy intelektualne sa mialkie. A jakie podstawy intelektualne może mieć nacjonalistyczna nienawiść do innych? > Co do nie do pomyslenia w UE, to niebylbym taki pewny...Za Wprost Linkowany przykład nie opisuje zinstytucjonalizowango antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 11:30 Portret Żyda nijak do antysemityzmu nie przystaje. Gdyby choć pecha przynosił, ale powodzenie w interesach to raczej coś pozytywnego. Kominiarze też się powinni obrazić, że ludzie się za guziki łapią? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 07:30 chciales chyba napisać "antypolonizm"... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 07:32 Antysemityzm ma dziwne oblicze. Objawia sie zwykle kawałami o Żydach, tudzież hasłami np. na meczach. Jest to osobliwe zjawisko, bo ostatnich Żydów z Polski wygnano w 1967 roku, a większość antysemitów nawet nie wie, po czym można rozpoznać ewentualnego Żyda, nie przeszkadza im to jednak ich nienawidzieć. Z powodu braku kryteriów definiujących owego mitycznego Żyda, przedstawicielem tej nacji może się w Polsce stać każdy. Np. każdy, z czyim zdaniem antysemita się nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
enewa Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:18 Gen. Jaruzelski jeszcze w latach 80. usuwał z armii osoby pochodzenia żydowskiego, więc to nie do końca tak, że wszystkich wyrzucono z Polski w latach 67-68. Wielu zresztą zostało w Polsce, wyrzucono ich tylko ze służby w wojsku, milicji, bezpiece, czy pracy w aparacie partyjnym. Przykładem mogą być rodzice pani prezydentowej Komorowskiej pracujący najpierw w MBP, a później w MSW (a nie jak podał B. Komorowski w LWP), w 1968 zostali wysłani na wcześniejsze emerytury, ale nikt ich z kraju nie wyrzucał. Takich i podobnych przypadków było wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:31 Sugerujesz, ze Partia była na tyle nieudolna, że nie potrafiła sobie poradzić z Żydami przez kilkanaście lat? To jak teraz sobie Zdrowa Tkanka Narodu z nimi poradzi? Partia miała do identyfikacji wrogów cały aparat bezpieczeństwa, współcześni łowcy tylko kilka narzędzi, jak szalik wrogiej drużyny albo poglądy polityczne, z którymi się nie zgadzają. Trudne zadanie przez wami. Odpowiedz Link Zgłoś
enewa Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 10:31 Niczego nie sugeruję, napisałam jedynie o faktach i sprostowałam podaną przez ciebie fałszywą informację. Jeśli te fakty do czegoś ci nie pasują, to już nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 10:39 > Niczego nie sugeruję, napisałam jedynie o faktach i sprostowałam podaną przez c > iebie fałszywą informację. jeżeli już, to niepełną, a nie fałszywą. Wiem, zaraz znowu będzie jak wczoraj z kiltami. :( > Jeśli te fakty do czegoś ci nie pasują, to już nie m > ój problem. Do czego mają mi nie pasować? Coś sugerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
enewa Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 10:43 Tak, sugeruję żebyś się troszkę podszkolił z najnowszej historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 10:45 > Tak, sugeruję żebyś się troszkę podszkolił z najnowszej historii Polski. W jakim celu miałbym to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
enewa Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 11:48 Gdyby choć trochę interesowała cię prawda, to nie zadawałbyś takich niemądrych pytań. Cofam sugestię, kończę rozmowę, pa. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 11:53 Podobno nie ma niemądrych pytań, bywają tylko wymijające odpowiedzi, zwane czasem wykrętami. Co zmienia termin wyrzucenia z LWP Żydów w sprawie istnienia w Polsce antysemityzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:50 Nie ma czegos takiego jak antysemityzm. Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi są, zamiast takimi jakimi chcą być postrzegani. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:56 > Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi są, Jakimi są? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:58 Nigdy nie nalezy pytac o rzeczy oczywiste. Tak mi babcia kiedys powtarzala. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:01 Babcie też się mylą, a bzdura, nawet wielokrotnie powtarzana bzdurą pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:06 Moja babcia byla jak Czak Noris. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:08 > Moja babcia byla jak Czak Noris. Miała wąsy, chodziła w kowbojskim kapeluszu i wszystkich na dzień dobry z półobrotu załatwiała? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 08:58 soulshunter napisał: > Nie ma czegos takiego jak antysemityzm. > Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi są, zamiast takimi jakimi chc > ą być postrzegani. Raczysz żartować. Postrzeganie Żydów przez przeciętnego Polaka-katolika-patrioty niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:05 A czy ja mowie tylko o Polakach? > Raczysz żartować. Postrzeganie Żydów przez przeciętnego Polaka-katolika-patriot > y niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Masz absolutna racje. Rzeczywistosc jest jeszcze gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:12 soulshunter napisał: > A czy ja mowie tylko o Polakach? Ty nie mówisz, ale ja tak. > Masz absolutna racje. Rzeczywistosc jest jeszcze gorsza. Jaka rzeczywistość? Ta urojona przez ludzi, którzy źródła swoich porażek lub porażek narodowych upatrują w innym narodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:18 Dziecko drogie, zamiast czytac Bravo Girl prawdy objawione GW i Wysokie Obcasy, trzeba bylo poczytac opracowania historyczne dotyczace tamatu i rowniez te wydawane przez samych Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:26 soulshunter napisał: > Dziecko drogie, zamiast czytac Bravo Girl prawdy objawione GW i Wysokie Obcasy > , trzeba bylo poczytac opracowania historyczne dotyczace tamatu i rowniez te wy > dawane przez samych Żydów. Chłopcze, zamiast czytać antysemicką propagandę, trzeba było pójść po rozum do głowy i trzeźwo ocenić pogląd podzielany przez miliony Polaków, że Żydzi są winni naszych narodowych nieszczęść, że niszczyli i niszczą naród polski, i że szoda, że Hitlerowi nie udało się ich całkowicie wyeliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:33 widze ze zatoczylismy okrag. Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi są, zamiast takimi jakimi chcą być postrzegani. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:35 Zatoczyliście, czas na babcię z wąsami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:43 soulshunter napisał: > widze ze zatoczylismy okrag. Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi > są, zamiast takimi jakimi chcą być postrzegani. Uważasz więc, że Żydzi są winni naszych narodowych nieszczęść, że niszczyli i niszczą naród polski, i że szoda, że Hitlerowi nie udało się ich całkowicie wyeliminować. Idź się leczyć, chłopcze. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 11:56 sprawdź dziewczę jaki procent wszystkich narodowości na świecie stanowią Żydzi, jest to ułamek. Sprawdź dziewczę jaki procent narodu amerykańskiego stanowią Żydzi, jest to ułamek. A teraz sprawdź kto stoi na czele najpotężniejszych instytucji finansowych na świecie. Zacznijmy od najpotężniejszego Banku Centralnego, czyli FED. - prezesem FEDu jest Ben Shalom Bernanke, sprawdź jego narodowość - poprzednikiem był Alan Greenspan, sprawdź jego narodowość Sprawdź jakiej narodowości byli prezesi Banku Światowego, większość to Żydzi i nie jest to jakiś wymysł, możesz o tym przeczytać w ich życiorysach, choćby na Wikipedii (Paul Wolfowitz, James Wolfensohn) Sprawdź jakiej narodowości był Dominique Strauss-Kahn będący przez 4 lata szefem Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Sprawdź kto założył jeden z najbardziej kontrowersyjnych i złodziejskich banków na świecie Goldman Sachs, który jest zamieszany m.in. w ukrywanie długów Grecji, w oszukiwanie klientów i wykorzystywanie informacji niejawnych, spekulacje giełdowe i walutowe. Sprawdź gdzie pracowała elita finansowa świata,która dziś zajmuje najwyższe stanowiska w branży finansowej na świecie, połowa pracowała w Goldman Sachs. Sprawdź w jakim banku pracował wcześniej sekretarz skarbu USA Henry Paulson, który wywalił miliardy dolarów obywateli na ratowanie prywatnych banków, w tym Goldman Sachs (konflikt interesów? ależ skąd...). oczywiście to wszystko to tylko przypadek i zbieg okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 12:01 > Sprawdź gdzie pracowała elita finansowa świata,która dziś zajmuje najwyższe sta > nowiska w branży finansowej na świecie, połowa pracowała w Goldman Sachs. > > Sprawdź w jakim banku pracował wcześniej sekretarz skarbu USA Henry Paulson, kt > óry wywalił miliardy dolarów obywateli na ratowanie prywatnych banków, w tym Go > ldman Sachs (konflikt interesów? ależ skąd...). To patologia, tyle, że nijak nie związana z narodowością. > A teraz sprawdź kto stoi na czele najpotężniejszych instytucji finansowych na ś > wiecie. Zacznijmy od najpotężniejszego Banku Centralnego, czyli FED. > > - prezesem FEDu jest Ben Shalom Bernanke, sprawdź jego narodowość > - poprzednikiem był Alan Greenspan, sprawdź jego narodowość > > Sprawdź jakiej narodowości byli prezesi Banku Światowego, większość to Żydzi i > nie jest to jakiś wymysł, możesz o tym przeczytać w ich życiorysach, choćby na > Wikipedii (Paul Wolfowitz, James Wolfensohn) I to wg. Ciebie jest wystarczający powód, by nienawidzieć wszystkich przedstawicieli rzeczonego narodu za fakt, że urodzili się akurat z takim pochodzeniem etnicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 12:05 Chłopcze, przemawia przez ciebie zawiść w stosunku do ludzi, którzy osiągają sukcesy. Powtarzasz starą antysemicką śpiewkę, posługując się pojedynczymi przykładami a nie danymi statystycznymi. Rzucasz słowo "połowa" bez podania jakichkolwiek źródeł i na tej podstawie budujesz swoje chore poglądy. Oczywiście, to żaden przypadek, tylko światowy spisek Żydów. Oj, biedny człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 12:13 w tym sęk, że ja podaję KONKRETY, konkretne imiona i nazwiska i zajmowane przez nich stanowiska. Podaję nazwy konkretnych Banków i patologii z tym związanych. To ty wykazujesz się całkowitą ignorancją i ślepotą na FAKTY. Żydów na świecie jest tyle co kot napłakał a gdzie nie spojrzeć, tam na wysokim stanowisku związanym z tzw. "rynkami finansowymi" tam jakiś Żyd. I nie przemawia przeze mnie zawiść bo duża część z tych ludzi jest odpowiedzialna za światowy kryzys gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 12:27 jan_hus_na_stosie napisał: > w tym sęk, że ja podaję KONKRETY, konkretne imiona i nazwiska i zajmowane przez > nich stanowiska. > Podaję nazwy konkretnych Banków i patologii z tym związanych. To ty wykazujesz > się całkowitą ignorancją i ślepotą na FAKTY. Żydów na świecie jest tyle co kot > napłakał a gdzie nie spojrzeć, tam na wysokim stanowisku związanym z tzw. "rynk > ami finansowymi" tam jakiś Żyd. Sęk jest w tym, że podajesz jedynie te konkrety, które pasują do twojej spiskowej teorii. Nie podajesz nigdzie, jaki procent negatywni przedstawiciele narodu żydowskiego stanowią w porównaniu do przedstawicieli pozytywnych. Nigdzie też nie porównujesz tych danych z danymi dotyczącymi innych narodowości. Chłopcze, to co podajesz jest po prostu manipulacją za pomocą wybranych konkretów. > I nie przemawia przeze mnie zawiść bo duża część z tych ludzi jest odpowiedzial > na za światowy kryzys gospodarczy. Mógłbyś podać, jaki procentowy udział w wywołaniu kryzysu mają Żydzi? Możesz sobie twierdzić, że to nie zawiść, ale twoje teksty świadczą o tym, że zawiść do ludzi sukcesu (szczególnie pochodzenia żydowskiego) wyssałeś zapewne z mlekiem matki, więc nie dostrzegasz tego, co widzi osoba postronna. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 12:52 podziwiam wielu ludzi sukcesu, a że niewielu wśród nich jest Żydów to akurat nie mój problem Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:03 jan_hus_na_stosie napisał: > podziwiam wielu ludzi sukcesu, a że niewielu wśród nich jest Żydów to akurat ni > e mój problem Dawno nie czytałam tak bzdurnej tezy. Mógłbyś podać wiarygodne dane, które potwierdzałyby to, co napisałeś. Chyba żyjesz winnym świecie niż ja, bo ja znam (nikeoniecznie osobiście) wielu ludzi sukcesu, a tylko bardzo niewilki ich odsetek jest pochodzenia żydowskiego. Ciekawa jestem, dlaczego podziwiasz ludzi sukcesu innych narodowości, a czujesz niechęć (delikatnie mówiąc) do ludzi sukcesu o żydowskich korzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:10 to głównie przez politykę Izraela, który uznaje podwójne standardy moralne Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:18 jan_hus_na_stosie napisał: > to głównie przez politykę Izraela, który uznaje podwójne standardy moralne No to mamy odpowiedź. A teraz podaj przykład państwa, które nie uznaje podwójnych standardów moralnych? USA (z ich regularnie prowadzonymi wojnami)? Anglia o postkolonialnych aspiracjach, odpowiedzialna za sytuację w Irlandii Północnej, dominację nad Walią i Szkocją? Francja podejmująca działana wosjkowe w Afryce, gdy zagrożone są jej interesy? Każde państwo w mniejszym lub większym stopniu broni swoich interesów, a Izrael jako kraj otoczony wrogami jest w nieciekawej sytuacji - walczy o przetrwanie. A jak wiesz tam gdzie ma miejsce walka zbrojna, tam zło ma wspaniałą pożywkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:23 Izrael się kompromituje się na każdym kroku i coraz więcej coś znaczących ludzi na świcie głośno zaczyna o tym mówić. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11488923,_Byli_hitlerowcy_nie_maja_prawa_krytykowac_Izraela__.html A nazywanie Grass hitlerowcem to już przesada, równie dobrze mogą tak nazwać obecnego papieża. Czy to też nie hipokryzja od potomków hitlerowców kupować okręty wojenne? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:51 jan_hus_na_stosie napisał: > Izrael się kompromituje się na każdym kroku i coraz więcej coś znaczących ludzi > na świcie głośno zaczyna o tym mówić. A dlaczego ci ludzie nie mówią o innych kompromitujących się krajach? Np. o USA albo o Iranie? > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11488923,_Byli_hitlerowcy_nie_maja_prawa_krytykowac_Izraela__.html > A nazywanie Grass hitlerowcem to już przesada, równie dobrze mogą tak nazwać ob > ecnego papieża. Pan Grass odpłynął w siną dal. Jeśli ktoś mówi o tym, że to Izrael chce doprowadzić do zagłady narodu irańskiego, to stracił kontakt z rzeczywistością. > Czy to też nie hipokryzja od potomków hitlerowców kupować okręty wojenne? A tego pytania kompletnie nie rozumiem. Co mają zbrodnie hitlerowców do robienia interesów z ich potomkami, którzy nie ponoszą winy za czyny swoich ojców? Uważasz, że Izraelczycy powinni w imię pretensji do hitlerowców bojkotować współczesne Niemcy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:27 > trzeba bylo poczytac opracowania historyczne dotyczace tamatu O jaki konkretnie temat chodzi, bo historia to dość rozległa czasowo, geograficznie i tematycznie dziedzina? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:35 > O jaki konkretnie temat chodzi, Dlaczego Myszka Miki jest czarna a nie biala? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 09:37 > Dlaczego Myszka Miki jest czarna a nie biala? To wynik spisku. Trzeba tylko ustalić, czy za spiskiem stoi Tusk z Putinem, czy też Żydzi, masoni i komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 13:01 Zaczalem ten temat, bo chcialem zwrocic uwage na dwa aspekty, ale nie mialem czasu dodac wczoraj. Problem przedwojennego antysemityzmu i historii Zydow jest postrzegany dzis niewlasciwie przez zarowno Zydow, jak i Polakow. A sprawa jest bardzo prosta. Zydzi byli sprowadzeni do Polski przez moznych. Byli im lepiej niz wszedzie indziej, zjechali w masach. Dostali duza autonomie. Byli z reguly religijni, tzw ortodoksi. Polacy byli ortodoksyjni= katolicy. W zwziazku z tym, Zydzi i Polacy zyli osobno- ale bez konfliktow, pominawszy ekonomiczne (gdyz Zydzi byli klasa srednia- na zyczenie polskich moznych). Dzis Polacy posadzaja Zydow o 'wrogosc do narodu Polskiego' a Zydzi Polakow o antysemityzm. a to po prostu taka specyficzna historia. Nie ma winnych. Nie lubie ani anty-polonizmu, ani anty-semityzmu wyoslych na tych mitach. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 13:11 dziwnym zbiegiem okoliczności antysemityzm jest wszędzie na świecie, a jakoś nikt nie słyszał o antygemaniźmie, antyhinduiźmie czy antyanglicyźmie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:12 jan_hus_na_stosie napisał: > dziwnym zbiegiem okoliczności antysemityzm jest wszędzie na świecie, a jakoś ni > kt nie słyszał o antygemaniźmie, antyhinduiźmie czy antyanglicyźmie etc. Tak, dziwnym zbiegiem okoliczności nikt nie wprowadził w życie planów likwidacji całego narodu germańśkiego, hinduskiego czy angielskiego. Prawda, że to bardzo dziwne? I na pewno zawinili sami Żydzi i sami wymyślili ten cały holokaust. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 20:52 Żydów chciał zlikwidować Hitler, a nie cały świat. A takich planów zlikwidowania całych nacji było mnóstwo, chociażby w latach dwudziestych chciano uśmiercić Ukraińców przez zagłodzenie. Tyle że oni nie nawijają o tym na okrągło, nie mają swojego lobby w wielkim świecie i nikt nie nadał temu specjalnej nazwy. Nawet pewnie poza Europa niewiele osób o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 10:04 anaisanais96 napisała: > Żydów chciał zlikwidować Hitler, a nie cały świat. A co to ma do rzeczy? > A takich planów zlikwidowani > a całych nacji było mnóstwo, chociażby w latach dwudziestych chciano uśmiercić > Ukraińców przez zagłodzenie. Tyle że oni nie nawijają o tym na okrągło, nie > mają swojego lobby w wielkim świecie i nikt nie nadał temu specjalnej nazwy. Na > wet pewnie poza Europa niewiele osób o tym wie. Władze Związku Radzieckiego doprowadziły do likwidacji dziesiątki milionów swoich obywateli. Trudno tu mówić o eksterminacji konkretnego narodu, ponieważ ZSRR był krajem wielonarodowym a w łagrach ginęli wszyscy, niezależnie od narodowości. Porównanie jest więc nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:07 kropidlo5 napisał: > Problem przedwojennego antysemityzmu i historii Zydow jest postrzegany dzis nie > wlasciwie przez zarowno Zydow, jak i Polakow. A sprawa jest bardzo prosta. > > Zydzi byli sprowadzeni do Polski przez moznych. Byli im lepiej niz wszedzie ind > ziej, zjechali w masach. Dostali duza autonomie. Byli z reguly religijni, tzw o > rtodoksi. Polacy byli ortodoksyjni= katolicy. W zwziazku z tym, Zydzi i Polacy > zyli osobno- ale bez konfliktow, pominawszy ekonomiczne (gdyz Zydzi byli klasa > srednia- na zyczenie polskich moznych). > > Dzis Polacy posadzaja Zydow o 'wrogosc do narodu Polskiego' a Zydzi Polakow o a > ntysemityzm. a to po prostu taka specyficzna historia. Nie ma winnych. Nie lubi > e ani anty-polonizmu, ani anty-semityzmu wyoslych na tych mitach. Sprawa wcale nie jest bardzo prosta, a twoje wyjaśnienie problemu i historyczny obraz przedstawiony w drugim paragrafie powyżej jest zupełnie nieprawdziwy. Skąd ty czerpiesz wiedzę historyczną??? Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:13 Sprawa nie jest prosta, ni emoge zawrzec calej prawdy w 20 zdaniach, A Ty potrafisz? Ale to jest blskie prawdy co napisalem, a wiedze czerpie z roznych zrodel. Polacy po prostu nadinterpretuja Zydowska niechec do asymilacji jako 'wrogosc', a to jest kwestia religijna, dzis nawet w izraeul maja z tym problem (z ortodoksami). 90% Zydow w Polsce mowilo w Yiddish przed wojna, to byla spolecznosc wyjatkowo malo zintegrowana. Polacy byli z kolei katolikami a przed soborem 2 i janem pawlem 2 kosciol katolicki byl przesiakniety anty-zydostwem, do dzisz jest w wielu miejscach, ale juz duzo mniej. Nawt luteranow traktowano jako 'obcych' w kosciele katolickim, a co dopiero Zydow 'ktorzy zamordowali Jezusa'. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:21 kropidlo5 napisał: > Sprawa nie jest prosta, ni emoge zawrzec calej prawdy w 20 zdaniach, A Ty potr > afisz? To nie pisz, że jest prosta. Ja nie napisałam "całej prawdy" w kilku akapitach. > Ale to jest blskie prawdy co napisalem, a wiedze czerpie z roznych zrodel. Pol > acy po prostu nadinterpretuja Zydowska niechec do asymilacji jako 'wrogosc', a > to jest kwestia religijna, dzis nawet w izraeul maja z tym problem (z ortodoksa > mi). To co napisałeś jest bardzo dalekie od prawdy. Zmień źródła na bardziej wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:30 ze swoim facetem też się tak wykłócasz o wszystko? :D Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:52 jan_hus_na_stosie napisał: > ze swoim facetem też się tak wykłócasz o wszystko? :D Z moim facetem? A po co mi facet? Żeby mnie podgądał w intymnuch sytuacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:37 Napisalem 'sprawa jest prosta' nie w sensie zaszlosci historycznych, tylko diagnozy antysemityzmu. Proste jest to, ze on wynika ze zwyczajnego braku wiedzy historycznej albo nieuwzglednienia tego, ze historia w ogole istnieje. W czym jest dalekie od prawdy, mozesz sprecyzowac? Nie sadze by nic co pisalem byllo odlegle. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 15:03 kropidlo5 napisał: > Napisalem 'sprawa jest prosta' nie w sensie zaszlosci historycznych, tylko diag > nozy antysemityzmu. Proste jest to, ze on wynika ze zwyczajnego braku wiedzy hi > storycznej albo nieuwzglednienia tego, ze historia w ogole istnieje. Diagnoza też nie jest prosta, a ty opisałeś w bardzo uproszczony i nieprawdziwy sposób tło historyczne. > W czym jest dalekie od prawdy, mozesz sprecyzowac? > Nie sadze by nic co pisalem byllo odlegle. Napisałeś o tym, że "Żydzi byli sprowadzeni do Polski przez moznych". To nieprawda. Nie zostali sprowadzeni, a jedynie umożliwiono im osiedlanie się na określonych prawach. Poza tym nieprawdą jest, że było im lepiej niż wszędzie indziej. Czasami bywało, bo gdzie indziej byli prześladowani bardziej niż w Polsce, ale twoje stwierdzenie ma charakter uogólnienia, które nie jest prawdziwe. To co napisałeś o ortodoksyjności żydów i katolików to też wielkie uproszczenie. A teza o życiu obok siebie i bez konfliktów jest fałszywa. To naturalne, że żydzi zachowywali swoją kulturę i religię, bo było to konieczne do przetrwania ich narodu, ale ale byli też żydzi nieortodoksyjni, niewierzący i zmieniający wiarę. A poza tym istniłay więzi ekonomiczne oraz zdochodziło do konfliktów i pogromów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 15:24 stokrotka_a napisała: > Napisałeś o tym, że "Żydzi byli sprowadzeni do Polski przez moznych". To niepra > wda. Nie zostali sprowadzeni, a jedynie umożliwiono im osiedlanie się na określ > onych prawach. Po co dano im te prawa? By zachecic do osiedlania. Roznica jest semantyczna. Zydzi byli potrzebni, bo mieli fach w reku jakiego lokalni nie mieli- a samym im tez bylo wygodniej, bo mieli lepiej niz gdzie indziej. Dwustronny interes i korzysc. Poza tym nieprawdą jest, że było im lepiej niż wszędzie indziej. > Czasami bywało, bo gdzie indziej byli prześladowani bardziej niż w Polsce, ale > twoje stwierdzenie ma charakter uogólnienia, które nie jest prawdziwe. Nie mowie, ze bylo im zawsze i wszedzie epiej niz wszedie indziej- tylko generalnie. Zydzi nazywali Polske 15 i 16 wieku 'rajem na ziemii'. Sam Szewah Weiss to mowil w wywiadzie. Poa tym poczytaj o poswtabniu Chmielnickiego- juz wtedy Zydzi byli traktowani jako sojusznicy Polakow/polskich moznych, i za to ich Kozacy wycieli w pien na Ukrainie (Polakow tez). > To co napisałeś o ortodoksyjności żydów i katolików to też wielkie uproszczenie No, to jest forum, to jest uproszczenie. O tym moznaby 100 ksiazek napisacm zgadzam sie. > . A teza o życiu obok siebie i bez konfliktów jest fałszywa. To naturalne, że ż > ydzi zachowywali swoją kulturę i religię, bo było to konieczne do przetrwania i > ch narodu, Oczywiscie, ze konflikty byly, Polsko-Niemieckie tez ( z niemieckimi osadnikami, np bunt w Krakowie wojta Alberta) ze Szkotami, Litwinami itp. ale ale byli też żydzi nieortodoksyjni, niewierzący i zmieniający wi > arę. byli, ale to byl trudny proces, bo Zyd orzucajacy wiare nie mial powrotu do 'swoich'. Ale tacy Zydzi byli, oczywisie, nie mowilem nigdzie ze nie. Mowilem, ze 90% bylo religijnych/niezasymilowanych. Ale przy olbrzymiej liczbie Zydow zyjacych w Polsce przed wojna nawet 10% to jest duzo- 300 tysiecy ludzi. A poza tym istniłay więzi ekonomiczne oraz zdochodziło do konfliktów i pog > romów. Istbnialy, owszem, pogrmowy istnialy, ale raczej byly rzadkie, pomijajac w zaborze rosyjskim inspirowane przez carska policje. Ale konflikty sa nieuniknione, dzis nawet kibice Legii zarzynaja nozami kibicow Polonii a radiomaryjowcy by zacieli Komorowskiego i vice versa. Konflikty sa zawsze, ale kiedys byly bardziej brutalne. Glowne motto jest takie: Zydowski anty-polonism i Polski anty-semityzm to lustrzane odbicia tego samego- braku wiedzy i ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:28 Twoja analiza jest zbiorem stereotypów i nie ma prawie nic wspólnego z rzeczową argumentacją i faktami historycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:39 tokrotka_a napisała: > Twoja analiza jest zbiorem stereotypów i nie ma prawie nic wspólnego z rzeczową > argumentacją i faktami historycznymi. No ale pod jakim wzgledem, ze coo niby jestem zbyt pro-semicki? czy moze zbyt anty? jak to nie ma 'prawie nic wspolnego'. ktora z tez jest nieprawdziwa? ltora liczba, ktore zjawisko? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:49 Napisalam już, gdzie mijasz się z faktami. Nie będę tego powtarzać. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:23 kropidlo5 napisał: > Jak powszechny jest antysemityzm w Polsce wg Was? Jest powszechny, nawet jak nikt się do niego nie przyznaje. I jakie ma oblicze? Ma oblicze kretyna. Jest to antysemityzm nie wiadomo o co oparty, bo większość polskich "antysemitów nie ma pojęcia, kim są Żydzi, oraz kim byli (są) w historii, nauce i kulturze Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 14:28 żyjemy w zglobalizowanym świecie, śmiem twierdzić, że większość ludzi niechęć do Żydów czuje z powodu ich obecnej polityki jako państwo Izrael, które poprzez parcie do wojny z Iranem może nawet doprowadzić do III wojny światowej. Nie jest też tajemnicą, że głównie amerykańskie instytucje finansowe są zdominowane przez ludzi tej narodowości co jest o tyle dziwne, że Żydzi jako narodowość nie stanowią jakoś specjalnie licznej grupy w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 15:05 jan_hus_na_stosie napisał: > żyjemy w zglobalizowanym świecie, śmiem twierdzić, że większość ludzi niechęć d > o Żydów czuje z powodu ich obecnej polityki jako państwo Izrael, które poprzez > parcie do wojny z Iranem może nawet doprowadzić do III wojny światowej. Widzę, że z Panem Grassem byś się dogadał. To znaczy, że ty też odpłynąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 15:27 a ty chyba jesteś Żydówką skoro ich tak zaciekle bronisz i usprawiedliwiasz na każdym kroku albo związałaś się z Żydem :D Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:30 jan_hus_na_stosie napisał: > a ty chyba jesteś Żydówką skoro ich tak zaciekle bronisz i usprawiedliwiasz na > każdym kroku albo związałaś się z Żydem :D Tak, jestem Żydówką, przerabiam dzieci na macę i mam cipkę w poprzek. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 16:37 > żyjemy w zglobalizowanym świecie, śmiem twierdzić, że większość ludzi niechęć d > o Żydów czuje z powodu ich obecnej polityki jako państwo Izrael, które poprzez > parcie do wojny z Iranem może nawet doprowadzić do III wojny światowej. Zgadzam się. Czuję niechęć do państwa Izrael gdy czytam co wyczynia, nie czuję niechęci do Żydów, jako nacji. Żyjemy w czasach, w których często anysemitą jest nie ktoś, kto nie lubi Żydów, tylko ktoś, kogo Żydzi nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 16:42 > Żyjemy w czasach, w których często anysemitą jest nie ktoś, kto nie lubi Żydów, > tylko ktoś, kogo Żydzi nie lubią. Niezupełnie. Żyjemy w czasach, w których przeciętny łowca Żydów nie wie mawet, jak taki Żyd wygląda. Polityka Izraela może się do tego w jakimś stopniu przyczyniać ale nie jest kluczowa, np. Amerykanie wywołują wojny regularnie, a nielubiani sią tylko w państwach przez siebie podbitych. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 16:52 to w Polsce USA jest lubiane? Przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:01 Nie pisałem o lubieniu państwa o nazwie USA tylko jego mieszkańców. W Przypadku USA niechęć do państwa się na jego obywateli nie rozlewa, więc podobnie by było i z Izraelem, gdyby tylko nam tego naszego króla Jezusa I nie zamordowali... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 17:31 jan_hus_na_stosie napisał: > to w Polsce USA jest lubiane? Przez kogo? Przez PiS i jego zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 18:23 A jak Żyd wygląda? Jakoś szczególnie? Każdy ma pejsy i brodę? ;) To są dwie różne rzeczy. Pierwsza to antysemityzm którego nie rozumiem do końca, głoszony przez ludzi walczących z "zydokomuną", "żydomasonerią" czy cokolwiek zbliżonym (=innym), co można byłoby obarczyć winą za wszystko i z tym "walczyć". Druga to ludzie, których nauczono, że sama przynależność do nacji nie powinna stanowić problemu, za to polityka i celowe działania w jakimś kierunku mogą być oceniane. Tu jestem. Nikogo nie potępiam za przynależność. Jeśli już potępiam, to za destrukcyjne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
szybiarz Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 18:00 ja kiedyś zostałem uznany za antysemitę, bo napisałem na forum, że unikam firmy link4, bo ma kapitał izraelski Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 18:06 szybiarz napisał: > ja kiedyś zostałem uznany za antysemitę, bo napisałem na forum, że unikam firmy > link4, bo ma kapitał izraelski A czy unikasz firmy google, facebook, Microsoft, Apple i innych podobnych, bo mają kapitał amerykański? Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 18:24 Czy jeśli Ameryka robi gorsze rzeczy od Izraela, to znaczy że Izrael nie robi źle? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 21:49 > Czy jeśli Ameryka robi gorsze rzeczy od Izraela, to znaczy że Izrael nie robi ź > le? Nie, to znaczy, że polityka rządu izraelskiego nie jest przyczyną antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 22:09 A jak szeroko było krytykowane uderzenie USA na Irak? I jakoś nikt nie rzucał się w histerii że antyhamburgeryzm. ;) Że jeśli źle się o tym wypowiadasz to znaczy że oczywiście najchętniej spaliłbyś w krematorium wszystkich Amerykanów, że ich nienawidzisz i to dlatego krytykujesz decyzje ich rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 22:12 Jakoś nie widziałem, by z tego powodu kibole pisali na murach "Amerykańce raus". Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 09:59 sootball napisała: > Czy jeśli Ameryka robi gorsze rzeczy od Izraela, to znaczy że Izrael nie robi źle? Ja tego nie napisałam. Zadając pytanie szybiarzowi, chciałam się tylko dowiedzieć, czy stosuje on zasadę unikania podejrzanego kapitału w sposób konsekwentny. Jeśli szybiarz unika tylko firm z kapitalem izraelskim a korzysta z usług i produktów firm amerykańskich, to znaczy że jest uprzedzony w stosunku do jednego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Co ci Azjaci wyrabiaja u siebie mnie malo obchodzi 05.04.12, 18:38 Azjatycka mentalnosc, to i zasady wspolzycia z sasiadami inne.Niech sie tluka z Arabami przez nastepne 50 lat-wisi mi to.Moga tez sobie wybierac partie wspolrzadzaca,ktora w kazdym innym kraju ze swoimi pogladami by zostala uznana za faszystowska,a w najlepszym przypadku za skrajnie nacjonalistyczna.Tak samo moga sponsorowac zydowskich Talibow,ktorzy pluja na kobiety wsiadajace do autobusow czy noszace zbyt krotkie wedlug nich sukienki.Ale jak Zydzi pokroju pseudohistoryka opluwaja Polakow, to mi juz przestaje podobac.Tak samo nie mam zamiaru tolerowac rozpuszczonych zydowskich gowniarzy demolujacych polskie hotele czy zachowujacych sie jak stado debili pod oslona uzbrojonych goryli.Sa tu w gosciach i jak nie potrafia sie zachowac to niech wyp.... Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter mala zagadka- kto to powiedzial? 05.04.12, 20:54 "Panowie, mamy u nas przykrzejsze zagadnienie od zagadnienia rzymskiego: jest nim żyd. W którym tylko kraju osiedlili się żydzi, zniżyli jego poziom moralny, zburzyli jego standard kupiecki, szydzili z jego religii, podkopywali ją. Stworzyli państwo w państwie. Są oni wampirami - a wampiry nie żyją z wampirów. Nie potrafią oni nigdy żyć i utrzymać się wśród samych siebie. Utrzymać się i żyć potrafią tylko wśród chrześcijan i innych narodów, które nie należą do ich rasy.Jeśli nie oddalą się oni z naszego kraju mocą naszej konstytucji, stanie się pewne, że w przeciągu mniej aniżeli 200 lat, przybędą do nas w takiej masie, że będą na czele dominowali i kraj pochłoną. zmienią formę rządzenia, za którą my, Amerykanie, przelewaliśmy krew, oddawaliśmy życie i narażaliśmy na szwank naszą wolność, a nasi potomkowie będą pracowali, aby przysporzyć im majątku, gdy oni będą w swoich kantorach zacierali ręce. Przestrzegam was, panowie, że jeśli na wszelkie czasy nie usuniecie żydów z waszego kraju, dzieci i potomkowie wasi przeklinać was w grobie będą!" Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 21:08 ja nie lubie pejsatych ortodoksów czytałem swego czasu artykuł jak jeden zatrzymał w izraelu autobus dopóki kobieta nie przesiadzie sie na tył - bo baby i inne sc-ierwa moga siedziec z tyłu tylko Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 21:11 a nie czytales czasem jak mlode bojowki ortodoksyjnych zydow opluwaja i wyzywaja chrzescijanskie procesje w Jerozolimie? Kilku ktorzy zostali zlapani i zapytani dlaczego to robia nie potrafilo udzielic odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 21:42 a czytałes ze w polsce jakies babiny chca wpie...c lewakom bo to pedały i du-pioe maja matke boza heh Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 21:48 trza bedzie babinom podrzucic bejzbole. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: antysemitizym w Polsce 05.04.12, 22:14 Jak powszechny jest antysemityzm w Polsce wg Was? I jakie ma oblicze? Istnieje, istnieje. Najsilniej wśród warszawskich taksówkarzy. Nie pytaj dlaczego, bo nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
stodwadziesciapiec Re: antysemitizym w Polsce 06.04.12, 10:25 Przeczytałam wątek do połowy i po raz kolejny nie wiem, czy to forum kobieta, czy forum paranoicy i idioci. Jeśli nie mizoginistyczni chłopcy z kompleksami, to ofiary losu pod tytułem "maltretuje mnie, ale może tak trzeba", albo rasiści i antysemici. I jak tu mieć dobre zdanie o zapyziałym polskim społeczeństwie? Idę stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 11:26 Ostatnio rozmawiałam ze znajomym i powiedział, że wujek Adolf nie wszystkich Żydów wykończył. Skomentowałam złośliwie tego "wujka". Myślę, że taki antysemityzm jest dość powszechny, takie niby żartowanie. Mnie to nie bawi, mój znajomy uważa, że to nieszkodliwe. Co ciekawe, znajomy pomyślał, że jestem Żydówką, skoro nie podobają mi się antysemickie żarty. W jego mniemaniu nie bycie antysemitą prawie na pewno = bycie Żydem. Niefajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 12:53 jowita771 napisał: > Ostatnio rozmawiałam ze znajomym i powiedział, że wujek Adolf nie wszystkich Ży > dów wykończył. Skomentowałam złośliwie tego "wujka". Myślę, że taki antysemityz > m jest dość powszechny, takie niby żartowanie. Mnie to nie bawi, mój znajomy uw > aża, że to nieszkodliwe. Co ciekawe, znajomy pomyślał, że jestem Żydówką, skoro > nie podobają mi się antysemickie żarty. W jego mniemaniu nie bycie antysemitą > prawie na pewno = bycie Żydem. Niefajne. Takie 'zarty' to jednak z reguly objaw czegos powazniejszego (aczkolwiek niekoniecznie glebszego). Mnie tez malo smiesza. Ciekawe jakby wujek zareagowal gdyby ktos powiedzial mu w Niemczech 'szkoda ze Hitler tych Slowian nie wykoncyzl'. Ogolnie to Europa wschodnia i Polska w szczegolnosci maja opinie, szczegolnie wsrod Zydow, ale tez wsrod czesci nie-Zydow (szczegolnie lewicy) wyjatkowo anty-semickiego kraju. Zastanawia mnie na ile jest to mit a na ile prawda. W aspekcie historycznym jak i wspolczesnym. Z tego co widze na roznych forach czy z kolejnych skandali zwiazanych z celebrytami, anty-semityzm na zachodzie ma sie dosyc dobrze rowniez. Irytuje mnie to doklejanie latki antysemity kazdemu Polakowi, a zarazem wyswiecanie jako nie-antysemitow Francuzow czy Anglikow. Zastanawia mnie, na ile ta roznica jest obecna i widoczna, bo moze jest tak, ze faktycznie, chocby glupawy i stadionowy, to antysemityzm w Polsce jest jednak wiele silniejszy? Czy tez po prostu bardziej widoczny? Czy Polski anty-semityzm zaginalby w przyplywie imigrantow, bo skoncentrowai by sie na 'innym obcym'? Na zachodzie rasizm jest bardzo powszechny, a w USA istnial nawet w zinstycjonalizowanej formie do lat 60tych, moze to jest to co kreuje ten obraz 'tolerancyjnych' spoleczenstw, bo jak sie mendy i kibole zajeli czarnymi czy muzulmanami, to na Zydow juz nie starczylo czasu i uwagi, a w Polsce z braku 'innych innych' ciagle ten Zyd sie tula? Nie popieram absolutnie zastepowania jednego rasizmu drugim ani nie mowie, ze anty-Afrykanizm jest w czyms lepszy of antysemityzm- choc pewno jest lepszy w kontekscie public relation- probuje objasnioc zrodla stereotypu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: antysemitizym w Polsce 16.04.12, 14:34 jowita771 napisał: > Ostatnio rozmawiałam ze znajomym i powiedział, że wujek Adolf nie wszystkich Ży > dów wykończył. Skomentowałam złośliwie tego "wujka". Myślę, że taki antysemityz > m jest dość powszechny, takie niby żartowanie. Znam osobiście takich ludzi, którzy zupełnie na serio wyrażają żal z powodu niedokończonego dzieła Adolfa. Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek antysemityzm powinien nie istnieć 16.04.12, 13:16 tak samo jak i żyd Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: antysemityzm powinien nie istnieć 16.04.12, 14:20 jedwabnymajdanek napisał: > tak samo jak i żyd ot, powiedzial co wiedzial:) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: antysemitizym w Polsce 21.04.12, 10:07 Pamietacie kiedy mowilem ze nie ma czegos takieg jak antysemityzm. Poparlem to 2 cytatami: Antysemityzm to postrzeganie żydów takimi, jakimi są: "Panowie, mamy u nas przykrzejsze zagadnienie od zagadnienia rzymskiego: jest nim żyd. W którym tylko kraju osiedlili się żydzi, zniżyli jego poziom moralny, zburzyli jego standard kupiecki, szydzili z jego religii, podkopywali ją. Stworzyli państwo w państwie. Są oni wampirami - a wampiry nie żyją z wampirów. Nie potrafią oni nigdy żyć i utrzymać się wśród samych siebie. Utrzymać się i żyć potrafią tylko wśród chrześcijan i innych narodów, które nie należą do ich rasy. Jeśli nie oddalą się oni z naszego kraju mocą naszej konstytucji, stanie się pewne, że w przeciągu mniej aniżeli 200 lat, przybędą do nas w takiej masie, że będą na czele dominowali i kraj pochłoną. Zmienią formę rządzenia, za którą my, Amerykanie, przelewaliśmy krew, oddawaliśmy życie i narażaliśmy na szwank naszą wolność, a nasi potomkowie będą pracowali, aby przysporzyć im majątku, gdy oni będą w swoich kantorach zacierali ręce. Przestrzegam was, panowie, że jeśli na wszelkie czasy nie usuniecie żydów z waszego kraju, dzieci i potomkowie wasi przeklinać was w grobie będą!"- Benjamin Franklin, Prezydent USA Zamiast, takimi jakimi chcą być postrzegani. "Nasza rasa jest Rasą Panów. Jesteśmy świętymi bogami na tej planecie. Różnimy się od niższych ras tak, jak one od insektów. Faktycznie, porównując do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta, bydło w najlepszym wypadku. Inne rasy są uważane za ludzkie odchody. Naszym przeznaczeniem jest sprawowanie władzy nad niższymi rasami. Nasze ziemskie królestwo będzie rządzone przez naszego przywódcę za pomocą żelaznej pięści. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam, jako nasi niewolnicy." - Menachem Begin, Premier Izraela, laureat Pokojowej Nagrody Nobla Dorzucam nowy kamyczek do mojego ogrodka: żydowski faszyzm Odpowiedz Link Zgłoś