Dodaj do ulubionych

Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin *

06.04.12, 18:49
Nie wiem czy znacie takich panów osobiście.

Miałam okazję poznać trzydziestolatka z Petersburga, doktoryzującego się w Polsce.
I jestem w szoku. Inaczej wyobrażałam sobie Rosjan (zapici, "hulacy") tymczasem mój znajomy okazuję się zupełnie innym człowiekiem. Ma niespotkaną osobowość - człowiek skała, wie co mówi, wie co robi - konkretny, wszystko jest w nim celowe, niby "naukowiec", ale zna się na wielu sprawach z różnych dziedzin (zaradny, majsterkowicz, podróżnik), męski, ale w taki bardzo "rdzenny" sposób. Szczery i do tego wesoły. Poza tym tajemniczy, mówi z pięknym akcentem. Nie da się opisać jego osobowości - po prostu rosyjska dusza z najlepszymi cechami zachodnich mężczyzn.

-----------> Może to idiotyczne, że piszę o tym na forum, ale chciałabym was spytać o to jakich Rosjan znacie, jeśli NAPRAWDĘ znacie. Jacy są? Skąd są, co robią? Znam żonę Rosjanina, moją byłą rusycystkę, która mówiła zawsze, że w mężu urzekła ja taka piękna, melodyjna czarna rosyjska dusza. Wtedy jakoś mnie to nie przekonywało.

Jeśli miałabym zdefiniować fascynację to byłoby to dla mnie to, co teraz czuję. Nie chodzi o zabujanie. ;-)

-------------> Facet z Europy Zachodniej - metroseksualny, komercyjny, facet z Polski - ciapa, leniwy - wszystko po najkrótszej linii oporu, kozak jak nic mu nie grozi. Więc może Rosjanin? ;-) -> wiem, wiem, stereotypy.

* Potraktujcie ten temat jako żart, póki co jestem wierna mojemu Polakowi (udowodnił dziś, że dobre sałatki robi). ;-)
Obserwuj wątek
    • facettt Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 18:53
      I to od 20-tu lat.
      Inaczej bysmy sie tym krajem nie zajmowali.
      Bo i po co ?

Christos waskries :)
      • lena.nocna Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 18:56
        Hehe i jakie one są? ;-)
        Horoszije?
        • facettt Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 19:13
          lena.nocna napisała:

> Hehe i jakie one są? ;-)
          > Horoszije?

Oczen haroszije i wkusnyje i prezdzie wsiewa - nie marudza i narzekaja, tak jak Polki :)

(przynajmniej do czasu :) - a pisze dalej po polsku, gdyz rosyjskie odpowiedniki tych slow
          sa nawet dla znajacych rosyjski malo znane :)
          • lena.nocna Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 19:17
            Hehheh może nie narzekają w Polsce. Rosjanki potrafią złapać za wałek i lać. ;-)
      • simply_z Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 18:56
        sporo piją :)
        • lena.nocna Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 19:09
          Rosjanki czy Rosjanie? ;-) Polacy chyba tez. ;-)
          • simply_z Re: Znamy takie same Rassijanki :) 06.04.12, 19:21
            Rosjanie ,no Polacy też..chociaz wydaje się ,że mniej.
      • 5er Re: Znamy takie same Rassijanki :) 07.04.12, 13:53
        chcesz mieć kijanki??
    • kombinerki.pinocheta Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 19:07
      Jakbym stwierdzil, ze standardowy murzyn to len i ciapa robiacy wszystko po najkrotszej linii oporu czy bylby to rasizm?
    • six_a Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 19:19
      a ta rosyjska dusza to: zapici i hulacy?
      czy coś innego?
      • siostra.bronte Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 19:24
        Nie znam żadnego. Trochę obok tematu: lubię stare, radzieckie filmy. Jest w nich właśnie ta słowiańska dusza...
      • lena.nocna Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 19:25
        zapraszam do ponownego przeczytania startera.
        • six_a Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 20:08
          nietam, nudy;)
    • leniwy_pierog Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 06.04.12, 19:31
      Znamy. Rosja, Ukraina, Białoruś to normalne państwa z normalnymi ludźmi. Rzecz jasna w mediach, nie tylko polskich ,atrakcyjniej prezentują się wybryki podpitych milicjantów, korupcja i sprawy polityczne lub rekordy pijackie. Ale przecież tam jest sporo wykształconych, normalnych ludzi. Tak naprawdę nie różnią się szczególnie od Polaków. Przecież dzisiaj jest globalizacja, młodsze pokolenia fascynują się tym samym na całym świecie. Różnica, jaka zauważam to to, że oni więcej wiedzą o historii - przynajmniej Ci, których znam. Część oczywiście jest trochę inną historią niż ta nasza wersja;) Ale takie kwiatki jak ostatnio z posłem z SLD i datą powstania tam po prostu się nie trafiają. Ale tej mitycznej rosyjskiej duszy to nie dostrzegam. Może nie szukam:)
    • good_morning hm 06.04.12, 19:47
      wiem, co robie
      wiem, co mowie
      (nawet wiem, co pisze!)
      mam niespotykana osobowosc? lol
      • lena.nocna Re: hm 06.04.12, 19:51
        Nie, bo to nie wszystkie czynniki, poza tym sprecyzowałam po myślniku co miałam na myśli pisząc powyższe. ;-)
        • good_morning Re: hm 06.04.12, 20:01
          nie wszystkie?
          jestem tajemnicza
          mowie z pieknym akcentem
          jestem czlowiek skala=ale to juz wiemy
          co tam jeszcze bylo? ;P
          • leniwy_pierog Re: hm 06.04.12, 20:03
            Nie masz TEGO CZEGOŚ co ma Rosjanin, proste:)
            • good_morning Re: hm 06.04.12, 20:04
              sorry, ale mam wszystko
              wiec i to cos sie gdzies znajdzie :D
              • leniwy_pierog Re: hm 06.04.12, 20:07
                Myślę, że akurat TEGO nie masz :)
                • good_morning Re: hm 06.04.12, 20:14
                  przepraszam, czy teraz mowimy o zaletach fizycznych? ;)
                  • leniwy_pierog Re: hm 06.04.12, 20:18
                    Ja zawsze podejrzewałam, że ta słynna rosyjska dusza to określenie używane ze względu na cenzurę, a naprawdę chodzi o coś innego. Zresztą rzeczywiście w porównaniu z Polakami to Rosjanie są... bezpośredni;)
                    • good_morning Re: hm 06.04.12, 20:20
                      slynna rosyjska fizycznie mierzalna dusza?
                      zaczyna byc ciekawie...
                      • leniwy_pierog Re: hm 06.04.12, 20:23
                        Nie dostrzegasz, że nawet słynna siekiera u Raskolnikowa ma kształt falliczny?:) Dekonstrukcja rosyjskiej kultury w duchu postmodernistyczno-lacanowskim - może jakiś grant by się dało na to dostać:)
          • good_morning haha 06.04.12, 20:03
            moge odhaczyc wszystko
            czyli jestem rosjaninem
            musze sie zastanowic, czy mi to pasuje...
            • lena.nocna Re: haha 06.04.12, 20:09
              Hmmm oj ale logika u ciebie to szwankuje. ;-)
              To był opis konkretnego Rosjanina, zapewne niepełny, a nie warunki bycia Rosjaninem. Dobra poddaję się, Jam umysł ścisły dłużej tego nie zniosę. ;-D
              • good_morning Re: haha 06.04.12, 20:17
                u ciebie poczucie humoru szwankuje
                jako umysl scisly jednak to zniose
                moja tolerancja na rozne braki roznych przedstawicieli spoleczenstwa dazy do nieskonczonosci
          • lena.nocna Re: hm 06.04.12, 20:07
            Musiałabym cię poznać. Starłam się jakoś go opisać, może nieudolnie.
            Nie wykluczam, ze możesz mnie zafascynować jeśli ocenię cię podobnie jak ty siebie. ;-) Jeśli jesteś przystojna to może nawet się zakoffam.
            • good_morning Re: hm 06.04.12, 20:19
              jakies przeblyski humoru jednak widze
              uff
    • sabrilla Też znam takiego 06.04.12, 20:14
      Mój były szef regionu. Kardiolog, z doktoratem, niesamowicie inteligentny i obyty. Wart grzechu :-)
      Ale w ogóle chłopaki i dziewczyny z moskiewskiego biura firmy to naprawdę byli fajni ludzie.
    • b_a_n_s_h_e_e Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 07.04.12, 00:30
      Znam jednego. Babiarz i pijak. Trafiłaś na wyjątek od reguły
      Lena, jak Ty mogłaś takiego chłopa wypuścić? Grzech:)
    • koham.mihnika.copyright moze to mlodszy brat Putina? 07.04.12, 02:03
      z pewnoscia jest wyjatkowy, na wszelki wypadek sprawdz srednia zycia w Risji. Zdaje sie, gdzies ponad 50, tyle co u aystralijskich Aborygenow. Powod ten sam.
      Swoja droga, ktos wspaniala rosyjska muzyke, literature, poezje, balet, kinematografie tworzyl?
      I Ciolkowskiego mieli, wielu innych.
      Co do znajomosci Rosjan, byl taki jeden na studiach. Bardzo chwalil, ze dolar to 60 kopiejek. Az mu kolega zaproponowal po dwa ruble, byle mu duzy wagon przywiozl. Z tego co slyszalem, Sankt Pieterburg rozni sie od Moskwy, ludzie tez.
      Czy wy tesz musieliscie uczyc sie ruskich wierszy na izust"?
      Do tej pory mi sie Lermontow z Borodino po glowie paleta.
      www.youtube.com/watch?v=VZDixwwq0PM
    • brms Re: Wykształcony, przystojny, obyty Rosjanin * 07.04.12, 15:12
      Owszem, zdarzają się. Ci, którzy mieli okazję wyjechać w świat i zobaczyć co nieco, zawalczyć o siebie i zmienić perspektywę. Ci, których mijam codziennie w moskiewskim w metrze już tacy nie są. Życie w Rosji łatwym nie jest i trzeba mieć na to swój sposób - jedni lepszy, ale większość, niestety, trochę gorszy.
      Nie zgodzę się z którymś z przedpisców, że to normalny kraj, no, przynajmniej nie w takim typowym europejskim znaczeniu (choć dodam, że mam za sobą również doświadczenia azjatyckie) i nie zgodzę się z (powszechnym chyba) dobrym zdaniem na temat wykształcenia i znajomości choćby historii lub geografii.

A dusza? Widoczna w sztuce, i tylko tam. Czekam, aż kiedyś objawi się na ulicy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka