Dodaj do ulubionych

Samochwała w kącie stała

07.04.12, 19:24
Mam koleżankę. Dziewczyna jest energiczna i inicjatywna, dużo robi, wszędzie jej pełno. Problem (?) jest taki, że ile razy chce się czymś pochwalić, to zawsze robi to jakoś tak po partyzancku. Przykład: wygrała jakiś tam konkurs i została zaproszona na galę. Zamiast jakoś po ludzku to obwieścić światu, to rozpytuje: "Słuchaj, jakie są teraz kolory modne, muszę sobie kupić nową sukienkę, BO WIESZ, WYGRAŁAM XYZ I IDĘ NA GALĘ". Okej, wiadomo, że nie chodzi o sukienkę tylko o to, żeby pogratulować, pochwalić, wyrazić podziw. Spoko, każdy potrzebuje żeby go czasem mentalnie pogłaskać po głowie, ale takie zachowanie jest u niej nagminne. Dodajmy do tego fakt, że generalnie jak się ma dobrych znajomych, to można z nimi pogadać o problemach, radościach, wzlotach, upadkach. Z tą dziewczyną tak nie jest. Można z nią pogadać tylko o radościach i wzlotach i tylko tych dotyczących jej samej, co tworzy jakąś taką barierę. Nigdy też nie słyszałam, żeby kiedykolwiek kogokolwiek pochwaliła.
Co się robi z takimi ludźmi?

Zanim ktoś spyta: nie, nie mam innych problemów, mazurek w piekarniku a mieszkanie wysprzątane na wysoki połysk.
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 19:29
      vectormagic2 napisała:

> Co się robi z takimi ludźmi?

czy termin "ciepły mocz" mówi ci cokolwiek?
      • vectormagic2 Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 19:31
        Mówi mi... ale chyba nie jestem tak cierpliwa. Drażni mnie to, ilekroć ona zagaduje do mnie w ten sposób.
    • moonogamistka Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 20:14
      Wolalabys, zeby przychodzila i uzalala sie nad soba wiecznie?
      Zycz- a bedzie Ci dane, ciesz jej jej powodzeniami i tyle.
      • vectormagic2 Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 20:31
        Od razu z problemami. Chciałabym, żeby były między nami przyjacielskie relacje a nie relacja gwiazda-publiczność. Chętnie się ucieszę z jej sukcesów, jeśli nie będę do tego w tak namolny sposób zmuszana. No i jeśli będzie to też działać w drugą stronę.
        • koham.mihnika.copyright ooo, to fajnie!! musze sie zapisac na nastepna 08.04.12, 03:57
          ture. Trudno nie bedzie. Pozyczysz mi sukienke, jakby co?
    • tanebo Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 20:43
      A może rodzice wpoili jej zachowanie typu: "spuść oczy, nie chwal się. A broń Boże nie dyskutuj o swoich problemach bo ktoś się jeszcze dowie że nie mam idealnej córki"?
    • lonely.stoner Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 21:15
      "Słuchaj, jakie są teraz kolory modne, muszę sobie kupić nową sukienkę, BO WIESZ, WYGRAŁAM XYZ I IDĘ NA GALĘ". Okej, wiadomo, że nie chodzi o sukienkę tylko o to, żeby pogratulować, pochwalić, wyrazić podziw.

to ja jakas dziwna musze byc, bo bym pewnie nie zwrocila uwagi na informacje o wygranej i skupila sie na wyszukiwaniu modnej kiecy :) ewentualnie bym zapytala co to za gala i jakiego rodzaju ma byc sukienka?? ja tu chwalenia sie czy przechwalania nie zauwazylam.
      • vectormagic2 Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 21:26
        no tak, ja też bym nie zauważyła i na początku brałam to za dobrą monetę, ale jak po raz któryś z rzędu dostałam pytanie "Nie wiesz może jakie są plaże na Mauritiusie? Kamieniste czy piaszczyste? Bo wiesz, JADĘ NA MAURITIUS za tydzień i nie wiem jakie klapki mam zabrać" to zaczęło być coś nie halo. Tym bardziej, że nigdy nie byłam na Mauritiusie, zupełnie mnie tam nie ciągnie i w ogóle można sobie wyguglać "Mauritius beach" i w ułamku sekundy będzie odpowiedź.
        • lonely.stoner Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 21:28
          hm, no to jesli faktycznie kazda z nia rozmowa tak wyglada to mozliwe ze ma kobicina jakis niedostatek uwagi i lubi pogadac o sobie? ale nie wiem- a potem jak taka rozmowa wyglada? normalnie?? czy tez wszystko zaczyna sie od: 'a nie wiesz jaka teraz moda na ksiezycu? bo sie wybieram jutro na gale.'
          • vectormagic2 Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 21:32
            No dalej taka rozmowa w ogóle nie wygląda, bo ja z reguły mówię coś w stylu "No nie wiem, w sumie każdy kolor daje radę, może spróbuj z pomarańczowym. A w ogóle to gratuluję wygranej". A ona mówi "Dzięki" i tyle. No i zwykle te rozmowy nie są w realu, od kiedy odkryłam tę prawidłowość :)
        • horpyna4 Re: Samochwała w kącie stała 07.04.12, 21:41
          Wyluzuj, dziewczyna ma kompleksy i usiłuje w ten sposób podbudować sobie ego. Musi jej cholernie zależeć, żeby ją podziwiano. Takie osoby nie zdają sobie sprawy, że otoczenie się z nich śmieje.

Ostatecznie możesz spróbować przemówić jej do rozumu. Spytaj, czy musi przy każdej okazji czymś się chwalić i podaj jej te przykłady, o których napisałaś. Najwyżej się obrazi i będziesz mieć spokój. No i oczywiście będzie innym opowiadać, jaka to jesteś zazdrośnica, bo przecież sama marzysz o Mauritiusie...
          • greedex5 Re: Samochwała w kącie stała 08.04.12, 08:28
            Naprawdę nie wiem gdzie samochwała. Nie powiedziała "wiesz było 100 kandydatów ale ja byłam oczywiście jak zwykle najlepsza". Zagaiła coś bardzo delikatnie. Polacy są bardzo zawistnym narodem. Nie można mieć wysokiego mniemania o sobie, a jakby ktoś na forum się pochwalił to troll. Może ta koleżanka powinna wyjechać do Stanów, gdzie pątnicza skromność nie jest w modzie. Widać że ambitna, prze do przodu i w ogóle wyjątkowa dziewczyna.
    • qw994 Re: Samochwała w kącie stała 08.04.12, 09:21
      Ona jest zakompleksiona, a ty ignoruj jej zachowania. A jeśli bardzo ci to przeszkadza, to się z nią nie koleguj i już.
    • maitresse.d.un.francais Sprowadź do absurdu 08.04.12, 17:54
      może dotrze.

Możesz też zapytać wprost, ale ryzykujesz, że wykręci kota ogonem.
    • iwona334 A niech sie zapisze do Ruchu Palikota 09.04.12, 14:01
      vectormagic2 napisała:
      > Co się robi z takimi ludźmi?

Doradza sie im - by sie zapisali do Richu Palikota.
      Sensu w dzialaniu zadnego, ale szum wokolo jak na zniwach.

Tam sie dziewcze w pelni samozrealizuje.
      nicalbonic.blox.pl/2010/10/NOWY-NIKODEM-DYZMA-czyli-CO-LEPIEJ-PALIC-GLUPA.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka