busia_3 11.04.12, 13:43 net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ? Proszę o rady. Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wez_sie Re: Czym się różni 11.04.12, 13:50 stacjonarny ma kabel, a bezprzewodowy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright na kablu lecisz szybciej, na mobile lecisz 11.04.12, 14:24 gdzie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio stary dylemat :) 11.04.12, 15:01 koham.mihnika.copyright napisał: gdzie chcesz. > Podobnie jak w zdaniu: - tisze jedziesz - dalsze budjesz ... Mozna niby zajechac dalej, ale co z tego, skoro po drodze nie mozna sie jenzorem naklepac ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilyrush Re: Czym się różni 11.04.12, 14:44 kable zazwyczaj pozwala na przypięcie jednego kompa, na modemie możesz podpiąć ile chcesz, włącznie ze smartfonem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Czym się różni 11.04.12, 15:13 lilyrush napisała: > kable zazwyczaj pozwala na przypięcie jednego kompa (...) Bardzo ciekawe to, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Czym się różni 11.04.12, 16:38 Hymm. Hymmm. Coś się chyba pokićkało, kabel-> router -> wifi i wszystkie kompy, telefony i mikrofalówki mają dostęp. Szczerze to mnie bardziej zastanawia jak to sobie wyobrażasz przy standardowym mobilnym Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Czym się różni 11.04.12, 16:42 Kurcze nie wiem już w końcu kto o czym mówi, zasugerowałam się mihnikowym, ale może autorka ma na mysli co innego :) Odpowiedz Link Zgłoś
bar.anek Re: Czym się różni 11.04.12, 16:06 Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam. plus ma bezprzewodowy a minus na kabel Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Czym się różni 11.04.12, 16:15 Bezprzewodowy ma jeszcze więcej kabli. Nazwa jest myląca. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czym się różni 11.04.12, 16:19 U mnie minus był taki, że kabel musiałam ciągnąć przez cały dom;P Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czym się różni 11.04.12, 21:56 Czym? Długim kablem? Rozwijanie tego przed każdym wejściem na net to był koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 21:28 > net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ? Przyznaję się, że nie rozumiem pytania. Proszę rozróżnić dwie sytuacje: A) jakie jest łącze między dostawcą internetu (ISP) a odbiorcą (ty); B) jakie jest połączenie w twoim lokalu. A) Dostawca internetu może: a) dostarczać po kablu sieciowym (kategorii 5, np. cat. 5e) i wtedy w zasadzie nie trzeba nic, tylko wetknąć wtyczkę do karty sieciowej komputera; b) dostarczać po kablu telefonicznym albo telewizji kablowej, a wówczas potrzebujesz odpowiedniego modemu kablowego, do którego podłączasz jeden komputer albo ruter, dzięki któremu możesz podłączyć więcej komputerów; c) dostarczać bezprzewodowo, np. przez sieć telefonii komórkowej, a wtedy potrzebujesz odpowiedniego modemu, który nieraz jest już wmontowany w twój telefon/tablet/ruter. B) W mieszkaniu możesz mieć połączenie między modemem a komputerem, ewentualnie między ruterem a komputerami: a) kablowe, po kablu kategorii 5; b) bezprzewodowe, tzw. WiFi. Ja jestem zwolennikiem połączeń kablowych, które dają większą niezawodność i szybkość, szczególnie gdy masz światłowód. Połączenia bezprzewodowe pozwalają na większą mobilność, tzn. możesz wyjść z tabletem na balkon :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 21:43 > Ja jestem zwolennikiem (...) Jeśli opiszesz konkretnie, o jakie rozwiązania ci chodzi, to można dokonać analizy wydajności, sprawności i kosztów. Mobilność jest wielką zaletą, dopóki wszystko dobrze działa, gorzej gdy między źródłem sygnału a twoim komputerem znajduje się źródło zakłóceń, które praktycznie uniemożliwia korzystanie z wersji bezprzewodowej - wydajesz pieniądze i nie korzystasz :-( Widziałem komputer desktop stojący na szafie z powodu WiFi, widziałem laptop z donglem 3G który nie miał w ogóle zasięgu mimo kontraktu podpisanego na dwa lata, znam człowieka lubującego się w łamaniu haseł na ruterach WiFi sąsiadów... Nie ma to jak kabel UTP - stare i sprawne rozwiązanie! Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: Czym się różni 11.04.12, 21:33 busia_3 napisała: > net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ? Proszę o rady > . Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam. jesteś pewna że modem? Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Czym się różni 11.04.12, 21:52 Stacjonarny jest tani i szybki. Bezprzewodowy jest drogi i wolny i są ograniczenia w transferze. Powyżej wykupionych gigabajtów szybkość drastycznie spada. Stacjonarny jest uwiązany do 1 miejsce, bezprzewodowy możesz zabrać wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 22:08 > Stacjonarny jest uwiązany do 1 miejsce, bezprzewodowy możesz zabrać wszędzie. Zabrać - tak, ale używać - tylko tam, gdzie masz zasięg. Najlepiej na dziesiątym piętrze w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
chat_calin Re: Czym się różni 11.04.12, 23:09 Jesli uzwyasz tylko wielkiego kompa z oddzielnym ekranem, to bez roznicy, bo i tak nie biegasz z tym ustojstem po domu. Stoi, gdzie stoi. Bezprzewodowy internet (modem) jest potrzebny gdy masz: - laptopa (przemieszczasz sie z nim, mozesz korzystac z netu w lozku i w kuchni) - kilka urzadzen do podlaczenia do tego laptopa: np. drukarka bezprzewodowa jest bardzo wygodna w uzyciu, smatfon + komputern lub kilka komputerow i drukarke, i smartfon Wtedy bezprzewodowy internet jest tanszy niz kilka linii i znacznie wygodniejszy Uwaga: trzeba go dobrze zabezpieczyc hasem, zeby sasiedzi nie mogli sie do ciebie podlaczac Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright tyle, ze kabel moze sie konczyc routerem 11.04.12, 23:35 i wtedy w domu mamy LAN. Kabel moze byc normalna "twisted pair", albo kablem z tiwi. Twie rozne rzeczy. tak czy inaczej musi byc modem. Mozana zainwestowac w modem/router, moze byc taki z dodatkowa funcja pracy jako normalny telefon albo VOIP. W domu lepiej jest okablowac, bo szybciej i bezpieczniej. wg mnie mobile modem/net jest wylacznie dla podrozniczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: tyle, ze kabel moze sie konczyc routerem 16.04.12, 09:24 Nie tylko kabel: www.anteny.net/huawei-b961-router-unlocking-p-1452.html?language=pl Problem w tym, że większość ludzi nie wie, co to za zwierz, ten LAN albo WAN. Odpowiedz Link Zgłoś