Dodaj do ulubionych

Chodzicie do lekarzy?

30.05.12, 19:07
Przeczytalam watek o raku znajomego forumowiczki i uswiadomilam sobie, ze moze warto by sie bylo przebadac. W sumie mam 30 lat, a u lekarza bylam zaledwie kilka razy w zyciu. Raz chorowalam na angine i raz bylam u ginekologa. Regularnie chodze jedynie do dentysty. W tym roku bylam u okulisty, bo popsul mi sie wzrok, a zdajac na studia, odwiedzilam chyba logopede. To wszystko. Czy z wlasnej woli chodzicie na jakies kontrolne badania?
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:16
      Morfologia, ob, mocz. Z założenia raz na rok, a wychodzi ok raz na 2 lata.
      Cytologia raz w roku.
      Samobadanie piersi.
      I dentysta co 3-6 miesięcy, bo ja z tych, którym zawsze coś się z zębami dzieje.
    • qw994 Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:19
      RAZ byłaś u ginekologa?? O matko boska.
      • gniewosadka Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:21
        Wiem, ze to wywoluje kontrowersje, ale raz. Zrobil mi cytologie, wszystko bylo w porzadku, potem juz jakos nie mialam ochoty.
        • vandikia Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 21:08
          no i git, studentka, oświecona osoba, a nie wie, że cytologię to trzeba robić regularnie a nie raz i styka

• anaisanais96 Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 23:02
            Dżizas a po co więcej? PO 25 roku życia co 3 lata i wystarczy. Założę się ze 80% kobiet poniżej 30 r.ż. na tym forum nigdy n nie miało cytologi
            • vandikia Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 00:00
              a to mając 25 lat się idzie do gina 1 raz? i zalecane jest?
              większość moich koleżanek w LO miała dawno za sobą wizytę u tego lekarza, żeby chociazby sprawdzić czy wszystko gra, nie rozumiem jak "stara baba" 30letnia może mieć za sobą 1 wizytę i cytologię ale nie moje zdrowie, życie i sprawa
              i założę się, że 80% dziewczyn na tym forum, poniżej 30 roku życia miało cytologię
              • sundry Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 18:35
                > i założę się, że 80% dziewczyn na tym forum, poniżej 30 roku życia miało cytolo
                > gię

Dziewczyny na tym forum mają się nijak do wszystkich dziewczyn w Polsce, tu jest specyficzna grupa ludzi, zazwyczaj wykształconych, z dużych miast, dobrze zarabiających i świadomych, że o zdrowie trzeba dbać. To, że one miały cytologię, to akurat żaden powód do fanfarów.
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 20:54
              No choćby po antykoncepty się chodzi. A cyto trzeba robić raz na pół roku, co by raka szyjki się nie nabawić. DLatego w PL jest taka śmiertelność na raka szyjki macicy - bo profilaktyka słaba.
    • my_favourite_axe Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:19
      zaczęłam niedawno i teraz chodzę namiętnie, takie kontrole dobrze robią na samopoczucie
    • doral2 Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:35
      gniewosadka napisał(a):

"...W sumie mam 30 lat, a u lekarza bylam zaledwie kilka razy w zyciu. Raz chorowalam na angine i raz bylam u ginekologa.."

to i nie dziwota, że rak szyjki macicy czy piersi zbiera śmiertelne żniwo...
    • pamana Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 19:39
      Gin co roku.
      dentysta raz w roku
      domowy- jak cos sie dzieje
      i lekarz medycyny pracy -jak trzeba uaktualnic badania.

30 lat i 1 bylas u gina ??? a potem zdziwienie ,że wskaznik umierlnosci na raka szyjki mamy tak wysoki.
      Szczegolnie to dziwne, że jestes wyksztalcona i z neta potrafisz korzystać.
    • kbjsht Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 20:03
      chodzimy, oj czasem chodzimy jak strach obleci
    • gram.w.zielone Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 21:00
      Tak, przegladzik u ogolnego raz do roku, dentysta co pol roku, gin tez co roku, okulista raz na dwa lata przeglad u dermatologa tez raz na dwa lata.
    • sabrilla Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 21:04
      Wiesz, nie ma ludzi zdrowych są tylko nieprzebadani...
      Ginekolog raz w życiu woła o pomstę do nieba.
      • alessia27 Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 21:16
        ja chodze mam lat 33, 9 lat temu zachorowalam na czerniaka zlosliwego.
        6 lat temu wycieto mi calkowicie tarczyce.
        Jestem zmuszona chodzic do lakarza.
        Bylam dzis rano po kolejne tabletki na tarczyce, ktorej nie mam.
        Jestem od nich uzalezniona.
        Co 3 miesiace chodze na badanie skory, co 6 pobieram krew i raz do roku RTG pluc
        oraz USG jamy brzusznej.Kiedys to robilam co 6 miesiecy ale ze minelo 9 lat starczy raz do roku.
        • gniewosadka Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 21:19
          A czy te wszystkie badania mozna wykonac na NFZ?
          • alessia27 Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 08:25

gniewosadka napisał(a):

> A czy te wszystkie badania mozna wykonac na NFZ?

mieszkam w niemczech i placi mi za wszystko kasa chorych.
            Robie dodatkowo dla syna raz do roku badanie skory po mikroskopem
            place za to ok 30 euro.( moja ubezpieczalnia placi to badanie od 18 roku zycia, ale sa takie co placa od noworodka)
          • lilith_dclxvi Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 18:36
            Tak.
            Tylko jak się nie ma przeszłości nowotworowej to wystarczy badać podejrzane znamiona raz w roku, czy nic złego się z nimi nie dzieje, a znamiona "normalne" (tzn. po sprawdzeniu, czy nie są podejrzane ;) tylko jak coś z nimi zaczyna się dziać- powiększają się, zmieniają nierównomiernie barwę, swędzą itp.
            RTG klp i USG jamy brzusznej może Ci zlecić rodzinny, ale u zdrowych ludzi nie ma potrzeby wykonywania tych badań, jak nie ma żadnych objawów (palaczy nie zaliczam do osób zdrowych, tylko niezdiagnozowanych).
        • valla-maldoran Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 18:52
          alessia27 napisała:

> ja chodze mam lat 33, 9 lat temu zachorowalam na czerniaka zlosliwego.
          > 6 lat temu wycieto mi calkowicie tarczyce.
          > Jestem zmuszona chodzic do lakarza.
          > Bylam dzis rano po kolejne tabletki na tarczyce, ktorej nie mam.
          > Jestem od nich uzalezniona.
          >
          Jesteś pewna, że wiesz co piszesz? uzależniona?
          dawno nie słyszałam takiej bzdury!
    • po-trafie Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 22:21
      Nie chce mi sie wierzyc, ze masz 30 lat a nie 13.

Jest masa problemow, ktore sa bezobjawowe. Jest masa objawow powazniejszych rzeczy, ktore mozna zwalic na karb 'takiej urody' - zmeczenie, bole stawow, problemy z koncentracja, czy skora, czy snem.
      Jest rak, smiertelny jesli niezdriagnozowany wczesnie. Sa niedobory roznych witamin i mineralow. Sa stany zapalne, problemy z macica i jajnikami, z ktorych mozna sobie nie zdawac sprawy, grzybice, infekcje i wiele innych cudow.
      Sa w koncu choroby zakazne, ktorych mozna byc nosicielem, jak nie przymierzajac AIDS.

Robie sobie regularnie morfologie i inne badania, chodze do ginekologa i okulisty, pracuje przy komputerze wiec zamierzam zrobic przeswietlenie kregoslupa - sprawdzic czy nic tam nie wapnieje czy nie narasta. Bylam u alergologa, gdy mialam problemy skorne i u ordopedy kiedy bolaly mnie stawy.
      Dbaj o swoje cialo, rowniez przez badania, innego nie dostaniesz.
    • gaviota44 Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 22:36
      1,5 roku temu powaznie chorowalam i od tego czasu jestem regularnie u lekarza,badania tez robie czesto,w zasadzie tylko po to,zeby sie uspokoic,ze wszystko jest ok.

Wczesniej bylo bardzo roznie,przykladem na pewno nie swiecilam:/..
      Choroba nie byla spowodowana zaniedbaniem,wiec wyrzutow robic sobie na szczescie nie musze.
    • berta-death Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 23:12
      Nie sposób ciągle badać się od stóp do głów. Czasu i kasy by nie starczyło. Oczywiście zakładając, że badania zostałyby wykonane rzetelnie, na dobrym sprzęcie i jeszcze przez doświadczonego lekarza zinterpretowane.
      • simply_z Re: Chodzicie do lekarzy? 30.05.12, 23:36
        nie za często ,jak to mowi moja kolezanka lekarka ,jak nie mają co robić to zawracają głowę lekarzowi;)
        w sumie pewnie cos by mi tam wykryli..
        • alessia27 Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 08:34
          simply_z napisała:

> nie za często ,jak to mowi moja kolezanka lekarka ,jak nie mają co robić to zaw
          > racają głowę lekarzowi;)
          > w sumie pewnie cos by mi tam wykryli..

kolezanka nie powinna byc lekarzem, przypuszczam ze jak ma pacjenta to byle szybko go zalatwic.Unikam takich lekarzy.Przeszlam raka i wybieram lekarzy co potrafia rozmawiac, co maja dla mnie czas i mnie wysluchaja, ktorzy potrafia zrozumiec moj strach.
    • headvig Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 06:13
      chodzimy i to często. ale ja to jakieś hipohondrium prawie że jestem ;) choć chorób sobie nie wymyślam.
    • koronka83 Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 09:18
      Jaaahaaa! Badania po 25 roku życia to absolutna konieczność. Badanie piersi, cytologia i morfologia to minimum, bez którego nie warto się ruszać w świat (bo jeszcze omdlejesz. Naprawdę profilaktyka to podstawa, jeśli nie chcesz potem użerać się z kolejkami do przychodni - zgroza.
    • hotally Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 09:35
      Ja raz na rok robię kontrolne badania... komórki rakowe rozwijają się ok 10lat i zwykle dowiadujemy się o nim jak już jest za późno, stan zdrowia jest fatalny i ... wtedy idziemy do lekarza.
      dbajcie o siebie!!! przede wszystkim o to co zjadacie...
      • hotally Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 09:39
        aha! do zwykłego lekarza nie chodzę, bo są na usługach korporacji farmakologicznych, a Ja nawet aspiryny nie biorę... Moje wyniki badań analizuje dietetyk i na ich podstawie reguluje Mi dietę.
    • mirtillo25 Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 15:01
      Masz 30tkę na karku i tylko jedną wizytę u ginekologa za sobą?!
      A potem będzie płacz, że masz raka szyjki macicy i że go za późno wykryto.

Moje kalendarium wizyt u lekarzy wygląda mniej więcej tak:
      -> do ginekologa chodzę co pół roku lub częściej (jeśli mam jakąś infekcję), w tym oczywiście raz w roku cytologia, USG piersi i USG narządów rodnych)
      -> do dentysty chodzę co pół roku
      -> do okulisty chodzę raz na rok
      -> badanie krwi robię raz na rok

• light_in_august Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 16:00
      Jeszcze parę lat temu robiłam badania regularnie co roku.
      Teraz natomiast mam taka fazę, że lekarzy omijam z daleko. Mądra to czy niemądre - tak obecnie mam, że mnie do lekarza wołami nie zaciągną. Ale fakt, że ostatnio nie choruję, nic złego się nie dzieje, więc i motywacja słaba.
      Poza tym prawda jest taka, że podstawowe badania dają tylko bardzo ogólny obraz stanu organizmu i trzeba by robić wszystkie kompleksowo, zeby sprawdzić, czy naprawde wszystko jest w idealnym porządku. A na to to ja nie mam ani czasu, ani energii, ani pieniędzy.
      • rhysmeyers22 Re: Chodzicie do lekarzy? 31.05.12, 17:41
        sorry ale reprezentujesz straszny ciemnogrod<do autorki>.potem nie piszcz jak przyjdziesz do lekarza a on ci powie ze masz raka w 4 lub 5 stadium i jedyne co ci zostanie to szukac przytulnej kwatery na cmentarzu.
        u mnie profilaktyka to podstawa-morfologia,cukier ,lipidogram,cytologia usg transvaginalne ,piersi,mocz ,badanie kalu na krew utajona<chociaz mloda jestem a zazwyczaj rak jelita zbiera zniwo po 50tce>,nawet hormony typu prolaktyna tez,tarczyca pod kontrola -tsh usg,rtg klatki wszystko raz do roku,w razie niepokojacych objawow czesciej.nie moglam sie doleczyc z zatok to zrobilam tomograf i przynajmniej bylo wiadomo ze jest tam ok.
        wiadomo ze nawet obsesyjna dbalosc czasem nie uchroni od choroby no ale sorry ,zeby mloda kobieta,30 lat miala takie poglady szok.wiesz ile chorob rozwija sie podstepnie i cicho i daje objawy dopiero jak juz jest za pozno i jedyne na co mozesz liczyc to terapia paliatywna>?bez szans na wyleczenie?
        serio ,takich ludzi mi potem nawet nie szkoda.
    • mamalgosia Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 18:40
      Już nie:)

Mniej więcej w Twoim wieku pochodziłam trochę, teraz staram się to olewać
    • anna_sla Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 22:38
      chodzimy. I do ginekologa i endokrynologa, u internisty bywam bardzo często, bo kontroluję zarówno tarczycę jak i zdrowy ubytek masy ciała, by nie doprowadzić się do jakichś niedoborów. Tylko do tej pory nie zbadałam sobie cycorów. Czas się tym zainteresować, bo to nigdy nic nie wiadomo..
    • sonne-mond Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 23:03
      nie pamiętam kiedy byłam ostatnio, ale gina i stoma sie odwiedza regularnie :-)
    • minasz Re: Chodzicie do lekarzy? 01.06.12, 23:22
      tez byłem u dentysty po 3 latach na przeglad ale nic nie znalazł:)
      zamierzam sobie porobicc rozne badania na bakterie i skorzystac z darmowych badan odnosnie zapalenia watroby typu c
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka