nolus 20.09.12, 22:21 Nie pytam o definicję inteligencji,ale ze sprytem to juz mam mały problem...Czym jest dla was spryt? Czy nierozerwalnie lączy się z inteligencją czy też niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie.strzelac.towarzysze Re: inteligencja a spryt 20.09.12, 22:26 > Nie pytam o definicję inteligencji,ale ze sprytem to juz mam mały problem... Akurat spryt jest łatwiej zdefiniować niż inteligencję. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: inteligencja a spryt 20.09.12, 23:17 Nie wiąże się. Można cechować się inteligencją i sprytem, a można tylko jednym z powyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: inteligencja a spryt 20.09.12, 23:37 Zachodzi między nimi jakiś związek. Ale nie chce mi się pisać jaki, bo nie do końca potrafię to ładnie wyeksplikować. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 00:28 Nie są to cechy nierozerwalne, często(czasem?)jedna zawiera sie w drugiej. Mozna być inteligentnym,ale pozbawionym sprytu,jak i na odwrót-sprytnym,ale bez inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
maggpie Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 00:41 Pewnie tak;) Wielu spryciarzy zbyt lotnych nie jest, choć i głupich też nie;) Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 00:56 No i własnie w tym tkwi szkopuł,bo wg mnie bycie sprytnym świadczy własnie o posiadaniu jakiejś inteligencji. Chodzi mi o takie osoby,ktorym ciezko napisac samodzielnie test,ksiazek nie czytaja i pewnie nie zaliczylyby nawet roku na studiach(nie twierdze oczywiscie,ze student z definicji jest inteligentny-zwlaszcza dzisiaj :D),ale sa na swoj sposob sprytni,bo umieja sie w zyciu ustawic,gdzies zakrecic, zwalic niechciana robote na kogos innego,czy tez kolowac innych dla korzysci. Nie wiem-moze okreslenie "prymitywne cwaniactwo" byloby tu wlasciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bambinaa Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 09:34 Właśnie chyba to, jak oceniamy tego typu zachowanie, czy jest moralne, czy nie, odróżnia spryt od cwaniactwa. A inteligencja to dla mnie zdolność logicznego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly_girl Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 09:28 Myślę podobnie, acz nie do końca. Jak dla mnie można być inteligentnym,ale nie sprytnym. Nie można zaś być sprytnym i nieinteligentnym, czyli inteligencja nie równa się spryt, ale spryt wymaga inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt poszeregujmy :) 21.09.12, 14:04 inteligencja - to taka nizsza forma mondrosci spryt - to taka nizsza forma inteligencji Odpowiedz Link Zgłoś
khadroma Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 14:45 Inteligencja - poziom koncepcyjny spryt - poziom wykonawczy To oczywiście w dużym uogólnieniu, ale tak to widze. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: inteligencja a spryt 21.09.12, 22:02 Inteligencja to potencjał a spryt to sposób w jaki go wykorzystujesz. Odpowiedz Link Zgłoś