wyszeptany-o-zmroku 29.03.13, 13:18 Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych. Co Wy na to Drogie Panie?he?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:26 P.s.będziemy mieli najdroższą latte w europie...wow!!!od kwietnie każdy płaci za siebie!hehe Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:31 ty skrobidupo Odpowiedz Link Zgłoś
babyaggie Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 13:17 Najdroższą kawę jaką widziałam w Europie piła moja koleżanka w Genewie :P Jeśli dobrze pamiętam to ponad 6 franków szwajcarskich... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:31 Jak na lato. W większości pijam kawę w domu, gdyż ponieważ nie lubię kupować szczochów. Odpowiedz Link Zgłoś
wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:47 Oj,to współczuje :D,serio.. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:53 dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:54 wyszeptany-o-zmroku napisał(a): > Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy > wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych. To przecież ćwiartka wódki! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:55 wódka kosztuje tylko 24 złote? jaka? :> Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00 pól litra Boll'sa na przykład... :P nawet można za 19zł w markecie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:06 To taniej niż wino. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 16:24 Co wy pitolicie. Przeciez Krupnik 0.5l w biedzie jest za 18 zl, a za 24 zl to jest 0.7l. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:56 Skoro teraz kosztuje 9 zł to po podwyżce VAT do 23% (zakładając pesymistyczną wersję, że teraz VAT jest zerowy) powinno być 9 zł + 23% VAT co daje nam 11,07. Tylko, że teraz już chyba jest jakiś VAT (5 lub 8% - nie wiem). Poza tym mają jeszcze marże, więc tak duże podwyżki nie mają uzasadnienia poza chęcią wzbogacenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:56 wolę swoją, domową, przynajmniej wiem, co w niej mam. a i do kawiarni mi nie po drodze. zresztą zachwycać się kawą ze stardupsa czy innych sieciówek, to mniej więcej to samo co piać nad hamburgerem z makdonalda. 12zł to cena i tak nie najdroższa, w Wiedniu za siki w owym stardupsie to 5 ojro trzeba wydać. za tyle, to się ma ćwierć kila sypanej dobrej jakości i konkretnych kaw wyjdzie z tego kilkanaście lub jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:29 Akurat w stardupsie mają naprawdę przyzwoitą kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:25 każdy ma swoje smaki... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 10:59 Nie pierwszy raz urzeka mnie twój subtelny ton wyższości wobec innych :) Powiedz, to takie zboczenie nauczycielskie, czy po prostu tak masz? Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 11:12 no wiesz traszka, ty tez sluzysz ( naukami za darmoche) tak jak umiesz tym razem np suwaczkiem a watek powstal a' propo checi opodatkowania napiwkow (od piwka) dla miejscowych kelnerek? Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 06:35 mam tak, gdy mi się zaburza równowaga hormonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00 No trudno, jakoś to przeżyję :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00 wyszeptany-o-zmroku napisał(a): > Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy > wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych. > > Co Wy na to Drogie Panie?he?:) Trudno. Nie zbiednieję. Tak często aż nie piję kawy w kawiarniach żeby mnie to bulwersowało Wolę kawę z mojego domowego krupsa Odpowiedz Link Zgłoś
wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:04 Ja wypijam 2 dziennie na mieście,ekonomiczniej chyba będzie zacząć palić;)buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:06 wyszeptany-o-zmroku napisał(a): > Ja wypijam 2 dziennie na mieście,ekonomiczniej chyba będzie zacząć palić;)buuuu nie ekonomiczniej będzie kupić ekspres do kawy palenie szkodzi, życie Ci niemiłe ? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:08 skoro smakują ci te sikacze, to kawa z domu (termosik i w drogę) wyjdzie ci jakies 10x ekonomiczniej, bo dużo jej sypać nie będziesz musiał :P Odpowiedz Link Zgłoś
zamysleniee Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:11 Tylko iśc na randkę i aby pan płacił i zamawia kaw i kaw :D To byłby sprawdzian czy człek chytry czy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
ganna_risatdinova Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:20 Powiem tak: mam w domu dwa ekspresy do kawy, jeden kapsułkowy, drugi ciśnieniowy, natomiast wiadomo, że czasem mam też ochotę wyskoczyć do kawiarni i o suchym pysku siedzieć nie będę. Więc podwyżka może być oczywiście wkurzająca, ale nie zniechęci mnie całkowicie od wizyty w tych przybytkach. To tak jak z benzyną, notujesz ze zdziwieniem, że jakoś tak więcej płacisz przy tankowaniu, ale tankujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 00:10 ganna_risatdinova napisała: > To tak jak z benzyną, > notujesz ze zdziwieniem, że jakoś tak więcej płacisz przy tankowaniu, ale tanku > jesz. nie do końca, ja po wzrostach cen benzyny 2011 roku przestałem jeździć do pracy samochodem a zacząłem komunikacją miejską, oszczędzam dzięki temu jakieś 4800 zł rocznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gocha033 Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:24 No to forumowa Cofeina sie nie ucieszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:28 2,5 euro kawa przed podwyzka? Oni ja podaja w zlotych filizankach ? Zwykle zlodziejstwo i tyle! A moze to jest ta jest to najdrozsza na swiecie - bo wysrana przez zwierzatka - Kopi Luwak? Odpowiedz Link Zgłoś
zamysleniee Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:36 Marguy to dałaś reklamę aby wybrac się na kawę :D Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 15:20 zamyslenie, to zaproszenie dla forumowych snobow. Normalni ludzie pija niewysrana kawe :) Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na zdaje Ci się:P 29.03.13, 14:31 > No to forumowa Cofeina sie nie ucieszy :) trza w końcu podnosić swoje standardy :) e tam-znajcie moje dobre serce-od "po świętach" ja stawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:23 trzeba jesc tylko suchy chleb i wode z kranu to taniej bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:26 ja właśnie w tym tygodniu przestałem pic kawę w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 18:15 paco_lopez napisał: > ja właśnie w tym tygodniu przestałem pic kawę w ogóle. Serio ? ze względów ekonomicznych czy po kawie spać nie możesz ? ja doszłam do 3 kaw dziennie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mm969696 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 16:55 a po co ma chodzić do knajpy na kawę, wolę se wypić w chacie Odpowiedz Link Zgłoś
sid.l Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 17:53 Jak ja "uwielbiam" drogopaniowanie, blee... Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:22 W telewizorze uściślili, że chodzi o zrównanie podatku na kawę czarną i tę z mlekiem. Ja piłem kiedyś moccacino, z automatu w szpitalu. Takie kakałko, dobre na cioci imieniny. Jeśli o mnie chodzi, niech kosztuje, ile chce. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:29 eat.clitoristwood napisał: > W telewizorze uściślili, że chodzi o zrównanie podatku na kawę czarną i tę z ml > ekiem. Ja piłem kiedyś moccacino, z automatu w szpitalu. Takie kakałko, dobre n > a cioci imieniny. Jeśli o mnie chodzi, niech kosztuje, ile chce. :-) Kawa ze szpitalego automatu to co najwyżej pseudokawa Zresztą co w szpitalu smakuje ? Lepsza domowa tradycyjna parzona Odpowiedz Link Zgłoś
gnomowladny Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 30.03.13, 00:05 Naprawdę? Ojej...to recepta liberalnego rządu na walkę z kryzysem.Podnosić podatki.Ale na pewno w TVN wytłumaczą, że to wina Kaczyńskiego i będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 10:25 Mało jest miejsc, do których muszę zasuwać z gotową kawą, zwykle mogę zrobić ją na miejscu. A jeśli już muszę, to taki odwieczny wynalazek ludzkości, jak termos, sprawdza się o wiele lepiej niż papierowy kubek. Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 13:13 wyszeptany-o-zmroku napisał(a): > Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy > wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych. > Czym jest kawa 12 złotych wobec ekspresu za 4 koła i szwajcarskiej kawy? Puchem marnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:35 kino.mockba napisał(a): > Czym jest kawa 12 złotych wobec ekspresu za 4 koła i szwajcarskiej kawy? w Szwajcarii uprawiają kawę? od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Co tam kawa! 01.04.13, 15:18 Panowie rośnie Vat na rękodzieła :P z 8 na 23. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 16:29 > Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy > wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych. Za 12 zeta to ja mam 3x 1.75 litra = 5.25 l coca-coli na trzy dni.. :P Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:32 tak wiemy wiemy ,że bardzo oszczedzasz i co dwa dni jesz kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
foamcleane Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 22:50 Mnie nie interere - piję w domu szatanicę po turecku. I zaraz sobie strzelę, bo mam jeszcze trochę roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:11 noooo, w końcu jesteś :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:24 ciekawe jak bardzo spadną dochody budżetu państwa dzięki wzrostowi VAT... za rządów Leszka Millera znacznie obniżono akcyzę na wódkę i o dziwo wpływy do budżetu z tytułu tego podatku wzrosły :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:42 jan_hus_na_stosie2 napisał: > ciekawe jak bardzo spadną dochody budżetu państwa dzięki wzrostowi VAT... nie spadną ... > za rządów Leszka Millera znacznie obniżono akcyzę na wódkę i o dziwo wpływy do > budżetu z tytułu tego podatku wzrosły :) Koniecznie na studia podyplomowe z ekonomii Jasiu zatrudnij się jako programista w firmie QNT będziesz tworzył cuda i cudeńka dla budżetu państwa a raczej dla jego nędznych jednostek Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 00:00 mila2712 napisała: > Koniecznie na studia podyplomowe z ekonomii może na emeryturze, teraz nie mam czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:31 poleć mu jeszcze studia z rachunkowosci( rzyg):) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 13:19 Niech wlasciciele obniza swoja marze i kawe pozostawia w starej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 14:22 Nie płacę w kawiarniach, więc średnio mnie interesuje wzrost cen ;) Nawet jak idę z koleżanką to też nie płacę sama, używam misiowej karty :P Odpowiedz Link Zgłoś
hothotterviolett Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 03.04.13, 17:13 Dla mnie to żaden problem, podwyżka będzie minimalna, nie przejmuję się tak groszowymi wydatkami. Odpowiedz Link Zgłoś