babciajadzienka 20.06.13, 15:13 Mam taka przypadlosc :), ze lubie wtracac powiedzenia do rozmowy. Ludowe? Np. "zlapal Kozak Tatarzyna, a Tatrrzyn za leb trzyma". Znacie jakies? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twojabogini Re: powiedzenia 20.06.13, 16:25 To akurat powiedzenie jest wymyślone - wprowadził je Sienkiewicz. Nie znoszę powiedzeń. Rażą mnie. Lubię za to zgrabnie wstawiane cytaty, zabawne parafrazy, lub powiedzonka osobiste, które ktoś utworzył na własny użytek. To bardziej finezyjne od powiedzonek w stylu "Nie widziała du.a słońca". Nie spotkałam się jeszcze z żadnym tego rodzaju powiedzeniem, które nie miałoby posmaku wulgarności albo hm...prostactwa? Jeśli wątek się rozwinie będę go śledzić, może trafi się jakieś z polotem. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: powiedzenia 20.06.13, 16:26 Jak ludowe, to moze: "Liwko, Liwko, skocz po piwko"? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: powiedzenia 20.06.13, 23:28 fuzja.jadrowa napisała: > Jak ludowe, to moze: "Liwko, Liwko, skocz po piwko"? www.youtube.com/watch?v=k-cPpkmQ3ec znasz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: powiedzenia 20.06.13, 16:41 Tak mi się skojarzyło: Co mówią: ZŁOTE MYŚLI I PRZYSŁOWIA Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: powiedzenia 21.06.13, 10:30 Bertrada, Bertrada, skocz po sasiada. Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: powiedzenia 20.06.13, 20:48 ursyda napisała: > "Błędy lekarza pokrywa ziemia". pomyłki lekarzy są na cmentarzu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: powiedzenia 21.06.13, 10:36 Kuzwa, Óla, nie masz po co skoczyc - nie bierzesz udzialu w imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
light_in_august Re: powiedzenia 20.06.13, 17:18 Im dalej w las, tym więcej drzew Ciągnie wilka do lasu Dla towarzystwa Cygan dał się powiesić W koło Macieju Kto w piątek skacze, ten w niedzielę płacze Biednemu zawsze wiatr w oczy Bogatemu to i diabeł dzieci kołysze Dobrego w karczmie nie zepsują, złego to i w kościele nie naprawią itd. itp. O rany, mnóstwo tego jest i na każdą okazję. Używam czasem, szczerze mówiąc, mam pewną słabość do takich powiedzonek ;) Ale nie nadużywam oczywiście, bo we współczesnym języku to nie zawsze dobrze brzmi. O, a moje ulubione, chyba przez mojego dziadka wymyślone albo tylko w jego "stronach" używane, bo w necie nie znalazłam: Wrona świat przeleci i wroną zostanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: powiedzenia 20.06.13, 20:47 skoro lubisz wplatać to powinieneś/naś znać ich całą masę Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: powiedzenia 21.06.13, 10:26 Greenka, Greenka, skocz po drinka. Odpowiedz Link Zgłoś
rach.ell Re: powiedzenia 20.06.13, 21:05 'nosil wilk razy kilka poniesli raz wilka' 'gdyby kozka nie skakala to by nozki nie zlamala' jak sobie cos wiecej przypomne to dopisze. z powiedzeniami jest zawsze to ryzyko ze wypowiedziane w nieodpowiednim momencie zostana opatrznie zrozumiane i sie towarzystwo obrazi, uwazac trzeba:) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: powiedzenia 20.06.13, 22:06 Mój Tato lubił mówić: Zicher ist zicher, w sensie, że warto być ostrożnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: powiedzenia 20.06.13, 22:11 słusznie nie ufaj nikomu wracaj szybko do domu - to akurat z piosenki Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: powiedzenia 20.06.13, 23:12 nie cierpię jak ktoś w czasie rozmowy wyskakuje z takimi powiedzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: powiedzenia 20.06.13, 23:23 baba z wozu, koniom lżej gdzie diabeł nie może, tam babę pośle jeszcze nikt się taki nie narodził, co by babie we wszystkim dogodził Odpowiedz Link Zgłoś
babciajadzienka Re: powiedzenia 20.06.13, 23:52 Fajnie. Sama nie wiem skad sie to bierze. ALe czasami to oddaje caly sens wypowiedzi. Czy to kogos razi? Jezeli nawet to trudno. Jeszcze sie taki nie urodzil, zeby kazdemu dogodzil. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: powiedzenia 21.06.13, 03:28 jan_hus_na_stosie2 napisał: > no już, nie irytuj się :) > złość urodzie szkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
henrykvlll Re: powiedzenia 21.06.13, 03:39 a co Ty dziecko tak po nocach nie śpisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: powiedzenia 21.06.13, 04:09 henrykvlll napisał: > a co Ty dziecko tak po nocach nie śpisz? oooo to jest nas dwoje :) Odpowiedz Link Zgłoś