Dodaj do ulubionych

dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duzym

• lilith76 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 14:09
      Przerobiłam oba warianty i jako samotna matka zdecydowanie opcja mieszkanie w bloku:
      - wszędzie blisko
      - blisko na zajęcia dodatkowe dziecka, blisko do parków, lasów, imprez miejskich
      - krótka czasowo trasa - dom-przedszkole-praca-dom
      - odpadnie w przyszłości dylemat, co gdy młoda chce imprezować u znajomych w mieście i trzeba ją przywieźć do domu w środku nocy
      - po imprezie ze znajomymi wracam nocnym, piechotą, a nie wydaję majątek na taksówkę
      - odpada kwestia pielęgnacji ogrodu (nie lubię)
      - odpada kwestia co z remontami (ktoś innym tym się zajmuje)
      - dom ma inny mikroklimat i jest relatywnie chłodniejszy nawet nagrzany na maksa (lubię jak jest bardzo ciepło) - mój brat, człowiek z domu pod miastem w moim mieszkaniu blokowym dusi się

Jestem zwierzęciem miejskim, lubię jak coś się dzieje i mam do tego "dzieje się" kilka kroków.
      Ale to ja.
    • paco_lopez Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:23
      i to i to. nie przeszkadza mi. blok jest mały i na parterze. taras jest duży , garaż sredni, ogród spory, park bardzo dobry tez.....
    • koronka2012 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:27
      to nie jest jedyny wybór - można mieć mieszkanie w małym budynku.

Nie wybrałabym domu poza miastem, bo nie chcę spędzać życia na dojazdach.
      Już dwoje bliskich znajomych rzuciło w diabły domy na przedmieściach i wróciło do mieszkań.
      • simply_z Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:34
        park nigdy nie zastapi wlasnego ogrodu taka prawda. W swoim ogrodzie wiem,że nikt mi nie nasika ,narzyga i zrobi kupę na trawnik (chyba,że pies sąsiada) ,ani,że na sąsiedniej ławce nie uwali się gdzieś dres czy stado drących się bachorów:)
        • jarka63 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 21:13
          Na sąsiedniej ławce nie, ale za płotem jak najbardziej. I kosiarki, i ogrodowe grillowanie w weekendy, że o ujadających psach nie wspomnę.
    • bez.przebaczenia Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 21:33
      Fajny temat, ale jeszcze warto rozważyć dom w mieście i mieszkanie w bloku za miastem, np. w byłym PGRze.
    • nstemi To skomplikowane :-) 12.09.13, 22:35
      Mieszkam w domu pod miastem (ale w mniejszym mieście, które jest pod wielkim miastem, mam kilka kilometrów do granic. Czyli właściwie to przedmieścia). Przeniosłam się z mieszkania w centrum owego dużego miasta. Nie mam problemu, że wszędzie mam daleko: sklepy/przychodnie/urzędy itp.bo mam na odległość spokojnego spaceru. Własny dom i kawałek ogrodu poprawia komfort życia i jest to fajne. Dodatkowo mieszkam blisko lasu i codziennie tam sobie chodzę na spacer. Towarzyszy mi w tym mój pies, którego nie zawaham się użyć w razie potrzeby :-) A to kawał szkolonego psa jest.
      Nie mieszkam na odludziu, więc i z kontaktami z ludźmi nie ma problemu. A i co bardzo ważne: dzieci mają tutaj przyjaciół.
      Ale są i minusy. Impreza w owym wielkim mieście jest kosztowna, bo jeśli ma się chętkę na odrobinę alkoholu w grę wchodzi tylko taksówka (2 strefa trochę kosztuje). Dojazdy do biura to koszmar. Mnie w tej chwili-paradoksalnie po otwarciu nowej trasy, która powinna rozładować korki-czas jazdy potrafi zająć 1,5 godziny w jedną stronę! To jest strasznie frustrujące. Ja na szczęście mogę pracować z domu i nie muszę kwitnąć w korkach codziennie.
      Dom jest też o wiele bardziej "obsługowy" niż mieszkanie. Musimy zadbać o ogrzewanie, wodę, odśnieżanie, remonty itp. Nie to, żeby się nie dało się z tym żyć, ale warto sobie z tego zdawać sprawę. Do łomotu kosiarki sąsiadów w sobotnie poranki jestem już przyzwyczajona. Podobnie jak do ujadania ich psa codziennie skoroświt :-) Z drugiej strony, gdy mieszkałam w bloku życie umilał mi poranny łomot tramwajów i pobliska straż pożarna (lubili chłopaki na syrenach pędzić gdzieś nad ranem)
      Nie chciałabym już wrócić do mieszkania w bloku, uwielbiam to, że mamy mnóstwo miejsca i wystarczy otworzyć drzwi na taras, żeby być w ogrodzie i spędzamy mnóstwo czasu na świeżym powietrzu, tak po prostu.
      Ale mieszkanie w bloku w mieście jest to wygodna opcja dla osób, które wolą spędzać mniej czasu na dojazdach, chcą swobodnie korzystać z możliwości, które daje wielkie miasto. Myślę też, że jeśli nie mamy wolnego zawodu i dzieci nie powinno się wybierać domu w okolicy skąd wszędzie jest daleko.
    • bez.przebaczenia Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 13.09.13, 09:34
      Jedno i drugie. Mieszkanie blisko pracy a na weekend dom za miastem. Do tego 2 dacze, jedna nad jeziorem, druga w lesie. A jeśli ktoś woli to nad morzem i w górach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka