Dodaj do ulubionych

Serwis kawowy

23.07.14, 13:33
Rozglądam się ostatnio za serwisem kawowym. Taki serwisik z filiżankami, spodkami do filiżanek, i talerzami deserowymi. W zestawie pożądana cukiernica i mlecznik.
Wiele takich serwisów posiada również w zestawie imbryk do kawy :D. W jaki sposób się parzy kawę do imbryka? Kawę zmieloną zalewa się wrzątkiem w imbryku i każdy sobie nalewa wg uznania? Przecież każdy ma swoje preferencje co do mocy naparu kawowego, jeden woli lurę, drugi normalną kawę.
Czy któraś z forumowiczek lub forumowiczów używa takiego imbryka do kawy?

Smacznej kawy, jeśli ktoś w tej chwili pije pyszną kawę.
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Serwis kawowy 23.07.14, 14:41
      Owszem, używam czasem. Zaparzam strasznego szatana, a jak kto chce to zawsze może sobie rozrzedzić wrzątkiem, aczkolwiek jeszcze nikt nie reflektował, jedyna osoba, którą znam, a która pija lurę to mój konkubin, ale on i tak sobie robi osobno, bo pije tylko rozpuszczalskie świństwo.
      Jak sobie odkupię kafeterkę to pewnie imbryczek pójdzie w odstawkę.
      • kolba.kukurydzy Re: Serwis kawowy 23.07.14, 15:20
        Imbryczek, kawusia i ciacho www.youtube.com/watch?v=E8clrnFM3Ys
    • arabeska_a Re: Serwis kawowy 23.07.14, 15:40
      Dobrze wychowani goscie pija to co sie im poda i grzecznie dziekuja, wydziwac mozna w domu ;)

Porcelanowe dzbanki do kawy sluza do podawania juz zaparzonej kawy. W dzisiejszych czasach najprosciej w zaparzarce "kapiacej". Aby kawa nie stracila temperatury, do dzbanka nalezy wlac wrzatek, ktorym go ogrzewamy, a dopiero po wylaniu wrzatku, przelewamy kawe.

Expresso i cappucino podaje sie na stol w filizankach, w ktorych sa przygotowywane.

Kazda kawa, to inny typ i inny rozmiar filizanek, o czym na pewno swietnie wiesz. Serwisy najlepiej pasuja do kawy po amerykansku. Kiedys zawsze uzywalam takich serwisow, ale od kiedy niemal kazdy moze sobie kupic porzadny ekspres do kawy, w ktorym mozna zrobic cappucino, latte, machiato, expresso, itd. serwisy staly sie malo uzyteczne. Ludziska maja raczej rozne filzanki/szklanki i robia co kto sobie zyczy, naciskajac guziczek w kawiarce i spieniajac mleko.
      • kolba.kukurydzy Re: Serwis kawowy 23.07.14, 17:53
        Na razie jestem na etapie przyrządzania kawy w kawiarce i mielenia kawy w ręcznym młynku. Do espresso mam parę filiżanek, ale i tak najbardziej popularna wśród moich gości jest kawa czarna lub z mlekiem. I najlepiej by było jej tak z 200 ml :) Przy takiej ilości kawy odpadają zwykłe filiżanki na parę łyków kawy. Do tej pory serwowałam kawę w elegantszych kubkach, niestety problem pojawiał się gdzie odłożyć łyżeczkę. Zestawienie kilku kubków i spodek na łyżeczki do cudów estetyki nie należy.

W jakich kubkach/szklankach/filiżankach serwujecie kawę np po turecku. Wiadomo, że do kawy z ekspresu nalezy mieć filiżanki do espresso, macchiato, kawy czarnej i białej i wreszcie szklanice do napoju mlecznego latte a fuj :P Ostatnio w kawiarni zamówiłam latte- tak jak wcześniej mi smakowała, to tym razem bardziej się najadłam niż zasmakowałam :)
        • alpepe Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:13
          Iii tam, parzuchę (uwielbiam to słowo, choć sama nigdy nie używam, tu wyjątek) podaje się w szklankach na spodkach jak herbatę.
          • leptosom Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:45
            podaje się w szklankach na spodkach jak herbatę.

gdzie? chyba jeszcze w rosji. herbatę pija się raczej w filiżankach, innych, jak te doi kawy.
            • alpepe Re: Serwis kawowy 23.07.14, 19:55
              no cio ty, widzę, że rzadko podróżujesz po polskich pensjonatach.
              • leptosom Re: Serwis kawowy 24.07.14, 12:00
                i spodki szklane mają? niewiarygodne.
                • alpepe Re: Serwis kawowy 24.07.14, 12:06
                  mają.
        • arabeska_a Re: Serwis kawowy 23.07.14, 19:31
          Jesli najczesciej pijacie kawe z mlekiem, to serwis bedzie idealny. W sklepie warto sprawdzic czy lyzeczki sie nie przesuwaja gdy podniesie sie/zdejmie sie filizanke (czasem spodki sa kiepsko wyprofilowane).
      • vvwwvv Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:28
        eXpresso... hahahahahaha...
      • leptosom Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:48
        Expresso

skąd to zaczerpnęłaś?
        • arabeska_a Re: Serwis kawowy 23.07.14, 19:26
          Mam dysleksję, przewalczylam bledy ort. pierwszego stopnia i inne powazen, wiec raczej ich nie robie, niesety takich "drobiazgow" po prostu nie widze. Nagimnie przestawiam litery, etc. Sypie sobie popiol na glowe...
          • vvwwvv Re: Serwis kawowy 23.07.14, 19:35
            To nie dysleksja. Niektórzy naprawdę uważają, że espresso nazywa się tak dlatego, że przygotowuje się je w ekspresie :)
            "Nazwa wywaru pochodzi z Włoch, i wbrew powszechnym opiniom nie ma związku z szybkością przygotowania, lecz pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny."
    • jopowa Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:23
      Najelepiej jest jak kazdy sobie pije ztego co najbardziej lubi. jednio wola filizanki, jedni wola kubki, nawet sa tacy chyba jeszcz e z zcasow socjalistycznych,. co lubia pic kawet ze szklani, ale to juz zadnosc. ja lubie z kubka. Ty tez najlepiej pij z kubka
    • leptosom Re: Serwis kawowy 23.07.14, 18:42
      imbryk do kawy?
      wtf?
      • alpepe Re: Serwis kawowy 23.07.14, 19:56
        no taki czajnik nie na czaj.
    • kol.3 Re: Serwis kawowy 24.07.14, 12:31
      Zastanów się nad tym serwisem, czy warto. Z jednej strony powinno się coś takiego mieć w domu, z drugiej, czy to nie będzie stało, a życie pójdzie swoją drogą.
      Jak do mnie goście przychodzą to proszą "Zrób mi herbatę, tylko wiesz, jak byś mogła, to w takim sporym kubku." No i serwis herbaciany idzie w odstawkę.
      Poza tym co do kawy, to jeden gość chce rozpuszczalną, drugi z ekspresu, trzeci z ekspresu z mleczkiem, jeden mocną, drugi słabszą itd. Gdzie tu miejsce na dzbanek?
      Są ludzie, którzy kawę gotują z różnymi dodatkami np. korą cynamonową itp. i czasem spotyka się to z wielkim aplauzem.
      Można spróbować opracować sobie patent na kawę zaparzaną w ten sposób wtedy dzbanek będzie miał zastosowanie.
      • leptosom Re: Serwis kawowy 24.07.14, 12:45
        Są ludzie, którzy kawę gotują z różnymi dodatkami np. korą cynamonową

Ja pijam z kardamonem.
        • slottka.ja Re: Serwis kawowy 25.07.14, 14:28
          leptosom napisał:
          > Ja pijam z kardamonem.

z zielonym, mielonym, mielisz z ziarnami, dosypujesz do przelewowego, jak?
          • kolba.kukurydzy Re: Serwis kawowy 25.07.14, 15:25
            Na początku używałam w ziarnach. Z łupiny kardamonu zielonego wyciągałam parę nasion i wrzucałam do gorącej zaparzonej kawy. Cóż za aromat i smak. Po jakimś czasie mi zwietrzał i używałam nowozakupionego zmielonego, lecz nie był dobrej jakości, podejrzewam, że był mielony wraz z łupinami :) Wsypałam razem z kawą mieloną do kubka i niestety tak się jakoś zaparzył, że powstał glut (wsypałam trochę- na czubku łyżeczki) Po tym nieudanym eksperymencie, dodawał kardamon po zaparzeniu kawy, ale efekt był gorszy niż z kardamonem w ziarnach (3-4 ziarenka).

Dobra rada dla tych którzy używają kawiarek i czują metalowy posmak kawy - kawę należy zdjąć z palnika zaraz po tym jak kawa zacznie "pluć" z tej rurki w środku. Myślałam, że metalowy posmak jest winą taniej kawiarki, ale nic bardziej mylnego :) Kupiłam nową renomowanej włoskiej marki i kawa jest identyczna, gdy się przestrzega tego myku ze ściąganiem z palnika. Tą nowszą kawiarkę mam na 2 espresso lub jedną kawę czarną. Sitko należy wypełnić po brzegi kawą, dlatego w moim przypadku lepsza jest mniejsza kawiarka, bo zużywam mniej kawy. Większa dla gości :) Kto wpada na kawę? Rozważam kupno filiżanek tzw śniadaniówek - 200 ml zmieści się i herbata i kawa i łyżeczkę można odłożyć na talerzyk :)
            • slottka.ja Re: Serwis kawowy 25.07.14, 15:32
              Rozważam zakup takiej kawiarki na wyjazdy z domu.
              Co do śniadaniówek spójrz na klasyczny zestaw z Chodzieży kamelia:)
              To gdzie ta kawa?;)
              • kolba.kukurydzy Re: Serwis kawowy 25.07.14, 15:55
                Podobają mi się klasyczne zestawy, jak i inne bardziej kolorowe - tych mam pojedyncze filiżanki. Imbryk byłby niezłą zawaliszafką a i tak pewnie bym go nie używała. Szkoda, że nie ma takich zestawów filiżanki, spodki i talerze deserowe, ew plus cukiernica i mlecznik.

Ps. Tę filiżankę z Chodzieży Kamelia ze spodkiem mam jedną - wyżebraną od kogoś z rodziny z kompletu :D.
    • light_in_august Re: Serwis kawowy 25.07.14, 15:33
      Jak się robi kawę dla kilku osób, to robi się "średnią", tzn. nie lurę i nie szatana ;) Można zrobić w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym i przelać do większego dzbanka (ja osobiście nie lubię po turecku ;)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka