tirol1 16.10.14, 20:31 Mowiom mlodym kobietom masz 20 to zamroz jajeczka urodzisz po czterdziestce najpierw praca najpierw utrzymywanie kapitalistow potem wlasne dzieci mowi kapitalistyczna zgraja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berta-death Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 20:49 Dwudziestek i tak nie stać na dziecko, bo kapitaliści im za mało płacą. Dawniej to chociaż babcie z dziadkami wspomagały, ale im też kapitaliści mało płacą, więc nie mieli z czego odłożyć na utrzymanie wnuka. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 22:46 Apple i FB. Sektor informatyczny nie przynosi strat. Te firmy mają gigantyczne zyski, ale kobiety, to dalej są traktowane jako żywy inwentaż. www.irishtimes.com/news/health/apple-facebook-to-pay-for-female-employees-to-freeze-eggs-1.1964295 Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:03 przecie w tych stanach to chyba nie ma nawet urlopów macierzyńskich płatnych, więc firma, która daje 4 miesiące płatnego i jeszcze wspiera ew. kosztowne leczenie bezpłodności, chyba powinna być ozłocona? albo ja nic z tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:11 Nie wiem jak jest w US, ale europejska siedziba FB jest w Irlandii. I atrykuł jest z Irishtime. Nie wiem gdzie Apple ma europejski headoffice. Googlam właśnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: about last night;) 16.10.14, 23:16 artykuł jest o tym, co nbc news reported last night, więc raczej dotyczy stanów. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:19 Apple w UK. Ale te koncerny działają globalnie, a ta cała idea jest chora. Powidziałam to ja. Feministka lat 40. Bezdzietna z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:22 mięsię wydaję, że ty nie przeczytałaś w ogóle. to nie jest nakaz składania jaj do banku, tylko możliwość, a feministka mówiąca innym, co mają robić ze swoimi jajami albo nie robić, to się nazywa biskup. krócej i łatwiej do zapamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:41 Tak się niefortunnie składa, że w tej Irlandii mieszkam. I wiele się pozmieniało. Ludzi mogą bulwersować 'takie oferty', bo bardzo bogaty FB oferuje tylko umowy 'śmieciówki' lub darmowe staże w Dublinie. A jeść coś trzeba i mieszkać też. Wiec jak już ci łaskawie zaoferują stałą pracę, to trzeba brać z całym dobrodziejstwem i nie czytać tego, co jest napisane drobnym drukiem na spodzie kontraktu, bo cię szlag trafi. Zupełnie jak w Polsce :( No globalna wioska. Goole i EBay też to robią, i wiele innych firm. Prawa rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:46 > bardzo bogaty FB oferuje tylko umowy 'śmieciówki' lub darmowe staże w Dublinie. Dlatego jest bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 00:13 > Tak się niefortunnie składa, że w tej Irlandii mieszkam. no to kariera do biskupa jak najbardziej otworem. co Ty masz z tą irlandią? artykuł wyraźnie mówi o stanach: From January, Apple will pay both full- and part-time employees up to $20,000 for procedure and storage costs for female employees to freeze their eggs. najwyraźniej w stanach zatrudniają nie tylko na śmieciówkach. a to, że jakiś news wylądował na portalu irlandzkim, nie oznacza, że będzie dotyczył irlandii. irlandzkie firmy też takie hojne, że matkom i ojcom fundują urlopy albo refundują kosztowne procedury medyczne czy z jakiej okazji się sprzeciwiasz akurat temu pomysłowi? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 01:36 > najwyraźniej w stanach zatrudniają nie tylko na śmieciówkach. a to, że jakiś ne > ws wylądował na portalu irlandzkim, nie oznacza, że będzie dotyczył irlandii. i > rlandzkie firmy też takie hojne, że matkom i ojcom fundują urlopy albo refunduj > ą kosztowne procedury medyczne czy z jakiej okazji się sprzeciwiasz akurat temu > pomysłowi? Temu, że weszły w Irlandii umowy śmieciowe. Albo podpiszesz i pracujesz za miskę zupy z pasternaku, albo na twoje miejsce przyjdzie emigrant z Indii lub Chin. I za miskę ryżu będzie pracował 15h/24 za minimalne wynagrodzenie. Tak sprzeciwaiam się takim procedurom, bo przy umowie masz klauzulę. Tu masz listę innych firm, które mają europejskie kwatery główne w Dublinie i w innych irlandzkich miastach. Żeby tam się dostać, tzreba spełnić wyższe wymagania i wiele innych cyrografów podpisać. Niezachodzenie w ciążę, jest najmniej problematycznym. Łaskawy pan. Zamrozi ci jajeczka, a mógł kazać się wysterylizować. Co był powszechną praktyką w latach 90tych w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 01:53 Zapomniałm wkleić linka :( www.quora.com/Which-major-companies-have-their-European-headquarters-in-Ireland W branży IT stać firmy na prywtne przedszkoa i żłobki, jeśli chcą zatrzymać pracownicę przy biurku. Nie muszą obiecywać gruszek na wierzbie. Bo coś przciekło do prasy i trzeba się do tego ustosunkować. Czy muszę dodwać, że te koncerny szukają chętnych na bezpłatne staże. No może specjalistów z minmum dziesięioletnim doświadczeniem zatrudnią na 'normalną' umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 08:15 sorry, ale pracodawca płaci ci chyba pensję, żebyś miała na żłobek? mrożenie tych jajek jest jednym z wielu benefitów. nawet jeśli potraktować to jako magnes przyciągający pracowników, to co w tym złego? jedni kuszą pakietami medycznymi, inni darmową siłownią. chcesz powiedzieć, że przy wyborze pracodawcy, nie ma to żadnego znaczenia? w przypadku ew. bezpłodności masz to załatwione i nie musisz bulić kasy z własnej kieszeni, to jest koszt nieporównywalnie wyższy od tych żłobków, gdyby pracodawca je fundował. zresztą weź zrób żłobek, to zaraz będzie afera, że rodzice nie mają wyboru, nauczyciele są do dupy albo znęcają się, warunki lokalowe tragiczne, a pracodawca przymusza. bla bla bla. w przypadku jajeczek, nie jesteś zmuszana do przeprowadzenia procedury. znacząca różnica. a już teoria, że mrożenie jest po to, żeby rodzić gdzieś tak na emeryturze, jest z kosmosu. >Czy muszę dodwać, że te koncerny szukają chętnych na bezpłatne staże. teraz wszyscy tak robią. nie uważam tego za słuszne, ale co to ma wspólnego z tematem, to nie wiem. ludzie generalnie we wszystkim wietrzą spisek. weź im daj nowy album za darmo, to jest afera, że w obozie koncentracyjnym żyjesz i każom słuchać, jakby nie można było se kliknąć usuń. za to miliard spamu nikomu już nie przeszkadza. kwestia przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 20:13 > sorry, ale pracodawca płaci ci chyba pensję, żebyś miała na żłobek? mrożenie ty > ch jajek jest jednym z wielu benefitów. nawet jeśli potraktować to jako magnes > przyciągający pracowników, to co w tym złego? jedni kuszą pakietami medycznymi, > inni darmową siłownią. chcesz powiedzieć, że przy wyborze pracodawcy, nie ma t > o żadnego znaczenia? Ma, ale dla mnie drugorzędną. Bardziej interesuje mnie ile dostanę do kieszeni. > w przypadku ew. bezpłodności masz to załatwione i nie musisz bulić kasy z własn > ej kieszeni, to jest koszt nieporównywalnie wyższy od tych żłobków, gdyby praco > dawca je fundował. Pakiet medyczny to pokryje. Mam na myśli prywatne ubezpieczenie, o którym wspomniałaś wyżej. > zresztą weź zrób żłobek, to zaraz będzie afera, że rodzice nie mają wyboru, nau > czyciele są do dupy albo znęcają się, warunki lokalowe tragiczne, a pracodawca > przymusza. bla bla bla. w przypadku jajeczek, nie jesteś zmuszana do przeprowad > zenia procedury. znacząca różnica. a już teoria, że mrożenie jest po to, żeby r > odzić gdzieś tak na emeryturze, jest z kosmosu. Czy ja pisałam coś o rodzeniu na emeryturze? Dla jednych kobiet 20+ jest odpowiendnim wiekiem, dla innych 40+ wciąż jest nie odpowiednim. > >Czy muszę dodwać, że te koncerny szukają chętnych na bezpłatne staże. > teraz wszyscy tak robią. nie uważam tego za słuszne, ale co to ma wspólnego z t > ematem, to nie wiem. Dyktowania warunków na starcie nie ofeując nic w zamian. Czemu się ludzie burzą? Bo pamiętają inne czasy. Jeszcze 9 lat temu, kiedy przyjechałam do Irlandii i poszłam na rozmowę z kwalifikacjyną, to dostawałam w kopercie na koniec rozmowy 20 euro. Zwrot kosztów dojazdu i poświęconego im czasu. Na początku mnie to szokowało. I nie był to jednorazowy przypadek. Jakieś 50%. Jak nie to chociaż kubek, długopis firmowy i tego typu gadżety. > ludzie generalnie we wszystkim wietrzą spisek. weź im daj nowy album za darmo, > to jest afera, że w obozie koncentracyjnym żyjesz i każom słuchać, jakby nie mo > żna było se kliknąć usuń. za to miliard spamu nikomu już nie przeszkadza. kwest > ia przyzwyczajenia. U2 już dawno zeszło na psy. Nawet za darmo ich nie chcą. Nie dziwię się. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 23:13 >Ma, ale dla mnie drugorzędną. Bardziej interesuje mnie ile dostanę do kieszeni. rozumiem, czyli jak dla ciebie ma to wartość drugorzędną, to dla innych też powinno. > Pakiet medyczny to pokryje. Mam na myśli prywatne ubezpieczenie, o którym wspom > niałaś wyżej. gdyby pakiety medyczne to pokrywały, nie byłoby żadnej afery. chyba że, jak powyżej, jeśli twój pakiet medyczny to pokrywa, jest ok, jeśli czyjś, jest nie ok. > Czy ja pisałam coś o rodzeniu na emeryturze? no fakt, pisałaś o przymusowej sterylizacji. doskonałe porównanie btw. > Dyktowania warunków na starcie nie ofeując nic w zamian. Czemu się ludzie burzą? nie wiem, czy ma sens kolejny raz pytać, czy w ogóle czytałaś ten zalinkowany artykuł, oraz doczytałaś, czego dotyczy ew. wzburzenie. bo raczej nie tego o czym piszesz. z jednej strony twierdzisz, że recesji nie ma, a programować nie będą dzieci, z drugiej strony, że za miskę ryżu komuś się chce. no jednak szczerze wątpię, by płace informatyków w jakimkolwiek kraju sięgały miski ryżu. > U2 już dawno zeszło na psy. Nawet za darmo ich nie chcą. Nie dziwię się. szczera prawda, a stadiony wypełniają boty. oraz ci co za miskę ryżu nie załapali się do it. szczerze współczuję pogorszenia sytuacji na rynku pracy, ale nie jesteś jedyna. chrzanienie od rzeczy niestety na to nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Koncerny zakazuja rodzic 03.11.14, 15:48 Ale FB (i Google, i sporo innych firm IT) ma w Irlandii europejskie "headquaters" głównie, albo i wyłącznie, z powodów finansowych. I zatrudnia tam księgowych, sprzedawców i całą resztę "wsparcia biznesu", ale już inżynierów w niewielkim stopniu. Google europejski hub technologiczny ma w Zurichu. FB szuka wielokrotnie więcej inżynierów do Londynu czy Tel-Avivu niż do Dublina. Chyba każda z tych miejscówek jest droższa niż Dublin. W Irlandii się tylko rozlicza podatki, bo to się najbardziej opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:30 Nie było to jak za dawnych czasów. Dziecko trzeba było utrzymywać jedynie do 10rż, potem się go wysyłało do pracy w fabryce, gdzie zarabiało więcej niż wynosił koszt jego utrzymania. Przecież nikt nie zawracał sobie głowy edukacją, leczeniem, wartościowym odżywianiem i tym podobnymi duperelami. W związku z tym szybko odpracowało rodzicom to co w niego zainwestowali. A młodsze zajmowały się domem i najmłodszym rodzeństwem, więc matka z ojcem spokojnie mogli sobie po 12h/dobę, w porywach nawet 14, pracować na utrzymanie tradycyjnej wielodzietnej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 16.10.14, 23:46 W IT się zarabia. Recesja omineła tę branżę. Przemysł ciężki upadł, IT trzyma się świetnie. Dziecko nie będzie pisać programów, lub pracować jako administrator sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 11:20 Gdzie ci upadł ten przemysł ciężki ? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 20:16 > Gdzie ci upadł ten przemysł ciężki ? Nie tylko ciężki. W Europie już mało co się produkuje. Azja jest tańsza i taniej stamtąd sprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 23:59 Tak widze, ze cos ci jednak spadlo ciezkiego, ale nie wiem na co. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Koncerny zakazuja rodzic 17.10.14, 00:38 Dlatego ja się dawno nauczyłam jak żyć, nie dając się wpędzać w spiralę konsumpcji i mnie koncerny to mogą za przeproszeniem w dupę cmoknąć. Gorzej że naród coraz durniejszy i pole działania dla mniejszych firm coraz mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy jak na Afryke - to dobry pomysl... 17.10.14, 01:17 bo wyzywic przychowku nie ma z czego... tylko , ze tych to akurat nie stac nie tylko na zamrazarke jajeczek ale nawet na prezerwatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Oj tam zakazują od razu :-) 01.11.14, 20:37 Uprzejmie sugerują, że panie mają się poświęcić pasji (czytaj jeść, spać, załatwiać potrzeby fizjologiczne a resztę czasu pracować ku chwale akcjonariuszy) tak powiedzmy do czterdziestki. Bo potem to już sobie mogą nawet rodzić dzieci z tych zamrożonych jajeczek. To wspaniałe, proludzkie koncerny wymyśliły. U nas ponoć daje się często paniom przy podpisywaniu umowy o pracę na czas nieokreślony wypowiedzenie in blanco (do podpisania). Tak na wszelki wypadek, gdyby im takie gupie pomysły jak ciąża przyszły do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
katalonja Re: Oj tam zakazują od razu :-) 05.11.14, 09:20 Tak jest, nowoczesne ultraniewolnictwo. Niestety, wiele pań podpisuje takie cyrografy dla uzyskania kilku srebrników. Gorsze to niż sekta. Odpowiedz Link Zgłoś