Dodaj do ulubionych

Brak chęci na seks w stałym związku

23.07.15, 21:00
Witam,
Mam 34 lata i dziecko (syna 3,5 latka). Poród przebiegał bez większych problemów dziecko dostało 10pkt. Po porodzie zaczęłam mieć coraz mniejsze chęci na zbliżenie z moim partnerem. W chwili obecnej moje chęci oraz zapotrzebowanie na seks jest zerowe. Jakby ktoś guzik wyłączył. Byłam już u kilku lekarzy ginekologów, seksuologów oraz endokrynologa. Tabelki antykoncepcyjne jakie przyjmuje to Cortella. Każdy rozkłada ręce a my jesteśmy dopiero od 6 lat w związku. Czy ktoś ma pomysł jak pomóc??
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Brak chęci na seks w stałym związku 23.07.15, 21:14
      nie mam,
      ale rzucę dwa grosze:
      im dłuższe przerwy od seksu, tym mniej się chce
      • obrotowy zeby tak konia mozna oduczyc jedzenia... 23.07.15, 21:22
        - jak mozna go oduczyc seksu...

chlop postanowil oduczyc konia jedzenia...
        dawal mu coraz mniejsze porcje
        a po tygodniu kon zupelnie przestal jesc.
        eksperyment sie wiec udal.
        - tylko szkoda, ze po nastepnym tygodniu kon zdechl.
        • piataziuta Re: zeby tak konia mozna oduczyc jedzenia... 23.07.15, 21:26
          kobietę można "oduczyć" seksu i nie zdechnie
          serio
          • magnusg Re: zeby tak konia mozna oduczyc jedzenia... 23.07.15, 21:31
            ale zwiazek zdechnie
            • piataziuta Re: zeby tak konia mozna oduczyc jedzenia... 23.07.15, 21:37
              no to przecież autorka wątku chce temu zapobiec
              ja przynajmniej ćwierć rady jakiejś zawarłam w komentarzu
              a wy???
              z gębą na pączki
            • facettt I Ty i piataziuta macie racje. 25.07.15, 12:09
              magnusg napisał:
              > ale zwiazek zdechnie

I Ty i piataziuta macie racje.
      • stephanie.plum Re: Brak chęci na seks w stałym związku 27.07.15, 14:52
        słusznie prawisz.
    • czoklitka Re: Brak chęci na seks w stałym związku 23.07.15, 22:01
      >Czy ktoś
      > ma pomysł jak pomóc??

może po prostu spróbuj się poseksić i dopiero wtedy ocenisz, czy nie masz na seks ochoty?
      • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 11:35
        Doskonała rada! ;-)
        • czoklitka Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 14:31
          aha, pod warunkiem, że ona się nie seksi ;)
    • engine8 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 23.07.15, 22:03
      Zaczac to robic nawet bez wiekszego entuzjazmu ale za to czesto - potraktowac tak jak mycie zebow - bez tego nie mozna zasnac... i wpadniesz w nalog :) no i wtedy bedziemy tobie radzic jak z tego nalogu sie wykaraskac.
    • miau.weglowy Re: Brak chęci na seks w stałym związku 23.07.15, 23:26
      problem moze tkwic w glowie a nie...
      • feel_good_inc Jak wyżej... 24.07.15, 08:36
        miau.weglowy napisała:
        > problem moze tkwic w glowie a nie...

...tylko bez tego "może".
        • fuzja-jadrowa Re: Jak wyżej... 24.07.15, 10:13
          To może urodzisz dziecko, a później zaczniesz przyjmować tabletki antykoncepcyjne i opowiesz, czy problem tkwi w głowie.
          • stokrotka_a Re: Jak wyżej... 24.07.15, 11:32
            Znam wiele kobiet, które urodziły i zaczęły przyjmować tabletki antykoncepcyjne bez żadnych szkód natury seksualnej. Problem może więc tkwić w głowie, a kwestia wpływu tabletek pewnie jest znana lekarzom, których odwiedza autorka.
            • fuzja-jadrowa Re: Jak wyżej... 24.07.15, 11:45
              > Problem może więc tkwić w głowie,

Zgadzam się i z miauem, i z Tobą - problem może tkwić w głowie.

Może też w czym innym.

Odnosiłam się do: ...tylko bez tego "może".
              • stokrotka_a Re: Jak wyżej... 24.07.15, 12:01
                fuzja-jadrowa napisał(a):

> Odnosiłam się do: ...tylko bez tego "może".

Prawdę mówiąc, to problem tkwi w głowie, bo ochota na seks lub jej brak to kwestia działania mózgu. Oczywiście, przyczyny mogą być inne, ale to się wszystko dzieje w głowie.
    • fuzja-jadrowa Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 10:14
      Zmień antykoncepję na niehormonalną.
      • bb.10 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 11:45
        fajnie dzięki za komentarze i próby pomocy :) częsty seks też próbowaliśmy ale było jeszcze gorzej:( w głowie ponoć nie ma problemu, a mężowi nie chce odmawiać...
        ale znalezienie dobrego lekarza który pomoże lub tabletki na popęd to straszny problem. Lekarze ręce rozkładają a nam się związek sypie bo nie ma efektów ... :(
        • miau.weglowy Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 12:35
          skad wiesz,ze w glowie nie ma? to ze sama sobie tak mowisz, to jeszcze nie dowod. jakos nie widze wzmianki o psychologu ani terapii par?
        • fuzja-jadrowa Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 13:10
          Myślę, że sama musisz przeanalizować spadek libido - kiedy zaczęłaś go obserwować, czy był to nagły zjazd, czy libido spadało stopniowo, kiedy zaczęłaś brać tabletki, czy kiedyś już brałaś pigułki (te same? inne?) i jak na nie zareagowałaś (spadek nastroju, nieustanna suchość, infekcje?) itd.

Ciężko powiedzieć, czy to, co przeżywasz jest spowodowane wyłącznie antykoncepcją, ale jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Ja bym na początek albo całkiem odstawiła pigułkę, albo znalazła lekarza, który pomoże Ci znaleźć najlepszą dla Ciebie. Ja nigdy nie znalazłam tabletki odpowiedniej dla siebie, najlepiej czułam się nie biorąc żadnych (sprawdzone wielokrotnie, również na tym samym partnerze przez lata -> na tabletkach niemal zero potrzeb, po odstawieniu dosłownie jadłam go na deser). Główny minus, to zabawa z innymi metodami anty.

Weź również pod uwagę, że z czasem, w dłuższych związkach, gdzie pojawia się dziecko, przybywa obowiązków, warunki do uprawiania seksu nie te, można się trochę znieczulić na partnera i trzeba się bardziej postarać. Może za bardzo sięgasz wspomnieniami do czasów, gdy wystarczyła sama myśl o mężu, a teraz potrzeba czasu, większego wysiłku i cierpliwości, żeby coś z siebie wykrzesać. ;) Nie mam pojęcia, musisz sama ocenić, jak wyglądają relacje między Wami, co się zmieniło, czy dajecie sobie odpowiednio dużo uwagi, cierpliwości i co mogłoby pomóc. Mam nadzieję, że o tym rozmawiacie i masz w nim oparcie.
        • back.office Re: Brak chęci na seks w stałym związku 05.08.15, 19:50
          Spróbuj implanonu, mi libido poszybowalo w góre jak szalone, a wszystkie tabletki sprawiały, że było na poziomie podłogi. No i na 3 lata spokój z antykoncepcją :)
    • pomorzanka34 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 12:56
      odstawić całkowicie hormony a natura upomni się o swoje gwarantuję przerabiałam osobiście
      • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 27.07.15, 09:54
        pomorzanka34 napisała:

> odstawić całkowicie hormony a natura upomni się o swoje gwarantuję przerabiałam
        > osobiście

Bardzo ciekawa ta twoja gwarancja, bo oparta na jednostkowym doświadczeniu. Obawiam się jednak, że to gwarancja bez pokrycia. ;-)
    • varia1 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 14:54
      a po co nam do wątku o niechęci do seksu informacja ile punktów dostało dziecko?
      a, jeszcze jedno... a próbowałaś seksu poza stałym związkiem ?;)
      • pomorzanka34 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 15:52
        > a próbowałaś seksu poza stałym związkiem ?;)

gdyby pomogło to pewnie nie szukałaby rady na forum no chyba ,ze jeszcze nie spróbowała ;)
        • varia1 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 16:06
          no nie do końca to tak należy interpretować... temat wątku jest taki, że nie ma chęci na seks w stałym związku, nie wynika z niego, czy poza związkiem próbowała, a nawet gdyby, mogłoby to nie rozwiązać problemu głównego
      • bb.10 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 24.07.15, 21:43
        że jak np. jakiś lekarz to czyta czy ktoś kompetentny to wie że nie boję się np. chorego dziecka czy porodu. Nie nie próbowałam seksu z innym jestem z natury wierna i nawet sobie tego nie wyobrażam
        • varia1 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 25.07.15, 12:08
          to że nie chcesz zajść w kolejną ciążę to można się domyślić, skoro zdecydowałaś się na antykoncepcje hormonalną
          a spodziewasz się na forum Kobieta wielu lekarzy i osób "kompetentnych"?
        • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 27.07.15, 09:57
          bb.10 napisał(a):

> Nie nie próbowałam seksu z innym jestem z natury
          > wierna i nawet sobie tego nie wyobrażam

Nie ma czegoś takiego jak "z natury wierna" w przypadku ludzi. Ludzie są z natury niewierni. Tak nam to bozia w genach zapisała.
          • marta_51 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 06:47
            No, tu się mylisz, stokrotka. Ludzie są bardzo różni, są też wierni z natury. Wiem o tym najlepiej, bo sama mam taką naturę - kiedy kocham, nic i nikt nie skłoni mnie do zdrady, nawet mister uniwersum byłby bez szans.
            • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 08:03
              Nie, nie mylę się, choć zdaję sobie sprawę, że ludzie są różni. Ludzie jako gatunek są niewierni z natury. A takie przypadki jak twój to są od tej natury odstępstwa spowodowane np. bardzo niskim libido lub wpływami kulturowymi.
              • marta_51 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 13:44
                Niskie libido nie zdadza się absolutnie - należę do kobiet bardzo gorących, kiedy kocham i czuję się kochana i zimnych, kiedy nikogo nie kocham. A nie zdradzam dlatego, że ponoszę odpowiedzielność za zaufanie innych ludzi do mnie i nie chcę być przyczyną czyjegoś cierpienia. Dla mnie po prostu najcenniejsze na tym świecie jest zaufanie.
                • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 15:44
                  marta_51 napisała:

> A nie zdradza
                  > m dlatego, że ponoszę odpowiedzielność za zaufanie innych ludzi do mnie i nie c
                  > hcę być przyczyną czyjegoś cierpienia. Dla mnie po prostu najcenniejsze na tym
                  > świecie jest zaufanie.

Bardzo pięknie i chwalebnie, ale to co opisałaś powyżej nie jest związane z ludzką naturą tylko z normami kulturowymi. Wyobraź sobie, że na tej Ziemi istnieją kultury, w których wierność w rozumieniu seksualnym nie jest istotną a nawet żadną wartością.
                  • marta_51 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 19:45
                    Stokrotka, nie muszę sobie wyobrażać, bo to wiem. Ale wiem też, że są wartości uniwersalne, najwyżej cenione w każdej kulturze i napewno należy do nich zaufanie. Przecież nie chodzi tylko w o wierność w rozumieniu seksualnym.
                    • stokrotka_a Re: Brak chęci na seks w stałym związku 29.07.15, 07:51
                      marta_51 napisała:

> Ale wiem też, że są wartości
                      > uniwersalne, najwyżej cenione w każdej kulturze i napewno należy do nich zaufan
                      > ie. Przecież nie chodzi tylko w o wierność w rozumieniu seksualnym.

A co ma piernik do wiatraka? Dyskusja dotyczy tego, czy wierność seksualna leży w naturze człowieka, a nie wartości uniwersalnych.
      • sid_15 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 25.07.15, 12:29
        Ona czy mąż? :>
    • znana.jako.ggigus brak chęci bliskości? 24.07.15, 16:31
      jakie masz uczucie co do partnera? bo brak seksu ti jedno, a potrzeba bliskości, tolerowanie czyjejś bliskości to inna rzecz.

PS: Tabletki mogą, ale nie muszą wpływać na libido. Ja np. brałam parę rodzajów pigułek anty i nie miałam żadnych zmian, ani wagi ,ani libido. Mam wrażenie, że niektóre kobiety biorą tabletki i ewentualne zmiany wagi/libido/zmiany życiowe tłumaczą tabletkami.
      • bb.10 Re: brak chęci bliskości? 24.07.15, 21:50
        już od 3 miesięcy biorę cortellę. Tak mi zapisała endokrynolog że wcześniej miałam niby zapisane złe leki. Jest troszkę lepiej bo już np. odczuwam dotyk. A w związku to się niby jest dobrze ale jakoś się tak mijamy. Partner mi mówi że nie ma seksu i dlatego tak jest a jeżeli chodzi o mnie o ciągle go nie ma i nie ma tej bliskości nie czuję żeby mu zależało i koło się zamyka:( Najgorsze jest to że jest zupełny brak chęci. Nie mam ochoty na seks ani z partnerem ani z fajnym chłopakiem który mi się podoba. Po prostu jak by temat nawet nie istniał:(
        • znana.jako.ggigus powtarzam pytanie: 25.07.15, 12:04
          Co Ty czujesz?
          • piataziuta Re: powtarzam pytanie: 25.07.15, 13:37
            Jeśli jej niski popęd spowodowany byłby tylko złym nastawieniem do partnera, interesowaliby ją inni faceci.
            Pewnie spadło libido po ciąży (w internetach muwio że tak się zdarza), do tego dochodzą tabletki, przez które ma suchą pochwę (normalka) i pewnie partner jej w tym wszystkim nie pomaga i nie stara się, bo uważa że to wszystko jej wina (standard).

Zaczęłabym od rzucenia tabletek, kupienia nawilżacza, wstrząśnięcia mężem brutalnie i odstawienia go na dwa tygodnie, by po pogodzeniu móc z prawdziwym entuzjazmem rzucić się w ramiona. Jak już dojdzie do jakiegoś seksu na zgodę, następny zainicjować dla sportu, żeby znowu nie wyjść z wprawy.
            ;P
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: powtarzam pytanie: 07.08.15, 11:29

> Pewnie spadło libido po ciąży (w internetach muwio że tak się zdarza), do tego
              > dochodzą tabletki, przez które ma suchą pochwę (normalka) i pewnie partner jej
              > w tym wszystkim nie pomaga i nie stara się, bo uważa że to wszystko jej wina (s
              > tandard).
              >

No przecież że to jej wina - jemu się chce :D
        • czoklitka Re: brak chęci bliskości? 25.07.15, 16:12
          >Partner mi mówi że nie ma seksu i dlatego tak jest a jeżeli chodzi o
          >mnie o ciągle go nie ma i nie ma tej bliskości nie czuję żeby mu
          > zależało i koło się zamyka:(

Opowiedziałaś to partnerowi?
        • fuzja-jadrowa Re: brak chęci bliskości? 27.07.15, 14:40
          Miałam Cię wysłać na forum Brak seksu w małżeństwie, ale właśnie stamtąd wracam i jestem w szoku - straszne dno się tam zrobiło, jakiś nalot trolli dosłownie. Możesz tam spróbować, jak chcesz, ale licz się z tym, że Twój wątek utonie w gó...e, niestety.

• devilyn Re: brak chęci bliskości? 28.07.15, 17:58
          kup jakiś pejcz, kajdanki etc, koronkowy fatałaszek i dosiadasz...
    • marta_51 Re: Brak chęci na seks w stałym związku 27.07.15, 09:01
      bb, wychodzę z założenia, że się kochacie, a jak jest z bliskościę, zaufaniem, komunikacją - także w sprawach uczuciowych? Czy nie masz np. jakichś poważnych zastrzeżeń i pretensji do partnera np. za mało udziela się w domu i przy dziecku? To też może mieć wpływ na libido.
      Jak było przed urodzeniem dziecka?
    • m.a.l.a_syrenka Re: Brak chęci na seks w stałym związku 28.07.15, 08:39
      A nie jest tak, że całą twoją uwagę pochłania dziecko i domagający się uwagi mąż wyrywa cię z kontekstu?
      Na forach zielarskich jest trochę o roślinach poprawiających ukrrwienie w interesującym cię rejonie, poprawiających działanie błony śluzowej, pobudzających, zawierajacych fitohormony itp.może znajdziesz coś dla siebie. Ale jak już inne osoby napisały zasadniczo na to co masz w głowie masz wpływ sama. Jeśli cały dzień myślisz dziecko, dziecku, dziecka, dzieckiem...
    • metalowa_podpaska Re: Brak chęci na seks w stałym związku 30.07.15, 09:48
      Nie chcę Cię straszyć, ale to chyba brak pociągu do męża. Sorry za szczerość, ale zdarzyło się takie coś w moim otoczeniu. Dziewczyna nie chciała kochać się z mężem, zapadała też na różnego rodzaju , niegroźne schorzenia ginekologiczne, a to grzybica a to torbiel (dzięki temu mogła unikać zbliżeń) Ponieważ nie rozumiała, dlaczego nie chce, a przed urodzeniem dziecka chciała, z zaciśniętymi zębami wywiązywała się z obowiązku małżeńskiego (mąż by przekonany, że żona jedynie ma małe potrzeby seksualne) No i po 10 latach małżeństwa, stało się, dziewczyna się zakochała i ku jej zdumieniu, okazało się, że może całymi dniami nie wychodzić z łóżka. Potem był szybki rozwód, kolejne małżeństwo. Wygląda na zadowoloną. Może to Ciebie nie dotyczy, masz jakiś kryzys, zaburzenia hormonalne. Odpowiedz sobie szczerze na pytanie, czy zawsze pragnęłaś swojego męża, czy bardziej chciałaś mieć rodzinę, urodzić dziecko?
    • carlos_sombreros Re: Brak chęci na seks w stałym związku 07.08.15, 21:56
      sekret tkwi w pigulach ktore bierzesz. one skutecznie powstrzymuja cie przed obcowaniem cielesnym! myslalas o tym by przestac je brac i zaczac uprawiac seks spontanicznie? niech teraz on maz twoj zacznie sie zabezpieczac gumami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka