Dodaj do ulubionych

Polacy na urlopie

03.08.15, 13:01
bardzo trafnie pokazuje polską mentalnośc supre niania w tym krótkim filmiku

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18477179,superniania-pokazuje-apartamenty-na-plazy-jedno-puste-kolejne.html#Prze

żenada ;/ polscy turyści
Obserwuj wątek
    • czoklitka Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 13:11
      Kilka dni temu był artykuł na Gazecie o rodzajach plażowiczów.
      Po prostu - chamstwo i dziadostwo.
      • czoklitka Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 13:27
        poza tym takie wolno stojące, nie podpisane parawany to są już śmieci, więc można je na śmietnik wynieść.
    • facettt gdzie jest problem, bo nie vidze ? 03.08.15, 14:48
      nie ma paragrafu zabraniajacego "odgradzania sie" na przestrzeni publicznej - jaka jest plaza...
      wiec coponiektorzy to wykorzystuja.

od regulacji sa przepisy i straz miejska/gminna.
      • potworski Hehe= 07.08.15, 10:00
        Paradoksalnie to co napisałeś to właśnie w najczystszej postaci polactwo/cebulactwo. W skrócie=pier#dolę to, czy moje zachowanie w jakiś negatywny sposób wpływa na otoczenie=ważne, żeby mnie było dobrze i dopóki ktoś Polaczkowi/cebulakowi pan czegoś batem nie pokaże to on jak ten baran będzie robił po swojemu bez względu na konsekwencje dla otoczenia.
        Wyjaśnię ci to na przykładzie=w mieście, w którym mieszkam jest w pewnym miejscu osiedlowy parking, na którym rzędem parkują obok siebie samochody. Przyjechał jakiś kur#wa magik z MZUiM-u czy jakiejś innej instytucji i kazał wymalować na parkingu linie dzielące między sobą samochody. Wszystko pięknie=przyjechali malarze, pasy wymalowali, ale nie zwrócili uwagi na jeden szczegół=otóż jedno z miejsc parkingowych jest umieszczone dokładnie naprzeciw schodków z podjazdem dla wózków, które służą do przemieszczania ludziom z jednej strony parkingu na drugą. Debil malarz zamiast wymalować naprzeciw tych schodków pasy oznaczające strefę wyłączoną z parkowania, aby ludzie mogli normalnie przejść dał normalne miejsce dla samochodu. I teraz tak=normalnie myślący ludzie parkujący samochody zostawiliby puste miejsce naprzeciw tych schodków aby np kobieta z wózkiem mogła przejść a nie musiała obchodzić parkingu dookoła. Ale nie! Przecież to nigdzie nie jest zabronione! Jest miejsce?=jest, więc wpied#dolę się swoim służbowym Mondeo, a głupia baba niech sobie łazi dookoła.
        I to jest właśnie jeden z wrzodów trawiących ten naród=brak myślenia o dobru wspólnym=moje, moje, moje=jakby mogli to by gó#wno spod siebie zeżarli.
        • facettt dlaczego paradoksalnie ? 07.08.15, 21:18
          potworski napisał:
          > Paradoksalnie to co napisałeś to właśnie w najczystszej postaci polactwo/cebulactwo.

- dlaczego "paradoksalnie" ?

znam to, wiem, ze tak jest - i nie placze...

Sposobem na egoizm spoleczny nie jest NAUCZANIE - bo tego sie nie da
          ale REGULACJE PRAWNE.
          tak sie robi w innych Panstwach.
          i to funkcjonuje.
          takze na plazy.
    • kk55aa Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 15:19
      Osobiście nigdy nie leżę na plaży plackiem , lecz maszeruję najdalej jak się da i ile czasu starczy.
      Zauważyłam że niektórzy padają jak najbliżej wejścia i tam koczują.

Natomiast takiego zjawiska jak na filmiku jeszcze nie widziałam.
      W tym roku i zeszłym byłam w Krynicy i czegoś takiego nie zauważyłam.
      Obawiam się , że zacznie się ono szerzyć jak plaga... ta wielkość ogrodzeń jest imponująca, prawie jakby każdy chciał wydobyć jak najwięcej złota na swojej działce..
    • six_a Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 17:19
      a podatek gruntowy zapłacili?
      halo, skarbówka, proszę przyjechać na plażę.
    • magnusg Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 18:37
      No coz-kazdy narod ma jakiegos bzika.Niemcy leca o 6 rano nad basen i klada swoje reczniki na lezaki,zeby je zarezerwowac, ale przychodza,zeby z nich skorzystac tez dopiero po sniadaniu.
      Tutaj oczywiscie totalna przesada naszych rodakow-takie male to jeszcze rozumiem,ale niektore wygladaja jakby caly osrodek wyppionczynkowy tam mial sie polozyc zaraz na recznikach.
    • wiarusik Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 18:45
      środkowoeuropejskie zimbabwe spragnione podbojów. murzyńska muzyka:
      www.youtube.com/watch?v=2aYnxvE55BQ
      i murzyńska mentalność.
    • leanne_paul_piper Re: Polacy na urlopie 03.08.15, 21:42
      Żenada, ale to nie tylko polska specjalność niestety. Chociaż przyznam, ze grodzenia plazy jeszcze nie widziałam, jednak Polak potrafi. Natomiast widziałam już reportaże z Majorki, jak to o 8 rano otwierają basen i odbywają się regularne wyścigi po leżak, jak nie przymierzając w Lidlu u nas kiedy rzucą karpie. Pozdrowienia z Kusadasi, gdzie na szczęście swiat jest jeszcze normalny i gdzie i godz. 10:00 mozna spokojnie znaleźć wolny leżak, a jak się skończą to ratownik doniesie.
      • tirol1 Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 19:32
        Na urlopie dla zdobywcow jest nudno a ambitni wciaz pragna rywalizacji ktora jest sensem zycia i postepu, wir leben nur solange soweit leidenschaft steckt in uns. Zyjemy dopoki kipi w nas pasja
    • nstemi Sezon ogórkowy... 03.08.15, 23:37
      nie ma o czym za bardzo pisać, to zgodnie ze świecką tradycją Gazeta pojedzie po turystach nad Bałtykiem. Ja co roku.
      Że be, że parawany, że ryby których w Bałtyku nie widziano są mrożone, że w ogóle wakacje w Polsce to tylko dla jakichś leszczy, no bo kto to widział? W Polsce?. Mazur coś ostatnio nie było na tapecie. Tam wszystko OK? Na pewno nie. Na 100% jest coś nie halo.
      Z racji aktualnych temperatur z rozrzewnieniem wspominam artykuły o tym jak koszmarnie jest w zimie w polskich górach.
      A tak w ogóle zamiast się przejmować parawanami, czy co się tam nawinie nie lepiej odpuścić wieczne narzekania i trochę wyluzować. Ja tam bym się chętnie teraz wybrała nawet na jeden dzień nawet na tę zaparawanioną plażę ...
      • czoklitka Re: Sezon ogórkowy... 03.08.15, 23:43
        wg mnie to dobrze, ze ktoś publicznie piętnuje takie zjawisko.
        • nstemi Re: Sezon ogórkowy... 03.08.15, 23:52
          Może i racja, ale tak naprawdę o ile nie jedziesz w jakieś miejsce za naprawdę ciężkie pieniądze-nie dla zwykłego śmiertelnika- to musisz się liczyć z różnymi sytuacjami-że ktoś takie parawany postawi, że ktoś o świcie leżaki zajmie etc. Takie życie...
          Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś sobie stawia te parawany to musi się też liczyć z tym, że inny ktoś je po prostu wyjmie.
          Nie ma sensu się tym frustrować, tak mi się wydaje. Szkoda nerwów.
          I trochę denerwuje mnie zapał gazety w podkreślaniu jak to w Polsce beznadziejnie, bo jak wiadoma trawa jest zawsze bardziej zielona gdzieś tam.
          • czoklitka Re: Sezon ogórkowy... 04.08.15, 11:25
            >Takie życie...

No właśnie takie, ale tak nie powinno być, że tak naiwnie wspomnę. Z tymi parawanami ja bym się wkurzyła, głównie przez to, ze zajmują miejsce w pierwszych rzędach, przez co zasłaniają obraz morza tym plażowiczom, którzy siedzą z tyłu. Jednak nie po to jedzie się nad morze, żeby na plaży cały widok przesłaniał parawan... przynajmniej ja tak uważam W ogóle te parawany wyglądają jak jakieś śmieci.
            • nstemi Re: Sezon ogórkowy... 07.08.15, 22:06
              Co prawda to prawda-te parawany są koszmarne. Do pewnego stopnia mogę to zrozumieć-gdy byłam nad Bałtykiem pod koniec czerwca mimo fajnej pogody i ciepełka z przeproszeniem piźdz...ło momentami jak w kieleckim. Z drugiej strony ja akurat cały dzień na plaży nie jestem w stanie wytrzymać, więc trochę wiatru mogę zdzierżyć.
              Ale jak jest upał, powietrze "stoi" to faktycznie bez jaj.
              No i trochę mi się zmieniło podejście jak zobaczyłam fotki znad morza z tego tygodnia. No więc ja już nie chcę nad morze, mogę żyć z ogrodowym basenem :-). Chyba by mnie szlag trafił w tym tłumie i to jeszcze lawirując między tymi parawanami.
              • czoklitka Re: Sezon ogórkowy... 07.08.15, 22:16
                :) mnie te artykuły zniechęciły do jakiegokolwiek wyjazdu nad Bałtyk w sezonie.
                • nstemi Re: Sezon ogórkowy... 07.08.15, 22:37
                  Przyznam Ci się, że mnie też. Do tej pory uwielbiałam (i ciągle uwielbiam) Bałtyk jesienią i wiosną.Rewelacja! Tym bardziej, że ja nie cierpię smażenia się na plaży. Bywałam tam z moimi dzieciakami bardzo często. Mam ulubiony hotel w Jastrzębiej Górze.... Ale od kiedy dzieci są w szkole to już nie jest takie proste i pozostają praktycznie tylko wakacje. W tym roku wyjechaliśmy zaraz po zakończeniu roku szkolnego-to jeszcze nie był jak sądzę szczyt sezonu-i było naprawdę bardzo fajnie. Ale jak zobaczyłam te filmiki i foty z "teraz"... to dziękuję, postoję :-)
                  • czoklitka Re: Sezon ogórkowy... 07.08.15, 22:46
                    :-)
                    ale ta Gazeta skutecznie zniechęca... ;)
    • vandikia Re: Polacy na urlopie 04.08.15, 11:10
      to jest niewiarygodne :) gdyby nie nagrała tego filmu, to bym nie uwierzyła, chociaż nadal zastanawiam się czy to nie jakaś inscenizacja

• kk55aa Re: Polacy na urlopie 04.08.15, 11:22
      to jest przywiązanie chłopa do ziemi
    • facet_on_line Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 08:46
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/10,88290,18513248,parawaning-co-ogrodzone-to-moje.html#BoxVidImg

i to nie jest żadna inscenizacjha potwierdzam osobiście owe buraczane zjawisko zauważyłem już ok 2 lat temu.Buractwo do kwadratu tym bardziej ,ze PARAWANIARZE ustawiają się w pierwszej lini nad samym brzegiem morza zabierając i zasłaniając dostęp do widoków innym plażowiczom !!! To jest karygodnie . Uważam ,ze należy rozpoczac bojkot PARAWANIARZY !!!

wprowadzić zaklaz umieszczania parawanów nad samym brzegiem morza
      • czesio77 Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 09:43
        popieram nad samym brzegiem morza powinno być wyznaczone miejsce gdzie parawanu ustawiać nie można,
        parawany niech sobie bedą ale nie ogradzanie wielkiej zagrody tylko wszystko z umiarem .
    • paco_lopez Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 09:47
      jednych można kochać, a przez innych człowiek ma ochotę strzelic sobie w głowę. Szczególnie jak zaczną na statku pić rakiję na falaszki i czuć się jak na weselu, wyć po kawałku tych wszystkich zakazanych biesiadnych piosenek, a na koniec widzę jak ojciec sprzedaje gonga w łeb dorastającej córce i obiecuje jej, że ją zniszczy.Ta płacze z bólu i wstydu, a wycieczka tak fajnie się zaczynała. Jednego leszcza wynieśli na brzeg, nie mógł iśc o własnych nogach. W ogóle spojrzenie w oczy polskiemu turyście za granicą jest odczuciem ciężkim. Czuje się jakby patrzyła na mnie świnia przed zarżnięciem, która się mnie boi, ale chciałaby mnie zabić. No i to ciągłe przeliczanie pieniędzy z ich na nasze i porównywanie czy to drogo czy tanio. Jak drogo to niedobrze..... bardzo niedobrze.
      • zeberdee28 Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 16:13
        Przypominam sobie zeszłoroczną wycieczkę statkiem:D Pierwsze 15 minut spokojne - wszyscy sobie spokojnie rozmawiają, kręcą filmy, robią zdjęcia, normalka. Po czym wparowuje ekipa - dwie laski, dwóch kolesi, kolesie oczywiście bez koszulek, tatuaże na łydkach i kapelusiki alfonsa. Od razu kłótnia:
        - Maciek,k..a miałeś na mnie poczekać jak szłam do klopa !
        Następnie kilkanaście razy powtórzyli poniższą sekwencję:
        - no przecież k...a się nie zgubisz !
        - ale k...a miałeś czekać !
        Jak się już zmęczyli tym dialogiem, kolesie poszli po piwo. Po pierwszym postanowili że pójdą sobie na pomost gdzie nie wolno wchodzić i oczywiście pokłócili się z załogą(tzn. załoga mówiła swoje po angielsku a ci swoje po polskiemu), ale chyba ten typ jest tam znany gdyż przysłali kolesia o masie na oko 140 kg żeby im to lepiej wytłumaczył i podziałało. Potem było drugie piwo i trzecie, po trzecim zaczęli tańczyć, po czwartym wrócili do rozmowy o porzuceniu w ubikacji. W drodze powrotnej mieli już wypite tyle piwa że doszli do wniosku że jednak już się nie boją tego ochroniarza i znów wleźli na ten pomost, zaczęli też się owijać flagą która była tam zamocowana, jednakże załoga już machnęła ręką. Finalnie jeden z panów rytualnie huknął ryjem schodząc z pokładu, co jego partnerka skomentowała ze zrezygnowaniem:
        - a wczoraj obiecałeś że się już nie napier..olisz.
        • paco_lopez Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 16:42
          na przeciwko moich trąbonosów siedziały panie z nosami w książkach w różnym wieku. Byłem im wdzięczny za pdtrzymywanie konsekwentnej miny zażenowania dla józka i jego nowej kompanii. Kiedy weszli na pokład wydawało się, że nie wiedzą co ze sobą zrobić. zdradzały ich kraciaste gacie i białe zaciągnięte skarpety. Wszystko się zgadza.
        • tulsa00 Re: Polacy na urlopie 08.08.15, 21:26
          Dzieki zeberdee28 ! Usmialam sie!
    • stephanie.plum Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 13:22
      coś mi mówi, że najbardziej oburzeni oraz zdegustowani są szanowni państwo, którzy na co dzień mieszkają w kondominiach oddzielonych od reszty miasta fest parkanem, dodatkowo strzeżonych przez ochronę i argusowe oko odźwiernego...

super niania to niech się lepiej własnym synalkiem zajmie, a nie mnie tu denerwuje!
      ;~)
      • czoklitka Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 19:45
        a co? sama wystawiasz parawan że cię to tak denerwuje?
        • stephanie.plum Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 22:28
          jeśli wiatr miecie piachem, a ja mam akurat takki kaprys, żeby sobie książkę poczytać trzymając łeb w cieniu, to wiesz, owszem. mam taki stary, żółty, wyposażony w linki i śledzie, nazywa się marabut.
          wolę aczkolwiek nic nie rozstawiać, bo po plaży najbardziej lubię wędrować, mogę kilometrami i o każdej porze roku.

denerwuje mnie czepianie się ludzi za nieszkodliwe dziwactwa.

a teraz się przyznam, że nie oglądałam tego filmiku, może tam istotnie ktoś jakąś parawanozbrodnię popełnił, a ja głupia wtrącam moje trzy grosze, ni przypiął, ni wypiął.

sorki
          :~)
          • czoklitka Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 22:35
            to radzę obejrzeć te filmiki oraz poczytać o rodzajach plażowiczów ;)
            to nie był pojedynczy parawan, to była cała masa nieraz połączonych ze sobą parawanów (tak ze nie dało się przejść) i zabierających niejednokrotnie kupę miejsca.
            • stephanie.plum Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 22:58
              hm, może to jakaś podświadoma reminiscencja zamierzchłej, plemiennej przeszłości, gdzie trzeba było stawać na popas i zakładać obóz, ochraniając dobytek, chudobę i drobne dziatki za pomocą szybko skleconego ogrodzenia.

dziś modna jest dieta paleo, więc dlaczego nie plażowanie paleo.
              • czoklitka Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 23:01
                jak chcą ochraniać dobytek, to najlepiej niech z domu nie wychodzą ;)
                • stephanie.plum Re: Polacy na urlopie 07.08.15, 23:42
                  uch.
                  mistrzyni ciętej riposty!
                  :~D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka