Dodaj do ulubionych

Dawkowanie Ketonal Active

29.04.20, 14:34
Witajcie 😊 Mam do Was pytanie – znajoma poleciła mi Ketonal na bóle miesiączkowe. Na ulotce wyczytałam, że dawkowanie Ketonal Active to maksymalnie 3 kapsułki na dobę, ale zastanawiam się, czy przy małej masie ciała (mam 17 lat i ważę 47 kg) trzeba jakoś zmniejszyć tą dawkę czy można tak brać, jak jest na ulotce?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam 😊
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Dawkowanie Ketonal Active 29.04.20, 15:55
      Na pewno warto spróbować mniejszej dawki, skoro nie jest to w ogóle zalecane poniżej 15 lat. Te 3 kapsułki na dobę to dawka maksymalna. Powinno być też chyba napisane na ulotce, żeby brać jak najkrócej - jeżeli ból się nie pojawia po tych 8 godzinach, to nie brać profilaktycznie następnej dawki. Bóle miesiączkowe nie trwają przecież kilku tygodni, tylko przeważnie 1- 2 dni.
    • eriu Re: Dawkowanie Ketonal Active 30.04.20, 17:12
      Ketonal nie jest zbyt zdrowym lekiem. Dobrze by było skonsultować się jeszcze z ginekologiem czy tym bólom można przeciwdziałać.
      • horpyna4 Re: Dawkowanie Ketonal Active 30.04.20, 21:52
        Dlatego należy zacząć go brać dopiero wtedy, kiedy inne leki kiepsko działają. A to jest sprawa indywidualna i nie powinno brać się tylko dlatego, że komuś innemu pomógł. Leki o możliwych poważnych skutkach ubocznych bierze się w ostateczności, na zasadzie mniejszego zła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka