Dodaj do ulubionych

manipulacje

16.06.23, 22:59
Słuchałam dziś jednej psycholog, która mówiła, że jedną z metod uwodzenia jest przybliżanie się i oddalanie od osoby, którą ktoś chce uwieść. Działa ten sposób dlatego, gdyż budzi w głowie drugiej osoby pytania "o co jej/jemu może chodzić?". Ciągłe rozszyfrowywanie tej drugiej osoby w jakiś sposób zbliża do tej osoby, gdyż zaprząta myśli tą osobą.

Takie metody uwodzenia są stosowane świadomie, w wiadomym celu, po uprzednim przeszkoleniu. Ale myślę, że dużo ludzi stosuje tę metodę (uwodzenia) nieświadomie, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, z wpływu jaki może mieć na drugą osobę, ze szkodliwości.

Jeśli macie coś do powiedzenia na temat manipulacji w różnych sferach, to zapraszam do rozmowy.

Obserwuj wątek
    • friend_of_women Re: manipulacje 17.06.23, 07:03
      Kobiety potrafią najlepiej manipulować

• akle2 Re: manipulacje 17.06.23, 09:17
      Metoda stara jak świat, na szczęście nie na wszystkich działa. Poza tym chyba nie ma nad czym dyskutować, bo manipulacje są we wszystkich sferach życia, w relacjach męsko-damskich, rodzinie, pracy, między znajomymi i nieznajomymi. Całe nasze życie, to jedna wielka teoria gier. Konflikt interesów mamy co krok i nawet nie zawsze jesteśmy tego świadomi, że każde nasze działanie to próba optymalizacji.
      • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 09:53
        Dlaczego nie można dyskutować .Manipulują ludzie inteligentni .Wystarczy mieć wiedzę o psychologii zachowania człowieka . Manipulator o jeden schodek wyżej stoi . Wystarczy poczytać o gaslightingu .Co najgorsze nie można tego tak dokładnie osądzić .
        • akle2 Re: manipulacje 17.06.23, 10:59
          Nie, no, możesz sobie dyskutować. Tylko że to będzie takie bicie piany. To jest oczywista oczywistość, że wszyscy manipulują wszystkimi i wszystkim, bo każdy chce coś ugrać dla siebie, nawet największy altruista. Tak jest ten świat skonstruowany. Różnica tylko w narzędziach i stopniu zaawansowania. A gaslighting, to już przemoc psychiczna a nie tylko zwykła manipulacja.
          • hana2 Re: manipulacje 17.06.23, 11:16
            Też tak uważam, że każdy szuka korzyści, bo każde działanie daje korzyści, z tym że altruista w przeciwieństwie do egoisty coś w zamian daje.

• akle2 Re: manipulacje 17.06.23, 11:26
              Ja bym tak nie polaryzowała.
              Manipulacją jest nawet makijaż i majtki obciskające. Nic w tym złego przecież, a jednak ma nas pokazać innymi, niż jesteśmy.
              • taniarada Re: manipulacje 18.06.23, 18:57
                Kobiety kuszą ,prowokują i flirtują na pokuszenie mężczyzn .Tak było i jest od pokoleń .Faceci są łasi na takie zachowania .Zgrabna figura ,ładna buzia ,mało się kto oprze .Czy to jest manipulacja ?
    • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 10:34
      U mnie ta metoda uwodzenia była stosowana raczej bez świadomości, że jest to manipulacja i wynikała z faktu, że:
      1. Sama nie byłam pewna co do pana czuję, czasami miałam ochotę na zaloty, czasami nie.
      2. Wahań pewności siebie, czasami z powodów związanych obiektu flirtu, czasami jakiś własnych problemów. Gdy czułam się pewniej, naturalnie byłam bardziej skłonna bo flirtu. Gdy wątpiłam w siebie, w jego zainteresowanie mną, pojawiało się poczucie, że może robię z siebie idiotkę i zaczynało ode mnie wiać chłodem.

A tak z ciekawości to na czym polega szkodliwość? Bo jeśli rozkochamy w sobie kogoś, kto nas rozkocha to chyba dobrze? Swoją drogą jeśli świadomie wkładamy tyle wysiłku w uwiedzenie kogoś to czy też nie zaczyna zaprzątać nam myśli?
      • horpyna4 Re: manipulacje 17.06.23, 10:54
        Szkodliwość polega na tym, że manipulujący chce uzależnić od siebie drugą osobę. I dzieje się to na zasadzie wolno podgrzewanej żaby.
        • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 11:11
          Tylko, że bycie zakochanym (w pierwszej fazie) właśnie tym jest. Jesteśmy jak uzależnieni, na endorfinowym haju i jest to jeden z piękniejszych stanów:

• hana2 Re: manipulacje 17.06.23, 11:14
          Nie, ja mam na myśli szkodliwość w przypadku, gdy manipulujący manipuluje nieświadomie. A szkodliwość (odpowiadam Okruchchłodu) pojawia się w sytuacji, gdy kogoś do kogoś ciągnie, ale się hamuje bo druga osoba jest w związku, albo sam jest w związku i chce lojalnie zwalczyć uczucie. Szkodliwość polega na tym, że miesza w głowie osobie uzależniając ją od siebie sądząc że robi coś zupełnie odwrotnego, bo przecież hamuje swoje niewinne platoniczne uczucie.
          • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 11:29
            Będąc w związku ,który się wypalił i pokochamy np mężatkę lub męża czyjegoś to manipulacja ? Po prostu
            jeśli obydwoje chcą tego .Lub chwilowy seks ? To kto komu zabroni .Są też nieszczęśliwe miłości ,a to nie jest manipulacja .Jeśli piszesz z mężatką dłuższy czas to nie jest manipulacja..Większości w związkach coś się wypali ,a człowiek dalej w tym tkwi .A znaleźć wolną osobę i ją oszukiwać to lepszy taki układ .Ale to moje zdanie .
            • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 11:49
              PS Odnośnik do Okruchów Lodu to był .
            • hana2 Re: manipulacje 17.06.23, 12:09
              Według mnie lepiej się rozwieść i żyć w zgodzie z własnym sumieniem. Ale może niektórzy nie chcą się rozwodzić, a lubią sobie życie urozmaicić. Taka natura. Nie oceniam tego. Nie moja sprawa, bo każda relacja/małżeństwo jest inne.

A co do pytań, kiedy występuje manipulacja - wtedy, gdy są nieczyste intencje.

• taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 13:16
                Być może ,ale nie każdy to lubi .Manipulacja zaczyna się już za młodu w domu .Jak zjesz to coś dostaniesz słodkiego . Wypij łyżkę ohydnego tranu to dla ciebie to zdrowie .Manipulacja to osiągnięcie na kimś korzyści lub dla przyjemności ,ale to już psychopata . Określić manipulację łatwo ale dostrzec trudno czasami .Zwłaszcza dla człowieka z problemami osobistymi .
          • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 16:36
            Będąc w związku zdarzało mi flirtować. Nie zaczynałam flirtu jako pierwsza (z reguły), nie flirtowałam z zajętymi (fuj) i robiłam to w subtelny sposób.
            Kurcze nigdy nie miałam złych intencji, myślałam, że drobny flircik wzbogaca życie. Mam nadzieję, że nikt przez taki flirt nie cierpiał (poza mną).

Zresztą flirt to nie matematyka, tu nie ma prostych definicji, zidentyfikowanych granic. To w dużej mierze kwestia interpretacji zachowania i słów, która może się bardzo różnić w zależności od człowieka. Jak np. traktować komplementy lub to, że ktoś jest miły?

Z drugiej strony jeśli ktoś nam się podoba to naturalnym jest, że jesteśmy w towarzystwie tej osoby bardziej szczęśliwi a więc uśmiechnięci, rozmowni, wysyłamy podświadomie seksualne wibracje. Trudno całkowicie przestać flirtować.
            • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 19:13
              Flirtowaćz nie zajętymi ,a samu być związku to też bardzo nie hallo .Więc lepszy jest taki układ niż żyć w celibacie .Bo ktoś już zapomniał że taka instytucja jak seks istnieje i potrzebny jest do życia. Więc wybieramy taki scenariusz .A najlepiej by to trwało jak najdłużej bez ranienia bliskich i szukania dalej .
              • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 19:53
                O czym ty piszesz człowieku?! U mnie to były tylko drobne flircik, żadnych zdrad.

Przyznam sie, nie pamiętam żeby kiedykolwiek podobał mi się jakiś zajęty facet. Chyba sama świadomość, że ma kobietę, kogoś ważnego z kim dzieli życie już sprawia, że pan trafia do friend zone.
                • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 20:17
                  "U mnie to były tylko drobne flircik, żadnych zdrad .Kobiety tak to traktują ,a faceci odbierają to inaczej .Friend zone być może ,ale mnie potrzeba więcej ,co nie znaczy że przyjaciółki się nie liczą .Jest ta jedna jedyna co się odda wszystko .
                  • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 21:01
                    Całkowicie rozmawiamy o czym innym . Ty flircie i kokietowaniu ja o szukaniu miłości po za małżeństwem .Bo ile można żyć w takim i w celibacie .Drugie to taki że miłość i przyjaźń .Ile miałem tych zdrad ? Dwie .Wcześniej bylem zanim poznałem żonę to jej kumpelę .Nie ma dzieci tak się skrobała .Drugie to kobietę poznałem zagranicą, oboje byliśmy w stałych związkach .Cudowna mam z nią kontakt ,ale tylko telefoniczny. Jakieś panie z agencji mnie nie interesują .Zawsze uwazałem co dzieci powiedzą i to one mnie trochę szantażują .Pierdolety typu kokietowanie i flirciki nie dla mnie . Co nie znaczy że prawdziwej przyjaźni mi
                    nie potrzeba tak jak wysylanie wiadomości ,bo czlowiek to stadne zwierzę i nie może być długo bez kontaktu .Ale rozróżniamy te dwie rzeczy .
                  • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 21:25
                    taniarada napisał:

> faceci odbierają to inaczej .Friend zone być może ,ale mnie potrzeba więcej ,

Spoko, obiecuję, że z Tobą flirtować nie będę 😁.
                    • hana2 Re: manipulacje 17.06.23, 22:30
                      "Spoko, obiecuję, że z Tobą flirtować nie będę 😁."

Odnoszę wrażenie, że on dziś cały dzień pisze "pod wpływem".
                      • okruchlodu Re: manipulacje 17.06.23, 23:22
                        hana2 napisała:

> "Spoko, obiecuję, że z Tobą flirtować nie będę 😁."
                        >
                        > Odnoszę wrażenie, że on dziś cały dzień pisze "pod wpływem".

A ja myślałam, że to taki jego styl. Pewnie częściej jest pod wpływem.
                      • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 23:23
                        "Odnoszę wrażenie, że on dziś cały dzień pisze "pod wpływem". Pewnie tak .Cały dzień jeździ samochodem po pijaku ,a jak bardziej pijany to przesiada się na rower .Nie ma jak bujna wyobraźnia .Podjadę jutro do polskiego kościoła wyspowiadać się za wasze bluźnierstwa .
                      • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 23:27
                        hana2 napisała:

> "Spoko, obiecuję, że z Tobą flirtować nie będę 😁."
                        >
                        > Odnoszę wrażenie, że on dziś cały dzień pisze "pod wpływem".
                        Ogranicze wobec Ciebie złośliwości na forach .Cudownie moja kupmelo .
                    • taniarada Re: manipulacje 17.06.23, 23:15
                      okruchlodu napisała:

> taniarada napisał:
                      >
                      > > faceci odbierają to inaczej .Friend zone być może ,ale mnie potrzeba wi
                      > ęcej ,
                      >
                      > Spoko, obiecuję, że z Tobą flirtować nie będę 😁.
                      Ale ja mam zamiaru .Nie szukam tu flitru .Szukam odrobiny miłości na codzień 😊
    • obrotowy i... mimowolne manipulacje 17.06.23, 16:38
      hana2 napisała:
      > Takie metody uwodzenia są stosowane świadomie, w wiadomym celu, po uprzednim pr
      > zeszkoleniu. Ale myślę, że dużo ludzi stosuje tę metodę (uwodzenia) nieświadomi
      > e, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, z wpływu jaki może mieć na drugą oso
      > bę, ze szkodliwości.
      >
      > Jeśli macie coś do powiedzenia na temat manipulacji w różnych sferach, to zapra
      > szam do rozmowy.

mamy (cos do powiedzenia) - wymienilas dwie przyczyny: swiadome i nieswiadome manipulowanie.

przypomne jeszcze o trzeciej opcji - tej najprostszej:

dana osoba po prostu jest niezdecydowana i zwyczajnie nie wie, czy tego czegos/kogos chce - lub czy nie.

i wtedy to nie jest manipulowanie (chociaz moze tak wygladac) - tylko zwykle wahanie.
      • taniarada Re: i... mimowolne manipulacje 18.06.23, 04:11
        "dana osoba po prostu jest niezdecydowana i zwyczajnie nie wie, czy tego czegos/kogos chce - lub czy nie .I to jest najlepsze w moim przypadku .
        • friend_of_women Re: i... mimowolne manipulacje 18.06.23, 06:41
          Facet niezdecydowany? Rozumiem kobieta, sama nie wie, boi się, ale facet? ;)
    • vivi86 Re: manipulacje 18.06.23, 10:30
      Push&pull? Na mnie nie działa. Po pierwszym push olewka manipulanta i mamy po temacie.
    • vivi86 Re: manipulacje 14.10.23, 11:27
      Oddala - ucinasz kontakt - Alvaro manipulator zbiera szczękę z podłogi :>
      • obrotowy i wsio sie nadal kreci :) 14.10.23, 13:37
        vivi86 napisał(a):
        > Oddala - ucinasz kontakt - Alvaro manipulator zbiera szczękę z podłogi :>

a protetyk ma zajecie :)

ERGO: - Swiat sie nadal kreci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka