Dodaj do ulubionych

Po ciąży

22.11.04, 23:07
Witajcie
W styczniu zostanę mamą, to moje pierwsze dziecko. Jestem w 32 tc i
przytyłam już sporo, eeech, dużo za dużo.Przed ciążą ćwiczyłam cztery lata,
aerobik, jogę, chodziłąm na siłownie, tak ze trzy, cztery razy w tygodniu.
Problemy z waga miałam od dzieciństwa, w wieku ok. 20 lat ważyłam 104 kg!!
Udało mi się schudnąć, z przerwami, do 68 kg.I teraz strasznie się boję jak
będzie po ciąży. Wiem, ze będę musiała się odchudzać, bo pzrytyję do końca
pewnie z 25 kg, więc trochę;)) zostanie po porodzie. Boję się że mój brzuch
już nigdy nie będzie taki jak przed ciążą. Oczywiście, zamierzam jak szybko
się da zacząć ćwiczyć, jeść racjonalnie, na tyle na ile pozwoli karmienie
piersią. Napiszcie proszę jak to było u WAs.Acha, zapomaniłam dodsać że mam
31 lat, więc wygląda to chyba trochę inaczej niż u dwudziestek:(((
Obserwuj wątek
    • Gość: Meski szowinista [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Lilka Re: JAK URODZISZ BACHORA TO NIE BEDZIESZ JUŻ KOBI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:38
        Całe szczęście że to nie Ty jesteś moim mężem. Współczuję.
        • Gość: Meski szowinista [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 01:55
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: asia Re: JAK URODZISZ BACHORA TO NIE BEDZIESZ JUŻ KOBI IP: *.local / 212.244.226.* 23.11.04, 08:48
            męski,idź się leczyć na nogi bo na głowę za późno..a nie dołuj kobiety.
      • Gość: ona Re: JAK URODZISZ BACHORA TO NIE BEDZIESZ JUŻ KOBI IP: *.238.90.36.adsl.inetia.pl 23.11.04, 09:07
        ty ze swoim małym fiutem zamknij pysk
    • pierozek_monika Re: Po ciąży 23.11.04, 08:24
      W czasie porodu straciłam (razem z wagą córki) 8kg a do zrzucenia zostało mi
      jeszcze 6 kg. Uważaj z ćwiczeniami po porodzie, bo napoczątku przez pierwszych
      kilka dni wolno tylko robić napinania mięśni i unoszenie głowy :) nie forsuj
      się, będziesz osłabiona. Z tydzień później możesz zacząć co prostsze ćwiczenia.
      Ja wróciłam do wyjściowej wagi w 3 miesiące, po brzuchu nie widać że
      kiedykolwiek rodziłam. Absolutnie nie zciskaj sobie brzucha żadnymi bandażami
      elastycznymi, mięśnie same muszą popracować.
      Pozdrawiam i nie martw się, napewno wrócisz do swojej wagi :)
    • Gość: Red Re: Po ciąży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:29
      Hej szowinista, wiesz mam zone po ciazy, po 3 miesiacach od porodu cesarskiego
      zaczela ponownie cwiczyc. Znow chodzi na aikido, aerobic i silownie z
      ukierunkowaniem cwiczen dla kobiet po porodzie.

Mialem tu zamiar napisac, ze za takie gadanie chetnie dalbym ci w pysk, ale
      wiesz co, wstyd powiedziec, iz moja zona szybciej i skuteczniej dalaby ci po
      pysku i to w taki sposob, ze mialbys problem z podniesieniem sie z ziemi.

Kazda kobieta przezywa osobisty dramat, gdy po porodzie jej cialo nie wraca juz
      niestety nigdy do poprzedniego wygladu. To jednak nie oznacza, iz w jakikolwiek
      sposob przestaje byc atrakcyjna. Gdy wreszcie staniesz sie doroslym mezczyzna,
      ktory zakocha sie w przyszlej malzonce, ktora da ci dziecko, bedziesz patrzyl
      na nia maslanymi oczyma i zastanawial sie jak mogles byc takim kretynem
      wypisujac tu takie bzdury. Zreszta przekonalem sie, ze w ten sposob
      dowartosciowuja sie jakies ciapy i fajtlapy, ktore same maja problem z nadwaga
      i wlasnym wygladem.

Zreguly pisze tutaj na koniec kazdemu rozmowcy - pozdrawiam, tobie jednek
      chetniej dalbym kopa w ten tlusty tylek, meski szowinisto przynoszacy wstyd
      plci meskiej.
    • Gość: Ewa Re: Po ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:33
      Mam 32 lata. Mamą zostałam mając 25. Przytyłam 17 kg i strasznie dokuczał mi
      kręgosłup. Po porodzie zostało mi 10 dlatego ostro wziełam się do roboty.
      Praktycznie od razu po powrocie do domu szybkie marsze rano i wieczorem, dieta
      bez tłuszczu zwierzęcego. Nie czaruj się jeśli nie weźmiesz się w garść to
      nigdy już nie wrócisz do formy. Pamiętaj warto karmić piersią(oczywiście bez
      obżerania się)ja straciłam dzięki temu nadwagę w miesiąc.
      Teraz mam figurę modelki i nie zżłuję, że wziełam się tak od razu za siebie, bo
      widzę co zrobiły z siebie moje koleżanki. Ich mężowie ciągle się uzalają, ze
      kiedyś były sexi, a teraz to tylko matki Polki :)
    • Gość: rene Re: Po ciąży IP: 212.160.172.* 23.11.04, 09:17
      ja pod koniec ciąży ważyłam ok. 20 kg więcej, niż przed ciążą.
      Ale dość szybko wróciłam do dawnej wagi, a nawet udało mi się schudnąć poniżej
      wagi wyjściowej: bardzo pomogło karmienie piersią (synek miał taki apetyt, że
      wyciągał wszystko :-), i dużo ruchu - nie przesiadywałam na ławce z paniami,
      tylko spacerowałam, codziennie robiłam po kilka kilometrów, w domu ćwiczyłam
      (są fajne ćwiczenia dla mam połaczone z zabawą z dzieckiem, polecam).
      Wystarczyło, nawet nie musiałam jakoś drastycznie ograniczać diety.
    • lena_zienkiewicz Re: a teraz ja 23.11.04, 09:24
      byłam szczupłą dziewczyną (przed ciążą), podczas ciąży przytyłam 18 kg.Mieliśmy
      straszne problemy z córcią jak była mała-spała po 2 godziny na dobę :( Prawie w
      ogóle nie sypiałam, nosiłam ją na rękach, całe dnie, całe noce.To był koszmar
      (dodam, że chodziłam jeszcze do szkoły).Takie dzieciństwo mojej córki pozwoliło
      mi na zrzucenie wagi w krótkim okresie czasu.Nie wiem jak będzie u ciebie, ale
      może też ci się uda.Najważniejsze to,żebyś się nie "zaopuszczała" w
      ćwiczeniach, żebyś dbała o siebie.Po porodzie pamiętaj o ściąganiu się, nawet
      bandażami elastycznymi.Ja tak robiłam i nie miałam obwisłego brzucha :)

Powodzenia.Nie zadręczaj się, bo stres nie będzie twoim przyjacielem.
      • pierozek_monika Re: a teraz ja 23.11.04, 09:43
        rany nie ściskaj bandażami elastycznymi!
        Taki pogląd panował 20 lat temu że to pomaga.
        Ja się nie ściskałam i naprawdę nie mam odwisłego brzucha, ani rozstępów ani
        wogóle śladu po ciąży.
        • lena_zienkiewicz Re: a teraz ja 23.11.04, 09:44
          a mnie wisiał brzuch, żeby zminimalizować to ściągałam się i teraz tego nie
          żałuję.
        • Gość: ja Re: a teraz ja IP: *.chello.pl 23.11.04, 09:47
          ja tez nie, jakie ściskanie! Szczerze mówiąc nawet nie cwiczyłam - karmienie
          piersia i latanie kolo dzieciaka wytarczyło. Będzie dobrze, zobaczysz!
    • Gość: marta uparta Re: Po ciąży IP: 217.153.168.* 23.11.04, 10:25
      dokladnie tak. Co prawda nie przytylam duzo w ciazy, bo 10 kg, ale schudlam po
      porodzie b. szybko, wystarczylo wstawanie do dziecka po 8 razy w nocy i
      karmienie piersia. W 6 tygodni po porodzie wazylam mniej niz przed ciaza.
      Powodzenia.
    • lidkasuper Re: Po ciąży 23.11.04, 10:38
      Dzięki za optymistyczne wieści. Nie będę ściskała się pasem poporodowym, bo z
      tego co mówiła położna wtedy mięśnie wiotczeją. A co do ćiwczeń - nie mogę się
      już doczekać, kiedy poczuję ten rozkoszny ból mięśni:)))
      • lena_zienkiewicz Re: Po ciąży 23.11.04, 10:40
        no popatrz, a mnie wręcz zalecali :)) Ale może dlatego, że ja cesrakę miałam?
      • pierozek_monika Re: Po ciąży 23.11.04, 10:41
        uważaj z ćwiczeniami, nie forsuj się od razu. Twoja macica będzie się powoli
        obkurczać więc nie męcz sama dodatkowo brzucha :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka