liloom 22.07.02, 13:08 jest dla mnie obnazaniem duszy, ekshibicjonizmem tworcy... "Co poeta mial na mysli?" - skad mozemy to wiedziec tak naprawde. To wie tylko poeta. Jak chcecie to mnie przekonajcie, jestem ciekawa argumentow. Liloom filozoficzna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frisky2 Re: lubie poezje 22.07.02, 13:11 Bo poezja da sie wyrazic to, co siedzi w czlowieku i jest nie do wyrazenia zwyklymi slowami. Cos co sie czuje, a trudno to nazwac. I czlowiek ma satysfakcje, ze czuje w ten sposob nie sam, ale ktos inny tez tak poczul i to wyrazil dzi3eki poezji. A poza tym poezja sprawia, ze mozna sie oderwac od codziennosci, siedzac w zatloczonym, spoconym, cuchnacym autobusie poczuc sie jak na lesnej, skapanej w sloncu lace itp. A zupelnie mnie nie interesujke co poeta mial na mysli. interesuje mnie tylko to, co wyrazil I nie chodzi mi o obnazanie Odpowiedz Link Zgłoś
liloom hm... 22.07.02, 13:16 Ale to siedzi we mnie i inni i tak tego nie zrozumieja, bo maja inne doswiadczenia, wrazliwosc itd itp... Poezja powstaje czesto pod wplywem chwili, jak ktos inny moze to "poczuc". Dlatego raczej jest to ochota tworcy podzielenia sie ta chwila z innymi, i dlatego jest to dla mnie obnazanie duszy. To co jest we mnie jest we mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre Re: hm... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 22.07.02, 13:23 Witam liloom :) Nie chcę jej wcale denerwować i sorry, że wcinam się w tak filozoficzny wątek. Ale czy nie miałaś przypadkiem problemów z wirusami ostatnio? Bo dostałem wczoraj z twojego konta maila z jednym. Pozro! Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: hm... 22.07.02, 13:33 Gość portalu: sombre napisał(a): > Witam liloom :) Nie chcę jej wcale denerwować i sorry, że wcinam się w tak > filozoficzny wątek. Ale czy nie miałaś przypadkiem problemów z wirusami > ostatnio? Bo dostałem wczoraj z twojego konta maila z jednym. Pozro! PISALAM DZIS O TYM WCZESNIEJ GDZIES. SWOJA DROGA JESTEM CIEKAWA JAK TEN WIRUS SOBIE WYBIERA LUDZIKOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre Re: hm... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 22.07.02, 13:38 No przecież mówiłem, że nie chcę denerwować. Po co od razu krzyczeć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom ups przepraszam za caps locki:)))) 22.07.02, 13:47 chyba pisalam cos innego i tak mi sie porobilo:)))))) nie krzyczalam:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre Re: ups przepraszam za caps locki:)))) IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 22.07.02, 13:52 To dobrze, bo podobno złość piękności szkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom dobra dobra:) 22.07.02, 13:59 Dobra, lepiej mi powiedz czy ze mna cos nie tak jak mnie poezja nudzi i wole obejrzec dobry sf:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre Re: dobra dobra:) IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 22.07.02, 14:42 Mam być szczery? :) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom wal smialo jakos to przezyje:))))) 22.07.02, 14:50 tylko wez pod uwage te wpraske na dole:)))))))))) no co ja poradze ze wole zachowac wrazenia o lace i kwiatkach dla siebie a nie wypisywac peany, ktore byc moze innych zanudza na smierc? :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sombre Re: wal smialo jakos to przezyje:))))) 22.07.02, 23:40 Szczerze, to przypominasz mi moją siostrę, która jako szacowna mamusia jednego urwisa i jednego szkraba wybrała się z szacownym tatusiem wyżej wymienionych do kina na te dziwne Klony, a fe - na których ja bym zasnął zapewne po 10 minutach :) Jak obczytywałem kiedyś zasoby jej pokoju, to skrzętnie omijałem półkę z całymi tymi Diunami, Władcami Pierścieni czy Hobbitami. Natomiast poezji to u niej nigdy nie znalazłem. Prędzej już wygrzebałem skądś prehistoryczne wydanie "Zdrowia kobiety" - dzieła przyprawiającego o dreszcz pokolenie naszych matek :) Hmmmm, czy jesteś normalna? Hmmm, ma sister ma się nieźle, więc...sama sobie odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: Kocham poezję 22.07.02, 13:27 Ona jest po to, aby wyrazić na piśmie to, co wstydzimy się powiedzieć słowami. Chciałabym umieć pisać wiersze... Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: I jeszcze jedno... 22.07.02, 13:34 "z tęsknoty pisze się wiersze z bolesnej drążącej śpiewny owoc ciała patrząc na samotne palce mogę wysnuć pięć poematów dotykając moich napiętych ust szepczę i słowa - rozkołysane rytmem wielkiej wody plotą się w wiersze mokre bardzo słono biegną poprzez twarz" Poswiatowska Tak to wygląda z poezją. Nie każdemu jest dane ją czuć i rozumieć. Ja się cieszę, że mam ten dar. Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: nie lubie poezji 22.07.02, 13:36 poezja to forma i nic więcej relacja twórca-odbiorca przepływa różnymi kanałami lubię poczytać świetlickiego i 'wypociny' charlsa bukowskiego mickiewicza nie trawię, mdli mnie, choć wiem, że 'kto nie był człowiekiem na ziemi ni razu, ten nie będzie człowiekiem w niebie'. na głowie kwietny na wianek? w ręku zielony badylek? łeeeeeeeee więc nie wiem, czy lubię poezję czy lubię kino? chyba tak, można wtedy koleżankę złapać za kolano. szczególnie wtedy gdy arnold zabija 400 żołnierzy przeciwnika. z kolei gdy oglądałem 'nakarmić kruki', to zapomniałem, że tak właściwie umówiłem się na spotkanie towarzyskie przy winie nie wiem, czy mnie rozumiesz, bo ja sam siebie w tym momencie nie za bardzo chcę coś napisać ale nie mogę tego wyrazic może nie jestem poetą? Odpowiedz Link Zgłoś
liloom muszek yes 22.07.02, 13:42 A dla mnie Stalker na podstawie Strugackich to poezja, a ludzie z filmu wychodzili. Tak, w sumie moze tytul powinien brzmiec "jak polubic poezje" albo "rozne poziomy poezji"... Ja lubie sie domyslac i szukac, a nie miec wszystko wywalone jak kawe na lawe, bo to wtedy nudne i wyobraznie ogranicza... Oj bredze juz chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
magdag3 Re: nie lubie poezji 22.07.02, 13:42 Ma rację frisky, co nas obchodzi co poeta miał na myśli.Ważne jest jak to w naszej duszy zagra i jakie struny poruszy.Zupełnie inaczej odbieramy erotyk gdy jesteśmy zakochani a inaczej gdy akurat kończymy toksyczny związek.Wiersz o samotności, gdy właśnie sami czujemy się samotni - jest zupełnie czymś innym niż wiersz o miłości. Wiersze bogoojczyżniano-kombatanckie w ogóle do nas nie docierają - chyba że zbieramy się na wojnę. Te wiersze trzeba oceniać tzw.obiektywnie /dot.szkoły/. Bywa,że struny ma się tak poluzowane i niedostrojone, że nic się nie porusza.Trzeba próbować na dobrej poezji. Czasem jest to jak objawienie : czytasz i czujesz. Nie da się kogoś przekonać do określonego wiersza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: nie lubie poezji IP: 212.160.165.* 22.07.02, 14:12 liloom napisała: > jest dla mnie obnazaniem duszy, ekshibicjonizmem tworcy... > > Taki ekshibicjonizm to cecha wszystkich sztuk. Malarstwa, Literatury, Kina, itd. A nawet Sztuki uzytkowej. Chcesz, jezdzic standartowymi samochodami, nosic standartowe ubrania, mieszkac w standartowych mieszkaniach? Kazde dzielo jest "skazone" osobowoscia tworcy. Nawet te bzdury, ktore tu wypisujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: nie lubie poezji 22.07.02, 14:15 Malarstwo, muzyka itd nie sa dla mnie tak doslowne jak poezja... Rozmawiajmy tylko o slowie pisanym (konkretnie wiersze, bo fakt ze nie uscislilam), inne mnie i owszem ak najbardziej interesuja:) i grogreg prosze mi tu nie motac:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: nie lubie poezji IP: 212.160.165.* 22.07.02, 14:23 Sztuka jest sztuka. A forma to wybor tworcy. Jesli poezje odbierasz doslownie, znaczy sie tworca odwalil kawal dobrej roboty. A ze Ci sie nie podoba. Tylko kicz sie wszystkim podoba. ........I to jest nowa syteza, i to jest nowa konepcja sztuki ..bul...bul..bul........... Odpowiedz Link Zgłoś
liloom wole muzyke i malarstwo ! 22.07.02, 14:42 Oj to mnie pocieszyles w sumie:) Odpowiedz Link Zgłoś
agick tia... 22.07.02, 14:57 a z tym "co poeta miał na myśli" to pamiętam taką jedną lekcję języka polskiego u mnie w ogólniaku... klasa humanistyczna (co nie oznacza że sami w niej humaniści byli, wręcz przeciwnie - 70% to takie niebieskie ptaszki...:) lekcja polskiego z panią wychowaczynią (straszna formalistka) - wiersz czyjś tam, robimy analizę...pani pytamklasę - co powodaowało poetą, że napisał tak a tak w tym wierszu, i pyta iminnie kolgę, który był znany bynajmniej nie z trafnych analiz.... pani - no, powiedz nam jakie są Twoje odczucia... on - eeee...(drapie się po łepetynie)....yyy...aaa....no...tego... a skąd ja niby mam wiedzieć co go skłoniło żeby takie bzdet pisać..? może akurat deszcz padał i krople po szybie płynęły... a może dłubał w nosie albo drapał się po siedzeniu... tłum kujonów siedział oburzony... tłum ptaszków i rozrabiaków wył z radości.... finał - koleżka poszybował do dyra na rozmowę o zaanagażowaniu w lekcje a my (byłam w tej drugiej grupie)dostaliśmy po minusie - za złe zacowanie.... hłe, hłe... Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: tia... 22.07.02, 14:59 mógł baran przynajmniej powiedzieć, że 'mickiewicz wielkim poetą był' Odpowiedz Link Zgłoś
liloom re tia:) 22.07.02, 15:07 muszek rozumiem ze mickiewicz pisal jak po szybach deszcz dzwoni deszcz dzwoni jesienny:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: re tia:) 22.07.02, 15:13 kolega się zestresował.... na koniec zakrzyknął - ciemność widzę, ciemność...! i złąpał się za głowę.. był ktoś z Was na wielkopomnyn dziele filmowym pt. "Pan Tadeusz"..? (jak napiszę, że to gniot to oberwę po pysku czy nie....?) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: re tia:) 22.07.02, 22:38 no i wyploszylas ta krytyka ludzikow:))) jasne ze gniot. ogniem i mieczem rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom A klasyczna? Homer, Szekspir, Dante, Milt 22.07.02, 22:37 To jest calkiem co innego :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady a lubisz urlopy? 23.07.02, 00:00 liloom napisała: > jest dla mnie obnazaniem duszy, ekshibicjonizmem tworcy... > bo tam obnarzasz cialko, o ile nie jestes jorgiem h. hi hi paw -> wieczorny po porto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom o tak pawiku, zdecydowanie 23.07.02, 09:22 taaaaaa jest, wole plaze - sama poezja (plaza plaza plaza plaza, slonce tluszcz zimowy wysmaza... copywrite: GolecUorkiestra) ps. gdzie sie pawiku "szlajasz"? Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 jedyna poezja jaka mi sie podoba, to to co raszu 23.07.02, 09:07 pisze... i jeden wiersz bodlera... i czesc wiersza seamusa h. (?)... innych nie znam... generalnie poezja jest dla mnie bardzioej pretensjonalna niz proza (mam na mysli te pretensjonalna proze)... moglbym byc poeta gdyby poeci wiecej zarabiali... ale i tak nikt by tego nie czytal... Odpowiedz Link Zgłoś