juleczka4 22.09.05, 16:14 Kochane dziewczynki , zaraz chyba zrobię sobie placki ziemniaczane bo mam straszliwą ochotę! A może powiecie mi jak mogę inaczej je przyżądzić albo może jakiś dodatek pyszny do nich! Na ogół to jem ze śmietaną :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migdalek.niebieski Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 16:15 A ja dodaję majeranku przed usmażeniem i troszkę pieprzu;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 16:16 dodaj czosnek,majeranek:-) albo cebulkę i tez majeran, i zrób warzywny farszyk,podduś cebulkę,pomidorki,papryczke i co tam masz jeszcze,dopraw lekko pikantnie...i połóz na placki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
szary.eminent Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 17:01 mmagi napisała: > dodaj czosnek,majeranek:-) > albo cebulkę i tez majeran, > i zrób warzywny farszyk,podduś cebulkę,pomidorki,papryczke i co tam masz > jeszcze,dopraw lekko pikantnie...i połóz na placki: Mmagi!Tak sobie od pewnego czasu czytuje Twoje watki o gotowaniu... Ty jestes juz zajeta,wiec:(ale masz moze wolna siostre z Twoimi umiejetnosciami kulinarnymi???? Odpowiedz Link Zgłoś
agnies_87 Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 16:22 ze śmietaną? nie jadłam... ale jak dodasz drobniutko pokrojona kielbaske, albo szynke to beda "mniami!" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 16:22 Śmietana z pokrojoną drobno cebulką! Obowiązkowo :D Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 17:03 Ja preferuję wersję klasyczną, czyli ze śmietaną :) ale moja mama dodaje troszkę marchewki. Niektórzy dodają też cukinię, ale nie testowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetta101 Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 17:13 ja uwielbiam placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
kalaruszek Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 17:12 Żółty serek połóż na jeszcze gorące placki. Mnimmm... Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Placki ziemnaczane 22.09.05, 17:26 Ehh dzieczyny oszleć można z tymi chłopami! Pytałam mojego mężusia czy ma ochote na placki bo mam zamiar robić , on mówi , że nie, za 15 minut do kuchni przyłazi i mówi , że zje jednak :pp teraz za kare musi obierać dodatkowe zemniaki i je zetrzeć :DD Dzięki za rady , dodam majeranku i poduszę parę warzywek zobaczymy jaki efekt będzie ! Jak macie jeszcze pomysły to piszcie napewno kiedyś wykorzystam :DD Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Pieczarki 22.09.05, 17:34 Do masy plackowej dodaj pokrojone drobno pieczarki (niedużo) i startą cebulę. Fantastycznie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria Re: Pieczarki 22.09.05, 21:04 A probowals te ziemiaki zetrzec na grubej tarce? Mozna oczywiscie dodawac wymienione wyzej dodatki, jedne lub drugie, ale za to bardzo malo maki. Smakuja wysmienicie i sa bardziej chrupiace. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Pieczarki 23.09.05, 10:59 Mnie jakoś nie pasują takie na grubej tarce. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Dajcie Wy mi doikładny 23.09.05, 11:02 przepis na takie placki, bo mi ZAWSZE wychodza gumiaste :((( Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: Dajcie Wy mi doikładny 23.09.05, 11:04 trzydziecha1 napisała: > przepis na takie placki, bo mi ZAWSZE wychodza gumiaste :((( bo dajesz make ziemniaczana. a to trzeba dac pszenna. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Dajcie Wy mi doikładny 23.09.05, 11:05 fakt, myslałam że trzeba ziemniaczaną. - *** Dzisiaj pomóżcie Krzysiowi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: Dajcie Wy mi doikładny 23.09.05, 11:06 ?? nie wiem, na oko walę, żeby się nie rozpływały na patelni :) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach po cygansku lub zbojnicku 23.09.05, 11:06 smazysz wielkiego plaka, na cala patelnie (sztuka potem zeby go przewrocic jak omleta, wiec lepiej niech bedzie mniejsza patelnia). i potem jesz z gulaszem miesnym. moj syn tak lubi. gulaszu z ziemniakami czy kasza nie zje, a jak mu podam na placku to zje. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Czy dobrze rozumiem 23.09.05, 11:12 do ziemniaczanych nie dodaje się WCALE maki ziemniaczanej, tylko wyłącznie pszenną? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi tak i nie za duzo,tyle zeby zebrac ziemniaki:-) 23.09.05, 11:13 ja je tre na grubej tarce:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: tak i nie za duzo,tyle zeby zebrac ziemniaki: 23.09.05, 11:14 znaczy nie na tech najgrubszych,tylko na tych srednich:-) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: tak i nie za duzo,tyle zeby zebrac ziemniaki: 23.09.05, 11:16 dobra, i jajo surowe, sol pieprz cebula tarta i coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Rja wrzucam cale ziemniaki do malaksera 23.09.05, 11:25 trzydziecha1 napisała: > dobra, i jajo surowe, sol pieprz cebula tarta i coś jeszcze? jesli mamy jesc ze smietana i curem to nie daje cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: tak i nie za duzo,tyle zeby zebrac ziemniaki: 23.09.05, 11:28 szczypte majeranku i juz.Moja bratowa daje czosnku,ale niewiele,tez sa oki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: Czy dobrze rozumiem 23.09.05, 11:21 trzydziecha1 napisała: > do ziemniaczanych nie dodaje się WCALE maki ziemniaczanej, tylko wyłącznie > pszenną? ja daje mala lyzeczke ziemniaczanej, a reszta to pszenna, tak, aby byla wlasciwa konsystencja. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Czy dobrze rozumiem 23.09.05, 11:28 a ja wogóle nie dodaje ziemniacznej:-) Odpowiedz Link Zgłoś