Dodaj do ulubionych

mercilon - pytanie!

29.11.05, 22:15
dziewczyny, pierwsza tabletke wzielam wczoraj (bo bierze sie od 1ego dnia
cyklu)i okres powinien mi sie 'zaniechac' na 21dni. a ja juz drugi dzien mam
ten okres. co jest nie tak? to sa moje pierwsze pigulki. gin nie odiberal
dzis komorki. ratujcie!!
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:18
      co ci sie ma zaniechać,co ty wypisujesz dziewczyno????
      • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:20
        no okres! 1sza tablete biore 1szego dnia okresu i okres przestaje istniec na
        21dni zeby potem wystapic w ciagu 7dniowej przerwy miedzy pudelkami
        • reniatoja Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:24
          O jak mi jest dobrze na tym swiecie, ze nie musze sie truc tymi swinstwami
          hormonami w pigulkach, o jakiez to szczescie i ulga, a okres mi sie zaniechal
          na 9 miesiecy, a potem powroci i znowu kupie najzwyklejsze na swiecie
          prezerwatywy i pozostane w zdrowiu i szczesliwosci do konca dni swoich amen :))
          • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:26
            jestem na 3cim roku studiow a chce zrobic mgr:)
            potruje sie troche wiem wiem ale to jest przemyslana decyzja
            • reniatoja Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:31
              Alez oczywiscie, ja Ci nie zycze, zeby Ci sie okres zanichal na tak dlugo jak
              mnie ostatnio, Bron Boze, dopiero jak bedziesz tego chciała, bo to wtedy
              najlepiej jest i sie czlowiek cieszy, a nie martwi, ze tak dlugo okresu nie
              ma :P Pozdrawiam serdecznie i zycze piatki na mgr. :)
              • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:32
                he mama byc to dla mniejest priorytet ale dzis to trzeba najpierw miec jakis
                punkt odbicia....
        • mmagi tyle bierzesz tabletek ile dni chcesz wstrzymac 29.11.05, 22:32
          okres,przynajmniej tak jest z triminuletem:>
          coś chrzanisz:>
    • sunrise79 Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:36
      Bierzesz 1 tabletke dziennie o stałej porze dnia przez 21 dni,pozniej masz 7 dni
      przerwy przed rozpoczeciem nowego opakowania. w trakcie tej 7mio dniowej przerwy
      pojawia ci sie miesiączka. nastepne opakowanie zaczynasz niezaleznie od tego czy
      ci sie skończyła czy nie.
      Co do długości miesiaczek: po kilku cyklach są one zazwyczaj krótsze niz w
      przypadku gdybys nie brała tabletek,ale nie skracają sie do jednego
      dnia(przynajmniej nie powinny)
      • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:37
        tak tak ale mnie szokuje ten okres co mam teraz
        myslalam ze powinien zniknac na najblize 21dni
        • sunrise79 Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:42
          okres dostałaś wczoraj,tak? i wczoraj zaczełaś brac tabletki? tabletki
          przyjmowane zgodnie ze schematem który podałam Ci powyzej nie zatrzymują
          krwawienia* ,powinnas miec normalne kilkudniowe. wiec w twoim przypadku jesli
          dobrze rozumiem to wszytko jest okej.
          Najlepiej bedzie jak sie przejdziesz jeszcze raz do ginekologa zeby Ci wyjasnił
          na czym polega działanie tabl.

*miesiączki pojawiajace sie podczas przyjmowania tabletek nazywane są
          krwawieniami z odstawienia,nie jest to zwyczajna fizjologiczna miesiaczka.
          • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:45
            no wlasnie moja gin dzis nie byla dostepna pod komorka:/
            tak wczoraj dostam okres, jestem juz po 2och tabletkach no i leci ze mnie
            dalej:) a zrozumialam ze mi sie zatrzyma az do przerwy po skonczeniu pudelka
            a pigulki sa jednofazowe
            • laff.irynda Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 22:59
              Uspokuj sie KOBIETO!
              Jesli dobrze zrozumialam to twoje pierwsze tabletki i pierwsze opakowanie i nie
              bralas ich wczesniej... tzn przed okresem ktory teraz masz.

Wszytstko w porzadku, nie moze byc tak ze nagle przestaniesz miec miesiaczke*.
              Bierz tabletki przez 21 dni tak jak trzeba i krwawienie pojawi sie jakies 2 dni
              po 21 tabletce, w przerwie 7miodniowej. i juz bedzie OK, co kazda przerwe (o
              ile nie wpadniesz, bo to tem mimo tabletek moze sie zdarzyc, ale bardzo
              maloprawdopodobne).

* Co to miesiaczka? tak bardzo prosto i dziecinnie (ostatnio tlumaczylam
              bratanicy 14 letniej - mamy bala sie zapytac)
              Przeciez to po prostu blona ktora powstala by sie zaplodnione jajeczko
              zagniezdzilo, a jak nie ma zaplodnionego jajeczka to sie ta blona 'zluszcza'.

Czyli nie ma mozliwosci zeby ten okres sie po prostu skonczyl ot tak! ten sie
              skonczy i pozniejsze krwawienia beda z odstawienia a nie z wyniku 'luszczacej'
              sie blony...

Za brak fachowego slownictwa przepraszam, ale chyba nie o to chodzi.. :) w
              koncu jak mialam 14 latce inaczej wytlumaczyc? :P

BTW. troche mnei zaskoczylo 3 rok studiow i nei znasz dzialania swojego
              organizmu... ale dla uspokojenia i zebrania potrzebnych ingo skontaktuj sie ze
              swoim ginekologiem jutro od rana.
              Pozdroowka :)
              • akkknes Re: mercilon - pytanie! 29.11.05, 23:02
                tak tak dzwonie do gina jutro jak tylko wstane:)
                moj organizm znam, tabletek nie:)
                dzieki
                dobranoc
              • mmagi eeee tam to chyba jaks podpucha i tyle,bo baba 29.11.05, 23:09
                głupoty pisze ,przeciez ma ulotke,dajcie sobie z nia spokój,takich tu
                wieczorami jest pełno:>
                • akkknes Re: eeee tam to chyba jaks podpucha i tyle,bo bab 30.11.05, 22:24
                  podpucha?
                  wieczoram bo w dzien w szkole jestem kochaniutka...:/
                  no ale widze ze tu sie nic nie zmienia na tych forach
                  buractwo i buractwo
                  zeby tylko przys.rac
    • evita_duarte Spokojnie 30.11.05, 22:27
      Wszystko jest ok. Bierzesz pierwsza tabletke wraz z pierwszym dniem okresu. Ten
      okresa bedziesz miala juz normalnie. Po 21 dniach zrobisz przerwe i bedziesz
      miala juz krwawienie wymuszone. Po siedmiu dniach zaczynasz nowe opakowanie i
      tak w kolko. Teraz masz normalny okres dlatego, ze i owulacje mialas normalna w
      koncu dopiero zaczynasz lykac tabletki.
      • akkknes Re: Spokojnie 30.11.05, 22:31
        dziekuje:)
        uf ciesze sie ze jest ok
        ps a jaka jest optymalnie najlepsza pora dla pigulek? bo ja lykam od 3ech dni
        miedzy 10 a 11 przed poludniem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka