marijanna 07.12.05, 19:50 czy ktoras z Was kiedys prosila swojego mezczyzne o rękę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninka71 Re: kobieta prosi o rękę-NIGDY w zyciu!n/t 07.12.05, 19:56 a Basia Wołodyjowska-historia stara jak świat... Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Historia,a nie życie.Wtedy też stereotypy były sil 08.12.05, 11:19 niejsze. Inny był wtedy układ w związkach. Ona wyjątkowo kochała go i była pozytywną osobą. Nie jak Krzysia, która tylko patrzyła na zaszczyty i pieniądze. A, inne robiły i robią to z desperacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pinup Re: kobieta prosi o rękę-NIGDY w zyciu!n/t 07.12.05, 20:03 podpisuje sie pod tym swoimi dwiema recami i ta trzecia o ktora nigdy nie poprosze! :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sagis W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiety 08.12.05, 11:10 proszą o rękę swojego faceta przed całą publicznością:-))))))))))) Do czego kobiety już zniżają się, aby tylko wyjść za mąż i aby mieć obrączkę na palcu? Muszą mieć bardzo niskie poczucie wartości i być bardzo zdesperowane, jeśli to tego dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiet 08.12.05, 11:20 czy facet proszący o rękę kobietę ma w takim razie niskie poczucie własnej wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Re: W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiet 08.12.05, 11:40 Przecież zawsze było, że to mężczyzna prosi kobietę o rękę. Myślę, że dla mężczyzn to może być wygodne, bo nie stoją wtedy przed prawdopodobieństwem odrzucenia. A, tego najbardziej wtedy boją się mężczyźni, prawda? Tak sobie pomyślałam, że powinno się rozmawiać i kobieta też powinna mieć prawo wiedzieć, jakie perspektywy widzi mężczyzna odnośnie związku z nią. Wielu mężczyzn czeka i zwleka, a po latach, kiedy kobieta tyle w ten związek zainwestowała, on mówi jej, że to koniec. Dlatego kobieta też ma prawo wiedzieć. Ale, prosić go o rękę? To mężczyzna prosi kobietę. Chyba, że jednak chcecie, aby było równouprawnie. Jeśli tak, to sami też zróbcie w tej kwestii więcej i zrezygnujcie ze swoich "przywilejów". A, nie tylko od kobiet wymagacie. A, jak nie podoba się Wam coś, to wyzywacie je od feministek. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiet 08.12.05, 11:46 > Przecież zawsze było, że to mężczyzna prosi kobietę o rękę. "zawsze" było również, że kobieta ma stać przy garach i rodzić dzieci, a czasami nawet zawsze było, że jest np. "wieczyście małoletnia". Myślałem jednak, że zeszłe stulecie, te rzucanie się pod wyścigowe konie tudzież palenie staników przyniosły _jakieś_ zmiany w statusie kobiet... > Chyba, że jednak chcecie, aby było równouprawnie. Jeśli tak, to sami też zróbci > e > w tej kwestii więcej i zrezygnujcie ze swoich "przywilejów". Ja zrezygnowałem. Nigdy nie miałem - szczerze powiedziawszy - nawet wyboru, nigdy nie byłem w sytuacji, w której mógłbym skorzystać więcej mówiąc, że jestem mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Re: W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiet 08.12.05, 12:03 To TY. Jednak wielu jest wygodnych i wykorzystują pewne narzucone przez innych ludzi stereotypy. Sama ciągle słyszę od obcych mężczyzn, że kobieta powinna... Każdy człowiek może tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: W Stanach jest taki program w TV,gdzie kobiet 08.12.05, 12:06 Przepraszam, jak można wykorzystać stereotypy do poprawienia sobie własnej sytuacji, będąc mężczyzną? Ani cię w kolejce nikt ine przepuści, w urzedzie nic szybciej nie załatwisz, w pracy też chętniej puszczą do domu matkę usprawiedliwiającą się źle czującym się dzieckiem, niż ojca z identycznym usprawiedliwieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
sagis Mężczyźni też w obecnych czasach tracą poczucie 08.12.05, 11:49 swojego honoru. Dla wielu, którzy boją się wziąć odpowiedzialność za związek i rodzinę w swoje ręce, inicjatywa kobiety jest wygodna. Jest jakby zaworem bezpieczeństwa i w razie czego może powiedzieć jej, że przecież to ona chciała. Łatwiej im zrzucić na nią odpowiedzialność. Chcą tylko czerpać ze związku z kobietą. Są to beznadziejne związki. A, kobieta sama nie jest wstanie utrzymać wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Mężczyźni też w obecnych czasach tracą poczuc 08.12.05, 11:55 > swojego honoru. > Dla wielu, którzy boją się wziąć odpowiedzialność za związek i rodzinę w swoje > ręce, inicjatywa kobiety jest wygodna. Eee tam, honor to wypełnienie - against all odds, jak mawiają anglosasi - _podjętego_ zobowiązania, np. kontraktu małżeńskiego. Czyli jak się zgodzisz, to od tego momentu bierzesz - jeśli masz honor - pełną współodpowiedzialność. Natomiast nie uważam, żeby odrzucenie uczucia kobiety było dyshonorem, o ile nie czerpało się z tego uczucia żadnych własnych korzyści. Bo i czemu? Przecież mogę jej wcale nie kochać. >Jest jakby zaworem bezpieczeństwa i w > razie czego może powiedzieć jej, że przecież to ona chciała. Łatwiej im zrzucić > na nią odpowiedzialność. Człowiek honoru tak nie postąpi... > A, kobieta sama nie jest wstanie utrzymać wszystkie > go. Utrzymać finansowo, czy psychicznie? Z tym drugim się zgadzam, z pierwszym nie - a mężczyzna to już jakoś może - i często wymaga się od niego - żeby sam wszystko utrzymał... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: kobieta prosi o rękę 08.12.05, 12:09 marijanna napisała: > czy ktoras z Was kiedys prosila swojego mezczyzne o rękę? a na co mi czyjas reka? :) jesli juz to chyba czlowiek sie pyta o to, czy chce druga osoba z nim razem isc przez zycie.... Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: kobieta prosi o rękę 08.12.05, 12:11 ...trzymając za rękę. Bo chyba nie będą szli jak żołnierze w szeregu, równolegle, ale bez zażyłości? Stąd pytanie o "rękę". Tak jak czasami "dzień dobry" skraca się do "..bry!" Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: kobieta prosi o rękę 08.12.05, 12:15 bry to slang.... porownanie chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: kobieta prosi o rękę 08.12.05, 12:18 "proszenie o rękę" to też slang. Czy urzędnik z USC, wypowiadając i odbierając od pary wypowiedzi performatywne używa zwrotu "branie za rękę" czy "dawanie ręki", czy też może raczje czegoś w stylu "zawarcie małżeństwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: kobieta prosi o rękę 08.12.05, 12:22 nie to nie slng, to przenosnia!:) Odpowiedz Link Zgłoś