Dodaj do ulubionych

znów nadżerka, proszę przeczytajcie...

03.01.06, 16:56
[b] Dzień dobry Wam Wszytkim,
Mam do Was i prośbę o odpowiedź na moje pytanie.
Rok temu stwierdzno u mnie krwawiącą nadżerkę (krwawi prawie podczas każdego
stosunku).
Chodziłam do lekarza przez pół roku, prawie 2, 3 razy w miesiącu, lekarz
zachowywała się tak jakby chciał wyciagać ode mnie tylmo pieniądze, żadnych
konkretów, tylko badanie kontrole itp.
We wrzesniu poszłam do innego lekarza. Lekarka zrobiła badanie cytologiczne,
na chlamydie i jeszcze jakieś jedo, zapłaciłam za nie 140zł. Powiedziała że
po wyniku badań stwierdzi jakie będzie leczenie. Wczoraj zadzwoniłam i
powiedziała że zrobi mi to prądem elektrycznym czy jakoś tak ale nie wiem
dokładnie o co chodzi, i abym przy rejestracji podała słowo LEEP, aby potem
wiedziała co przygotować.
Bardzo proszę o opisanie tego zabiegu jeśli ktoś się orientuje, bardzo mi
zalezy, poniewaz bardzo się martwię :-( Zabieg będzie kosztować 200zł
Czy ktoś wie cos ja jego temat?, czy jest dobrym zabiegiem?
bardzo proszę....
pozdrawiam i z góry dziekuję...ps umówiłąm się na 16.01,i chciałabym
dowiedziec sie czegoś
Obserwuj wątek
    • mamba30 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 16:59
      jest to zabieg zwany koagukacją, czyli wypalanie... Mnie to wiele lat temu
      pomogło, tez miałam nadżerkę spowodowaną ciążą. Jeżeli już rodziłaś, to jest to
      dobra metoda, jeżeli nie, to słyszałam o mozliwych kłopotach z zajściem w
      ciążę. Ale być może w twoim przypadku jest to jedyna metoda, gdyz z tego co
      piszesz, wygląda na to, że jest ona bardzo zaawansowana. Jaką masz grupe
      cytologii??? Pewnie III...
    • michalina1974 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 17:00
      pro-femina.com/nadzerka.htm
    • zaplanalzami Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 17:52
      ja też miałam wypalankę,dziewięć lat temu,po urodzeniu dziecka i jak dotąd się
      nie odnowiła,miałam wtedy wynik cytologii II a po zabiegu nawet I :-)
      zabieg nic mnie nie bolał,trwał około 10 minut a późniejesze leczenie polegało
      na tygodniowym aplikowaniu sobie antybiotyku dopochwowo,no i oczywiście
      wstrzemięźliwość seksualana około miesiąc,aaaa dodam jeszcze,że nic za zabieg
      nie płaciłam i zrobiłam go w najzwyklejszej,osiedlowej przychodzni rejonowej
      pozdrawiam i głowa do góry,naprawde nic nie boli!
      • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 18:00
        Dziekuję Wam serdecznie za wypowiedzi, naprawdę dziekuję..zastanawiało mnie co
        to jest ten leep, bo czytałam w internecie że to wtedy cos trzeba wyciąć...
        ps mam 22 lata i jeszcze nie rodziłam, mam nadzieje że nie będzie później
        żdnych komplikacji,...pozdrawiam renata
        • zaplanalzami Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 18:07
          nie będzie komplikacji :-) 4lata po zabiegu zaszłam w ciążę a dziewięć miesięcy
          później stałam się mamuśką drugiego syna :-)
          • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 18:59
            hmm..mam nadzieję że to był ten sam sposób leczenia czyli ten nieszczęsny
            LEEP, ona coś mówiła również że jest to amerykańskie urządzenie elektrycznie
            którym pozamyka mi krawiące naczynka ranki.. :-( mam nadzieje że to to samo co
            wWy pisałyście
        • bree31 wypalanka?? tego juz sie nie robi! 04.01.06, 14:01
          teraz sie wymraza. co to za sredniowieczne metody??
    • itsnotme Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 19:11
      O nadżerkach pojęcia nie mam, ale..

> Chodziłam do lekarza przez pół roku, prawie 2, 3 razy w miesiącu, lekarz
      > zachowywała się tak jakby chciał wyciagać ode mnie tylmo pieniądze, żadnych
      > konkretów, tylko badanie kontrole itp.

[cenzura] lekarze są skończonymi idiotami. No po prostu ludzkie pojęcie
      przechodzi, chyba tylko stomatolodzy prawdziwi są w naszym kraju. Całe
      szczęście, że chirurgów nie sprawdzałem.
      Z kilkoma własnymi schorzeniami sprawę załatwiałem tak, że w końcu sam czytałem
      o zagadnieniu w internecie, książkach medycznych i kazałem im wypisywać takie
      recepty, jakie mi się podobało.
      • nika272 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 04.01.06, 11:40
        drogi itsnotme
        twoja wypowiedź śwoadczy o strasznym ograniczeniu umysłowym twoim, nie lekarzy,
        co do nich ti jeżeli znalazł się taki który wypisał ci to co mu kazałeś!!! to
        trafiłeś faktycznie na nieszanującego się popaprańca, życzę dalszego powodzenia
        w leczeniu się z poradników, poradź się jeszcze wróżki to cięmoże nawet i z
        raka wyleczy, boże dlaczego ludzie w tym kraju są tak ograniczeni, powinni mieć
        zakaz wypowiadania się, eksterminacja tezmi przychodzi do głowy, ciekawa jestem
        kim jesteś z zawodu,idiotą?
    • aceitunas Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 19:55
      cześć, ja miałam nadżerkę, nigdy nie rodziłam i mój lekarz odradził mi
      wypalanie,powiedział,że przy po wypalaniu zostaje blizna i przy porodzie wlaśnie
      przez tę blizenkę szyjka nie jest tak elastyczna,nie pamietam już dokładnie jak
      to powiedział, ale mniej wiecej tak to brzmiało.mówił,ze wypalanie poleca się
      raczej kobietom, które rodziły. oczywiście myślę, że wszystko zależy od
      wielkości nadżerki itp.
      Ja,po konsultacjach u 2 ginekologów, zdecydowałam się na zamrażanie nadżerki.
      Jest to zabieg droższy niż wypalanie, ale podobno pewniejszy i nie zostanie ta
      owa blizna.
      Pozdrawiam
      • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 20:04
        w czy mogłabyś napisać skąd jesteś, jak się teraz czujesz po, i ewentualnie
        namiary na tego lekarza?
        może będę w stanie dojechać, jestem z krakowa
        pozdrawiam
    • nikosik Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 22:08
      nadzerke powduja rozne rzeczy, ciążą, ale to by sie okazaloo zaraz tak po roku
      od urodzenia.
      Jelsi dalje to od bakterii, a te sa przenoszone droga płciowa. Moze partner sie
      nie umył labo nie umyłas wibratora, to zdanie lekarza.
      Posłuchałam bo znajomamowiła. Zatem pisze Tobie.
      Najlepiej wypalic, zamrozic, ale w początkowej fazie dobre sa leki. Moja
      znajoma Ula miała nadzerke i leczyła lekami. Wyleczyła. Było to przed ciąża -
      długi okres.
    • aceitunas Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 22:38
      ja jestem z Warszawy, wiec raczej daleko od Ciebie i w moim przypadku było tak,
      że przez jakieś pół roku przed zamrażaniem, brałam globulki i oczywiście
      chodziłam na kontrole.zabieg nie odbył sie z dnia na dzień.
      mojej koleżance wystarczyły globulki, ale ona miała maluteńką nadżerkę,mi chyba
      troszeczke ją podgoiły, ale niestety nie zlikwidowały całkowicie.jestem już rok
      po zamrażaniu, nic się nie odnowiło.
      Powodzenia
    • modlisshka Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 22:45
      ja miałam zamrażaną nadżerkę miesiąc temu. Było to robione prywatnie,
      zapłaciłam 200zł ( w Katowicach). Zabieg trwał ok 10 minut, nic nie bolało,
      tylko pod koniec był taki nieprzyjemny napór w podbrzuszu. Do dwóch tygodni po
      zabiegu miałam duże upławy. Przez miesiąc nie możan kapać sie w wannie tylko
      pod prysznicem w letniej wodzie i nie wolno mieć żadnych stosunków. Za tydzień
      idę do kontroli. Jeżeli okaże się że nie cała sie zmroziła jeszcze raz będę
      miec robiony zbieg ( już za darmo, wszystko to, to jednorazowa opłata
      początkowa 200zł).

Przestraszyłam się troszkę że nie możan po usunięciu nadżerki zajść w ciąże!!
      To prawda??
      • aceitunas Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 03.01.06, 22:51
        można zajść w ciążę, nie martw sie :-)jeśli nie rodziłaś jeszcze to bardzo
        dobrze,że mialaś te nadżerkę zamrażaną a nie wypalaną.
        pozdrawiam
    • marieclaire12 Re: jesli nie rodzilas!tylko Zamrazanie! 03.01.06, 23:52
      tak tak...jesli nie rodzilas..i jestes bardzo mlodziutka to tylko zgodz sie na
      zamrazanie!! odmow jesli lekarz zaproponuje Ci wypalanie,idz do innego...
      Bo ta decyzja moze spodowowac trudnosci w donoszeniu ciazy...

pozdrawiam
      3maj sie.
      zamrazanie troche boli,ale da sie wytrzymac:)
      • renius22 Re: jesli nie rodzilas!tylko Zamrazanie! 04.01.06, 09:09
        ech..ale to wszystko straszne, mam nadzieję że znajdę jakiegoś dobrego lekarza
        który w końcu sie mną zajmie-to znaczy moja nadżerką.
        Coraz mniej ufam lekkarzom, już u tylu byłam i każdy odstwaia jakiś numer?
        Może któraś z WAS miała wymrażaną w krakowie bądź w okolicy? może ktoś coś
        poleci?
        pozdrawiam
      • renius22 NOWA INFORMACJA 04.01.06, 09:17
        "LEEP - czyli elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek,
        usuwając powierzchnię ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
        transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek...

zabieg dosc nowy i ponoc lepszy np od zamrazania :)"

Właśnie przeczytałam taki komentarz.... czy faktycznie lepsze to niż
        zamrażanie??!!!!
        • kobieta_na_pasach Re: NOWA INFORMACJA 04.01.06, 09:37
          renius22 napisała:

> "LEEP - czyli elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek,
          > usuwając powierzchnię ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
          > transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek...
          >
          > zabieg dosc nowy i ponoc lepszy np od zamrazania :)"
          >
          he,he.no, bardzo nowy. w 86tym mi takie cos juz robiono.
      • kobieta_na_pasach przestan ludziom mieszac w glowach! 04.01.06, 09:36
        mialam jedna wypalanke zanim urodzilam i w ciazy nie mialam zadnych problemow.

marieclaire12 napisała:

> tak tak...jesli nie rodzilas..i jestes bardzo mlodziutka to tylko zgodz sie
        na
        > zamrazanie!! odmow jesli lekarz zaproponuje Ci wypalanie,idz do innego...
        > Bo ta decyzja moze spodowowac trudnosci w donoszeniu ciazy...
        >
        > pozdrawiam
        > 3maj sie.
        > zamrazanie troche boli,ale da sie wytrzymac:)
    • kobieta_na_pasach boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 09:35
      jak mozna tak dlugo chodzic z nadzerka?! to, co ci proponuje lekarz, to inaczej
      elektrokoagulacja, czyli "wypalanka". nic nie boli, tylko troche smierdzi, ale
      to problem bardziej lekarza niz twoj. mialam to dwa razy. z nieleczonej
      nadzerki robi sie raj szyjki, zmarla na to moja 30kilkuletnia ciotka.
      osierocila troje dzieci.
      • alpepe Re: boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 09:45
        no, kobieta, nastraszyłaś mnie, kiedyś miałam nadżerkę, jeszcze jako dziewica.
        Nie leczyłam jej i się zagoiła a ponoć po porodzie miałam znowu i nie leczę!
        • kobieta_na_pasach Re: boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 09:54
          alpepe napisał:

> no, kobieta, nastraszyłaś mnie, kiedyś miałam nadżerkę, jeszcze jako dziewica.
          > Nie leczyłam jej i się zagoiła a ponoć po porodzie miałam znowu i nie leczę!

rob tak dalej!
          • alpepe Re: boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 10:08
            ale ja nienawidzę tyhc gnoi lekaryz ginekologów. Po prostu w ciąży się zmuszałam
            i chodziłam ale u nas to tak traktuje się kobiety, jakby nie były ludźmi.
      • lady1975 Re: boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 11:18
        kobieta_na_pasach napisał:

> jak mozna tak dlugo chodzic z nadzerka?! to, co ci proponuje lekarz, to
        inaczej
        >
        > elektrokoagulacja, czyli "wypalanka". nic nie boli, tylko troche smierdzi,
        ale
        > to problem bardziej lekarza niz twoj. mialam to dwa razy. z nieleczonej
        > nadzerki robi sie raj szyjki, zmarla na to moja 30kilkuletnia ciotka.
        > osierocila troje dzieci.

Pewnie Was zaszokuje,ale nie wiem czy wiecie ,że w cywilizowanym świecie nie
        leczy się tzw.nadżerki,czyli ektopi.A lekarze,ze Skandynawi przybywają do
        skansenu jakim jest Polska aby pooglądać sobie jak wygląda rak szyjki macicy,do
        powstania którego nie przyczynia się nadżerka,jak kiedyś sądzono,tylko wirus
        HPV.Radzę poszukać informacji i dobrych lekarzy,nie takich ,którzy nakupowali
        sobie drogiego sprzętu i teraz chcą zbić na nim fortunę.
        • renius22 Re: boze, ale nieodpowiedzialna osoba! 04.01.06, 13:59
          taki tekst z forum też wyczyta.łam-z tego wybik że wypalanie a laser to dwie
          rżne sprawy??

"
          Jeśli kobieta często zapada na infekcje dróg rodnych, lekarz może podjąć
          decyzję o leczeniu ektopii. Stosowane są w tym celu tzw. metody destrukcyjne,
          polegające na zniszczeniu nabłonka walcowatego, by w ich miejscu pojawiły się
          komórki prawidłowe. Najczęściej stosowane zabiegi to: elektrokoagulacja
          (wypalanie przy pomocy prądu), krioterapia (wymrażanie) i laseroterapia
          (wypalanie wiązką skoncentrowanego światła). Jaki zabieg wybrać? U kobiet,
          które mają szyjkę macicy bardzo zniszczoną i popękaną (np. po porodach) lub gdy
          zmiany są zaawansowane, z reguły stosuje się elektrokoagulację. Gdy zmiany są
          powierzchowne, zabiegiem z wyboru jest laser, bowiem działa łagodnie.
          Krioterapia to zabieg najmniej inwazyjny, prawie kosmetyczny, bo działa tylko
          powierzchniowo. Polecany jest zwłaszcza młodym kobietom, które jeszcze nie
          rodziły.
          Jeśli jednak kolposkopia do końca nie wyjaśnia łagodnego charakteru zmian na
          powierzchni szyjki macicy lub jest to zmiana, związana z zakażeniem wirusem
          HPV, lekarze często decydują się na zastosowanie tzw. metody LEEP - czyli
          elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek, usuwając
          powierzchnię warg ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
          transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek
          wielowarstwowy""""
    • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 04.01.06, 12:04
      ja naprawdę chciałabym się wyleczyć!!!
      Nie znam dobrych lekarzy.. :(
      • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 04.01.06, 14:26
        taki tekst z forum też wyczyta.łam-z tego wybik że wypalanie a leep to dwie
        rżne sprawy??

"
        Jeśli kobieta często zapada na infekcje dróg rodnych, lekarz może podjąć
        decyzję o leczeniu ektopii. Stosowane są w tym celu tzw. metody destrukcyjne,
        polegające na zniszczeniu nabłonka walcowatego, by w ich miejscu pojawiły się
        komórki prawidłowe. Najczęściej stosowane zabiegi to: elektrokoagulacja
        (wypalanie przy pomocy prądu), krioterapia (wymrażanie) i laseroterapia
        (wypalanie wiązką skoncentrowanego światła). Jaki zabieg wybrać? U kobiet,
        które mają szyjkę macicy bardzo zniszczoną i popękaną (np. po porodach) lub gdy
        zmiany są zaawansowane, z reguły stosuje się elektrokoagulację. Gdy zmiany są
        powierzchowne, zabiegiem z wyboru jest laser, bowiem działa łagodnie.
        Krioterapia to zabieg najmniej inwazyjny, prawie kosmetyczny, bo działa tylko
        powierzchniowo. Polecany jest zwłaszcza młodym kobietom, które jeszcze nie
        rodziły.
        Jeśli jednak kolposkopia do końca nie wyjaśnia łagodnego charakteru zmian na
        powierzchni szyjki macicy lub jest to zmiana, związana z zakażeniem wirusem
        HPV, lekarze często decydują się na zastosowanie tzw. metody LEEP - czyli
        elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek, usuwając
        powierzchnię warg ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
        transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek
        wielowarstwowy""""
    • renius22 Re: znów nadżerka, proszę przeczytajcie... 04.01.06, 17:34
      a czy LEEP to to samo co wypalanie???
    • isabelle7 Przyczyny jej powstania 04.01.06, 19:05
      Podaje link, ja kiedys mowiłam z lekarzem na ten temat, bo znajoma miała i
      rzekł to samo. To jest od bakterii, własnie w wyniku sexu. A jak uzywasz
      tabletek to oni gumek nie uzywaja. Badz od wibratora, nieumyty, spowodowął uraz.
      Pociazy jets jak dziecko duze, waga 4kg, długie ok 63 cm lub porod
      skomplikowany. Ale nadzerka ujawnai sie do roku czasu. Jka po 2 latach od
      porodu i wiecej to przyczyna sa jednak tzw penetrajce za pomoca wibratora lub
      zblizen z mezczyzna.

216.239.59.104/search?q=cache:XScNl_NKoBIJ:pro-
      femina.com/nadzerka.htm+nadzerka+przyczyny&hl=pl

I czemu taka jedna kłamie ze nie uprawia sexu. Nie miałaby nadzerki. Ale w jego
      oczach cche uchodizc za wierna i oddana. Oj szkoda słów.
      To chyba ma za krzywde jaka wyrzadziła one woman.
      • isabelle7 Re: Przyczyny jej powstania 04.01.06, 19:05
        216.239.59.104/search?q=cache:XScNl_NKoBIJ:pro-femina.com/nadzerka.htm+nadzerka+przyczyny&hl=pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka