juleczka4 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 20:49 Również uważam , że włoski jest genialny, angielski zresztą też :)) Nie przepadam za językiem niemieckim Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:00 Akurat wloskiego sie uczylam- podobal mi sie dopoki nie zaczelam nauki. Dla mnie przereklamowany. Lubie francuski, angielski- ale ten poprawny, szczegolnie podoba mi sie akcent. Czeski mimo, ze smieszny jest przyjemny- brzmi bardzo miekko. Podziwiam Finow za ich jezyk- szczegolnie osoby- niefinow, ktore go opanowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
patrykadams Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:00 fiński oraz islandzki Odpowiedz Link Zgłoś
patrykadams Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:11 Oczywiście francuski, ale tylko Ewuni! Odpowiedz Link Zgłoś
ak813 Jezeli ktos mowi ze zna angielski - to znaczy ze 24.01.06, 21:10 nie ma pojecia o tym jezyku. Jest to jezyk gowno, wywodzacy sie od chlopskiego dialektu. Sami Normanowie (1066) tym jezykiem brzydzili sie i uzywali Francuskiego. Byc moze dlatego angielsko-chlopsi dialekt nie rozwinal sie gramatycznie i obecie jest prostym komunikacyjnym przyrzadem, ot takim dla chlopkow, ktorzy lubia to co obce. Jaki jest jezyk najpiekniejszy - POLSKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
patrykadams POLSKI !!!!!!!!! 24.01.06, 21:14 AK813 masz rację POLSKI jest najpiękniejszy, a zaraz po nim Polki! Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Jezeli ktos mowi ze zna angielski - to znaczy 24.01.06, 22:22 Ale francuski to tez tez w sumie zgermanizowana wiejska lacina. Rodzajnikow lacina nie znala, miala notomiast deklinacje... Gramatycznie Polski jest bardziej podobny do laciny niz francuski. ak813 napisał: > nie ma pojecia o tym jezyku. Jest to jezyk gowno, wywodzacy sie od chlopskiego > dialektu. Sami Normanowie (1066) tym jezykiem brzydzili sie i uzywali > Francuskiego. Byc moze dlatego angielsko-chlopsi dialekt nie rozwinal sie > gramatycznie i obecie jest prostym komunikacyjnym przyrzadem, ot takim dla > chlopkow, ktorzy lubia to co obce. Jaki jest jezyk najpiekniejszy - POLSKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezaw Re: Jezeli ktos mowi ze zna angielski - to znaczy 25.01.06, 16:44 Sami Normanowie (1066) tym jezykiem brzydzili sie i uzywali > Francuskiego. A jakiego mieli używać skoro pochodzili z Francji? A angielski współczesny w stosunku do staroangielskiego nie tyle się rozwinął co uprościł Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Dejcie sam ino fest pozur, to Wom gibko wykludza 24.01.06, 21:28 ---> frajlich ino GÓRNOSLONSKI - ano,ja,ja,no toc,gynau! Skuli mje, polski - nr2 moze byc, tysz pudzie, choc trocha dupnie szelesci...... --------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Dejcie sam ino fest pozur, to Wom gibko wyklu 24.01.06, 21:34 1. le francais 2. Italiano 3. Gornoslaski Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Francuski ???? 24.01.06, 21:35 podoba mi sie angielski i hiszpanski Z jezyka francuskiego tylko mineta jest do zaakceptowania Odpowiedz Link Zgłoś
slodka_kokietka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:47 francuski - pod każdym względem :) Odpowiedz Link Zgłoś
k.martyna Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:49 Uwielbiam angielski ale ten z typowo londyńskim tudzież "oksfordzkim" akcentem no a jak ogólnie język to włoski :) Odpowiedz Link Zgłoś
yogurcik_owocowy Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:52 Wg mnie: Najładniejsze: polski angielski hiszpański francuski wloski (choć nie w wykonaniu Sycylijczyków //(OO)\\) Najbrzydsze: WĘGIERSKI rosyjski duński Odpowiedz Link Zgłoś
fj1 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:50 Niemiecki! Ukraiński!! Słowacki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
punchka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 21:53 dlaczego wszyscy zachwycają się językami znanymi i powszechnymi? warto poznać języki oryginalne. Ja uczę się słoweńskiego i słowackiego, które w ostatnim czasie zaczynają robić furorę. I bardzo dobrze, bo są przepiękne. A wiecie dlaczego? Bo są nasze...słowiańskie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olula Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:04 mnóstwo jest pięknych języków moj nr 1 - oczywiście słoweński pozostałe ulubione: portugalski, węgierski, czeski, a poza tym szwedzki i norweski angielski jest mi zupełnie obojętny (warto go znać, ale emocji nie wzbudza u mnie żadnych) i mam sentyment do południowoamerykańskiej wersji hiszpańskiego;) a poza tym wśród moich znajomych jestem jedyną osobą która uważa, że różnorodność języków to jest coś wspaniałego;) wszyscy inni stwierdzają, ze byłoby lepiej gdybyśmy wszyscy mówili jednym językiem ale jak by było wtedy nudno! Odpowiedz Link Zgłoś
ezaw Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 16:45 > > a poza tym wśród moich znajomych jestem jedyną osobą która uważa, że > różnorodność języków to jest coś wspaniałego;) wszyscy inni stwierdzają, ze > byłoby lepiej gdybyśmy wszyscy mówili jednym językiem > ale jak by było wtedy nudno! > Popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
midwesterner Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 17:17 Slovenscina je resnicno lepa. Odivsno to je pa od teg kaksne narecje je upaorabljneo. Najlpeso (sigurno za mene) je postonjske Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:20 masz racje jezyki słowacki i słowenski juz zrobiły furore wsrod indian dorzecza amazonki przed toba szerokie horyzonty Odpowiedz Link Zgłoś
olaz37 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:07 Dla mnie zaden jezyk ktorego nie rozumiem nie jest ladny, bo koncentruje sie na tym, zeby cokolwiek wylapac i bardzo mnie to frustruje. Znam niemiecku i angielski (lepiej niemiecki) i byc moze dlatego te jezyki mi sie bardzo podobaja. Francuskiego z zalozenia nie lubie, chociaz uczylam sie go 3 lata (bez spektakularnych sukcesow;). Z drugiej strony mialam chlopaka szwajcara i uwielbialam jak mowil do mnie po francusku - mniaaaaammm! Zawsze wydawalo mi sie ze nie podoba mi sie hiszpanski, ale ak uslyszalam wersje poludniowo amerykanska, to sie zakochalam w tym jezyku! Od wrzesnia ruszam wiec z hiszpanskim! Do Maialina1: Masz racje wloski jest chyba najladniejszy pod wzgledem melodii jezyka - natomiast w wykonaniu wrzeszczacych Wlochow jest jak dla mnie nie do zniesienia (byc moze dlatego ze nie koncentruje sie nad tym jak mowia, tylko nad tym zeby nie ogluchnac;) Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mgibson Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:33 Włoski? Jest za krzykliwy. Rosyjski to najpiękniejszy język, bardzo melodyjny i bardzo prosty do nauki. Żałuję że nie znam go tak jak chciałbym znać... :) Odpowiedz Link Zgłoś
18.777ala3 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 22:49 Ja za najpiękniejszy język uważam Włoski, tym bardziej gdy zakochałam się w wspaniałym i przystojnym Włochu, ale uważam też że piękny jest też język angielski i hiszpański, Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 23:15 Jesli chodzi o brzmienie to WLOSKIEGO nic nie przebije. Jesli chodzi o precyzje expresji to angielski i niemiecki.Francuski moze jest tez precyzyjny,ale to jezyk nadetych bufonow.Najbrzydszy jezyk europejski to chyba polski - brzmi jak pocieranie styropianem po szkle,choc jest rownie precyzyjny w wyrazie.Brzydkie pozaeuropejskie to creole,czyli to czym mowia na Haiti i rozne gardlowe narzecza azjatyckie.Latynoska wersja hiszpanskiego jest niechlujna i skorumpowana - wystarczy posluchac Kubanczykow...Brrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
krolis1989 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 23:13 Dla mnie najpiękniejszym językiem jest szwedzki.... Jest bardzo ciekawy.... Jego brzmienie jest cudowne!! Podoba mi się też duński :)) Ale SZWEDZKI najbardziej, wg mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna023 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 23:35 Zdecydowanie jezyk francuski jest najpiekniejszy Vive la France Odpowiedz Link Zgłoś
riiiba Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 24.01.06, 23:51 po przejrzeniu części forum wydaje mi sie, ze ogólnie większosci podobaja się języki, które brzmią "miękko" i melodyjnie( mnie to sie jakos romantycznie kojarzy;) ) przoduja włoski , francuski, hiszpański itd a wielu nie lubi ," twardego", "szorstkiego" mało dżwiekcznego niemieckiego ( węgierski tez jest cool;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
androx Re: ESPERANTO 25.01.06, 00:18 Francuzki, włoski, hiszpański to języki romańskie. Esperanto też jest oparty na elementach romańskich i brzmi naprawdę ładnie. Ciekawe, czy dożyję czasu, że esperanto zostanie oficjalnym językiem UE. To byłby przełom. Nie potrzeba by tłumaczyć z wszystkich na wszystkie. Nauka esperanto trwa śmiesznie krótko, gramatyka prosta, brak wyjątków. Gdyby wprowadzić jego nauczanie a następnie stosowanie - ten język ożyłby i się rozwijał naturalnie. To język ze wszech miar europejski ! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 00:37 Hiszpański i ukraiński. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_krk tylko HISZPAÑSKI 25.01.06, 00:42 i jesli moge sprecyzowac to z Argentyny lub z Andaluzji ;))) miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: tylko HISZPAÑSKI 25.01.06, 10:49 Hiszpanskiego z Andaluzji NIENAWIDZE!!! Argentynski cudenko i w meskim wykonaniu, uwielbiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baba_krk Re: tylko HISZPAÑSKI 28.01.06, 01:03 Wyjatkowo lubie Andaluzje, tak wiec i co za tym idzie hiszpañski z tego regionu rowniez... ale i tak nic nigdy nie przebije argentyñskiego, ktory znam tylko w meskim wykonaniu... na szczescie :))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
m824 angielski jest sliczny...jest moj... 25.01.06, 00:59 a ja bardzo lubię angileski. nawet bardziej niz polski. jeszcze sporo mi brakuję, żeby porozumiewać się nim jak polskim, ale często w jeżyku angielskim łatwiej mi wyrazic pewne rzeczy niz po polsku. kocham ten jeżyk i czuje jakby to on własnie byl mi przypisany. jakby to w nim dopiro istniala dla mnie szansa wyrazenia tego, co chce powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Języki... języki.... 25.01.06, 02:22 trudno powiedzieć, który język brzmi najpiękniej... niemiecki i angielski są dla mnie językami użytkowymi - lubię obydwa - angielski z powodów oczywistych (kochanie jest Anglikiem), niemiecki - za jego precyzję i logikę z innych, do tej pory zasłyszanych i/ lub liźniętych języków :o), lubię brzmienie następujących: - norweski (mioooooooodzio) - niderlandzki (mniam... cudowności) - duński (dzięki Larsowi von Trierowi) - fiński (brzmi jak masaż w fińskiej saunie.... mmmmm) - amharski (brzmi jak balsam na duszę, poza wszechobecnym zawołaniem "ferendżi" ;o)) - węgierski (jak usłyszałam po raz pierwszy "dziewczynę o perłowych (?) włosach", to się całkiem rozpłynęłam) - hiszpański w wersji kontynentalnej, ale także (przede wszystkim!!) latynoskiej, moja ulubiona wersja - kubańska - włoski na Sycylii - kantoński w Hongkongu Francuskiego próbowałam uczyć się kilkukrotnie... Jakoś za każdym razem poznani przeze mnie Francuzi odbierali mi chęć do nauki tego - skąd inąd pięknego - języka. Pozdrawiam lingwistycznie a Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Języki... języki.... 25.01.06, 02:24 ech, byłabym zapomniała: - szwedzki! szwedzki ma niesamowite brzmienie. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
bojana2 Re: Języki... języki.... 25.01.06, 06:24 Wedlug mnie najpiękniejszy jest język turecki, szczególnie w żeńskim wydaniu. Dalej francuski,włoski,portugalski. Odpowiedz Link Zgłoś
m824 zapomniałam o... 25.01.06, 11:41 hmmm... no dobrze. jak ma byc cały ranking to niech będzie. francuskie tez jest ładny, hiszpański w wydaniu jakimkolwiek byle nie europejskim. ktos tu wspominal o kubie... tak, tak republika dominikany i te klimaty... niemiecki jest OKROPNY. PIĘKNY jest jeszcze afrikaans (wyd. rpa) Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 07:05 maialina1 napisał: > Wloski wedlug mnie bije na glowe wszystkie inne. :) ALE TEZ FRANCUSKI Odpowiedz Link Zgłoś
hallotoja portugalski rulez!!!!!!!! 25.01.06, 07:30 absolutnie portugalski! mimo ze nigdy tam nie bylam i nie znam ani slowa.... ale piosenki po portugalsku sa tak piekne i zmyslowe.... na drugim miejscu angielski ale w brytyjskim wydaniu, uwielbiam sluchac brytyjczykow, amerykanie zrobili z tego jezyka belkot nastepnie wloski nastepnie niemiecki (ale dopiero od czasu jak sie go nauczylam - mozna sie nim fajnie bawic) reszty nie ustawiam w rankingu bo nie sa mi na tyle znane tudziez osluchane (jak slysze chinski to mnie ciary przechodza), francuski jest piekny ale sie nie umywa do portugalskiego. no i wiadomo, polski poza konkurencja :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
talos13 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:09 przeciez to jezyk grecki w starym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ply_mouth Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:17 najfajniejsze: -hiszpanski -angielski (akcent z poludnia usa :)) najniefajniejsze -francuski -chinski Odpowiedz Link Zgłoś
treu SERBSKI 25.01.06, 08:27 Język serbski jest najpiękniejszym językiem na świecie :) Jestem w nim od lat zakochana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:33 Najładniejszy: fiński, choć znam tylko kilka słów Najbrzydsze: wszystkie romańskie, oprócz może portugalskiego. Zwłaszcza francuski, który dla mnie brzmi jak z pod wody. Odpowiedz Link Zgłoś
igawrycka Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:39 PORTUGALSKI!!!!! Ale wersja brazylijska. Cudo. Nr 2 hiszpański. Nr 3 japoński. Nr 4 rosyjski:) Odpowiedz Link Zgłoś
irekj0 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:52 angielski brzydki? Posłuchaj sobie duńskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
missy-queen Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 08:55 ROSYJSKI! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_6 Re: Ktory jezyk obcy uwazacie za najladniejszy? 25.01.06, 09:00 mandaryński rosyjski włoski niemiecki-ze szwajcarii ciekawie brzmiace : angielski w wymowie hindusów fiński Odpowiedz Link Zgłoś