kuleczka82 01.02.06, 22:43 Witam:) Mam pytanie: Czy będą mi się należały wszystkie świadczenia związane z urodzeniem dziecka, tj. macierzyński, wychowawczy? Pracuje na 1/2 etatu, szef mnie ubezpiecza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akasha78 Re: Kuleczka82 02.02.06, 12:11 generalnie to wszystko zależy na jak długo masz podpisaną tą umowę i od jakiego czasu pracujesz - macierzyński dostaniesz albo pracodawca bedzie wypłacał albo zus, wychowawczy co do zasady jest bezpłatny jeśli masz niskie dochody to się mozesz sie starać o zasiłek z tego tyłułu z opieki społecznej dodatkowo musisz przedstawić zaświadczenie pracodawcy o terminie urlopu wychowawczego i okresie na jaki został udzielony oraz o okresach zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka82 Re: Kuleczka82 02.02.06, 18:43 Pracują już 2,5 roku i umowę mam na czas nieokreślony. Czyli w razie ewentualnej ciąży miałabym wszystkie swiadczenia związane z urodzeniem dziecka tak? Z góry dziękuję za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
akasha78 Re: Kuleczka82 02.02.06, 19:37 Moim zdaniem tak ale nie jestem ekspertem w tych sprawach-najlepiej przedzwonić do miejscowego zusu i się upewnić co do tego pół etatu, bo z mojego doświadczenia co oddział zus to inna interpretacja przepisów. Ja w ustawie nie znalzałam uzależnienia otrzymania tych świadczeń od tego czy cały etat czy pół .Przy wychowawczym w opisanym przypadku ważne jest by dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie może przekraczał 504,00 zeta (stan na dziś a co będzie w przyszłości nie mam pojecia)przy macierzynskim oczywiście to kryterium nie obowiązuje.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś