Dodaj do ulubionych

Kuleczka82

01.02.06, 22:43
Witam:)
Mam pytanie: Czy będą mi się należały wszystkie świadczenia związane z
urodzeniem dziecka, tj. macierzyński, wychowawczy? Pracuje na 1/2 etatu, szef
mnie ubezpiecza.
Obserwuj wątek
    • akasha78 Re: Kuleczka82 02.02.06, 12:11
      generalnie to wszystko zależy na jak długo masz podpisaną tą umowę i od jakiego
      czasu pracujesz - macierzyński dostaniesz albo pracodawca bedzie wypłacał albo
      zus, wychowawczy co do zasady jest bezpłatny jeśli masz niskie dochody to się
      mozesz sie starać o zasiłek z tego tyłułu z opieki społecznej dodatkowo musisz
      przedstawić zaświadczenie pracodawcy o terminie urlopu wychowawczego i okresie
      na jaki został udzielony oraz o okresach zatrudnienia.
      • kuleczka82 Re: Kuleczka82 02.02.06, 18:43
        Pracują już 2,5 roku i umowę mam na czas nieokreślony. Czyli w razie
        ewentualnej ciąży miałabym wszystkie swiadczenia związane z urodzeniem dziecka
        tak?
        Z góry dziękuję za odpowiedź:)
        • akasha78 Re: Kuleczka82 02.02.06, 19:37
          Moim zdaniem tak ale nie jestem ekspertem w tych sprawach-najlepiej przedzwonić
          do miejscowego zusu i się upewnić co do tego pół etatu, bo z mojego
          doświadczenia co oddział zus to inna interpretacja przepisów. Ja w ustawie nie
          znalzałam uzależnienia otrzymania tych świadczeń od tego czy cały etat czy
          pół .Przy wychowawczym w opisanym przypadku ważne jest by dochód rodziny w
          przeliczeniu na osobę nie może przekraczał 504,00 zeta (stan na dziś a co
          będzie w przyszłości nie mam pojecia)przy macierzynskim oczywiście to kryterium
          nie obowiązuje.pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka