Dodaj do ulubionych

asesor sądowy w TK?

15.03.06, 08:29
Witam. Doszły mnie słuchy, ze ponoć w Trybunale Konstytucyjnym jest sprawa o
uznanie za niekonstytucyjne przepisów ustanawiających i regulujących
stanowisko asesora sądowego . Zarzuty ponoc są takie, ze asesor nie jest
niezawisły. Ponoć sędzią będzie się wyłacznie po nominacji a dochodzenie do
zawodu będzie inaczej uregulowane. Może ktos z Was coś więcej o tym słyszał?
Czy te informacje są prawdziwe. Usłyszałam o tym w dyskusji w pociągu i się
baaaardzo zainteresowałam

co to jest : stu prawników na dnie morza? Dobry początek :-)

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29806
Obserwuj wątek
    • danko Re: asesor sądowy w TK? 15.03.06, 16:06
      jest taka sprawa w TK. ale nie wiem kiedy będzie/była rozpatrywana
      • filimar Re: asesor sądowy w TK? 27.04.06, 21:48
        też słyszałam, że jest taka sprawa, o ile mi wiadomo jednym z argumentów jest
        to, że wyroki w imieniu RP może wydawać tylko sędzia.
    • dotka.sz Re: asesor sądowy w TK? 30.04.06, 13:55
      Mam nadzieję że ustawodawca rozwiąże ten problem. Znajomi z 2 i 3-go roku byli
      totalnie załamani, gdy dowiedzieli się że zawieszono przyjęcia na asesurę na 2
      lata.
    • fiordilligi Re: asesor sądowy w TK? 10.05.06, 12:05
      Jestem bardzo ciekawa, co się stanie po wyroku ogłoszonym w tej sprawie. Nie
      wiem także, czy to aby ta sprawa nie przyczyniła się do radykalnego
      zmniejszenia naboru na aplikację. Rozmawiałam ostatnio ze znajomym asesorem i
      on twierdzi, że naciski Unii spowodują całkowite zamknięcie zawodu na parę lat.
      Już teraz zablokowano nominacje, zmniejszono liczbę aplikantów i zwiększono
      etaty asystenckie. Coś się tu szykuje i niebawem sie o tym dowiemy,co to będzie.
      • dotka.sz Re: asesor sądowy w TK? 12.05.06, 18:29
        zawsze miałam niesamowitą przyjemność bycia szzcurem doświadczalnym:) Zobaczymy
        co nam parlamentarzyści wymyślą. Ja mam nadzieję, że po nowelizaji ustawy o
        adwokaturze aplikaci sądowi będą mogli ubiegać się o wpis. Krążą plotki, że
        dodatkowym wymogiem będzie przepracowanie jakiegoś czasu w kancelarii
        adwokackiej. Ja mam już przepracowane pół roku i mimo że kiepsko płacą będę się
        trzymać tej roboty. Żeby znowu się nie obudzić z ręką w nocniku.

Szkoda gadać, tracę zapał
        • fiordilligi Re: asesor sądowy w TK? 13.05.06, 09:33
          Ja natychmiast po wyroku zadzwoniłam do dziekana tutejszej ORA z pytaniem, czy
          przyjmuje wnioski o wpis. On od razu zapytał czy i jaką mam praktykę w
          zawodzie , po czym powiedział, że wniosek można złożyć i zostanie nadany mu
          bieg. Wobec powyższego kompletuję dokumenty i wychodzę z założenia, że świat
          się nie zawali jak mi go z kretesem odrzucą. Naprawdę, niczego nie można byc
          już pewnym , zatem jestem ciekawa uzasadnienia TK. Może ktos wie, czy ono juz
          wyszło ?
          • dotka.sz Re: asesor sądowy w TK? 13.05.06, 16:07
            dobrze zrobiłaś składajac wniosek o wpis. Może akurat się uda?
            Na pocieszenie - w tym roku to dopiero będzie jazda z przyjęciami na
            jakąkolwiek aplikację. Ja aplikuję w Lublinie i w tym roku przyjmą łącznie 17
            osób w całej apelacji lubelskiej, zamojskiej i siedleckiej. Na prokuratorską 0
            przyjęć. Pozostają jeszcze aplikacje korporacyjne, ale od mojego byłego patrona
            (jego żona prowadzi zajęcia dla aplikantów radcowskich) dowiedziałam się, że
            jest za dużo przyjęć i będą musieli pozbyć się ponad połowy aplikantów z samego
            naboru grudniowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka