martynajackowska Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 24.04.06, 12:27 ale ten Krym jest piekny! Odpowiedz Link Zgłoś
gadkowska Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 24.04.06, 23:37 tez jestem zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś
markotnik Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 25.04.06, 12:41 dziwni jestescie ludzie...albo same narzekania na tym forum, albo jakies zachwyty...czym tu sie zachwycac, przeciez na tym wschodzie nic nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
ztrojmiasta Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 25.04.06, 12:59 a ja wole zime...:) ladny ten Krym, szkoda tylko ze tak cieplo tam, nie wiem czy bym to wytrzymala. Odpowiedz Link Zgłoś
siubzdziu Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 26.04.06, 01:21 lubie takie pozytywne osoby Odpowiedz Link Zgłoś
siubzdziu Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 26.04.06, 08:06 bardzo fajna strone polecasz Svetlana! milego dnia by the way:) Odpowiedz Link Zgłoś
optymiista Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 26.04.06, 16:05 tez mi sie podoba ze tyle energii w tej pani! Odpowiedz Link Zgłoś
martynajackowska Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 26.04.06, 16:34 "Tatarki szczególnie dbały o udekorowanie głowy. Rozdzielały włosy na dwie połowy i splatały je w cienkie warkoczyki, które odrzucały na plecy. Aby uchronić się od spojrzeń złych ludzi do końcówek warkoczy przymocowywały pięknie ozdobiony prostokątny talizman ze święta modlitwą. Na głowę zakładały aksamitną, zazwyczaj bordową, czapeczkę(fes), ozdobioną złotą lub srebrną nicią. Tylną część głowy pokrywały długim, delikatnym szalem w kolorze białym (marama). Powszechne były też inne dekoracje: wełniana chusta(szal), wzorzysta chusta (jawkul) i inne. Pomimo różnic pomiędzy odzieżą określonych rejonów z reguły strój kobiet był podobny. Nosiły długie płócienne koszule poniżej kolan, długie sukienki szerokimi rękawami, ozdobne szarawary czyli szerokie, długie, bufiaste spodnie noszone na Wschodzie. Obcisła kamizelka służyła podkreśleniu figury. Podszywana była watą dla nadania figurze pełności. Na piesi znajdował się napierśnik gęsto powlekany drobnymi złotymi monetami. Wokół talii Tatarki zawiązywały szeroki, pięknie zdobiony srebrem lub złotem pas. Wychodząc z domu narzucały jeszcze jedno wdzianko, zazwyczaj zieloną lub różową narzutkę.Dziś strój żeński w tradycyjnym wydaniu praktycznie nie istnieje gdzie indziej niż w muzeach (Bakczysaraj, Symferopol, Stary Krym). Pewną jego formę jednak można czasem zobaczyć u starszych Tatarek. Czasem ubierają się one w haftowane kamizelki, szarawary i długie suknie. Ponadto Tatarki lubowały się w innych ozdobach. Najczęściej przy ich strojui pobrzękiwały bransolety i kolczyki. Pierścionki czasem powlekały wszystkie palce co bogatszych Tatarek. Biżuterię dekorowano drogocennymi kamieniami, kryształami, diamentami, a także monetami. Tatarki nie stroiły też od innych form upiększania się. Jednym z takich sposobów było farbowanie włosów. Najmodniejszym kolorem był brunatny czyli odcień ciemno-brązowy. Często też nadawano włosom koloru lekko rudawego. " hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamis2 Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 27.04.06, 15:46 Wiosna TAK, upal NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamis2 Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 27.04.06, 20:15 wiosenny wieczor...hmmm..KOCHAM to! Odpowiedz Link Zgłoś
aagni Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 28.04.06, 09:46 ach, lato, chcialoby sie wyjechac gdzies...a Krym taki piekny... Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 28.04.06, 12:15 wiosne rozpoczelam wizyta u dentysty( bardzo bolesna dodajmy).....z oczami pelnymi lez prawie wybieglam z gabinetu......to nic ze zapomnialam zaplacic i musialam sie wrocic....wracajac do domku (pieszo....w kooncu wiosna:)) przeszlam obok mojego ulubionego sklepu kosmetycznego.....mmmm...nie moglam sie powstrzymac....oczywiscie w mojej lodowce zalegaja setki nieodpakowanych kosmetykow.....ale kupienie kolejnego balsamu i maski do rak ...i paru innych rownie waznych rzeczy;)....to silniejsze ode mnie.....a co najwazniejsze....prawie nic mnie nie boli po zakupach(mowa o mojej prawej dolnej szostce),,,,pozdrowienia dla zakupomaniaczek....:) Odpowiedz Link Zgłoś
aagni Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 29.04.06, 13:58 :) tez sie chyba musze wybrac na buszowanie po wiosennych kolekcjach, szkoda tylko ze dziz tak leje, to jakos bez przekonania bedzie sie przymierzac letnia sukienke:) chociaz przynajmniej przed lusrem bedzie sie bedzie mozna nacieszyc nowym nabytkiem:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
markotnik Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 29.04.06, 16:50 ale dzis pada:( co to za wiosna?:( Odpowiedz Link Zgłoś
martynajackowska Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 29.04.06, 20:00 w koncu kwiecien:) Odpowiedz Link Zgłoś
optymiista Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 02.05.06, 10:27 lubie ten watek, bo nikt tu nie najezdza na ludzkie przywary, ani nie narzeka jak dziwni sa ludzie tylko cieszy sie zyciem! zycze milego dnia w koncu jest dzis tak piekny! Odpowiedz Link Zgłoś
nastka22 Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 06.05.06, 00:49 ah Orgazmo!!! Przybądz dziś Odpowiedz Link Zgłoś
orgasmo Trzymam kciuki :). 06.05.06, 01:05 Nastko Przemila, dzisiaj nie moge. Mialem juz wczesniejsze plany. Bede jednak trzymal kciuki. Moze jutro? Powodzenia :). Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 06.05.06, 06:33 w domu wiosnny nie odczulam ale bylo fajnie bo mezczyzan sam sie dzisiaj obudzil i zbudzil mnie tez , zeby powiedziec , ze nie musze wstawac aby mu zaparzyc kawe jeszcze dorzucil pieniadze na abonament na solarium ( niespodzianka bo nie jestem stala klientka ale chyba stwierdzil , ze za blada jestem jako argumentu uzyl , ze on tez moze skorzystac no i poszlo teraz beda musiala plawic sie we wlasnym pocie na lozku przez 21 seansow ale mozna je przedluzyc w czasie po 15 do 22 min czyli skrocic wizyty :-) No i mimo wszystko dzisiaj wstalam bez tego budzika i jakos nie moglam sie pozbierac ale to sie zdarza podobnie jak zerwac sie z lozka , wlaczyc kasete urzadzic sobie disco lub hula - hop na dziendory Dzisiaj tak nie bylo a jak wyszlam na dwor to tez nie poczulam wiosny ale zaduch lata i brak swiezego , rzeskiego powietrza - UPAL W sumie zazdroszcze ci wiosennych uczuc ja takie mialam w zimie kalendarzowej czujac swieze pôwietrze - faktycznie piekne uczucie i przyplyw energii... do mnie tez przyplynie za pare dni bo ona przychodzi i odchodzi ale zawsze wraca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
optymiista Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 11.05.06, 20:00 i moj ulubiony optymistyczny watek umarl:(...heeej! wzywam do pobudki, optymisci Wiosenni! Odpowiedz Link Zgłoś
nastka22 Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 11.05.06, 20:21 Przybyłam zobaczyłam ...oto jestem Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyfacet Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 13.05.06, 19:42 a ja tu czasem zagladam, zwykle z ciekawosci czy moze ktos cos powie o tym astway bo skusilem sie z nimi "opsnac" na Krym Odpowiedz Link Zgłoś
eastway Re: ah! WIOSNA ! Chcę się ŻYĆ !! 20.05.06, 17:18 just simply drop into www.eastway.pl Odpowiedz Link Zgłoś