Dodaj do ulubionych

Sekretarka

09.08.06, 11:46
Właśnie rozpoczęłam pracę sekretarki.
Nie mam zbt dużego doświadczenia zwłaszcza jeśli chodzi o podejmowanie gości
szefa. Czy są jakieś specjalne wytyczne dot. podawania kawy i herbaty?? Nie
mam o tym zielonego pojęcia a pewnie się przyda.
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • loltka Re: Sekretarka 09.08.06, 11:47
      zapytaj swoją przełozona, bo chyba w kazdej firmie poza ekspresem sa inne
      zwyczaje
      • shayah Re: Sekretarka 09.08.06, 11:49
        Z chęcią bm zapytała. Problem w tym że jest na urlopie. Firma nie jest duża.
        Oprócz niej nie mam kogo zapytać.
        • loltka Re: Sekretarka 09.08.06, 11:54
          to na razie nadrabiaj mina, parz kawe w ekspresie, podawaj gorąca wode do
          dzbanka (gdy na herbatę) i na spodeczkach torebki. cukier melko jak zwykle:) w
          mojej firmie sekretarka robi to tak jak w normalnej kawiarni sie podaje. I
          tylko szefowi czy gościom, my robimy sobie sami

urlop nie trwa wiecznie a ze jestes nowa to na pewno przymkna oko na drobne
          niedociagniecia
    • gata81 Re: Sekretarka 09.08.06, 11:53
      też jestem sekterarka. Zawsze pytam na co do picia goscie szefa maja ochote i
      podaje to co poprosza.
      • shayah Re: Sekretarka 09.08.06, 12:13
        No i już po. Jakos się udało. Ale ręce mi sie trzęsły okrutnie. :)))
        Herbata jak za radą powyżej. Dziękuję. Mam nadzieję że się nie potrują :))
        Stresująca ta praca :) A ja nie mam pojęcia o sekretarskim savoir-vivre więc
        ciśnienie mi skacze :)
        • aserath Re: Sekretarka 09.08.06, 12:20
          ech... ja nie wiem... czemu zawsze sekretarki muszą parzyć herbatę i kawę? skąd
          jest taki zwyczaj??? Paranoja. Studia, nauki, praktyka, a ty latasz z ekspresem :/
          • shayah Re: Sekretarka 09.08.06, 12:25
            Nie mam pojęcia. Z jednej strony to troszkę upokarzające, z drugiej, jednak
            ktoś musi to robić, przecież nie szef, a sekretarka jest właściwie kimś na
            kształt gospodyni domu :)Poza tym wszystko zależy od formy prośby o podanie.
            Jak jest grzeczna i miła to w sumie nic złego.
          • feminasapiens Re: Sekretarka 09.08.06, 17:29
            To tak jak gospodyni domowa (jak kto woli: kapłanka domowego ogniska) podaje
            gościom kawę - analogicznie w firmie.
      • feminasapiens Re: Sekretarka 09.08.06, 13:08
        gata81 napisała:

> też jestem sekterarka. Zawsze pytam na co do picia goscie szefa maja ochote i
        > podaje to co poprosza.

A ja zawsze czekam na hasło od szefa (wychodzę z założenia że szef nie ze
        wszystkimi ma ochotę spotykać się na dłużej), ale nie wiem czy dobrze robię.
        Chyba że gość był umówiony na godzinę i czeka w sekretariacie już parę minut to
        proponuję coś do picia.
        • woman287 Re: Sekretarka 18.08.06, 13:46
          ja też tak robię,

bardziej niezręczne jest prowadzenie konwersacji z czasem obcymi osobami, które
          czekają na szefa w sekretariacie
    • iberia30 Re: Sekretarka 09.08.06, 12:31
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30422
      • shayah Re: Sekretarka 09.08.06, 12:33
        Serdeczne dzięki :) Nie miałam czasu sama szukać. Goście prawie pod drzwiami
        byli :) Skorzystam :)
    • feminasapiens Re: Sekretarka 09.08.06, 13:15
      Shayah, jestem sekretarką z długim stażem - jak masz ochotę to z chęcią coś Ci
      mogę poradzić w różnych kwestiach - pisz na maila.

A co do kawy/herbaty - podawaj tak jakbyś sama chciała mieć serwowane elegancko
      dla siebie.

Ja czasem dodaję małe kruche ciasteczko na spodeczku obok filiżanki (tylko bez
      czekolady bo się roztopi :-) Dodaje smaku i elegancji.

A jak w spotkaniu uczestniczy więcej niż dwie osoby to można podać kruche
      ciasteczka lub paluszki na oddzielnym talerzyku.

Witaj w zawodzie :-)
      Powodzenia!
    • lola1231 Re: Sekretarka 09.08.06, 18:09
      proponuję poczytać "Protokół dyplomatyczny". oczywiście nie cały - tylko
      fragmenty. super opisane co jak i kiedy.
    • bri Re: Sekretarka 18.08.06, 14:16
      A jak podajesz szklankę wody to na tacy. Nie lubię pić wody ze szklanki ogrznej
      w czyiś ciepłych dłoniach i w dodatku z odciskami palców.
    • monalisa.pl herbatke podajesz w bieliznie, kawe juz nie:-) 18.08.06, 15:37
      a tak powaznie - co w tym trudnego???
      to tak jakbys gosci w domu przyjmowala i nie wiedziala jak im podac to czy tamto
      • skorpionica11 Re: herbatke podajesz w bieliznie, kawe juz nie:- 18.08.06, 16:32
        wejdz w wyszukiwrke i wpisz sekretarki/asystentki i napewno na tamtym forum
        uzyskasz pomoc
        • dj73 Re: herbatke podajesz w bieliznie, kawe juz nie:- 18.08.06, 16:37
          co napewno denerwuje - pozostawone szklanki na stole u szefa, wiadomo zamyka
          gabinet gdy wychodzi, ale trzeba koniecznie dyskretnie wslizgnać sie po te
          cholerne szklanki, zanim przyjda następni ( a nie sprzatac dopiero przy nich)
          • e-havana jedno jest pewne 18.08.06, 17:10
            Nigdy nie pytaj goscia "z mlekiem czy bez" tylko po prostu dawaj to mleko na
            tacy. Kiedys goscilam w firmie, w ktorej sekretarka z uporem maniaka pytala:

- A co do picia?
            - Kawa
            - Z mlekiem?
            - Tak
            - Z CUKREM?
            - ...

No i jak nieszczesny / a sie zdeklarowali, to dostawali ustawowo dwie łyzeczki
            cukru prosto do szklanki :)
            • dj73 Re: jedno jest pewne 18.08.06, 17:20
              znam inny przypadek
              - herbata, czy kawa
              - herbata
              -sypana czy w torebce
              - w torebce
              - zielona czy czarna........jakos tak, nie miało to końca
              • kol.3 Re: jedno jest pewne 19.08.06, 13:25
                Zadbaj o odpowiednią zastawę, termosy, dobry gatunek kawy, herbaty. Powinnaś
                mieć do swojej dyspozycji lodówkę. Dobrze jeśli sekretariat posiada zaplecze
                kuchenne. Najważniejsza w przypadku sekretarki jest dyskrecja i lojalność, nic
                z gabinetu szefa nie powinno się przedostać na zewnątrz. Przeganiaj z
                sekretariatu ciekawskich, plotkarzy i tych którzy są nadmiernie zainteresowani
                tym co robi szef, gdzie poszedł, jakie papiery leżą na Twoim biurku.
                Nie wdawaj się w rozmówki towarzyskie i układy. Nie pozwalaj by inni Tobą
                rządzili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka