Dodaj do ulubionych

praca zawodowa

14.11.06, 13:51
Ile miałyscie lat kiedy zaczęłyscie pracować, oraz co to za praca była? Czy
udało wam się zmienić pracę na lepszą i czym się obecnie zajmujecie?
Jestem trochę załamana, mam 19 lat, dwa tygodnie temu zaczęłam pracę w
sklepie, jako sprzedawczyni i patrząc na niktóre moje 30. letnie "kolezanki"
mam dziwne odczucie, że ja tez ugrzęznę w takim bagnie na kilka lat, albo i na
znacznie dłużej. Wiem, że powinnam się cieszyć, bo w końcu jakąs pracę mam,
zresztą na co może liczyć człowiek zaraz po zdanej maturze, skoro nawet po
studiach nie ma pracy, ale mimo to obraz takiej przyszłości widnieje przed
oczami. Czy wam udało się wybić? Czym się obecnie zajmujecie?
Obserwuj wątek
    • mahadeva Re: praca zawodowa 14.11.06, 13:52
      a moze pomysl o studiach? wtedy masz szanse na prawdziwa kariere
      • titi.m Re: praca zawodowa 14.11.06, 14:10
        Studiuję, niestety zaocznie i drugie niestety kierunek humanistyczny, więc i tak
        dobrej przyszłości sobie nie wróżę. Czasami mysle że moze warto by wszystko
        rzucić w diabły i wyjechac, póki nie mam nic dostracenia, męża, dzieci, ani
        marnej, ale stabilnej pracy. W tej chwili to czuję, że zycie mi przez palce
        ucieka. Bardzo bym chciała wyjechac, ale jeszcze bardziej się boję :/
        • mahadeva Re: praca zawodowa 14.11.06, 14:14
          no co Ty, w naszym kraju tez mozna miec przyzwoita prace
          tylko nie trac czasu na byle jakie roboty...
        • ewab2507 Re: praca zawodowa 14.11.06, 14:43
          tak jak Ty zaczęłam pracować mając 19 lat. nie dostałam się na moją wymarzoną
          medycynę (zabrakło mi 5 punktów). najpierw przez kilka miesięcy pracowałam pod
          okiem mojej mamy w księgowości. w tym czasie znowu zakuwałam na medycynę, bo
          przecież rzecz jasna chciałam zdawać ponownie w następnym roku. spodobały mi
          się jednak cyferki i zamiast na medycynę złożyłam dokumenty na ekonomię :):)
          wtedy akurat była taka sytuacja, że z moją średnią na świadectwie maturalnym
          nie musiałam nawet zdawać egzaminów. w międzyczasie niestety musiałam zmienić
          pracę. i znów podobieństwo do Ciebie, bo pracowałam w sklepie. sprzedawałam
          luksusowe kosmetyki i bieliznę. po paru miesiącach wróciłam do pracy w
          księgowości. w wieku 22 lat zostałam głównym księgowym. po kolejnych kilku
          dyrektorem finansowym. w międzyczasie skończyłam studia i zrobiłam
          międzynarodowe kwalifikace z finansów.

tak więc moim zdaniem nie ważne od czego się zaczyna pracę. ważne by mieć
          jakieś racjonalne cele i do nich dążyć. bo jak się czegoś naprawdę chce, to
          zawsze się to osiąga.
          • gosia82r Re: praca zawodowa 14.11.06, 14:48
            a ja pracę zaczęłam dokładnie tydzień temu, mając 24 lata.
            Przed chwilą wróciłam do domu i jestem PADNIĘTA...
    • bitch.with.a.brain Re: praca zawodowa 14.11.06, 14:16
      A czym chcialabyś sie zajmować?
    • krwawabestia Re: praca zawodowa 14.11.06, 16:46
      pewnie ze powinnas sie cieszyc
      moze praca niezbyt fajna ale uczysz sie kontaktu z ludzmi a to wcale nie jest
      łatwe a przydaje sie w wielu pracach - popracuj ze 3 miesiace zobacz jak to
      funkcjonuje i zmieniaj
    • siciliana Re: praca zawodowa 14.11.06, 16:56
      Zaczelam prace w wieku 20, mało platna ale zwiazana z moim wyksztalceniem
      (studiowalam jednoczesnie). Wczesniej pracowalam dorywczo jako opiekunka, osoba
      pakujaca listy do koperty :) warto bylo bo nauczylam sie duzo, nawet przy tych
      najprostszych obowiazkach. Teraz, sama bedac w roli zatrudniajacego wiem ze
      liczy sie dla mnie rowniez ta pierwsza praca w czasie studiow - to dla mnie
      znak ze osoba jest zaradna :)

I jeszcze jedno, jesli jestes dobra w tym co umiesz robic i uczysz sie nie
      dlatego ze potem bedziesz zarabiac duuuuzo pieniedzy ale dlatego ze naprawde
      sie tym interesujesz - to na pewno bedzie Ci dobrze, przynajmniej w życiu
      zawodowym :)
      powodzenia
    • lewania Re: praca zawodowa 14.11.06, 17:11
      zaczelam majac 16 lat jako kelnerka na przyjeciach weselnych, ktorych kucnie
      obslugiwala moja babcia.
      majac 18 lat zaczelam pracowac jako hostessa na promocjach w hipermarketach.
      Wtedy jeszcze nie bylo ich tak wiele, ale zawsze jakas praca.
      w wieku 19 lat pracowalam jako asystentka ksiegowej, ale to bardzo krotko, bo
      kasa nie byla rewelacyjna. wyladowalam jako kasjerka i fakturzystka, a pozniej
      asystentka informatyka w sklepie Komfortu.

Oczywiscie w miedzy czasie skonczylam szkole i poszlam na studia dziennie.
      studia stawaly sie co raz ciezsze wiec musialam zrezygnowac z pracy i skupic
      sie na nauce. Po roku przerwy w pracy zatrudnilam sie na umowe zlecenie przy
      wprowadzaniu danych do komputera i tak juz do konca studiow.

Po studiach wyjechalam do Anglii i przez jakis czas pracowalam na linii
      produkcyjnej. Obecnie pracuje w tej samej fabryce, ale juz jako Recruitment
      Consultant z wizja na Manadzera :)

Mam obecnie 26 lat :)

Pozdrawiam i zycze ciekawej sciezki kariery :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka