Dodaj do ulubionych

Książki, które warto przeczytać:)

05.12.06, 18:39
To miejsce zarówno na książki w wersji papierowej, jak i elektronicznej.
Piszcie, proszę, jakie rodzaje książek wrzucacie, OK?
Krótkie recencje mile widziane:)
Obserwuj wątek
    • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 05.12.06, 18:40
      Mała, a miła pozycja. Tytuł mówi sam za siebie:

Anna Dodziuk
      "Pokochać siebie i zacząć żyć inaczej"

Psychologia popularna, dobre i szybko się czyta. I warto wyciągnąć wnioski:)
      • dynamitee Re: Książki, które warto przeczytać:) 05.12.06, 18:53
        "Czas kobiet" Iwona Majewska-Opiełka
        zaczęłam czytać, ciekawa, autorka jest psychologiem, zajmuje się rozwojem
        potencjału człowieka. dodam notkę z pierwszej strony: "Dowiedz się, jak żyć w
        zgodzie z własną kobiecą naturą".

a druga książka, której nie czytałam, bo jak na razie jej nigdzie nie znalazłam
        to: "Dzika kobieta" Angelika Aliti
        • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 06.12.06, 01:11
          Miałam w ręku książkę pani Opiełki, wydaje się sensowna :)

A Aliti kobiecość dzika i gniewna. Czasem, mam wrażenie, zbyt gniewna, ale moze
          ona jest taka temperamentna, po prostu. Z drugiej strony czytałam "Dziką
          kobietę" chyba z 10 lat temu, ciekawe ja odebrałabym ją teraz?
          • gocha06_75 Re: Książki, które warto przeczytać:) 06.12.06, 11:53
            Pozbieralam swoje feministyczne poglądy w jedną całość, zrozumiałam, że jednak
            nie jestem nawiedzona, złapałam wiatr w żagle i ukierunkowałam
            swoje "poszukiwania" po przeczytaniu książki

"Świat bez kobiet" Agnieszki Graf

Potem, oprócz Agnieszki Graf były książki, felietony i artykuły innych
            moich "ulubionych" kobiet: Kazimiery Szczuki, Marii Janion, Manueli Gretkowskiej
            Kingi Dunin. Kupowałam czasopismo feministyczne "ZADRA", czytałam felietony na
            stronach EFKI, OŚKI, www.gender.pl, odkryłam "Dojżewalnię Róż" i szukam dalej -
            teraz z przekonaniem, że jestem na dobrej drodze :)
            • gocha06_75 Re: Książki, które warto przeczytać:) 06.12.06, 11:54
              A "Biegnącej z wilkami" nie czytałam. Cha! :))
          • dynamitee Re: Książki, które warto przeczytać:) 06.12.06, 18:00
            "Dzikiej kobiety" nie czytałam, więc nie mogę się o niej wypowiedzieć, ale że
            zachęciło mnie do niej moje ukochane "Zwierciadło", dlatego chciałabym
            przeczytać :)
            • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 06.12.06, 19:15
              Naprawdę warto. Książka jest piękna, głęboka in raczej nie przeczytasz jej za
              jednym razem - nie tylko dlatego że ma około 500 ztron, ale że wymaga uwagi i
              namysłu. Ja ciągle do niej wracam:) Clarissa pisała ją przez ponad 20 lat i w
              książce po prostu czuć tą głębię:)
    • iokepine "Kobiety mądrości" Tsultrim Allione 07.12.06, 18:10
      Warto przeczytać tą książkę choćby dla samego wstępu, który jest
      feministyczno-magiczno-buddyjski. Tsultrim Allione świetnie pisze, i to w
      tematach, jakie nas interesują:) Fajne jest też to, jak pokazuje losy kobiet,
      które pomimo obecnych także w tamtej kulturze obostrzeń doszły do oświecenia.
      Podobały mi się takie różne smaczki, które u nas mogę występować tylko u
      protestantów: joginka i jogin, uznawani przez społeczność za odpowiedniki
      naszych duchownych, którzy mają 4 dzieci...

Na stronie wydawnictwa tak on niej piszą:
      "Kobiety mądrości" Tsultrim Allione to jedna z najsłynniejszych książek z
      zakresu buddyzmu tybetańskiego, książka już dziś klasyczna. Przedstawia ona
      niezwykłe postaci kobiet - mistrzyń życia duchowego. Allione, pierwsza kobieta z
      Zachodu, która zdecydowała się wieść na Wschodzie żywot mniszki buddyjskiej,
      opisuje w niej również własne podróże, sny i wizje. Kobiety mądrości to
      fascynująca wyprawa w głąb kultury tybetańskiej.
      awyd.blink.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&cPath=1&products_id=2
      • dynamitee Re: "Kobiety mądrości" Tsultrim Allione 07.12.06, 19:14
        podobna w tytule: "Prządki mądrości. Mistyczki XX wieku" Anne Bancroft.
        Przyznam się, że z 15 kobiet w niej opisanych "znam" tylko jedną- Elisabeth
        Kubler-Ross i właściwie ze względu na nią zdecydowałam się kupić tę książkę,
        czyli trochę w ciemno. Ale nie żałuję, zwłaszcza, że takich książek o kobietach
        jest po prostu mało :(

Iokepine, widzę, że forum się powoli rozkręca :)
    • pani.jazz "Dziwne Losy Jane Eyre" - charlotte Bronte 08.12.06, 12:31
      Ksiazka ma juz swoje lata, ale wielce godna jest uwagi ze wzgledu na silna i prawdziwie z krwi i kosci zbudowana bohaterke. Nie poradnik, ale litreatura piekna, nie o feminizmie, ale o kobiecie, ktorej nic nie zlamalo, nie o idealizacji, ale o glebokiej i spalajacej, a spelnionej milosci.
      Milosniczkom Jane Austen na pewno sie spodoba, bo czasy i tzw. okolicznosci przyrody podobne :).

Pozdrawiam,
      p.j
      • iokepine Re: "Dziwne Losy Jane Eyre" - charlotte Bronte 08.12.06, 14:10
        Austen w ogóle nie czytałam, a "Jane Eyre" barzdo lubię. Główna bohaterka jest
        świetna. No i jest tam masa drastycznych, ale ajkże prawdziwych scen. Szoq, że w
        tamtych czasach ktoś to napisał i że napisała to kobieta (że sie odważyła).

Wielu współzcesnych nie dorasta do pięt pannie Charlottcie w opisie tego, co jest.
        • kasia-asia1 Re: Woolf Wirginia i angielskie pisarki 08.12.06, 18:57
          O, Iokepine, podczytuję sobie Twoje jeszcze ciepłe forum. Wirginię Woolf
          polecam, choć to lektura niełatwa. W Wlk. Brytani ona w panteonie literatury
          jest, u nas, trochę wypłynęła na fali"Godzin", filmu obsypanego oscarami, na
          podstawie równie dobrej książki Cumminghama. Nadwrażliwa to bardzo proza, gdzie
          każde drgnienie i niuans jest odnotowany. Fale, Do latarni morskiej, czy Pani
          Dalloway, to jej sztandarowe dzieła. Inna pisarka angielska, młodo zmarła na
          gruźlicę o korzeniach nowozelandzkich- Katherine Mansfield, autorka dwóch
          tomików opowiadań i dziennika. Tam pozornie nic się nie dzieje, ale półgesty,
          ćwierćsłowa decydują o punkcie zwrotnym w danej opowieści.
          Ach, literatura angielska ma wiele wspaniałych pisarek. Może to inny
          stosunek do kobiet, jakieś pozostałosci celtyckiego matriarchatu tkwiące w
          społecznej podświadomości sprawiły, że dla twórczości kobiet było większe
          przyzwolenie społeczne...
          • iokepine Re: Woolf Wirginia i angielskie pisarki 08.12.06, 22:36
            A ja sie urodziłam tego samego dnia, co Wirginia, chociaż w innym roku
            oczywiście i lubię ją jako postać od zawsze, odkąd ją kojarzę:)
        • dori7 "Dziwne Losy Jane Eyre" i "Vilette" 03.01.07, 11:56
          Ja polecam jeszcze "Vilette" tej samej autorki.
          • iokepine Re: "Dziwne Losy Jane Eyre" i "Vilette" 15.01.07, 00:11
            Dziwne losy bardzo lubię:)
    • mala_mi80 M. Storch 08.12.06, 22:45
      Tęsknota silnej kobiety za silnym mężczyzną

czyli jungowska analiza obaw i lęków kobiet, które mają silne ego (że tak ujmę)
      i obawiają się swojej pozycji, roli w związkach z mężczyznami
      dlatego często odchodzą lub rezygnują
      zamiast np. przyjrzeć się sobie
      :)
      polecam
    • iokepine "Zadbaj o swój głos" 08.12.06, 23:38
      ylwia Prusakiewicz "Zadbaj o swój głos"

www.easyvoice.pl/pliki/Zadbaj_o_swoj_glos_v1.pdf
      Książka dla tych z Was, które eksperymentują z własnym głosem, pracują nad jego
      emisją albo po prostu lubią sobie pośpiewać.
      Zeby dostać ksiażkę, trzeba albo się zarejestrować w serwisie easyvoice, tak jak
      zrobiłam to ja, albo kliknąć na link powyżej.
      E-book jest bezpłatny.

Zachecam do pozwiedzania całej stronki, jest sympatyczna:)

www.easyvoice.pl
    • dynamitee Re: Książki, które warto przeczytać:) 09.12.06, 19:44
      a czytałyście kiedykolwiek sagi skandynawskie? mam tu na myśli np. "Sagę o
      ludziach lodu", "Córy życia" itp.
      Zawsze, prędzej czy później wracam do sag, bo je uwielbiam. Miłość, magia,
      tajemnica i historie silnych kobiet. Z mojej strony mogę polecić "Córy życia"
      May Grethe Lerum, przeczytałam 3 pierwsze tomy i wpadłam :) Jest to saga o
      kobietach, które kochają, które walczą i próbują sobie radzić z przeciwnościami
      losu.

• iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 09.12.06, 23:45
        dynamitee napisała:

> a czytałyście kiedykolwiek sagi skandynawskie? mam tu na myśli np. "Sagę o
        > ludziach lodu", "Córy życia" itp.

Hmm, jeśli chodzi o sagi skandynawskie, to wolę oryginały, czyli Eddę poetycką i
        Eddę prozatorską spisane w XII-tym wieku. Tam dopiero są silne kobiety:)

"Saga o ludziach lodu" w ogóle mi nie podchodzi, dawno temu zmędczyłąm w liceum
        jedną z części częśc - jest dla mnie zbyt romansowa:|

> Zawsze, prędzej czy później wracam do sag, bo je uwielbiam. Miłość, magia,
        > tajemnica i historie silnych kobiet. Z mojej strony mogę polecić "Córy życia"
        > May Grethe Lerum, przeczytałam 3 pierwsze tomy i wpadłam :) Jest to saga o
        > kobietach, które kochają, które walczą i próbują sobie radzić z
        >przeciwnościami losu.

Nie znam. Czy to ksiażki w klimacie "Sagi o ludziach lodu"?
        • dynamitee Re: Książki, które warto przeczytać:) 10.12.06, 11:30
          Ciężko mi porównać, bo z "Sagi o ludziach" przeczytałam zaledwie 2 tomy wyrwane
          ze środka, ale podobały mi się. "Córy życia" czytałam od początku, wydaje mi
          się, że bardziej skupiają się na losach kobiet, ale klimat podobny, więc pewnie
          by ci nie podeszły :)Kobiety w sagach kochają, więc zawsze będzie wątek
          romansowy :)

Lubię je czytać ze względu na świat magii, świat nieznanego, tajemniczego
          opisany w tych książkach. Można powiedzieć, że "dorastałam" na takiej
          literaturze. W "Córach życia" Liv, główna bohaterka jest znachorką, leczy
          ziołami, a że i ja się interesuję ziołolecznictwem to doszło do tego, że
          spisywałam z książki jej przepisy z zamiarem zastosowania na sobie :)nie wiem,
          jak by się to skonczyło LOL
          • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 11.01.07, 13:05
            dynamitee napisała:

>W "Córach życia" Liv, główna bohaterka jest znachorką, leczy
            > ziołami, a że i ja się interesuję ziołolecznictwem to doszło do tego, że
            > spisywałam z książki jej przepisy z zamiarem zastosowania na sobie :)nie wiem,
            > jak by się to skonczyło LOL

Napisz, jakie to ziółka były - o ile istnieją, napiszę ci, co by sie stało:D
    • arcoiris1 "Aura" Carlos Fuentes 14.12.06, 23:44
      50 stron, styl językowy utrzymany w czasie przyszłym li i wyłącznie, badz
      trybie przypuszczającym, a całośc o młodym hisotryku i Kobiecie- wiedzmie,
      uwodzicielce, Kobiecie czarownicy, o śmierci, erotyzmie, magii, płodności,
      rytuałach, instynkcie, macierzyństwie, pogoni za młodością, wiecznoscią,
      niesmiertelnością, o kobiecie- zwidzie/aniele, o dówhc kobietach w jednej, a
      wszytko to podlane meksykańskimi dragami, symbolami z wszelkich mitologii, od
      greckiej po meksykańska. A facet w objęciach tych odwiecznych sił zagubiony jak
      ta Madzia w Parku, ale tez zafascynowany, otumaniony tym czego doświadcza, i od
      czego nie ma już ucieczki. Polecam!
    • iokepine Anna In w grobowcach świata 28.12.06, 21:55
      Najnowsza książka Olgi Tokarczuk:)
      Kto lubi pisanie Olgi, temu nie muszę rekomendować.
      Króra nie zna, zachęcam, jestem w połowie:)
      Story sumeryjskiej bogini Innany w dekoracjach współzcesnego świata:)
      • pani.jazz Re: Anna In w grobowcach świata 30.12.06, 15:54
        Dostalam na Gwiazdke i czytam. Nielekkie, ale mocne. Na pewno do konca bedzie dobre.
        • iokepine Re: Anna In w grobowcach świata 30.12.06, 22:46
          Jest dobre:)
          Przedwczoraj skończyłam czytać:)
          • pani.jazz Re: Anna In w grobowcach świata 04.01.07, 11:44
            Wczoraj skonczylam.
            O tak. Jest dobre.
    • dori7 Histoire des femmes en Occident 03.01.07, 11:54
      Pieciotomowa "Historia kobiet na Zachodie" - dostepna w oryginale (francuski)
      lub w angielskim przekladzie, powinna byc w wiekszosci uniwersyteckich
      bibliotek. Zaczelam od tomu IV, najbardziej mnie interesujacego XIX wieku, ale
      jak tylko skoncze, lece po XX wiek, a pozniej po epoki wczesniejsze :))

Polecam, lektura obowiazkowa!
    • dori7 Niegrzeczne dziewczynki ida tam, gdzie chca :) 03.01.07, 12:01
      "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczna ida tam, gdzie chca"

Zawsze mi sie wydawalo, ze wszystkie poradniki sa do niczego - ten przeczytalam,
      bo pewna bliska mi czlonkini rodziny dostala go od innej, z przeslaniem
      dydaktycznym, a ja lapie w rece kazde slowo drukowane :)) Jestem bardzo
      pozytywnie zdziwiona. Swietna ksiazka, dajaca do myslenia - zwlaszcza ze bardzo
      wielu swoich gleboko zakodowanych zachowan i wzorcow czlowiek jest kompletnie
      nieswiadomy i naprawde w wielkim szoku je odkrywa!

Z okladki:

"Kobiety są grzeczne. Miłe, uległe, skromne i wyrozumiałe. Tego się od nich
      oczekuje i tak myślą same o sobie. Grzeczność - ich zdaniem - stanowi klucz do
      życiowego sukcesu. Kobiety spełniają oczekiwania innych i dziwią się, że ich
      ofiarność nie zostaje nagrodzona.

Ute Ehrhardt demaskuje myślowe pułapki, które przeszkadzają kobietom realizować
      ich własne potrzeby i głośno wyrażać swoje zdanie. Radzi, by odrzucić postawę
      podporządkowania i śmiało sięgać po zakazane owoce. Tylko niezależne, pewne
      siebie kobiety mogą odnosić sukcesy, realizować marzenia i nawiązywać
      partnerskie relacje z innymi. Rzadko te grzeczne!

Ute Ehrhardt (ur. 1956), terapeutka, autorka głośnych poradników dla kobiet,
      tłumaczonych na wiele języków. Prowadzi w Niemczech ośrodek doradztwa
      psychologicznego dla firm. Uczy retoryki, specjalizuje się w treningu
      komunikacji, szkoli menadżerów i - przede wszystkim - wspiera kobiety".
      • mala_mi80 Re: Niegrzeczne dziewczynki ida tam, gdzie chca : 04.01.07, 08:00
        właśnie czytam ;)
    • malila "Kobieta. Geografia intymna" Natalie Angier 04.01.07, 15:19
      Właśnie ją moja córeczka znalazła:) Książka rewelacja. Zresztą spójrzcie tutaj:
      www.wiw.pl/biblioteka/kobieta_angier/01.asp
      A jest też oczywiście o piersiach, mleku matki i karmieniu (dowiedziałam się,
      że "ceniące się mamki wysyłały swoje potomstwo do mamek tańszych"), macicy i
      jej utracie, jajnikach, hormonach i komórce jajowej. IMO podręcznik dla kobiet.
      • kocia_noga Re: "Kobieta. Geografia intymna" Natalie Angier 04.01.07, 21:29
        Świetne! pzreczytałam o tej łechtaczce jednym tchem.
    • dori7 "Szkarlatny platek i bialy" - M. Faber 05.01.07, 00:00
      Powiesc, ktorej akcja toczy sie w wiktorianskim Londynie. Niesamowita,
      przerazajaca, zachwycajaca, odpychajaca - ksiazka, po ktorej przeczytaniu chodzi
      sie po scianach.
      • kasia-asia1 Re: "Łaska śmierci"Marguerite Yourceanar 05.01.07, 23:57
        Uwielbiam tę książeczkę( chuda jest).Napisana taką zdyscyplinowaną i
        powściągliwą prozą, że za gardło ściska, gdy dochodzi się do końca. Jedna z
        moich ukochanych autorek. Ale do wolnego, kontemplacyjnego czytania.
        Jurgielewiczowa, ta od książek dla dzieci, też podobno lubiła tę książkę.
        • gayga1 <Czekolada> Joanne Harris.... 08.01.07, 23:08
          Wiem ,że powstał również film na podstawie tej ksiązki lecz nie miałam okazji
          go ogladać :)
          Książka super ,bardzo fajnie się czyta i wciąga ... atmosfera tajemniczości ,
          czary mary i ten smak czekolady we wszystkich formach ,aż ślinka cieknie....
          Do małej miejscowości przyjeżdza młoda kobieta z córeczką i otwiera
          sklepik z czekoladą .Dla każdego ma dobraną odpowiednią ,gdyż jako
          <czarownica> wie co komu potrzeba :).......Miasteczko odżyło lecz są
          osoby ,którym nie podoba sie to ,że wprowadziła powiew swieżości do
          skostniałego społeczeństwa......
          Pozdrawiam:)
        • gayga1 <Smażone zielone pomidory >Fannie Flagg 08.01.07, 23:26
          Napewno wiele z was zna doskonale ten film , był i jest świetny lecz bardzo
          polecam książkę .Wczoraj zaczęłam czytać i nie umiałam się od niej oderwać.
          Dialogi świetne ,dużo humoru i prawd życiowych podanych w sposób łatwy i
          przyjemny .Bohaterki ,tak bo właściwie to kobiety odgrywają tu główne role ,są
          barwne i pełne wyrazu.
          .........Idgie zaprasza do kawiarni ,gdzie meteoryt będzie wystawiony na
          kontuarze.Przepraszam,że w tym tygodniu tylko tyle ,ale moja druga
          połowa ,Wilbur ,ma grypę,więc muszę przez cały dzień chodzić koło niego.
          Czy istnieje coś gorszego od chorego mężczyżny ???

Polecam :))))))))))
          • gayga1 Re: <Smażone zielone pomidory >Fannie Fla 09.01.07, 12:59
            Nie umie sie oprzec i jeszcze jeden mały cytacik ....
            ....w świecie liczyło się tylko to ,by mieć jaja.I wtedy w jednej chwili
            uderzyła ją oczywista prawda...........nagle zrozumiała, co musiał czuć Edison
            ,kiedy odkrył elektryczność. Oczywiście ! Najważniejszą rzeczą na świecie jest
            to ,by ...mieć jaja! Nic dziwnego ,że zawsze czuła się jak samochód bez
            klaksonu w korku.
            To była prawda ,te dwie małe kulki otwierają drzwi do wszystkiego....
            ...nagle potem objawiła się jej druga prawda...ona nie ma jaj i nigdy ich mieć
            nie bedzie...chyba ,że - pomyslała-chyba ,że liczą sie też jaja w najbliższej
            rodzinie.W jej rodzinie były cztery ..nie zaraz sześć ,wliczajac kota...skoro Ed
            ją tak bardzo kocha ,to może by dał jej jedno? Transplantacja jaja.....
            Właśnie.Może uda jej sie zdobyć dwa od anonimowego dawcy.O tak, kupi dwa
            jaja.....schowa do pudełka ,zacznie zabierać na ważne spotkania i będzie
            nimi walić w stół ,żeby mieć posłuch .Może nawet kupi cztery........:)

Niezły temat na dysusję również :)
          • mala_mi80 Re: <Smażone zielone pomidory >Fannie Fla 09.01.07, 15:47
            książka jest super
            ;)
            autorka ma rewelacyjne poczucie humoru i lekkość w opisywaniu różnych, też
            trudnych zdarzeń
            bardzo mi się podobałą
            i książka
            film :)
            • ewa_z_drzewa Georgia Witkin "Stres kobiecy" 14.01.07, 18:57
              - nawet jeśli dotyczy at 90-tych, sporo mądrych myśli. Może coś na zachętę:

"Musimy więcej myśleć o teraźniejszośi niż o przyszłości. Wszystko się zmienia
              i jesteśmy w stanie kontrolować i przewidywać jedynie bardzo skromną część
              tego, co przydarzy się jutro. Nasze dzieci wyprowadzają się, nasi mężowie tyją,
              starzeją się a czasami... także znikają. Nie jesteśmyw stanie kontrolować
              ludzi, którzy dla nas pracują. Nigdy nie wiemy, co myślą i planują. Jeśli
              próbujemy zbudować nasze życie na zawodowych przypuszczeniach, zawsze będziemy
              narażone na utratę poczucia kontroli. Możesz mieć wszystko i robić wszystko-
              ale po kolei, jedno po drugim, a nie jednocześnie"

REBIS 1998
    • mala_m Re: Książki, które warto przeczytać:) 14.01.07, 21:18
      ksiazki Lynn V Andrews "szamanka","lot siodmego księżyca""kobieta Jaguar". one
      sa ulozone w jakiejs kolejnosci, niekoniecznie takiej jak wymienilam. Czytalam
      to bardzo dawno temu, autorka pomieszkiwala u prawdziwej Indianki, nadal nie
      pozbyla sie swej "amerykanskosci", ale czytalam to przed "biegnaca z wilkami" i
      uwazam, ze wtym temacie warto je przeczytac.nie wiem jak z dostepnoscia, nie
      udalo mi sie przez ponad 0 lat tego kupic, wtedy mialam z biblioteki.
      • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 14.01.07, 23:13
        Mi te ksiażki Lynn Andrews w ogóle nie podchodzą. Tzn, uważam, że są
        nieprawdziwe, że autorka pojechałą an fali popularności Castanedy (którego
        książki takze są dla mnie głównie fantazją autota.)
    • dori7 Mlyn nad Flossa 11.04.07, 13:26
      Eliot George (właśc. Evans Mary Ann), Mlyn nad Flossa

Czytalam cala noc jednym tchem, ale czuje, ze na jednej lekturze sie nie skonczy
      i konieczna bedzie druga, spokojniejsza i uwazniejsza. Bardzo dobra ksiazka,
      ktora - odnosze wrazenie - skryla sie nieco zapomniana w cieniu pomiedzy
      siostrami Bronte a Virginia Woolf... Naprawde warto!

• dori7 Rewelacyjna ksiazka o kobiecych ksiazkach 11.04.07, 13:39
      Sandra Gilbert, Susan Gubar: "The Madwoman in the Attic : The Woman Writer and
      the Nineteenth-Century Literary Imagination" - z braku czasu i zalewu
      pilniejszych lektur obowiazkowych, czytam ja sobie od dwoch miesiecy po kawalku
      do poduszki. Swietna ksiazka, nie tylko dla literaturoznawcow - bardzo
      przystepnie i ciekawie napisana analiza dziel slynnych angielskich
      dziewietnastowiecznych pisarek: Jane Austen, Mary Shelley, Charlotte i Emily
      Brontë, George Eliot, Emily Dickinson.

Z Wikipedii:

The Madwoman in the Attic: The Woman Writer and the Nineteenth-Century Literary
      Imagination, published in 1979, examines Victorian literature from a feminist
      perspective. Authors Sandra Gilbert and Susan Gubar draw their title from
      Charlotte Brontë's Jane Eyre, in which Rochester's mad wife Bertha stays locked
      in the attic.

The text specifically examines Jane Austen, Mary Shelley, Charlotte and Emily
      Brontë, George Eliot, and Emily Dickinson.

Gilbert and Gubar examine the notion that women writers of the 19th Century were
      essentially "madwomen" because of the restrictive gender categories enforced
      upon them both privately and professionally. In their re-examination of these
      writers, they argue that madness often became a metaphor for suppressed female
      revolt and anger. They write that the madwoman "is usually in some sense that
      author's double, an image of her own anxiety and rage." Gilbert and Gubar argue
      against many popular, explicitly phallocentric literary theories popular at the
      time. They especially argue against conservative literary critic Harold Bloom's
      theory of Oedipal poetics, proclaiming that the relationship he describes does
      not hold true for female authors.

Over 700 pages long, the work is a landmark in feminist literary criticism.
      While some would argue that it has become outdated, or that the metaphoric
      framework outlined by Gilbert and Gubar is decidedly limiting, it nonetheless
      remains an important and still influential, if not foundational feminist work.

Originally published in 1979, the book is now in its second edition (2000), the
      first from Yale University and second from Yale Nota Bene press.

Gilbert and Gubar continue to write criticism together, examining Shakespeare
      and Modernist writing, among other topics.

en.wikipedia.org/wiki/The_Madwoman_in_the_Attic
    • iokepine Miłość jest opowieścią 12.05.07, 12:05
      To książka psychologa Roberta Sternberga - bardzo ciekawa!
      Jestem w połowie i mam się nad czym zastanawiać, patrząc na różne modele
      miłości. Te opowieści o rodzajach miłości są kompatybilne z baśniami z
      "Biegnącej z wilkami" - na przykład opowieść o Sinobrodym to jedna z wersji
      miłości horrorystycznej.

Mam bardzo ciekawe przemyślenia na temat miłości typu pornograficznego, chyba
      napiszę o tym tekst.
      • jagandra "Kobieta bez winy i wstydu" Eichelbergera 12.05.07, 16:32
        Króciutka książeczka i mocna. Są tam rozważania o Adamie i Ewie (czy Ewa została stworzona z żebra Adama, czy też może istnienie dwóch płci to efekt rozerwania Adama, który nie miał płci). Są rozważania o sposobach wychowania dziewczynki na kobietę, która wstydzi się swojej kobiecości. Jest rozdział o świętych, dziwkach i syrenach. I parę słów o czarownicach też.
      • jagandra "Milczenie owieczek - rzecz o aborcji" Szczuki 12.05.07, 16:34
        Pierwsza część książki opowiada historię kwestii aborcji w USA i Francji. W drugiej autorka zbiera odnośniki do aborcji/ niechcianej ciąży w literaturze, np. u takiego Żeromskiego. Mocne.
        • jagandra BTW 12.05.07, 16:35
          Poluję na "Kopciuszek, Frankenstein i inne" Kazimiery Szczuki. Może któraś z Was ma i chciałaby pożyczyć?...
          Hehe, wstyd się przyznać, ale "Tańczącej z wilkami" jeszcze nie czytałam. Kiedyś na pewno ;)
          • iokepine Re: BTW 12.05.07, 17:08
            Odezwij się na priva w sprawie "Biegnącej" :)
            • kartoflana Re: BTW 15.05.07, 09:45

Przepraszam, że się wtrącę, ale czy też się mogę odezwać na priv w tej sprawie?
              Jesli dobrze zrozumiałam...
              -------
              świat nie jest taki zły - niech no tylko zakwitną jabłonie
              • iokepine Re: BTW 17.09.07, 21:42
                Napisz na priv.

:)
      • jagandra "Coraz mniej milczenia" Marty Fox 12.05.07, 16:38
        Trzy opowieści o kobietach, które były w dzieciństwie wykorzystywane seksualnie i jedna opowieść o mężczyźnie, który był bity w dzieciństwie. Opowieści są prawdziwe, a przy tym to świetnie napisana książka.
        • gayga1 Richard Back...??? 13.05.07, 21:05
          Czy ktoś czytał <Jonathan Livngston le Goeland > <Une> . Czy były te książki
          drukowane w Polsce ?gdyż z tego co mi wiadomo nie są to rzeczy nowe.Dzieki za
          informacje.
          W przekładzie na jęz.polski znalazłam tylko <Mewa> i <Iluzje> ponoć wszystkie
          jego książki są świetne ? :)
    • kartoflana Re: Książki, które warto przeczytać:) 15.05.07, 09:52
      eseje: Helene Cixous "Śmiech meduzy", Luce Irigaray "Ciało w ciało z matką", "I
      jedna nie ruszy bez drugiej",
      książka Adrienne Rich "Zrodzone z kobiety"

Chcialbym przeczytać "Szczeliny istnienia" Jolanty Brach-Czainy.

Biegnącą z wilkami czytałam kilka lat temu, pożyczoną, żałuję ze nie mam, bo
      wielokrotnie chciałam do niej zajrzeć...
      -------
      świat nie jest taki zły - niech no tylko zakwitną jabłonie
    • illiterate Straszne historie 17.05.07, 14:28
      'Straszne historie o otylosci i pozadaniu' - przefajna ksiazka dla wszystkich
      niewolnic diet.
    • iokepine Nasze ciała, nasze życie 17.09.07, 21:41
      Miała któraś z Was tę książkę w ręku?

Jak wrażenia?

Ośka reklamuje ją bardzo ładnie:
      www.neww.org.pl/pl.php/book/index/0.html
      • cennder Re: Nasze ciała, nasze życie 16.09.09, 09:55
        ja, niestety rozczarowanie...
    • iokepine Re: Książki, które warto przeczytać:) 05.05.09, 13:23
      "Księga rzeczy utraconych" Jamesa Connolly. Powieść o dojrzewaniu męskim,
      opowiedziana baśniami. Polecam :)
      • ollhi Re: Książki, które warto przeczytać:) 29.08.09, 14:37
        Choć bohater jest chłopcem, to jest to przede wszystkim opowieść o stawaniu się
        dorosłym, o wychodzeniu z dzieciństwa poprzez odrzucenie jego egoistycznej strony.
        No i opowieść o opowieściach, o tym, że leczą, ale i - że mogą być zagrożeniem,
        bo ucieczka w świat baśni może mieć katastrofalne zakończenie.

• anonim_ka Boginie w kazdej kobiecie J.S.Bolen 20.08.09, 17:55
      ;))Santorski i Co
      Mnie pomaga przyjrzec sie SOBIE , docenic swoje zasoby. Popracowac nad rozwojem.
      Swietna zabawa na babskie spotkania
    • ilika Zbrodnie Josefa Fritzla 25.01.10, 15:12
      Ja polecam "Zbrodnie Josefa fritzla-analiza faktów" napisaną przez Marsh i
      Pancevskiego. Bardzo mocna książka, ale i prawdziwa. Boli jak się ją czyta,
      tylko, że taką mamy rzeczywistość i taką historię, a tą warto znać, zeby zdać
      sobie sprawę do czego nigdy więcej nie można dopuścić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka