rhodeisland 17.12.06, 04:28 zaluje/nie zaluje swojej decyzji? Moze wyjechaliscie spowrotem? Gdzie mieszkalo Wam sie najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 04:32 Tesknie za Europa. Obecnie mieszkam w Stanach, mysle powaznie o przeniesieniu sie do Wloch. Bylam tam kilkakronie i ten kraj jest mi blizszy, niz Polska. Ja jest u Was? Dajcie sobie tylko spokoj z patriotycznym belkotem, typowym zwlaszcza dla tych Polakow, ktorzy nigdy nie mieli mozliwosci wyjazdu za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
created_by_woman Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 08:53 rhodeisland napisała: > Tesknie za Europa. Obecnie mieszkam w Stanach, mysle powaznie o przeniesieniu > sie do Wloch. Bylam tam kilkakronie i ten kraj jest mi blizszy, niz Polska. > Ja jest u Was? Dajcie sobie tylko spokoj z patriotycznym belkotem, typowym > zwlaszcza dla tych Polakow, ktorzy nigdy nie mieli mozliwosci wyjazdu za > granice. Skoro patriotyzm to bełkot, po jaką cholerę piszesz po polsku na polskim forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 10:31 Dokladnie, sluchamy zatem twoich wypowiedzi po wlosku, skoro Wlochy sa ci blizsze niz Polska. -italianistka- Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 04:04 Chodzi mi o patriotyczny belkot, czyli o mowienie glownie o naszej "wspanialej" przeszlosci jako argument za zostaniem w Polsce. Taki bezsensowny argument slysze tylko od ludzi, ktorzy nie byli w stanie nauczyc sie zadnego obcego jezyka i ktorzy nie potrafia sie przyzwyczaic do kultury innego kraju. Te osoby nie sa po prostu w stanie zmienic kraju zamieszkania. Wiem, ze na tym forum pisza rozni ludzie, ze nie kazdy bedzie uwazal, ze musimy cale zycie spedzic w kraju urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 10:33 rhodeisland napisała: > Dajcie sobie tylko spokoj z patriotycznym belkotem, typowym > zwlaszcza dla tych Polakow, ktorzy nigdy nie mieli mozliwosci wyjazdu za > granice. Aha, jestem patriotka i mieszkam od wielu lat zagranicą. To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 04:05 No wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 11:42 Z przeprowadzka jest tak, ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma:) Na szczescie zyjemy w takich czasach, gdzie czlowiek nie jest przywiazany do ziemi, na ktorej sie urodzil, wiec ma prawo przeprwoadzac sie tyle razy ile chce. Jeslni nie chcesz mieszkac w Ameryce, to pakuj walizki i wracaj do Europy. Pamietaj tylko, ze kraj poznaje sie dopiero po dluzszym czasie mieszkania tam i nie wiesz jakie aspekty zycia we Wloszech nie beda Ci odpowiadac. Ja wrocilam do Polski w okresie rodzacego sie katitalizmu. Dlaczego? Bo we Francji do konca zycia bylabym obywatelka drugiej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 04:08 Nie wiem, dlaczego niektorzy czuja sie jak obywatele drugiej kategorii. Mysle, ze to uczucie zalezy od nas samych. Jesli jestesmy pewni siebie (co nie znaczy zarozumiali), to inni to wyczuwaja i traktuja nas dobrze. Osoby pelne kompleksow albo takie, ktore nie umieja przystosowac sie do kultury innego kraju, ale oczekuja, ze to ludzie tego kraju do nich sie powinni dostosowac, nigdy nie poczuja sie dobrze za granica. Czekam na wypowiedzi osob, ktore mialy okazje poznac zycie w roznych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
purecharm do Anahelli... 18.12.06, 11:55 Anahella, dlaczego czulas sie jak obywatel II kategorii? Wydawalo mi sie, ze wlasnie Francja jest pot tym wzgledem nabardziej przyjazna...Myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
pumha Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 17.12.06, 13:32 żałuję, ale na razie nie mam możliwości na wyjazd, tęsknię... Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 04:09 Jesli bardzo bedziesz tego chciala to wyjedziesz. Ucz sie jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
pumha Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 11:39 język znam świetnie, nie w tym rzecz :) mimo wszystko tęsknię i nie chcę mieszkać w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
samia25 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 16:46 hej! doskonale cie rozumiem. ja zyje we francji i mieszkam tam od 3 lat. i naprawde zyje mi sie tu lepiej niz w polsce. jestem polka i czesto tesknie za krajem ale wole tesknic niz miec dosc. dlatego ze po paru tygodniach spedzonyh w kraju mam ochoto wyjechac. jezeli czujesz sie lepiej zagranica to zostan tam. ja mam nadzieje ze na stale zostane we francji...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lewania Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 18.12.06, 16:52 Kto wyjechal i mu sie powiodlo (zyje sie przyjemnie i pracujac stac go na wiele wiecej niz w Polsce) to tak szybko do Polski raczej nie wroci... Polska jest idealna na urlop, zakupy i leczenie. Tesknie za krajem, za ludzmi, za jedzeniem, widokami... ale to wszystko przewaza dobrze platna praca, mieszkanie i odrodzony optymizm :) Szybko nie wroce... Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 02:14 lewania napisała: > > Polska jest idealna na urlop, zakupy i leczenie. > Nie powiedzialbym tego. Urlop w Polsce jest troche inny i nie wiem czy do konca mozna go nazwac urlopem. W Polsce trzeba czesc rodziny odwiedzic, znajomych, przyjaciol, a to "kradnie" czas wypoczynku. Zakupy? Nie musze jechac do Polski na zakupy. Tu mam tez wszystko co jest mi potrzebne, a czego tu nie ma, w Polsce tez nie dostane, no moze poza jakimis malymi duperelami. Leczenie? Wprawdzie po lekarzach nie chodze ale tu mam je za darmo, a w Polsce musialbym placic (jesli juz kategoria pieniadza rozwazac) Odpowiedz Link Zgłoś
lewania Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 10:21 Urlop w Polsce wiadomo jest meczacy, ale jesli nie urlop w Polsce to co? wogole tam nie jezdzic? Oczywiscie rodzina, znajomi i wracasz bardziej zmeczony niz wyjechales, ale chodzisz sobie po znanych uliczkach, parkach... i wlacza sie nostalgia... Zakupy. Nie zawsze wszystko jestem w stanie tutaj znalezc. czasami chce kupic sobie cos do ubrania w Polsce, bo bardziej mi to pasuje niz angielski styl. Srebro? Tylko i wylacznie w Polsce!!! kwestia estetyczna i ekonomiczna. Leczenie? Tak, nawet jesli mialoby byc platne. Po tym jakie historie z lekarzami i leczeniem w UK mieli moi znajomi (jeden malo dloni nie stracil przez ich niedopatrzenia i brak podstaw higieny w szpitalu) to lepiej niech sie do mnie ani mojej rodziny nie dotykaja. Dentysty darmowego w UK ze swieca szukac, wiec wole sobie generalny przegladzik zrobic na URLOPIE. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 00:12 Uwazam, ze poniewaz zycie mamy tylko jedno, jest normalna rzecza, ze chcemy je spedzic w kraju gdzie mozemy zyc godnie nie harujac od rana do nocy. Polska takiej mozliwosci mnie nie daje. Wlasciwie to waham sie miedzy Wlochami, a Francja. Wloski znam dobrze, francuski slabo. Slyszalam, ze wielu znanych Francuzow wyjezdza z Francji do Szwajcarii z powodu podatkow. Moze to dotyczy tylko tych najbogatszych, ktorych obciazaja najwyzsze podatki? Narazie jade odpoczac do ameryykanskiego Yoga Retreat, na co nie byloby mnie stac w Polsce. Goraco pozdrawiam i zycze odwagi w podejmowaniu waznych decyzji. Nie bojcie sie zmienic kraju zamieszkania. Zawsze mozecie wrocic do Polski. Mieszkajcie tam, gdzie jest Wam najlepiej. Ja czuje sie obywatelka Swiata, urodzona w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 02:03 Nie rozumiem dlaczego niektorzy zwracaja tu uwage autorce ktora nie czuje sie patriotka Polski. Czy wszyscy tu ktorzy znaja jezyk i pisza po Polsku musza byc patriotami? Ja np. siebie tez bym do patriotow nie zaliczal. Nie znaczy to ze mnie nie interesuja sprawy polskie czy nie lubie ogolnie kraju z tych czy innych przyczyn. Poprostu uwazam, ze prawdziwy patriota nie zostawi swojej oczyzny z wyboru jak ja to zrobilem, wiec mowienie o patriotyzmie w moim przypadku byloby poniekad wlasnie belkotem. Tez uwazam sie za obywatela swiata i wolno mi jest lubic w nim czasem bardziej obce niz swoje, taksamo i nie lubic obcego, pomimo iz sie mieszka w danym kraju( nie wszystko przeciez sie lubi czy musi lubic). Oczywiscie ktos mnie zapyta, dlaczego wiec jestes w tym kraju? Ale niech mi ktos powie, ktos kto miezka np. w Polsce czy ktorymkolwiek innym kraju, ze lubi/kocha w nim wszystko. W Stanach tez mieszkalem. Rozumiem autorke. Duzo ludzi marzy o tym by mieszkac w USA. Mnie ten kraj nie interesuje do zycia, a bylem w kazdym, doslownie kazdym ich stanie, w niektorych nawet jak powiedzialem mieszkalem. No i potrafie zrozumiec Anahelle, dlaczego ona wie ze we Francji bylaby do konca zycia osoba/obywatelka drugiej klasy. Ci ktorzy nigdy nie wyjechali z Polski i nie spedzili troche zycia poza nia, nie wiedza raczej o tych "drugorzednych" obywatelach,a oni sa i to nie tylko Polakow dotyczy ale raczej prawie wszystkich. Moze tak, dlaczego np. Ukrainiec czy Wietnamczyk w Polsce jest za takiego drugorzednego uwazany? Czy sie takim on czuje, to juz zupelnie inna sprawa. Anahella poprostu czuje dobrze, czyli wlasciwie i dlatego napisala co czula we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
dorot.a Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 03:49 na Cyprze Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 04:11 Mieszkasz na Cyprze? Chcesz tam zostac na stale? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze raz zachecam do odwagi. Wielokrotnie zmienialam kraje zamieszkania. Ze smutkiem stwierdzam, ze w Polsce nie czuje sie juz dobrze. Nie moge juz odpowiadac na posty, bo pakuje sie do wyjazdu. Pozdrawiam. Za jakis czas tu zajrze, bo ciekawa jestem Waszych wypowiedzi. Nie bede mogla nic pisac, bo bede z dala od cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ivona6 Eeee tam... 19.12.06, 10:30 ... nie wytrzymasz :). Nigdy sie tobie nie udaje. Zajrzysz za pietnascie minut. No, moze za dwadziescia/ Odpowiedz Link Zgłoś
is_he Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 11:55 jestem pół brytyjką. jako dziecko mieszkałam w hongkongu i w londynie. trzy lata temu francja, potem dublin. wróciłam. nie żałuję. tu mi najlepiej, bo jest tu mnóstwo ludzi, których kocham. warszawa jest wspaniała tylko mało kto umie ją docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.anna22 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 13:28 Moj znajomy wrocil,poniewaz bardzo tesknil za krajem...wlasciwie to teraz moze nie ma wszystkiego ,co powinien miec ale jemu tyle wystarczy. Byl w Anglii.Wie,ze tutaj jest jego dom, tutaj czuje sie najlepiej i chyba nawet zaczelo mu sie ukladac... Odpowiedz Link Zgłoś
frutinka Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 19.12.06, 18:58 A ja wlasnie odkrylam, mieszkajac za granica (UK), ze bardzo wiele mitow powstalo na temat zycia w Anglii. Zarabiam przyzwoicie, wiec moja krytyka nie bedzie wynikala z faktu, ze mi sie nie powiodlo. Bo rzeczywiscie - zarabiajac w UK mozesz sobie kupic wiecej ciuchow, pojechac na wycieczke, kupic sprzet jakis typu fajny aparat fot. czy tego typu inne. Fajnie. Tylko ze my, Polacy, z reguly wynajmujemy wspolnie jakies domki. Nasz jest bardzo atrakcyjny i kazdy ma swoj pokoj, ale to wciaz nie jest zycie na wlasna reke. Dzielimy oplaty, rachunki - tak po studencku. I w akich warunkach, rzeczywiscie ma sie kase na przyjemnosi. Ale gdy ostatnio obliczylam ile musialabym zarabiac ja i moj chlopak, bysmy byli w stanie na tym samym poziomie zyc, ale samodzielnie... Niestety - lipa. Ciezko byloby znalezc taka prace. Takze nie wszystko zloto, co sie swieci. Dla mnie UK to tymczasowa przygoda. Niedlugo zjezdzam do PL:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
koala_tralalala Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 20.12.06, 00:02 Takze ja wrocilam do Polski. Na wlasne zyczenie. Uwazam, ze to byla zla decyzja. Powinnam byla zostac. Teraz ponownie staram sie znalezc sposob, by wyjechac. Bo nie chodzi mi o to, by wyjechac i sprzatac u kogos, lecz by znalezc prace odpowiadajaca mojemu wyksztalceniu (mam trzy fakultety), a teraz bedzie to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 20.12.06, 00:18 Powtoy nie wszystkim byly owocne. Tez znam ludzi ktorzy wracali do Polski nawet czasem kilka razy (tam i z powrotem) jednak tylko po to by ostatecznie stwierdzic ze w Polsce juz dla nich miejsca nie ma (nie doslownie). Odpowiedz Link Zgłoś
vessa Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 20.12.06, 01:48 2 miesiące temu z usa po pół roku, bo strasznie teskniłam za polskoscia, Europą, a po 2 miesiąch tesknię za amerykanskim optymizmem, otwartości i luzem. Wracam pod koniec maja, potem przeprawa z powrotem na prawą stronę oceanu i nie wiem co dalej i gdzie lepiej. Może posrodku: Portugalia Irlandia?? Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 20.12.06, 02:04 Wiem co piszesz. Dobrze by bylo gdyby mozna bylo zabierac ze soba z danego kraju nie tylko bagaze ale wszystko co by sie chcialo. Niestety niektorych cennosci nie da sie spakowac. Im wiecej krajow czlowiek poznaje/poznal (tu nie o turystyke chodzi) tym bardziej "wybredny" jest. Moze nie wszystkich ludzi to dotyczy ale chyba wiekszosci z tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia pytanie bez sensu 20.12.06, 12:30 ale je zadam bo naprawdę nie mogę się powstrzymać. Twoje pytanie mnie prowokuje do zadania innego: a skąd można jeszcze wrócić do Polski jak nie zza granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: pytanie bez sensu 21.12.06, 02:40 Nie czepiajcie sie tu za slowa. W koncu utarcie tak ludzie zwykli mowic. Nieraz sie slyszy tez i odwrotnosc tego. Ludzie dosc czesto mowia, wyjechal z Polski za granice. Rownie dobrze mozna postawic pytanie, a dokad indziej z Polski mozna wyjechac jak nie za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykladziewczyna5 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 21.12.06, 04:13 Wiem, ze to Polski nigdy nie wroce. Wystarcza mi odwiedziny po ktorych z ulga wracam do normalnego kraju (USA). Lubie tez jezdzic po pieknej Europie, ale to jest miejsce na wakacje. Co tu ukrywac: w Stanach zyje sie najlatwiej. Nie trzeba harowac od rana do nocy zeby zyc na przyzwoitym poziomie. Jest wysoki poziom opieki medycznej i dentystycznej (mam swietne ubezpieczenie), dobre szkoly, wspaniala przyroda, coraz wiekszy wybor jedzenia organicznego, lekarzy medycyny holistycznej. Nie jest to tez kraj opanowany przez jedna fanatyczna religie (Katolicyzm) Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 21.12.06, 20:06 Ja tez nie wroce mieszkac do Polski. Odwiedzamy kraj co roku, lubimy bardzo, wszyscy na nas czekaja i to jest mile. Jednak emigracja nie jest dla kazdego, ale to sie wie dopiero wtedy kiedy sie wyjechalo. Jesli ktos sie zdazy w pore zorientowac, wowczas radze lepiej wrocic, bo pozniej jest juz tyko kolejna emigracja. W druga strone. Pozdrowienia i Wesolych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
olalala Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 26.12.06, 19:17 Witam:) Ja wróciłem do Polski kilka lat temu:)Głównie ze względu na miłość do Kobiety mojego źycia, ale też ze względu na to, ze Polska to piekny kraj:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zwykladziewczyna5 Re: Czy ktos z Was wrocil do Polski z zagranicy i 26.12.06, 23:22 Nie twierdze, ze nie jest piekny, ale glownie na zdjeciach. Nie da sie normalnie w nim zyc, zwlaszcza jesli czlowiek sie przyzwyczai do zycia w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś