malerude 29.12.06, 01:21 chodzi mi o pewien zwrot pieszczotliwy, jakos siguraszka czy siburaszka;]nie wiem, prosze o pomoc..:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wytrwala Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 01:22 ale co on ma oznaczac po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 01:23 a może czieburaszka...taka dobranocka była:] Odpowiedz Link Zgłoś
malerude Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 12:13 no wlasnie pytam czy dobrze zapamietalam to slowo, bo ono ma oznaczac cos w stylu "kochanie", "sloneczko";]ale nie wiem czy to to , czy inne jakies czy cos poplatalam;]nie czieburaszka;] Odpowiedz Link Zgłoś
ginestra Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 15:16 A może byś weszła na takie jedno forum tłumaczy: www.forumtlumaczy.pl ? (albo można je znaleźć w googlu BFT - branżowe forum tłumaczy). Jest tam w "spisie treści" tego forum "Grupa rosyjska". Spytaj w niej o to słowo (oraz o inne, jeśli chcesz), to zaglądający tam tłumacze języka rosyjskiego na pewno chętnie Ci odpowiedzą na pytania. Są tam też tłumacze innych języków, w innych grupach. Forum jest sympatyczne. Trzeba się tylko zalogować, a potem można je odwiedzać i zadawać pytania i wypowiadać się. Oczywiście nie należy tam prosić o przetłumaczenie dłuższych tekstów, ale o pojedyncze słowa czy o jakieś kwestie kulturowe - tak. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
barmaley Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 15:32 nie ma w rosyjskim żadnej siburaszki ani siguraszki. Jest cheburaszka. www.animator.ru/db/?p=show_film&fid=2567&sp=1 Tu możesz zobacyć jak to coś wygląda. To jest takie coś małe, brązowe z dużymi uszami. Bardzo sympatyczne żyjątko. Jeżeli ktoś cię tak nazywa to oczywiście może to oznaczać że cię kocha, ale równie dobrze może to znaczyć iż masz odstające duże uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 15:35 aaaaaaaa.... to to jest to małe od krokodyla ???/ przesłodkie Odpowiedz Link Zgłoś
malerude Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 17:45 Wlasnie ponoc jest!!!Nie czieburaszka, ja wiem co to;]Nikt mnie na razie tak nie nazwal jeszcze, natomiast kiedys ktos tego slowa przy mnie uzyl i niestety nie zapamietalam;]Dzieki za te forum:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Kiwaczek!!!! 29.12.06, 18:56 To małe brązowe z uszami, to przecież Kiwaczek! W Polsce pokazywali sto lat temu tę wieczorynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
volpo Re: zna ktos dobrze rosyjski?;] 29.12.06, 20:08 A może: Snieguroczka ? => Snieżynka, ale chodzi tutaj głownie postać z kręgu Dziadka Mroza/Św. Mikołaja, tradycja trochę inna od naszej Odpowiedz Link Zgłoś