Dodaj do ulubionych

najlepsza babska gazeta

IP: *.ruczaj.pl 22.04.03, 15:52
które czytacie?
jakie są dobre? i dla kogo?
dla gospodyń domowych, dla tzw kobiet aktywnych?
gdzie nie płaci się tylko za stos reklam
gdzie sa rzeczowe artykuły.
Fajna moda? Ale taka do noszenia?
A moze wszystkie gazety są takie same?
Obserwuj wątek
    • doroszka Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 16:01
      "Zadra"
      w każdym Empiku i przez prenumeratę z dostawą do domku
      Dla kogo? Dla mądrych kobiet, które wiedzą, czego chcą i nie boją się żądać,
      aby świat, w którym żyjemy, był też ich światem. :)) Polecam.
      (Mody w tej babskiej gazecie nie ma.;))
      • Gość: margo Re: najlepsza babska gazeta IP: 213.199.192.* 22.04.03, 18:18
        Mysle, ze Zadra nie jest gazeta babska. Redaktorki by sie chyba obrazily, gdyby
        zostala tak zakwalifikowana, bo robia wszystko, zeby nie byla "babska".
        A odpowiadajac merytorycznie na pytanie: Twoj Styl jest moim zdaniem najlepszy,
        Bardzo ostatnio poprawilo sie Zwierciadlo. Najbardziej rozczarowuje
        Cosmopolitan, przynajmniej mnie. Na calym swiecie jest to pismo dla
        zwariowanych 30- a w Polsce adresowane jest chyba do panien, ktore ledwie co
        opuscily gimnazjum ;-)
        • anahella cosmo... 22.04.03, 18:29
          Gość portalu: margo napisał(a):

> Na calym swiecie jest to pismo dla
          > zwariowanych 30- a w Polsce adresowane jest chyba do panien, ktore ledwie co
          > opuscily gimnazjum ;-)

Tez odnosze wrazenie, ze target polskiej edycji Cosmo jest
          mocno zanizony. A moze polskie nastolatki sa takie
          "dorosle"?
          • Gość: BozennaCool Re: cosmo... IP: *.toya.net.pl 22.04.03, 18:34
            Dorosle oczywiscie, jesli chodzi o wyglad zewnetrzny, natomiast w mozgu zero (
            przepraszam jesli te normalnie myslace nato urazilam) :)))
            • anahella Bylabym wyrozumiala dla nastolatek 22.04.03, 21:38
              Gość portalu: BozennaCool napisał(a):

> Dorosle oczywiscie, jesli chodzi o wyglad zewnetrzny, natomiast w mozgu zero
              (
              > przepraszam jesli te normalnie myslace nato urazilam) :)))

W koncu po to ma sie pryszcze i zeby miec kielbie we lbie:) Ja tez kiedys
              mialam i kazda z nas.

Ale troche nie rozumiem jednego - jezeli chodzi o Cosmo. Czytaja to mlode
              dziewczyny, w wiekszosci uczace sie. Ciuchy, kosmetyki i inne takie sa tam
              prezentowane na dosc zasobna kieszen. Czy polskie nastolatki maja tyle
              pieniedzy, czy raczej jest to traktowane jak marzenie o luksusie?
        • aise_ Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 18:31
          > Bardzo ostatnio poprawilo sie Zwierciadlo. Najbardziej rozczarowuje
          > Cosmopolitan, przynajmniej mnie. Na calym swiecie jest to pismo dla
          > zwariowanych 30- a w Polsce adresowane jest chyba do panien, ktore ledwie co
          > opuscily gimnazjum ;-)

Zgoda. Tylko uwaga. Cosmopolitan jest pismem dla 30 tylko w wydaniu
          brytyjskim - a i to nienajmadrzejszym . W kwestii pozostałych wydań, które
          potrafie czytać (chorwackie, hiszpańskie, i rosyjskie) - każde z nich
          przejrzałam raz, żeby zobaczyć czy sa tak samo głupie i pretensjonalne jak
          nasze. Otóż są. A na dodatek pismo jest nierzetelne. Znakomita częśc artykułów
          to przedruki z wydania brytyjskiego - zmienione są tylko imiona (zamiast
          brytyjskej Helen - chorwacka Tanja, rosyjska Irina oraz hiszpanska Clara)i
          nazwy miast a cala reszta prawie dosłownie przetłumaczona. Przeczytałam ten
          sam artykuł (kretyński- swoja drogą) kupujac trzy różne wydania! Ostatnio się
          dowiedziałam (niestety tylko na wiarę - bo przeczytać sama nie mogę), ze w
          tureckiej wersji podstawowym problemem jest "co zrobić, kiedy chłopak
          krytykuje Twoją fryzurę".
          :-)))
          • Gość: margo Re: najlepsza babska gazeta IP: 213.199.192.* 22.04.03, 18:36
            No to moze rzeczywiscie ja przesadzilam z calym swiatem. Znam wersje brytyjska
            i francuska, i to sprzed kilku lat. Jest roznica miedzy pismem
            dla "nienajmadrzejszych 30latek" a rozwydrzonych nastolatek (15? 16?) Przy czym
            zestaw tematow jest nieadekwatny do pewnej hm, jakby tu powiedziec zeby nie
            wtyjsc na stetryczala 30 - bezposredniosci ich omawiania. Pozdrawiam
            • aise_ Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 18:43
              Moge powiedziec tylko jaka jest różnica pomiędzy nienajmadrzejsza 30-latką a
              jej madrzejszym odpowiednikiem.:-))))
              Nie wiem dla kogo jest przeznaczone polskie cosmo, ale obawiam sie ze kobiety,
              ktore w życiu zajmuja sie czyms poza dialogami z własna wagina (cokolwiek to
              jest - bo zdaje sie, że panie redaktorki jeszcze tej kwestii nie rozwiazały:-
              ))) nie maja tam czego szukać...
              pozdrawiam serdecznie

p.s. baaaaardzo chciałabym usłyszeć odpowiedź na dramatyczne pytanie zawarte
              ponoć w tureckiej wersji pisma....:-)))

> No to moze rzeczywiscie ja przesadzilam z calym swiatem. Znam wersje
              brytyjska i francuska, i to sprzed kilku lat. Jest roznica miedzy pismem
              > dla "nienajmadrzejszych 30latek" a rozwydrzonych nastolatek (15? 16?)
              Przy czym zestaw tematow jest nieadekwatny do pewnej hm, jakby tu powiedziec
              zeby nie > wtyjsc na stetryczala 30 - bezposredniosci ich omawiania.
              Pozdrawiam
              • anahella no to ja sprobuje:) 22.04.03, 21:43
                aise_ napisała:

> p.s. baaaaardzo chciałabym usłyszeć odpowiedź na dramatyczne pytanie zawarte
                > ponoć w tureckiej wersji pisma....:-)))

Nie jestem redaktorka zadnego Cosmo, zwlaszcza tureckiego ale mam pare pomyslow
                na nurtujacy cie problem.
                zatem:

Jezeli twoj chlopak krytykuje twoja fryzure to mozesz:
                1. Udac glucha
                2. Udac glupia
                3. Isc do fryzjera i zrobic sobie cos identycznego co on ma na glowie
                4. Owinac sobie glowe reklamowka
                5. Powiedziec, ze taka fryzure w mlodosci nosila jego matka

Uffff wiecej glupot nie wymysle;)
        • doroszka Re: babskość górą! 22.04.03, 21:36
          Gość portalu: margo napisał(a):

> Mysle, ze Zadra nie jest gazeta babska. Redaktorki by sie chyba obrazily,
          gdyby
          >
          > zostala tak zakwalifikowana, bo robia wszystko, zeby nie byla "babska".

Margo, nie zauważyłaś, że chciałam się pobawić słowami :)
          Mi nie chodziło o gazetę "babską", ale babską. Redaktorki - w rzeczy samej
          całkiem fajne, inteligentne i ciekawe świata baby (!!!) raczej się nie obrażą.

Gdyby pani - tytułująca się zawodowo "sekretarz redakcji" - nazwana sekretarką
          obraziła się, zamiast się zastanowić nad tym, że to odmiana żeńska jej
          stanowiska tak naprawdę określa ją w naszym języku jako gorszą, nie
          posądziłabym ją o inteligencję i głębsza refleksję nad zjawiskami społecznymi.

Identycznie , gdyby wszystkie kobiety, pracujące w sfeminizowanych zawodach
          rzuciły się od razu do przekwalifikowywania na zawody typowo męskie, uważając,
          że żeńskość ich zawodów od razu czyni je gorszymi.

Mi sie osobiście bardzo podobają słowa "baba" i "babskie" (może dlatego, że
          jestem bardzo pewną swojej wartości babą) i wolę walczyć o zmiane ich
          nacechowania semantycznego, zamiast od nich uciekać. :))

Pozdrawiam serdecznie - tak po babsku ;)
    • antonina_74 Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 19:06
      Ja lubie Marie Claire
      duzo do czytania
      moda za normalne pieniadze
      adresowana chyba do mnie - prawie 30-letniej
      z miasta

Nie lubie Cosmo - w kolko Macieju o seksie
      i Twojego Stylu - dla bogatych panius po 40-stce moim zdaniem
      A.
    • ptaszyca Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 21:49
      babska gazeta? Polityka, Newsweek i Wprost. W takiej właśnie kolejności.
      • capa_negra zgadzam sie z ptaszycą n/t 23.04.03, 11:04

• oka5 Re: zgadzam sie z ptaszycą i capą-negrą n/t 23.04.03, 13:02
      • anahella Re: najlepsza babska gazeta 23.04.03, 23:56
        ptaszyca napisała:

> babska gazeta? Polityka, Newsweek i Wprost. W takiej właśnie kolejności.

Newsweek jest wedlug mnie cienki jak posladki weza. Robia mnowstwo bledow
        merytorycznych a tematy sa tam traktowane pobieznie.
    • daffne Re: najlepsza babska gazeta 22.04.03, 22:39
      Moim skromnym zdaniem powiem , ze wszystkie gazety (no moze nie wszystkie ) mowia o tym samym , na okraglo moze czasem w odstepach czasowych.Bardzo rzadko kupuje gazety dla kobiet chybaze jest akurat cos co mnie interesuje.Za to uwielbiam czytac gazete dla mezczyzn "CKM" to pismo rozbawia mnie ,i zawsze czytam od deski do deski :)))
      Od gazet wole ksiazki...
      Pozdrowionka:)
    • Gość: Moboj Re: najlepsza babska gazeta IP: *.magma-net.pl 23.04.03, 08:53
      gazeta wyborcza, rzeczpospolita, polityka, national geographic.

tych typowo babskich nie czytam, bo są głupie. czasem przegląda w empiku, ale
      złamanego grosza bym za te gazetki nie dała.
      • Gość: enigma Re: najlepsza babska gazeta IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 23.04.03, 09:56
        Ptaszyca i Moboj- macie rację!!!!
        /I ja razem z Wami/
        • doroszka Re: najlepsza babska gazeta 23.04.03, 10:29
          Ja czytam czasami "Zwierciadło" i "Twój Styl", ale to tak jak u kogos mi w ręce
          wpadną. Zdarza mi się kupić tylko gdy jestem chora - wtedy na żadnej mądrej
          książce i tak się nie skupię - to już właściwie określa te gazety: są lekkie
          i "miłe", w sam raz na przetrwanie grypy. ;)
          Czasami czytam u kogoś albo przy okazji wizyty u fryzjera (leżą tam) i z
          ciekawością obserwuję, jak wślizgują się do takiej prasu tematy i idee, które
          jeszcze 10 lat temu byłyby dziwactwem i skandalem. Chodzi mianowicie o tematykę
          feministyczną, emancypacyjną - nazwijcie jak chcecie. Choć nadal przedstawia
          się postacie feministek jako trochę baby-dziwo (patrz: wywiad z Agnieszką Graff
          w Zwierciadle chyba), to jednak się przedstawia i te tematy się do tych gazet
          przesączają.
          Ciekawe jak będzie za kolejne 10 lat - może bedzie się w takich gazetach mówiło
          o tym, o czym teraz nie wolmo na łamach takich "miłych" pism (polityka, brak
          kobiet we władzach, obiektywnie (a nie porkościelnie) o aborcji itd.). Dlatego
          będę je od czasu do czasu czytać, żeby sprawdzić postępy.
          A tymczasem w "Zadrze" mogę sobie dziś poczytać artykuły o tym, o czym
          w "miłych" pisamach u fryzjera poczytam dopiero za 10 lat. :))

Pozdrawiam.

PS."Wysokie Obcasy" przy "Wyborczej" sobotniej zawsze czytam - taki nałóg. Ale
          już mnie coraz bardziej rozczarowują - już coraz rzadziej kupuję.
    • aniela_ Re: najlepsza babska gazeta 23.04.03, 11:06
      gaazeta wyborcza (noco?)
      • Gość: Marta Re: najlepsza babska gazeta IP: 157.25.122.* 23.04.03, 11:52
        ja Wysokich nie lubie
        a najbardziej denerwuje mnie moda tam pokazana: albo coś jest nie do noszenia,
        albo za takie pieniadze ze nie wiem czy 5%Polek (i czytelniczek Wyborczej)
        moze sobie na nie pozwolić. A juz krew mnie zalewa gdy jest zdjęcie zrobione w
        czerni że widac jakies cienie i pisza pod spodem: sukienka: FIRMA X cena 300
        zł, rajstopy Firma Y cena ileśtam, a na zdjęciu nic nie widac. Albo zdjęcie
        głowy modelki a podpis brzmi: rajstopy Firma Y 30 zł, buty Frima XZ cena
        ileśtam.
        PO CO TO?? pytam
        • anahella Marta - wyjasnie o co chodzi z tymi zdjeciami. 24.04.03, 00:05
          Gość portalu: Marta napisał(a):

> jest zdjęcie zrobione w
          > czerni że widac jakies cienie i pisza pod spodem: sukienka: FIRMA X cena 300
          > zł, rajstopy Firma Y cena ileśtam, a na zdjęciu nic nie widac. Albo zdjęcie
          > głowy modelki a podpis brzmi: rajstopy Firma Y 30 zł, buty Frima XZ cena
          > ileśtam.
          > PO CO TO?? pytam

Raczej nie "po co" tylko "dlaczego". Jak na zdjeciu nic nie widac to znaczy ze
          robil je nie jakis tam fotograf tylko artysta wysokiej klasy, ktory prezentuje
          swoja TFU-rczosc. A jak na zdjeciu jest kawalek nosa modelki a jest opis calego
          ubrania to dlatego, ze layouterowi tak w duszy zagralo zeby cos takiego pokazac
          (no bo pani ma ladny nos) ale wrzucil pod zdjecie caly tekst, ktory dostal od
          redkatora, a ten czytajac gotowa strone nie raczyl na to zwrocic uwagi. Ten
          ostatni przypadek to po prostu zly warsztat i jednego i drugiego. Moze byc
          jeszcze jedno wyjasnienie: "no bo stylistka sie nabiegala po sklepach i bidulka
          dzwigala te torby z ciuchami, ze glupio by bylo zrobic ja w jajco, bo jest
          zwyczaj, ze jak sklep pozycza ciuch do sesji, to trzeba napisac skad on jest".

Tak to czasem wyglada, tylko co to czytelnikow obchodzi?
    • Gość: mok-ka Re: najlepsza babska gazeta IP: 195.245.213.* 23.04.03, 13:17
      z oszczędnosci czytam gazety w necie.
      najbardziej lubię forum,newsweeka i polityke.niestety coraz mniej artykułów
      jest dostępnych.
      tzw.babskich gazet nie czytam już od lat (od kiedy wyrosłam z "jestem").
      może kupię tą "zadrę".zaintrygowała mnie.\pozdr.
      • doroszka Re: najlepsza babska gazeta 23.04.03, 23:24
        Gość portalu: mok-ka napisał(a):

> z oszczędnosci czytam gazety w necie.
        > najbardziej lubię forum,newsweeka i polityke.niestety coraz mniej artykułów
        > jest dostępnych.
        > tzw.babskich gazet nie czytam już od lat (od kiedy wyrosłam z "jestem").
        > może kupię tą "zadrę".zaintrygowała mnie.\pozdr.

www.efka.org.pl/zadra/
        Niestety tylko spis treści pierwszych dwóch tytułów. Ostatni numer warto nabyć -
        dużo o kobietach wobec Unii Europejskiej.
        Polecam listę dyskusyjną Gender.
    • Gość: inka Re: najlepsza babska gazeta IP: *.BMJ.net.pl 23.04.03, 23:36
      jak dla mnie to niezawodne są tylko "Wysokie obcasy" reszta do niczego, a
      raczej do oglądania obrazków :)
    • Gość: moboj Re: najlepsza babska gazeta IP: *.magma-net.pl 24.04.03, 09:53
      własnie - jedyna babską gazetą, którą czytałam dawno temu było "jestem", ale
      wydawane przez PCK, a nie takie jak teraz.
      i też wiele pism czytam w necie: np. Rzepę, Forum, Newsweeka, Gazetę Wyborczą,
      Wprost. Kupuję jedynie "Politykę".
    • pajdeczka Moje typy:"Życie na gorąco", "Na żywo",... 24.04.03, 13:57
      .."Imperium", "Chwila dla ciebie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka