Dodaj do ulubionych

Sabina Spielrein

12.04.07, 19:46
Widziałyście ten film? Chodził na TVP KUltura,moze jeszcze raz dadzą,polecam.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Sabina Spielrein 12.04.07, 19:46
      ww6.tvp.pl/View?Cat=5725&id=335490
      • iokepine Re: Sabina Spielrein 15.04.07, 08:19
        Hmm, ciekawe, czy to ta sama osoba, o której kiedyś czytałam. Dziewczyna orzeszł
        terapię u Freuda i nie wyleczyłąs ie z histerii, wszelkie objawy przeszły jej po
        tm, jakz akonczyła bezowocną, wieloletnią terapię i niego i zapisała się do
        ruchu sufrazystek.
        • kocia_noga Re: Sabina Spielrein 15.04.07, 12:04
          Nie, to inna historia.Dopiero po odkryciu (niedawnym) faktów o S.S. okazało
          się,że Jung okradał ją z pomysłów,zerżnął niemal całą jej książkę i ogólnie
          mówiąc oszukiwał ją wykorzystując swą przewagę jako starszego i z
          dorobkiem,mężczyzny i goja w jednym.A postać tej kobiety fascynujaca,życie i
          jego koniec(rozstrzelano ją z dwoma córkami)tragiczne.
          • dynamitee Re: Sabina Spielrein 15.04.07, 17:44
            dopiero, jak przeczytałam to, co napisałaś w poście wyżej, zaczęłam coś
            kojarzyć. przypomniała mi się książka, biografia, którą czytałam kilka lat temu-
            "Sabina". nie przeczytałam jej całej, może z połowę. z tego, co pamiętam ona
            oprócz tego, że była pacjentką Junga, była też jego kochanką, potem stała się
            znaną psychoanalityczką. a Jung zachował się względem niej po chamsku. ech, nie
            lubię ani Freuda ani Junga. Freud też zdradzał swoją żonę, obydwaj byli siebie
            warci.
    • dori7 Re: Sabina Spielrein 15.04.07, 19:37
      To jeden z rzadkich momentow, kiedy zaluje, ze nie mam telewizora :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka