Dodaj do ulubionych

czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebywa obe

13.04.07, 16:16
cnie za granicą? A może do tego np w Belgii? :)
Obserwuj wątek
    • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:19
      ja z Londynu, a w belgii mam znajoma ktora pisala kiedys na FT
      a co trzeba??
      • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:23
        kontaktu
        polskiego soczystego "k.........ć"
        pracy

i zimnego piwa bo dziś tu strasznie gorąco ;)))
        • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:25
          a to Ty w Belgii siedzisz?? :)
          ja tez chwilowo bez pracy, piwo jest w sklepie, zimne i Polskie ;))
          • znowuwzyciuminiewyszlo Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:05
            sorry konrad, ale dla mnie zupelnie niezrozumiale jest jak mozna w kraju o
            takiej obfitosci swietnych piw rożnego rodzaju jak zjednoczone krolestwo, wlewać
            w siebie nasze polskie siki!
            • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 22:28
              rzecz gustu, ja tam wole nasze rodzime pic
              • znowuwzyciuminiewyszlo Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 22:55
                oj, chyba jednak przyzwyczajenia...
                • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 23:03
                  rozne piwa pilem, nawet te z serii "Alee" czy jakos tak
                  • znowuwzyciuminiewyszlo Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 23:04
                    o 'ale' chyba chodzi. ten typ akurat specjalne ciekawy moim zdaniem nie jest.
                    • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 23:07
                      no i innych niestety, ale Anglia nie ma za bardzo czym sie pochwalic
                      bo niby kronenberg czy curling to takie super piwa??
                      reszta to albo jakies tanie sikacze, albo zagraniczne
        • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:26
          a w jakim miescie jestes??
          • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:29
            Gent

bardzo tu ładnie, miło i w ogóle ale drugi miesiąc siedze i tylko języka się
            uczę zatem nie dziw sie ze dostaję o.cipienia

szukam nowych kontaktów, im więcej ludzi znasz tym łatwiej o nowe kontakty,
            informacje itp itd

a o polskie pifko nie tak łatwo tu :(
            • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:32
              a tyle polakow tam wyjechalo i jeszcze nie pomysleli nad sprowadzaniem naszych
              rodzimych produktow tak jak to jest tutaj w Londynie
              znam tylko jedna, ale ostatnio cos nie odzywa sie...
              a dlugo juz tam jestes?? sama czy z kims??
              • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:39
                ze swoim łosiem :)
                on nas utrzymuje na razie

najgorsze jest to że flamacy lubią swoje za przeproszeniem g.ófniane piwa i
                równie g.fniane wędliny

mój łosiu robi kurs prowadzenie wlasnej działalności (coby sam a nie w spółce z
                belgiem) i wtedy się zobaczy ale ja juz tęsknię za pracą - jakąkolwiek

w Gencie nie ma wielu Polakow - to Bruksela jest mekką, Gent-choć milion razy
                piękniejszy- nie jest wśród krajanów popularny

a co ciebie zawiało az tam???

• maialina1 piwo 13.04.07, 16:42
                  Ta! Pomyslec ze jak mieszkalam w Lille (Francja) to do Belgii jezdzilam kupowac
                  polskie piwo. W przygranicznych wioskach sprzedają.

Ale przeciez belgijskie piwo nie jest zle! Leffe zdaje sie jest belgijskie.
                  Dobrze mowie?
                  • tygrysek27 Re: piwo 13.04.07, 16:44
                    tak, prawda :)

ja tęsknie jednak za smakiem WarkiStrong czy mocnego Żubra

całe szczęście że jestem bardziej "winna" a tu już jest w czym przebierac nawet
                    jak się nie ma dużo pieniązków :)
                    • maialina1 Re: piwo 13.04.07, 16:47
                      I Hoegarden chyba tez jest belgijskie. To moje ulubione.
                      :)
                      Bo ja "piwna" jestem, eheheh :)
                    • mallina Re: piwo 14.04.07, 02:52
                      przeciez w Belgii jest mnostwo mocnych piw, poszukaj dobrze:-)
                      takiego wyboru piw chyba nigdzie nie ma i mysle, ze z czasem znajdziesz tam
                      swoje ulubione:-)
                      mieszkam w Niemczech i czesto wlasnie do Belgii jezdzimy po ich piwa, a w
                      Niemczech najczesciej kupujemy czeskie. pomimo, ze sa mozliwosci kupna polskiego
                      piwa nie kupuje go.
                  • konrado80 Re: piwo 13.04.07, 16:49
                    probowalem go, bo mozna tutaj nabyc
                    ale nie lubie takich wynalazkow
                    wole nasze :)
                    • tygrysek27 Re: piwo 13.04.07, 16:52
                      to ulubione piwko mego M :) ale ja tak jak konrado - polskie piwo i polska
                      kiełabasa sa niepowtarzalne :)
                      • konrado80 Re: piwo 13.04.07, 17:00
                        dlatego miedzy innymi chce wrocic do kraju...
                • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:47
                  aha
                  mnie, ucieczka przed wojskiem :)
                  a ze tutaj mialem znajoma, to jakos tak sie zaczelo i juz rok tu siedze z
                  polrocznymi wojazami po Irlandii :)
                  a co Ciebie wygnalo tam?? ;)
                  • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:50
                    beznadziejna nieuleczlna miłość.... :D
                    • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:50
                      hehe :))
    • maialina1 chyba wiekszosc 13.04.07, 16:39
      Chyba wiekszosc.
      Poki mieszkalam w Polsce to nie czulam zadnej potrzeby udzielania sie w
      internecie.
      Jesli teraz to robie to dlatego ze mi troche brakuje jezyka polskiego a przez
      forum mam latwy kontakt.
      • tygrysek27 Re: chyba wiekszosc 13.04.07, 16:42
        a gdzie jesteś? i co tam porabiasz?
        • maialina1 Re: chyba wiekszosc 13.04.07, 16:44
          Nie wiem czy tak powinnam sie publicznie przedstawiac...
          ...
          Mieszkam w poludn. francji, moj maz jest francuzem.
          • tygrysek27 Re: chyba wiekszosc 13.04.07, 16:47
            dyc mu tu jak jedna wielka rodzina ;)

kraj piekny lecz języka nie trawię :) już wolę niderlandzkiego się uczyć niż
            francuskiego
            • maialina1 Re: chyba wiekszosc 13.04.07, 16:48
              No tmy bardziej ze uczyc sie francuskiego w Belgii to chyba nie najlepszy
              pomysl. Bedziesz mowic z bardzo smiesznym akcentem. A niektore slowa to w ogole
              zupelnie przekrecaja.
    • burkinafaso2 Tak. 13.04.07, 16:49
      Piszę z Burkinafaso.:)
      • burkinafaso2 Re: Tak. 13.04.07, 16:49
        Jest tu ktoś jeszcze z Burkinafaso?
        • maialina1 Re: Tak. 13.04.07, 16:50
          To tam gdzie nosza burki? :)
          • burkinafaso2 Re: Tak. 13.04.07, 16:54
            Nie. W burkinafaso nie nosi się burek/ów.
            U nas niektórzy lubią chodzić bez niczego nawet.:)
            • tygrysek27 Re: Tak. 13.04.07, 17:07
              kiedy mogę zatem przyjechać...?
              • konrado80 Re: Tak. 13.04.07, 17:08
                a po co Ty chcesz tam jechac, hmm?? ;)
                • tygrysek27 Re: Tak. 13.04.07, 17:09
                  co sie glupio pytasz ;) w tym "mmmmm..." tez czuje nutkę zainteresowania ... ;-p
                  • konrado80 Re: Tak. 13.04.07, 17:16
                    no wiesz, jak mowisz ze chcesz pojechac tam gdzie mozna pochodzic bez niczego,
                    to hmm, moge zaprosic do siebie, u mnie po pokoju tez hmm bez niczego mozesz
                    polazic :)))
                    • tygrysek27 Re: Tak. 13.04.07, 17:23
                      urzekły mie inne walory owego kraju ...... ;-p
                      • konrado80 Re: Tak. 13.04.07, 17:32
                        ciekawe jakie?? :)))
                    • tygrysek27 Re: Tak. 13.04.07, 17:26
                      ale skoro juz ten wątek poruszasz to co Ty na wymianę barterową? ;)
                      • konrado80 Re: Tak. 13.04.07, 17:32
                        a czego dokladnie?? ;)
                • burkinafaso2 Re: Tak. 13.04.07, 17:10
                  Jak to po co?
                  Burkinafaso to przepiękny kraj, a co najważniejsze ludzie są bardzo mili.
                  Różni się nieco od Twojej Anglii Konradzie, ale zapewniam Cię, że nie żałuję
                  mojego wyboru.
                  • konrado80 Re: Tak. 13.04.07, 17:17
                    a jaka ona tam moja :))
    • grogreg Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 16:57
      Anglia
    • wimx Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:00
      Ja z Wloch. Troche teskni mi sie czasem za Polska...A tak narzekalam kiedys na
      nasz durny kraj...
      • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:06
        bo jest durny :(

Italia...mmmm..... piekny kraj, pamietam - bardzo dobrze mi tam było :) ciesz
        się pogodą i jedzeniem :)
    • avital84 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:00
      Korea Północna.
      • maialina1 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:04
        hihhihi :)
        • avital84 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:06
          Tylko wiesz, nie mów nikomu. Sprawuję tam dość poważną funkcję.
          Ale skoro pytacie to dałam prawdziwą odpowiedź. ( jak zawsze:))
      • znowuwzyciuminiewyszlo Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:06
        nawet tak nie żartuj!
    • mandi.ole Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 17:21
      Ano

Szkocja

piwsko u nas polskie jest, no i k****a maci tez sporo, calkiem ostatnio
      zauwazylam, wiec za tym sie nie teskni

ale Gyrosa bym zjadla :)
      • pandolinka24 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 20:37
        a ja mieszkam w Egipcie od 3 lat i jest fajnie,sloneczko caly rok,cieplutkie
        morze czerwone ogolnie cool...
        • eeela Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 20:40
          A chroboki nie gryzom???
          • pandolinka24 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 13.04.07, 20:52
            nie zauwazylam tu zadnych robakow poza powszechnie popularnymi jak na calym
            swiecie,dzieki Bogu nic nie gryzie oprocz komarow ktore z tego co wiem istnieja
            tez w Pl:)))
          • sara8519 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 01:27
            Kilcock, Irlandia
            • marholl Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 02:13
              ja w holandii i przypomnial mi sie wierszyk ''kto ty jestes?POLAK maly'.i
              bardzo wierze w moj kraj i ufam ze bedzie lepiej bo w Polske wierze
              • ilums Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 03:45
                Floryda-na miejsce nie narzekam-ale na brak Polskiego piwa to
                baaaaaaaaaaardzo!!!!!!!!!!
    • crunch4 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 06:04
      USA a piwa nie lubie
      • stella.polaris25 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 06:22
        I tak wszyscy wiedz,gdzie przebywam to po co mam sie powtarzac:))
        • kasianorwegia Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 11:24
          no i ja tez:)
        • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 11:40
          ja tam np nie wiem :)
          • kasianorwegia Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 12:45
            tygrysek27 napisała:

> ja tam np nie wiem :)
            ps.musisz czytac uwazniej ;)
            • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:01
              nie no - to do Stelki było :)
              • stella.polaris25 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 22:20
                tygrysku Ja za wielka woda:))przebywam obecnie...niestety:)
                • crunch4 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 22:44
                  dlaczego niestety?
                  • stella.polaris25 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 23:21
                    Bo wole eu:)
                    Ale tutaj mam rodzine ,wiec mimo woli...yhhh
                    Na szczescie wkrotce to sie zmieni:)
          • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 12:50
            nie wiesz i nie odpowiedzialas mi na moje pytanie :P
            • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:02
              a jakie było pytanko bo zapomniałam ;)

(jak będe grała nierozgarniętą i zapominalska to może uda mi sie uniknac
              odpowiedzi....;-p)
              • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:10
                tygrysek27 napisała:

> a jakie było pytanko bo zapomniałam ;)
                jest wyzej :))

> (jak będe grała nierozgarniętą i zapominalska to może uda mi sie uniknac
                > odpowiedzi....;-p)
                a ja czepialskiego i takiego co wszystko musi wiedziec :)
                kurcze, ale ja taki jestem naprawde :PP
                • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:13
                  zapomniałam ze to FK a nie FM i mozna sobie pofolgować - a juz przez chwile
                  wydawało mi się że czuję na plecach nożycorękiego.... ;)

o barter pytasz chłopcze.... hmmm a tak swoją drogą: ciekawe jak jest "barter"
                  we flamandzkim, pójdę sprawdzę ;-p
                  • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:19
                    hmmm, chcialas siakiejs wymiany, wiec zapytalem niesmialo jakiej?? ;))

PS. nie orientujesz sie jakie sa koszta zycia w Holandii??
                    • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:26
                      no toz piszę - barterowej no :) i juz tam od razu -chciałam, napomknełam
                      nieśmiało li tylko ;)

wydaje mi się że ciut wyższe niz w belgii
                      musisz się liczyc z wydatkiem około 300-500 EUR za wynajęcie apartamentu/pokoju
                      z opłatami i jakieś 400 EUR na życie (wydając w granicach rozsądku)

przypuszczam że za 1000 eur/mies będziesz spokojnie żył
                      • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 15:29
                        no ale ja teraz niesmialo zapytuje co bys chciala wymienic?? ;)

mieszkanie podobno jest zapewnione i koszt to 35€ tyg, chodzi tylko o jedzenie,
                        telefon itp.
                      • konrado80 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? PS 14.04.07, 15:34
                        troche drogo to wszystko, a zarobki nedzne wychodza...
                        bo 11€ brutto na godz, to miesiecznie wychodzi ok 1500€
                        pracuje sie 6-8 tyg i potem 2 tyg urlopu
                        dostaje 150€ zwrotu za koszty podrozy (za przepracowane 6 tyg)
                        to nie wychodzi tak super...
    • konrado80 Czy ktos wie jakie sa koszty zycia w Holandii??? 14.04.07, 12:53
      bo zastanawiam sie nad przeprowadzka, tylko nie wiem czy zarobki 11€ brutto na
      godz, to czy warto probowac...
      • tygrysek27 Re: Czy ktos wie jakie sa koszty zycia w Holandii 14.04.07, 15:28
        zalezy czy praca stała, czy na czarno czy nie, czy drastyczne róznice w ilości
        godzin w miesiącu itd

bo ta stawka troszke poniżej średniej jest z tego co sie orientuję
        • konrado80 Re: Czy ktos wie jakie sa koszty zycia w Holandii 14.04.07, 15:35
          napisalem wyzej, praca raczej legalna i przez agencje z Polski
          wiec nie wiem, chyba dam sobie spokoj
          • tygrysek27 Re: Czy ktos wie jakie sa koszty zycia w Holandii 14.04.07, 15:36
            no, kokosów nie oferują :/
            • konrado80 Re: Czy ktos wie jakie sa koszty zycia w Holandii 14.04.07, 15:38
              i tak chyba teraz zmienili, bo wczesniej widzialem to samo ogloszenie i wydaje
              mi sie, bo nie pamietam teraz, ze wtedy byly jeszcze gorsze warunki, tak ze w
              ogole nie oplacalo sie wyjezdzac, bo wychodzilo prawie to samo co w kraju
    • grizli25 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 17:03
      ja mieszkam w brukseli juz od ponad 4 lat
      • tygrysek27 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 19:38
        ooo - a może masz kontakty lub znajomych w Gencie ?
        • grizli25 Re: czy ktoś z Was pisze zza granicy? tzn przebyw 14.04.07, 23:55
          nie,nie mam tam znajomych tylko tu w brukseli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka