Dodaj do ulubionych

Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś...

26.05.07, 08:22
...dziewczyna, która ich używa i ma nadwagę?

Bo ja ważę dokładnie 80 kg (+/-1 zależy czy zatrzymuje mi się woda od tabletek
czy nie, bo czasem aż cała puchnę), a plastry są zalecane DO 80 kg.

Czy myślicie, że mogą stracić działanie?

Czytałam na stronie producenta, że jeśli się waży powyżej 90 kg, to dopiero
wtedy mają osłabione, a ta informacja DO 80 jest zabezpieczeniem.
Co prawda nie ważę ponad 80, tylko raczej DO, ale mam dziwne obawy, czy aby
nie zajdę w ciążę.

Tabletek mam dość. Biorę obecnie od 4 m-cy, bo zrobiłam sobie roczną przerwę.
I nagle po tygodniu od 1-szej tabletki zaczęłam tyć. Mam już 3 kg więcej, a do
tego puchną mi palce i woda w organiźmie mi się zatrzymuje. Horror.

Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • abstrakcyjny Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 08:24
      nalep sobie dwa i spoko
    • myszz Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 08:42
      hmm.. strasznie szybko taka nadwaga. może ty po prostu trochę więcej jesz i winą obarczasz tabletki? może pij jakieś ziółka?
      • a_gu_196 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 08:46
        Właśnie nie. Przez rok nic nie przytyłam. W 4 m-ce mam 3 kg więcej, odkąd biorę
        tabletki. Wątpię, żeby nagle mi tyle przybyło od jedzenia, skoro ok roku miałam
        ustabilizowaną wagę.
      • rzepinka1 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 08:48
        stosowałam plastry 3 miesiace i czułam się gorzej niz na tabletkach, woda w
        organiźmie zatrzymywała się aż byłam cała obolała jak bym cały miesiąc miała
        napięcie przedmiesiączkowe, z radością wróciłam do tabletek.
        • diverse_women Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:55
          A ja mam dziecko z tabletek :) Tzn. jestem w ciąży :P
          Zaszłam, biorąc Cilest.
          • rzepinka1 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 10:24
            noo ja biore cilest 5 lat i jestem bezdzietna :-) po prostu jestem punktualna.
          • tygrysio_misio Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 11:03
            nie od tabletek ale od nieprawidowego ich zastosowania...

moze mialas biegunke albo wymiotowalas?

albo nie bylas punktualne

• ishtarr Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 22:25
          Ja od lat stosuje tabsy, biore mercilon, nigdy nie mialam po nich zadnego
          problemu.
          Ale moje kolezanki (3 dziewczyny) po plastrach wlasnie przytyly, spadlo im
          drastycznie libido i jeszcze pojawily sie u nich okropne spadki nastroju, caly
          czas powtarzaly ze maja depresje.
          Byc moze po prostu te tabletki sa niedobrane, czasami trzeba sprobowac kilku
          roznych, by trafic na swoje.
    • listekklonu Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 08:59
      Schudnij ze dwa kilo dla pewności :)
      • a_gu_196 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:00
        Też nad tym myślę ;)
        Tzn. jak odstawię tabletki to myślę, że 1-2 kg stracę na bank, ale chyba trzeba
        będzie troszkę poćwiczyć ;)
        • avital84 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:02
          2,3 kilo to niewiele chyba. Dieta "połowa tego co dotychczas" i w ciągu miesiąca
          masz przynajmniej 2x2+1 kilo mniej.
          • a_gu_196 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:07
            Niestety nie umiem sobie odmawiać ;)
            Wolę poćwiczyć :)
            • avital84 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:12
              Ale ćwiczenie nie koniecznie dizała na spadek masy.
              Zauważ, że jeżeli ktoś chce przybrać na masie ćwiczy.
              Może pobiegaj.
              • a_gu_196 Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:18
                Mam tyle tłuszczu, że na pewno podczas aerobiku czy brzuszków stracę 1-2 kg.
                Nie będę raczej kulturystką po 15 minutowym codziennym ćwiczeniu :)

A biegać nienawidzę i nie będę na pewno :)
                • tygrysio_misio Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 11:19
                  mylisz sie drastycznie

ale to ciezko by bylo tlumaczyc

od cwiczen sie nie chudnie a raczej przybiera sie na wadze..co nie oznacza,ze
                  ma sie tyle samo tluszczu

• tygrysio_misio Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 11:17
                cwiczenie wplywa na to, ze organim musi wzmacniac miesnie ... miesnie duzo waza
                (od 2 do 4 razy wiecej niz tluszcz przy tej samej objetosci)

natomiast wszytskie takie pojecia jak nadwaga, otylosc, niedowaga, chudniecie
                maja zwiazek z tkanka tluszczowa

przeciez nikt nie powie,ze Pudzianowski ma nadwage choc pewnie wazy wiecej niz
                norma przy jego wzroscie by na to wskazywala

aby schudnac trzeba miec ujemny bilans energii ... to da sie osiagnac 2
                czynnikami: obnizeniem spozycia albo podwyzszeniem zuzycia

tak wiec na schudniecie (pozbycie sie tluszczu) cwiczenie jest korzystne jak
                najbardziej..rozniez z tego faktu,ze chudnac od niejedzenia organizm znacznie
                latwiej redukuje miesnie niz tkanke tluszczowa... wiec w rzeczywistosci spadek
                wagi jest zaklamany troche, bo nie traci sie tylko sadelka

a przeciez przy antykoncepcji za pomoga plastrow caly problem polega na tym,ze
                tkanka tluszczowa przeszkadza w przenikaniu hormonow do krwioobiegu

tak wiec dla kogos kto chce stracic tkanke tluszczowa najlepiej jest ograniczyc
                spozycie przy jednoczesnym cwiczeniu...po pierwsze aby jeszcze bardziej
                zwiekszyc roznice miedzy dostarczana iloscia energii a spalana...a po drugie
                aby rzeczywiscie tracic tluszcz a nie przezedzac miesnie
    • papistka Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 09:41
      Do czego jest potrzebna antykoncepcja przy takiej nadwadze??
      • diverse_women Twoje pytanie jest żałosne tak, jak Ty sama... n/t 26.05.07, 09:53
        • papistka To była ironia... 26.05.07, 10:51
          Chodziło mi o to, że firma produkująca plastry założyła, że kobiety powyżej
          pewnej wagi nie uprawiają seksu. To, że wyzywasz swoich rozmówców świadczy tylko
          i wyłącznie o Tobie.
          • zielonooka_bez_tyja Re: To była ironia... 26.05.07, 11:05
            Nie... to znaczy tylko tyle, że dane stężenie hormonów działa do pewnej masy
            ciała - nic więcej. Gdyby było większe, mogłoby spowodować zbyt poważne skutki
            uboczne u Kobiet poniżej wagi minimalnej. Trochę pomyślunku...

A jeśli o ironię idzie... Dowcip ma bawić, nie ranić.
    • kajakaja10 do a_gu! 26.05.07, 10:56
      prawdopodobnie masz zle dobrane tabletki, organizm nie powinien po nich
      zatrzymywać wody. Ja biore plastry od roku i jestem bardzo zadowolona, ale te
      wskazówki producenta należy brać poważnie - co do masy ciała. Ja ważę ok 59 kg
      wiec nie bylo problemu. Ale jesli twoja waga jest na granicy to powinnas albo
      zrzucic przynajmniej 5 kg, albo zrezygnowac z plastrow i poprosic lekarza o
      zmiane pigulek. A poza tym - ja bym tak zrobila - najlepiej przebadaj sobie
      hormony, tarczyce, bo mozliwe ze one sa czesciowo powodem Twojej reakcji na
      leki. A co do zrzucania wagi - naprawde same cwiczenia nie wystarczaja. ja mam
      obsesje wagowa, bo mam tendencje do tycia i duzy apetyt. I to jest kwestia
      wyboru - przede wszystkim kontrola tego co jesz (najlepiej po konsultacji z
      dietetykiem) a opócz tego ćwiczenia - ale jako DODATEK. Same nic nie pomoga. ja
      cwicze na silowni ok 4 razy w tyg. i to pozwala mi zachowac odpowiednie
      nastawienie do siebie, wiem ze chce byc w formie i po prostu COś ZA COś.
      pozdrawiam i zycze wytrwalosci!
    • 83kimi Re: Plastry antykoncepcyjne - czy jest tu jakaś.. 26.05.07, 17:17
      Ale plastry moają dużo hormonów i też możesz po nich przytyć - moja sisotra
      przytyła 5 kg.
      Przerzuć się na gumki i zacznij ćwiczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka