wies_tanczy_i_spiewa 06.06.07, 22:00 ...podoba sie wam najbardziej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoselin Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 17:02 thelma3 wie co dobre ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:02 ewidemą fransuski :) i moje małe zboczenie - niderlandzki. Odpowiedz Link Zgłoś
wies_tanczy_i_spiewa Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:04 tylko nie niderlandzki...prosze.... goede nacht ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 23:13 > tylko nie niderlandzki...prosze.... goede nacht ;-) O ile po francusku sie jakoś dogadam to tego niderlandzkiego gulgotania mogę tylko słuchać nic nie rozumiejąc :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wies_tanczy_i_spiewa Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 13:11 farelkaa napisała: > > tylko nie niderlandzki...prosze.... goede nacht ;-) > > O ile po francusku sie jakoś dogadam to tego niderlandzkiego gulgotania mogę > tylko słuchać nic nie rozumiejąc :)) ja nie wiem jak ten jezyk mozna rozumiec, w nadmiarze literki h ...hhh nic nie mozna wydobyc z tego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:03 Pewnie zaraz posypia sie wymowne "de gusibus..." ale ja obstaje przy niemieckim. Bardzo lubie ten jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:05 Niemiecki, rosyjski (zwłaszcza w śpiewie), hiszpański/włoski Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:15 wies_tanczy_i_spiewa napisała: > ...podoba sie wam najbardziej?? Niemiecki, japoński. Odpowiedz Link Zgłoś
wies_tanczy_i_spiewa Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:29 ciekawe ze jeszcze angielski nie padl...... a w koncu to w 30 % francuski....;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 23:19 wies_tanczy_i_spiewa napisała: > ciekawe ze jeszcze angielski nie padl...... a w koncu to w 30 % francuski....;) Bez przesady! Anglicy przyznaja sie oficjalnie do nie wiecej niz 20 000 slow pochodzenia francuskiego /tj.3,6%/ - roznica o caly rzad! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 14:47 no niestety taka jest prawda,moze oni nie chca sie do tego przyzanc oficjalnie,ale bardzo duzo slowek zaczerpneli Z FRANCUSKIEGO (ten z kolei z laciny i greki) Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:40 duński! (to taki mały żarcik, moim zdaniem ten język brzmi fatalnie) a tak na serio, to chyba czeski - i nie chodzi mi o to, ze bywa zabawny, ale melodia + zbitki spółgłosek podobają mi się bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:44 dla mnie dunski jest belkotem, potok liter, bo slowa ciezko wylapac;), ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic i po pewnym czasie juz tak nie drazni - to polaczenie niem, i ang;) Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:47 jak słyszę duński, to mam wrażenie, ze ci ludzie mają odruch wymiotny (bluueah). Podobnie jest moim zdaniem ze szwedzkim, choć nie do tego stopnia. Norweski o dziwo brzmi przy tych dwóch w/w językach całkiem zwyczajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Przeciez norweski i duński to prawie to samo 07.06.07, 01:11 Akcent inny, norweski jest bardziej melodyjny - ale na pismie prawie bez róznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Przeciez norweski i duński to prawie to samo 07.06.07, 01:14 i oni się podobno o dziwo rozumieją nawzajem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:42 Beznadziejna jestem, ale jak czytam niektóre posty, to myślę, że polski taki śliczny, a tak kaleczony :/ Jak obcy na poziomie podstawowym... Odpowiedz Link Zgłoś
e_penso_a_te Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 22:48 Italiano :-))) Amore mio :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 23:30 Francuski jako mój drugi język. Ale o ile francuski rozumiem o tyle węgierki podoba mi sie szalenie a nie rozumiem nic. Myślę nawet o nauce tego języka choc jego przydatność w moim przypadku = 0 Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysek27 Re: jaki jezyk obcy... 06.06.07, 23:37 francuski jest obrzydliwy slysze codziennie to charczenie i jest po prostu okropny lubie włoski, przekonuje się - bo muszę - do niderlandzkiego a podoba mi sie po prostu angielski Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 00:41 tygrysek27 napisała: > francuski jest obrzydliwy > slysze codziennie to charczenie i jest po prostu okropny > > lubie włoski, przekonuje się - bo muszę - do niderlandzkiego a podoba mi sie po > > prostu angielski Angielski, jest fatalny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 01:03 "Ma patrie, c'est la langue française." Albert Camus Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 17:06 Chciałabym zauważyć że włoski jest dosyć podobny do francuskiego więc nie rozumiem .... Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Fiński 07.06.07, 01:17 Jest bardzo inny niz wszystkie inne (tzn. estoński i sami(laplandzki) naleza do tej samej grupy - no i wegierski ma ten sam akcent, ale zrozumiec go nie mozna znajac fiński). Ma bardzo własna melodie i konstrukcje gramatyczne, w innych jezykach niemozliwe. Niemiecki tez lubie, ale to moze ze wzgledu na to ze to w sumie mój drugi ojczysty. Odpowiedz Link Zgłoś
wimx Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 07:52 Wloski to najpiekniejszy jezyk swiata. Na drugim miejscu hiszpanski/portugalski. 3. Niemiecki/Angielski (tylko wersja amerykanska, brytyjski to dla mnie jakis belkot :)) 4. Chinski Za to uwazam, ze francuski jest obrzydliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 11:12 chiński? w sensie mandaryński? to babskie zawpdzenie i nieustający ton pretensji w głosie? czy kantoński? jeden wielki wrzask, ten język brzmi jak ordynarna kłotnia! Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 10:50 Włoski. W tym roku zaczęłam się uczyć. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 13:14 wloski tęz jest ładny ale nie wydaniu Wloszek;/,jakies taki warkot..,poza tym angielski ale chyba tez bardziej wersja amerykańska niż brytyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 14:33 włoski szwedzki łacina angielski - zależy od akcentu hiszpański czeski trochę tego jest:) a francuski budzi we mnie irytację - ta buzia w ciup przy mówieniu, i nic nie umiem przeczytać prawidłowo, bo połowy liter w wyrazie się nie czyta...:) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Niemiecki! 07.06.07, 14:53 Bardzo ładny język. Natomiast nie podobają mi się języki powszechnie uważane za "ładne", czyli francuski i włoski. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Niemiecki! 07.06.07, 14:56 xtrin napisała: > Bardzo ładny język. > > Natomiast nie podobają mi się języki powszechnie uważane za "ładne", czyli > francuski i włoski. Nareszcie! Już myślałam, że poza mną i Tryplem nikt sie nie zgłosi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Niemiecki! 07.06.07, 14:56 A jakim dialektem niemieckim mowisz :)? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Niemiecki! 07.06.07, 15:56 kontik_71 napisał: > A jakim dialektem niemieckim mowisz :)? Takim jakiego mnie uczono i jakiego uczę się sama:) Dokładniej nic Ci nie powiem bo uczyłam się w LO i zdawałam z niego maturę a ponadto czytam, oglądam TV, słucham muzyki w tym języku. Uwielbiam go ale jestem głównie samoukiem więc o dialekcie niewiele Ci powiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Niemiecki! 07.06.07, 16:22 Jesli sie uczylas w Polsce to najpewniej jest to wschodnio-niemiecki dialekt... dosc paskudny z tym swiszczacym "ich"... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Niemiecki! 07.06.07, 14:56 Niee. niemiecki nie jest ladnym jezykiem... A fakt, ze niemiecki sklada sie z wielkiej ilosci dialektow nie poprawia sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Niemiecki! 07.06.07, 15:58 kontik_71 napisał: > Niee. niemiecki nie jest ladnym jezykiem... Nie zgadzam się. Jest:P;P:P Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Niemiecki! 07.06.07, 16:22 A szczegolnie piosenki po niemiecku sa pieeekne.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Niemiecki! 07.06.07, 19:07 kontik_71 napisał: > A szczegolnie piosenki po niemiecku sa pieeekne.. :) Oczywiście, że są piękne:D Zwłaszcza Rammstein:D Stary dobry Die Toten Hosen też;) Odpowiedz Link Zgłoś
k23dublin Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 15:49 angielski!!bo gdzie kolwiek nie pojade to tam dogadam sie w tym jezyku:) Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 15:50 z tym gdziekolwiek, to nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 15:53 ciekawi mnie to, że ci którzy typują angielski preferują jego amerykanskie odmiany. a ja tak bardzo chciałabym umieć posługiwać się piękną szlachetną angielską angielszczyzną z górnej pólki. Niestety moj akcent to podobno mieszanka akcentu typowego Polaka z chłopem połnocnoirlandzkim. eech... Odpowiedz Link Zgłoś
maksior5 Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 18:27 Bo w brytyjskim angielskim prawie nikt (pomijajac turystow i imigrantow) poza Oksfordem posluguje sie ta "piekna szlachetna angielszczyzna z gornej polki" ;) Londynczycy np. zjadaja koncowki, a o szkotach lepiej nie wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: jaki jezyk obcy... 07.06.07, 19:49 Co za herezje wypisujecie ! Posluchajcie Brela i zrozumiecie, ze francuskiego warto nauczyc sie dla poetow, o reszcie nie wspominam. A ze buzie w ciup trzeba, to fakt, inaczej sie nie da :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 17:11 Zgadzam się uyu! Co do Brela to faktycznie. Ale oczywiście nie tylko Brel tylko wiele wiele innych ;)) Ale podobno ' o gustach się nie dyskutuje' Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 13:13 francuski kojarzy mi się z egzaltacją.. Uczyłam się przez rok i coś tam kumam, ale wolałabym hiszpański.. jest bardziej... hmm. seksowny? I nie jest taki "Ą, Ę - bułkę przez bibułkę".... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 13:18 ale hiszpanski znowu jest zbyt sssepleniacy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin Re: jaki jezyk obcy... 09.06.07, 17:13 Francuski ;) Cudowny język. Zgodzę się że wymowa może nie jest najłatwiejsza ale francuski w wykonaniu rodowitego Francuza... ahhh ;)) Tak mi się podoba ten język, że mimo iż nie tylko słyszę go codziennie < dochodzi również mówienie ;) > to nie mam go jeszcze dosyć ... Odpowiedz Link Zgłoś