Dodaj do ulubionych

jak wydziedziczyc tatusia

12.06.07, 18:06
Witam wszystkich...moja sytuacja dotyczy domu mojej mamy. Problem tkwi w tym
ze moj tatus jest na akcie wlasnosci bo jak moja mama go budowala to myslala
ze beda nadal malzenstwem, jednak tatus zrezygnowal z malzenstwa zaraz po tym
ja mama wpisala go do aktu wlasnosci, facet ten nie spedzil ani jednej nocy w
naszym domu bo caly czas byl poza granicami Polski, przez kilka lat nie placil
nawet alimentow. W 2002 roku przyjechal w odwiedziny do swojej rodziny i jak
zobaczyl dom to powiedzial ze chce go sprzedac...i ze nigdy sie jego nie
zrzeknie a ma swoj wlasny dom w NY, czy w jakis sposob da sie go wydziedziczyc
albo splacic??ale wlasnie ile mu sie nalezy??
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: jak wydziedziczyc tatusia 12.06.07, 19:36
      jeśli to jest współwłasność, to niestety, ale połowa mu się należy. Gapie z was,
      jak się latami nie odzywał, trzeba było przeprowadzić procedurę uznania go za
      zmarłego i odziedziczyć po nim. Odkręcenie tego trwa dość długo.
      • owocoskala Re: jak wydziedziczyc tatusia 12.06.07, 20:09
        > jeśli to jest współwłasność, to niestety, ale połowa mu się należy.
        No ale przecież chyba nie moze sprzedać domu bez zgody współaściciela a więc
        mamy? Tu też jest bardzo ważne czy własność jest sprzed małżeństwa i kto ile
        dał ze sowojego by kupic dom. Radzę się udac do prawnika ale szans na
        sprzedanie domu nie widzę.
        • burza4 Re: jak wydziedziczyc tatusia 12.06.07, 21:13
          bez zgody sprzedać nie może, ale może wystąpić do sądu, i może zmusić do
          sprzedaży - bo po prostu będzie chciał swój udział, a zdaje się że nikt nie ma
          kasy, żeby go spłacić. W takiej sytuacji sąd wyda zapewne wyrok na jego korzyść.
          Można próbować ten jego udział zmniejszyć domagając się zaległych alimentów i
          odsetki, ale skoro nie płacił, to pewnie nikt w międzyczasie o podwyższenie nie
          występował więc kwota należna może nie być znacząca. Istnieje w prawie
          możliwosć cofnięcia darowizny, ale to jest szalenie trudne. Spróbować można,
          ale nie bez prawnika, a ojca zapewne stać będzie na lepszego...

kobiety to sobie potrafią skomplikować życie, dlatego tłukę córce do głowy,
          żeby nigdy i pod żadnym pozorem nie przekazywała małżonkowi tego co stanowi jej
          odrębny majątek.
          • maretina rachunki 12.06.07, 22:35
            mama zapewne ma wszystkie rachunki: podatek od gruntu, nieruchomosci, koszty
            remontow, eksplotacji itd. jak trzeba by bylo dzielic majtek,
            to "tatus"powinien oddac czesc kasy za te sprawy.
            na pewno tata nie partycypowal w zaden sposob w kosztach budowy?
    • horpyna4 Re: jak wydziedziczyc tatusia 12.06.07, 20:12
      A jaka jest kwota zaległych alimentów? Chyba, że już się sprawa przedawniła. Bo
      jeżeli nie, to można to wykorzystać. Wleźć na hipotekę.
    • eluch_a Re: jak wydziedziczyc tatusia 12.06.07, 22:38
      Bez zgody nie może domu sprzedać. Może wejść na drogę sądową, może domagać się
      spłaty połowy wartości.
      • k23dublin Re: jak wydziedziczyc tatusia 15.06.07, 12:21
        Tak tylko co to znaczy polowa??czy utrzymanie domu, remonty, rachunki...czy to
        wszystko sie nie liczy??i teraz mu oddac albo splacic polowe tego co dom jest
        warty??on ma swoj dom w USA, moze jak ja z siostra sie zrzekniemy go to on
        zrzeknie sie tego tu w Polsce...
        • alpepe Re: jak wydziedziczyc tatusia 15.06.07, 12:40
          możecie spróbować wystosować takie właśnie żądanie zapłaty rachunków za bieżące
          utrzymanie domu, ale na wszystko trzeba mieć rachunki, na każdą dziurawą rynnę,
          na każde wymienione okno itp. Jak je macie, to do prawnika i do sądu.
        • owocoskala Re: jak wydziedziczyc tatusia 15.06.07, 14:53
          on ma swoj dom w USA, moze jak ja z siostra sie zrzekniemy go
          noooo, a moze warto sprawdzić jakie jest prawo w tym stanie usa. Są małżeństwem
          z Mamą tak? Więc mama podobnie może zażądac być może w stanach spłaty połowy
          domu, no nie? :)
          • hilda1007 Re: jak wydziedziczyc tatusia 15.06.07, 19:36
            Póki rodzice są małżeństwem i mają wspólność ustawową, to w ogóle nie można
            wystąpić do sądu o podział majątku.Chyba, że mają orzeczoną przez sąd separację
            albo wyłączyli umową notarialną albo orzeczeniem sądu wspólność ustawową.O
            swobodnej sprzedaży przez jednego z małżonków również nie ma mowy. Ja bym
            doradzała rozwód, a później wystąpienie do sądu o podział majątku z orzeczeniem
            nierównych udziałów w majątku wspólnym.A poza tym nie pisz na forum, tylko idź
            do adwokata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka