gazela100 05.07.07, 10:48 jak się oddycha przeponą - chodzi o to żeby osiągnąć prawidłową emisje głosu bez wysiłku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 10:49 gazela100 napisała: > jak się oddycha przeponą - chodzi o to żeby osiągnąć prawidłową emisje głosu > bez wysiłku przepraszam chodziło mi o mówienie przeponą Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: oddychanie przepona 05.07.07, 10:50 musisz sie wyprostować tak jakbyś chiała jak najgłębiej sięgnać po oddech ;D P.s. Dziewczyno co Ci w głowie siedzi? że chcesz tą emisję głosu taką prawidłową? Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:00 butterflymk napisała: > musisz sie wyprostować > tak jakbyś chiała jak najgłębiej sięgnać po oddech ;D > P.s. Dziewczyno co Ci w głowie siedzi? że chcesz tą emisję głosu taką > prawidłową? no wyprostowałam sie i co? Jak mam mówic? Pytam bo mam problemy z głosem - chciałabym głośno mówic bez wysiłku Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:14 To idz, dziewczyno, na emisje glosu, bo jak czytam niektore porady tutejszych "fachowcow" to mnie smiech ogarnia. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:18 new_machine napisała: > To idz, dziewczyno, na emisje glosu, bo jak czytam niektore porady tutejszych > "fachowcow" to mnie smiech ogarnia. :)) ok tylko, że te kursy sa bardzo drogie Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:20 Pisalysmy w tym samym czasie :), logopede masz za darmo (chyba, ze wlasnie strajkuje...) Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:19 Aha, a jak masz klopoty z mowieniem, to najlepiej isc do logopedy, przepisze cwiczenia specjalne, naprawde pomaga, moje dziecko chodzilo i mialo takie cwiczenia, bo to jednak co innego niz emisja glosu dla "spiewakow" ;), spiewalam w chorze ponad 10 lat, mam wycwiczone oddychanie przepona i "inne takie" ;), a mowca dobrym nie bede nigdy, tym raczej sie zajmuja logopedzi i ewentualnie fachowcy np ze szkoly aktorskiej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:31 no ja jestem trochę duze dziecko wiec nie wiem czy do logopedy znalazłam taka fajną stronkę www.easyvoice.pl/glos/czytelnia/emisja_glosu/ nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: oddychanie przepona 05.07.07, 11:33 Na linka nie zagladam, ale oczywiscie na wizyte u logopedy nie jest za pozno, moj znajomy mial 20 lat kiedy sie wybral, by nauczyc sie wymawiac r i przestac sie jakac. Nauczyl sie :))). Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 12:51 nic z tej strony nie wynika to nie ma zwiazku z logopeda raczej ze stresem Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: oddychanie przepona 05.07.07, 12:52 po co Ci głośno mówić? jestes kobietą , mów delikatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 13:17 a słyszałes/aś o tym, ze stres zniekształca głos? U mnie tak właśnie jest - sciska mi sie gardło i nie potrafie sie przebić. Dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: oddychanie przepona 05.07.07, 13:20 no to może idź do lekarza albo rób ćwiczenia rozluźnienia gardła :D w udrożnieniu dróg przełykowych żeby Ci gardła nie ściskało mógłoby Ci pomóc .... musiałabys mieć faceta :p a moze zacznij od pracy nad mniejszym stresowaniem się... Odpowiedz Link Zgłoś
fishka7 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 14:23 mówienie z przepony to tak jakbyś mówiła z wciągniętym brzuchem, tak by głos wydobywał się własnie z przepony ( ze srodka) a nie z gardła... musisz duzo ćwiczyć to się uda.... potem już będziesz wiedziała o co chodzi.... jak z jazdą na rowerze jak już załapiesz o co chodzi to nie będziesz miała problemów trudno to wytłumaczyć, lepiej gdyby ktoś Ci pokazał...;) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: oddychanie przepona 05.07.07, 14:45 a może jednak ktos mi spróbuje wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś