Dodaj do ulubionych

kolosalne opłaty w bankach....;((((((((((

31.07.07, 09:20
przerażają mnie te ciągłe opłaty w bankach za prowadzenie rachunku...
Słyszałam o kontach internetowych, ale nie mam doświadczenia w tym temacie, a
jak wiadomo gdy chodzi o pieniądze nie warto ryzykować....
Dlatego mam do Was pytanko...
Są banki w których nie ma opłat za prowadzenie kont? za przelewy i wszelkie
inne usługi?
Zna ktos taki bank?
Czy to prawda, że własnie w tych bankach internetowych nie ma takich opłat???
Jeśli tak, to czy warto im ufać? Na jakiej zasadzie one działają, w jaki
sposób wpłaca tam się pieniądze i wypłaca???? Na ile są bezpieczne???????
I jaki bank internetowy polecacie?
Obserwuj wątek
    • gosiarkar Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 09:28
      Proponuję pójść w ślad za naszym premierem. Jego kasę trzyma matka z kotem w
      swej zapyziałej skarpecie i daje drobne Jarusiowi na krawat.
      Zero opłat, prowizji i jakie bezpieczeństwo. Kto tknie zapyziałą skarpetę i kto
      przechytrzy kota Kaczora ? Nikt hehe
      Spróbuj, nie uronisz ani złotówki.
      • fishka7 Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 09:58
        spoko, a myślałam, że tu będzie temat poważnie potraktowany...;(((((((
        • asialub1 Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 10:05
          My mamy wspólne konto Inteligo ( ja i mąż) w PKO BP. rachunki płace w domu a w
          banku to korzystam tylko z bankomatu. Wygoda i taniej oczywiscie. Za oplacenie
          rachunku np za prąd prowizja wynosi 0,50 gr. Nie pamietam tylko ile wynosi
          prowadzenie rachunku ale chyba jakies 6 zl. Nie jestem pewna. Duzo rzeczy
          kupujemy na allegro i platnosci mozna zrobic od ręki. Ostatnio oszczedzalismy to
          co miesiąc dodatkowo wykupywlam lokate, tez siedzac w domku. Szkoda nerwow z
          bankami i kolejkami w nich. My tez mielismy takie obawy jak ty czy bedzie
          bezpiecznie ale niepotrzebne byly. Zreszta co mamy za dochody, kto nas by chcial
          okraśc, szkoda zachodu :)
          • inspirationlane Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 10:09
            wszystko tylko nie PKO BP, ich tempo księgowania woła o pomstę do nieba,
            ja jestem w BZWBK, do 30- ego roku życia prowadzenie za darmo, przelew 50
            groszy, bardzo szybkie księgowanie, minus - bardzo mała ilość bankomatów
    • krzysiek1042 Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 10:08
      kiedyś pionierem był mBank. Teraz każdy bank daje możliwość operowania kontem
      przez internet. Co się z tym wiąże? Na pewno niski opłaty za operacje dokonywane
      na rachunku. Np. PKO BP każe sobie płacić za przelew internetowy 0,50 zł a taki
      Kredyt Bank 0,99 zł. Nadal jest to tańsze niż zlecenie przelewu na inny rachunek
      w siedzibie banku . Nie wspomnę już ,że cała operacja trwa 20 sekund siedząc
      wygodnie w fotelu a nie stojąc w kolejce. Opłaty za tego typu usługi muszą
      być,bo bank nie jest instytucją charytatywną. Radzę jednak przed każdym
      logowaniem na stronkę swojego konta,przeskanować komputer za pomocą antywirusa
      lub programu anty szpiegowskiego. Dostępne są darmowe wersje także z tym
      problemu nie ma. Na co trzeba zwrócić uwagę to na: SYMBOL KłóDKI W PASKU ADRESU
      I PASKU W PRAWYM DOLNYM ROGU (KłóDKA NIE MOżE BYć PRZEKREśLONA !!!). ADRES BANKU
      POWINIEN SIę ZACZYNAć OD przykład: pkobp.pl a nie pkobp.pl. Musi
      być literka (S) https. Jeśli jej nie ma to znaczy ,że dostaliśmy się na stronę
      nie zabezpieczoną tj. fałszerza.
    • olga998 mBank 31.07.07, 10:51
      Bardzo przyjazny.
      • qw994 Re: mBank 31.07.07, 10:54
        Zgadzam się.
      • victoria1985 Re: mBank 31.07.07, 11:54
        no szczególnie jak ich wpłatomat zawiesi sie podczas wpłacania pieniedzy na
        twoje konto i oczywiscie tych pieniedzy nie ma na twoim koncie no wtedy to sa
        barzo przyjemni i przyjazni jak twoja reklamacje rozpatruja przez miesiac a
        pozniej mowia ze niemaja żadnej nadwyzki w wpłatomacie i zwrot kasy ci sie nie
        należy
        juz nie mówiac o firmie kurierskiej która ci dostarcza umowe na która ja
        czekałam bardzo długo
        • simon_r Re: mBank 01.08.07, 08:40
          prawdę mówiąc nie pamiętam już kiedy wpłacałem jakiekolwiek pieniądze gotówką na
          jakiekolwiek z moich kont... od lat kilku posługuję się wyłacznie bankowością
          internetową i kartami kredytowymi a jak muszę się udać do oddziału banklu co
          zdarza się niezmiernie rzadko to dostaję bólu glowy zanim jeszcze tam dojdę

-------------------
          Pomóżcie w projekcie - Klik TU
          A TU - wieczorne marudzenia zgreda
    • kitek_maly Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 11:48
      konto studenckie - 2,50zł + 1zł za dostęp przez kanaly elektroniczne.
      przelewy 0,50zł, wewnątrz banku 0zł.
      używam ok 2 lat, nie narzekam, przelewy zlecone przez net przechodzą w ciągu
      kilku godzin.
      ja widzę same plusy.
      • ansag Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 12:05
        Co za bzdury. Konta w Inteligo to jedne z najdroższych.

Ja co miesiąc płacę 11 zł za prowadzenie rachunku, używanie karty i serwis SMS.
        • ansag Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 12:06
          Nie będę wspominać już o przelewach - 0,99 zł - KOSZMAR.
          • kitek_maly Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 12:08
            czyli rozumiem, że sobie zmyśliłam wszystko według Ciebie?? :)) super :)
            dziwne, że takie opłaty widnieją na moich wyciągach i widzę je w necie.
            może mylisz konto Inteligo a dostęp elektroniczny (również o nazwie Inteligo)
            do konta. i przypominam, mam konto studenckie.
        • ansag ING Bank Śląski. 31.07.07, 12:08
          0 zł za przelewy, mi odejmują 1 zł za prowadzenie konta i 1 zł za kartę, czyli 2
          zł za miesiąc wychodzi prowadzenie konta i przelewy błyskawicznie idą.

Mam też w MBanku, też bardzo mało opłat, mi odejmują co m-c 1,70 zł, ale każdy
          przelew na inne konto to 0,50 zł, także, jeśli ktoś nie robi za dużo przelewów
          b.opłacalne, ale minus za to, że mają bardzo mało fili (u mnie w mieście np. nie
          ma, a miasto ma ponad 50 tys. osób).

I ostatnie w Inteligo, ale to zdziercy, płacę w sumie 10,99 co miesiąc za
          prowadzenie rachunku (mam serwis SMS 4,99, ale jest mi bardzo przydatny, więc
          niekoniecznie z niego zrezygnuję) + przelewy 0,99 zł. Generalnie tragedia.

Polecam Śląski.

P.S. Co do Inteligo, to jak zrobię przelew np. o 19, to jest następnego dnia na
          17, a jeśli zrobię ze Śląskiego o 19, to następnego dnia jest na 10, max. 13
          (jeśli chodzi o przelewy do innych banków).
          • kitek_maly Re: ING Bank Śląski. 31.07.07, 12:10
            ja mam jedno konto. i nie mówię, że jest najlepszym wyborem, bo nie mam
            porównania. piszę tylko o swoich odczuciach.
          • braat1 Re: ING Bank Śląski. 31.07.07, 13:59
            > ale minus za to, że mają bardzo mało fili

Czy mBank ma w ogole jakiekolwiek filie???
            • ansag Re: ING Bank Śląski. 31.07.07, 14:19
              Sorki, chodziło mi o bankomaty i wpłatomaty.
        • trusia29 Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 12:54
          A to ciekawe, bo ja nie płace za prowadzenie konta inteligo wcale, tylko za
          używanie karty - opłata miesięczna 0,99 zł. Dla mnie jest to bardzi dobre
          konto, inne są według mnie mało przejrzyste "wizualnie".
          • ansag Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 12:57
            A od kiedy je masz? Ja też przez pierwsze 3 m-ce nie płaciłam.
          • paulina.galli Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 21:24
            No wiec nie bardzo wiem o co chodzi z Inteligo poniewaz za prowadzenie konta tez
            place ... 0 zł (o ile saldo - liczone chyba pod koniec miesiaca nie bedzie
            mniejsze niz 100 zł - wtedy poracaja chyba 4 zł)
            Za karte chyba 0,99 zł albo 1,99 - zabijcie mnie nie pamietam (pierwsze dwa lata
            byla darmowa) , za przelew 0,99 zł (do innego banku niz inteligo czy pko bp)
            Jakies grosze za przyznany debet .

Nie mam smsowego powiadamiania o tym co sie dzieje na koncie (bo wole nie
            wiedziec :) w jakim tempie pozbywam sie pieniedzy ):) wiec nie wiem jakie sa
            koszty.

Mam tez mBank - konto darmowe, przelew nie do mbanku - 0,5 - ale od niedawna
            wiec jeszcze nie wiem czy jest "fajniejsze"

Na plus Inteligo - duzo darmowych bankomatow (bo pko bp)i przy okazji sporo z
            nich zlokalizowanych w miejscach gdzie bywam najczesciej (praca, dom , chyba
            kazda stacja metra)i najczesciej robie zakupy :)
            Plus mBanku - robiac przelew - dostaje smsa z kodem a nie musze tak jak w
            przypadku inteligo pracowicie zdrapywac tego "sreberka" z tekturki zeby odczytac
            kod. [problem pojawil by sie gdybym np musiala wykonac przelew a np. rozladowala
            by mi sie kom :-/ - co niestety przytrafia mi sie czesto a o ladowarce rzadko
            kiedy pamietam), nie wiem jak jest w mBanku z bankomatami darmowymi - czy siec
            Euronet jest darmowa ?
            • 83kimi Re: PKO BP Inteligo 31.07.07, 21:41
              Tak - poza Euronet jeszcze Cash4You i BZ WBK. Także najgorzej nie jest. :-)
    • 83kimi Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 12:05
      Ja mam konto w mBanku i jestem zadowolona. Za prowadznie konta nic nie płacę,
      przelewy do innych banków 0,50 gr. Wpłacam we wpłatomatach. Korzystanie z
      bankomatów innych banków to 5 zł, więc sporo, ale jest trochę bankomatów
      bezprowizyjnych. Zawsze można sprawdzić stan konta przez net. Jedyny minus to
      opłata z bankomaty pozą Polską - 10 zł...
    • ania.silenter mam konta internetowe od 7 lat i... 31.07.07, 13:49
      nie pamietam, kiedy ostatni raz byłam w placówce banku.
      Korzystam z konta internetowego w:
      - BPH (pensja),
      - mBanku (kiedyś miałam tam kredyt),
      - multiBanku (wspólne konto z mężem).
      Opłaty są tam dużo niższe niż w kasie banku i na poczcie, a co najważniejsze
      nie trzeba stać w kolejce co przy moich kilkunastu przelewach miesięcznie
      (opłaty za media, raty kredytów itp.) jest ważne.

-
      • 83kimi Re: mam konta internetowe od 7 lat i... 31.07.07, 20:51
        Ja dodam, że często robię zakupy na allegro. Zrobienie przelewu zajmuje mi max.
        pół minuty. Wielu allegrowiczów też ma konto w mBanku,więc za przelewy często
        nic nie płacę. Super sprawa. :-)
    • cala_w_kwiatkach Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 14:09
      mBank
    • magdalenkaaa4 Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 15:47
      ja mam konto internetowe w banku BZWBK płacę 0 zł za prowadzenie konta, masz 5
      sms kodów na realizację przelewów bezpłatnie w miesiącu, przelew chyba 50 gr.
      Jestem baaardzo baaardzo zadowolona.
    • kornelka21 Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 31.07.07, 23:01
      Ja mam w mbanku ekonto. Załozone przez internet, kurier przywiózł umowę,
      później przysłali kartę debetową. Za przelewy płacę 50 gr, a za prowadzenie
      rachunku nic. Ja osobiście jestem zadowolona. Przelewy szybko idą, do każdej
      operacji przysyłają mi hasła smsem i co miesiąc wyciąg na maila. A propos haseł
      to jest jeszcze mozliwość zamowienia haseł jednorazowych, ale ja akurat z tego
      nie korzystam. Minusem jest to, że w obcym bankomacie płacę za wypłatę 5 zł.
    • minasz Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 01.08.07, 00:09
      pieprz inteligo
      najwieksze gowno jakie znam
    • karanissa Tez polecam ING Bank Slaski 01.08.07, 11:28
      Od lat mam u nich konto, miesiecznie place 2 z za karte (chyba) i 6 zl za
      prowadzenie rachunku. Za przelewy nic nie place - chyba bym zbankrutowala przy
      mojej manii kupowania na Allegro i robienia oplat przelewem :-). Szybko
      ksieguja przelewy, w oddziale banku jestem tylko przy okazji odbierania nowej
      karty platniczej.
    • grogreg Re: kolosalne opłaty w bankach....;(((((((((( 01.08.07, 11:38
      Owszem LLOYD LTB

Nie polecam Ci zadnego polskiego banku swiadczacego uslugi internetowe.
      Zaden system zabezpieczen nie jest bez dziur. Jesli jakis bank twierdzi ze takim
      dysponuje - klamie.
      Polskie banki nie biora odpowiedzialnosci za szkody wynikle z wlaman do ich
      systemow internetowych. Wiec nie ma o czym mowic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka