znowuwzyciuminiewyszlo 09.09.07, 19:56 Tak, wiem, nie to forum! No ale moze ktos wie co zrobic zeby moc glosowac za granica? Jestem jeszcze w miejscu zameldowania/zamieszkania. Gdzie mam sie udac, jakie papiery zalatwic? Dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
valesa Re: głosowanie za granicą 09.09.07, 20:04 Nalezy zglosic sie do polskiego konsulatu w danym kraju z waznym dokumentem tozsamozsci (dowod osobisty/paszport). Moze nie glosuj aby nie zapeszyc. Nie masz dobrej reki:D. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwanamaxa Re: głosowanie za granicą 09.09.07, 20:07 to sa zasady dot. referendum. Ale na pewno bardzo sa podobne do zasad przy wyborach parlamentarnych. 16. Na jakich zasadach mogą głosować w kraju osoby zamieszkałe za granicą? Osoby stale zamieszkujące za granicą mogą głosować w kraju na podstawie zaświadczenia o prawie do głosowania wystawionego przez konsula w miejscowości, w której jest utworzony obwód głosowania lub na podstawie ważnego polskiego paszportu, jeżeli udokumentują, że stale zamieszkują za granicą. Dokumentami potwierdzającymi zamieszkiwanie za granicą są np.: # Karta stałego pobytu # Dokument potwierdzający zatrudnienie za granicą # Dokument potwierdzający uprawnienie do korzystania ze świadczeń ubezpieczenia społecznego za granicą. Odwodowa komisja do spraw referendum zaznaczy ten fakt na ostatniej stronie wizowej w paszporcie odciskając swoją pieczęć i wpisując datę. 17. Jak mogę głosować za granicą? Głosowanie obywateli polskich przebywających za granicą będzie się odbywać w obwodach głosowania utworzonych przy polskich placówkach konsularnych za granicą. Wykaz odwodów głosowania utworzonych za granicą przez Ministra Spraw Zagranicznych zostanie ogłoszony w Dzienniku Ustaw, będzie również dostępny we wszystkich placówkach konsularnych, delegaturach Krajowego Biura Wyborczego, a także w Internecie na stronie Państwowej Komisji Wyborczej www.pkw.gov.pl Wyborcy stale przebywający za granicą i posiadający ważne polskie paszporty wpisywani są do spisu wyborców sporządzanego przez właściwego terytorialnie konsula na podstawie osobistego zgłoszenia wniesionego ustnie, pisemnie, telefonicznie, telegraficznie lub faksem najpóźniej do 3 czerwca 2003 r. Zgłoszenie powinno zawierać nazwisko i imiona, imię ojca, datę urodzenia oraz miejsce pobytu wyborcy, numer ważnego polskiego paszportu, a także miejsce i datę jego wydania. Natomiast osoby stale zamieszkujące w Polsce, wyjeżdżające za granicę, mające zamiar wzięcia udziału w referendum, powinny zaopatrzyć się przed wyjazdem w zaświadczenie o prawie do głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: głosowanie za granicą 09.09.07, 20:11 szczesliwanamaxa napisała: > > Natomiast osoby stale zamieszkujące w Polsce, wyjeżdżające za granicę, mające > zamiar wzięcia udziału w referendum, powinny zaopatrzyć się przed wyjazdem w > zaświadczenie o prawie do głosowania. a wiesz skad wziac takie zaswiadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwanamaxa Re: głosowanie za granicą 09.09.07, 20:22 to zalezy gdzie mieszkasz. Normalnie glosujemy w konkretnym okregu wyborczym, czyli po takie zaswiadczenie powinnas sie zglosic do urzedu miasta albo gminy. Idz do pan urzedniczek i zapytaj sie gdzie dokladnie takie zaswiadczenie mozesz otrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwanamaxa wszystko wiem 09.09.07, 20:30 Art. 23 Ordynacji wyborczej: 1. Wyborca zmieniający miejsce pobytu przed dniem wyborów otrzymuje na swoje żądanie, przed sporządzeniem spisu wyborców - na podstawie rejestru wyborców, a po sporządzeniu spisu wyborców - na podstawie spisu wyborców, zaświadczenie o prawie do głosowania w miejscu pobytu w dniu wyborów. 2. Zaświadczenie, o którym mowa w ust. 1, wydaje urząd gminy. Przepis ten dotyczy wszystkich, którzy w dniu wyborów będą przebywali poza swoim miejscem zamieszkania. Na podstawie tego zaświadczenia można głosować w Polsce albo za granicą. Dotyczy to zatem także i tych, którzy np. wyjadą za granicę na wycieczkę i będą na niej w dniu wyborów. A zatem, żeby głosować za granicą, takie osoby muszą się zgłosić dodatkowo do konsula najpóźniej 5 dni przed wyborami. Zgłoszenie może być dokonane - co istotne - telefonicznie albo faxem. Oczywiście, glosować można już tylko osobiście Czyli: 1.Zaświadczenie przed wyjazdem w urzedzie gminy 2.odnalezienie najbliższej placowki konsularnej i zgłoszenie się tam 5 dni przed data wyborow 3.glosowanie sie wylacznie osobiscie Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: wszystko wiem 09.09.07, 20:46 wielkie dzięki!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: głosowanie za granicą 10.09.07, 08:16 oj to bys musiala chyba do jaikiegos konsulatu sie zglosic Odpowiedz Link Zgłoś
ja_kfiatuszek Re: głosowanie za granicą 10.09.07, 15:32 to łatwe do załatwienia. czasami wystarczy zadzwonić do konsulatu/ ambasady i się zapowiedzieć, że się przyjdzie. niestety, teraz konsulat mam daleko :( nie będę głosowała :((( Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: głosowanie za granicą 10.09.07, 15:43 Jak daleko jest dlaleko? Ja bede jechal 1.5h do konsulatu aby moc glosowac... Odpowiedz Link Zgłoś