naga_bron 28.09.07, 22:44 ok...pytanie do zorientowanych :D co to sa u diabla te ciasteczka (cookies) w komputerze ..bo mam taka funkce w opcjach mozilli o usuwaniu tych ciasteczek i nie wiem co zaznaczyc :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kitek_maly Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 22:50 hmm ja u siebie w mozilli mam w ustawieniach nt. ciasteczek 'akceptuj' i 'przechowuj aż wygasnął' :) nie mam nic o usuwaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
miszpat Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:07 kitek_maly napisała: > hmm ja u siebie w mozilli mam w ustawieniach nt. > ciasteczek 'akceptuj' i 'przechowuj aż wygasnął' :) nie mam nic o > usuwaniu. Powinno być wystygną, żeby brzuszek nie rozbolał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:16 miszpat napisał: > Powinno być wystygną, żeby brzuszek nie rozbolał ;) racja :D Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 22:57 znalazłam coś takie, może Ci coś rozjaśni ta definicja (ja dalej nic nie kumam ;) ) Ciasteczka Ciasteczko to mała informacja zapisana na komputerze przez witrynę WWW, mogąca zawierać np. preferencje użytkownika związane z tą witryną. ooo tu już troszkę jaśniej: Czym są ciasteczka? Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie zestawy informacji, które są tworzone przez odwiedzane witryny internetowe i przechowywane w specjalnym pliku ciasteczek na komputerze użytkownika. Spośród wielu różnych danych, które mogą być w ten sposób zapisane i przechowywane, najczęściej spotykane to na przykład ustawienia użytkownika dotyczące wybranej wersji językowej, motywu, czy układu elementów witryny. Ciasteczka mogą być również używane do przechowywania osobistych informacji użytkownika, takich jak imię i nazwisko, adres e-mail, adres zamieszkania lub numer telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
naga_bron Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:02 dzieki kitek:) ale dalej niewiem co bedzie dobre zeby zaznaczyc :D Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:03 hmm ja tam troszkę poczytałam w pomocy mozilli, że można blokować, ale to nie zawsze jest dobrze, bo może jakieś błędy czy coś powodować. o usuwaniu nic nie było chyba. a gdzie Ty masz to zaznaczyć? przy instalacji? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:05 blokowac nie zawsze sie oplaca ;) generalnie zasada jest taka... jesli uzywasz internetu musisz miec dobre oprogramowanie antywirusowe, a cookiesy ustawione na poziomie "srednim" i bedzie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
elegant-z-mosiny Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 09:24 co to jest poziom średni coockies? w rfc o niczym takim nie pisali Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 13:39 narzedzia-->opcje internetowe-->prywatnosc Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 28.09.07, 23:04 co jakis czas nalezy cookies usuwac, czyscic historie.. dlatego, ze zapychaja siec, spowalniaja :) nic sie nie stanie, wejdz czasem w Narzedzia - opcje internetowe i wyczysc historie , temp. i ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
autsider Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 00:22 mysle ze mozesz spokojnie je usuwac(dodatkowo jeszcze historie), jesli nie chcesz zeby na komputerze byla przechowywana informacja jakie strony odwiedzasz ;> Odpowiedz Link Zgłoś
autsider Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 00:33 naga_bron napisała: > hehe :D no co? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: laski gadaja o komputerach 29.09.07, 10:48 porazka hehehe kurcze jakby takie teksty zaouszczali kolesie to by byli uznani za niedorozwoje a laskom wypada - i gdzie tu ruwnouprawnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
elegant-z-mosiny Re: laski gadaja o komputerach 29.09.07, 12:08 nie strugaj geeka Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: laski gadaja o komputerach 29.09.07, 13:41 minasz napisał: > porazka hehehe > kurcze jakby takie teksty zaouszczali kolesie to by byli uznani za niedorozwoje Rozumiem, że każdy koleś rodzi się z pełną wiedzą na temat komputerów, internetu i każde obudzone w nocy niemowlę płci żeńskiej potrafi wyrecytować jednym tchem wszystko an temat ciasteczek internetowych? > a laskom wypada - i gdzie tu ruwnouprawnienie? Cóż powiadają, że nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi. Bardzo ładnie zilustrowałeś nam teraz to powiedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 12:02 Te ciasteczka internetowe, to zdjęcia przystojniaków sieciowych ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sandrunia87 Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 12:19 to pliki tymczasowe,ktore sie zapisuja w kompie jak chodzisz po internecie.. tam sa pierdoly typu zdjecia itd Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: ciasteczka....internetowe???????? ??? 29.09.07, 13:36 Najprościej jest sprawdzić co się dzieje jak zaznaczysz tę opcję a potem co się dzieje gdy tego nie zrobisz. W każdym razie bez ciasteczek dostałabyś szału gdybyś np chciała pisać tu na forum. O ile pamiętam, to musiałabys co chwila się logować od nowa bo byłabyś 'wyrzucana'. Podobnie z niektórymi stronami na których masz konta, dzięki ciasteczkom nie musisz się logować za każdym razem. Jednym słowem, to co zaznaczysz zależy od tego czego chcesz. Jeśli odwiedzasz jakieś strony/miejsca w sieci coś pobierasz i nie chciałabyś, zeby ktokolwiek to moógł sprawdzić/skontrolować wtedy trzeba tych ciasteczek pilnować, bo może się wydać. Odpowiedz Link Zgłoś