07.03.08, 10:24
Mam córkę w wieku 9 lat jest zdolna ale i bardzo uparta,potrafi walczyć o
swoje jeżeli niej coś nie pasuje potrafi zwrócić nauczycielce uwagę że ją nie
sprawiedliwie oceniła.Jak mam jej wytłumaczyć żeby postępowała inaczej a
szczególnie w stosunku do nauczycieli bo będzie miała przechlapane?
Obserwuj wątek
    • kotkaaaa Re: Dzieci 07.03.08, 10:25
      sama sparzy sie i nauczy
      takie zycie;)
    • mnop2 Re: Dzieci 07.03.08, 10:26
      wytłumacz jej prosty związek przeczynowo- skutkowy, inteligentne
      dziecko zrozumie
    • kamelia04.08.2007 Re: Dzieci 07.03.08, 11:59
      wychowaj córke na osobe, która nie umie walczyc o swoje, nie umie
      byc asertywna, bo sukces zyciowy osiaga sie :
      *siedząc cicho,
      *konformizmemm,
      *włazidupstwem.

Brawo, dobra z ciebie matka
      • alunia78 Re: Dzieci 07.03.08, 12:50
        ok że radzi sobie ale musi zrozumieć że jak tak stawiać sie będzie nauczycielom
        na dobre jej to nie wyjdzie w końcu ma 9lat
        • kamelia04.08.2007 Re: Dzieci 07.03.08, 14:09
          tu nie chodzi o wykłócanie sie z nauczycielką, bo tego nikt nie
          pochwala, chodz o to, żeby grzecznie powiedziała, że ocena jest
          niesprawiedliwa i dlaczego.

Postawa typu: pluja na mnie ja ja udaję, że pada deszcz tez nie
          wychodzi na dobre.
          Nikt inny nie będzie dbał o jej interesy, tylko ona sama, dlatego
          musi pilnowac swoich spraw (czy tez, jak to nazwałaś, walczyc o
          swoje)
    • mini_kks Re: Dzieci 07.03.08, 12:52
      Chcesz, żeby Twoja córka była małym włazidupkiem i nie umiała walczyć o swoje?
      • znowuwzyciuminiewyszlo Re: Dzieci 07.03.08, 12:55
        Hola hola! Jest chyba roznica miedzy wytlumaczeniem dziecku, ze to, ze jemu
        czasem sie wydaje ze zostalo skrzywdzone ocena nauczyciela, nie znaczy, ze tak
        musi byc naprawde, a robieniem z dziecka wlazidupy. Potem rosna takie miernoty,
        ktore kazde swoje niepowodzenie tlumacza tym, ze baba od matmy sie wlasnie na
        niego uwziela.
        • mini_kks Re: Dzieci 07.03.08, 12:57
          Założyłam, że dziecko ma rację.
          W innym przypadku masz trochę rację.
          • alunia78 Re: Dzieci 07.03.08, 13:04
            nie przeczę że dziecko racji nie ma cała ta sytuacja powstała wtedy gdy
            zmieniono nauczycielkę ta poprzednia była ok nikogo nie wyróżniała a ta bardzo
            i to takich co nie zasługują na to tylko są LIZUSAMI
            • mini_kks Re: Dzieci 07.03.08, 13:08
              No i chciałabyś, żeby Twoja córka była lizuskiem i żeby ta kobieta ją
              wyróżniała? Dla mnie np, większą wartość miała piątka z mojej pracy a nie z
              podlizywania się.
            • znowuwzyciuminiewyszlo Re: Dzieci 07.03.08, 14:26
              Skad wiesz, ze wyroznia lizusow? Bo Ci tak corka powiedziala? Traktujesz 9-latke
              jak wyrocznie? Moze warto zainteresowac sie w czym problem? Stwierdzic dokladnie
              na czym polega to rzekome wyroznianie i sprawdzic, czy rzeczywiscie ma miejsce.
              Jesli ma - porozmawiac z nauczcielka, jesli nie, to nalezy wytlumaczyc dzieku,
              ze jego poczuce kzrywdy w tej sytuacji jest nie na miejscu.
              Jesli rzeczywiscie faworyzowanie ma miejsce, nie nalezy mowic dziecku zeby
              chowalo glowe w piasek, ale nauczyc je walczyc o swoje w sposob kulturalny z
              zachowaniem szacunu dla nauczyciela.
              • alunia78 Re: Dzieci 07.03.08, 14:55
                to że pani wyróżnia to nie tylko moje dziecko mi mowiło miałam rozmowę z panią
                na ten temat
                • znowuwzyciuminiewyszlo Re: Dzieci 07.03.08, 14:58
                  I pani powiedziala "tak, faworyzuje lizusow"? Jakas dziwna ta Twoja historia...
                  Cos mi sie wydaje, ze pani poprostu wyroznia dzieci pracowite, ktore maja dobre
                  oceny. I bardzo dobrze robi, czy to sie Tobie i coreczce podoba, czy nie.
                  • alunia78 Re: Dzieci 08.03.08, 10:46
                    tu nie masz racji mam bardzo zdolną córkę jest ambitna i pracowita tak ją ocenił
                    nauczyciel od angielskiego a co do pani to wyróżnia te dzieci których rodzice
                    się z nią przyjaźnią
    • nigella_a Re: Dzieci 07.03.08, 13:40
      Ale to chyba dobrze, że nauczycielka chwali dzieci, oczywiście te które na to
      zasługują. Bo to, że chwali lizusów to nie są słowa zazdrosnej córci?
      Dobrze, że córka jest ambitna i dba o swoje (w przyszłości takie cechy to
      skarb), a co do negocjowania oceny z nauczycielem to nie widzę nic w tym złego -
      zależy oczywiście w jaki sposób to robi i z jaką częstotliwością.
      Kiedyś tak było, że uczeń nie miał prawa dyskutować tylko zgodzić się z
      nauczycielem czy to było słuszne czy też nie. Ale poczucie niesprawiedliwości i
      krzywdzącej oceny to nie jest fajne uczucie...
      • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 14:47
        negocjowanie ocen? na głowe upadłaś?
        są określonw kryteria, którymi kierują się nauczyciele ocenijac uczniów jasne zę
        dziecku moze się wydawać żę powinno zostać lepiej ocenione, wtedy należy
        poprosić o uzasadnienie i tyle, jasne ze nauczyciel może sie pomylić albo
        wyjaśni dlaczego tata a nie inna ocena
        • nigella_a Re: Dzieci 07.03.08, 14:56
          No właśnie to co napisałaś jest negocjowaniem. Dziecko mówi że w jego odczuciu
          jest zbyt niska ocena i może wytoczyć swoje argumenty, a nauczyciel wyjaśnia
          dlaczego postawił taką ocenę i uzasadnia. W wyniku takiej rozmowy i wytoczonych
          racji dziecko może w efekcie mieć wyższą notę. Ale nie mówię tutaj o nagminnych
          sytuacjach tego typu, przy każdej postawionej ocenie. A w sytuacjach
          rzeczywiście uzasadnionych.

Nauczyciele są różni a ich kryteria często nagięte w zależności co do którego
          dziecka.
          • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 15:01
            kryteria są po to, żeby mieć się do czego odnieść i są one jednakowe dla
            wszystkich uczniów, postawa - źle mnie pani oceniła stawia dziecko na złej
            pozycji bo jest to krytyka pracy nauczyciela, czasem zdarza sie ze nauczyciel
            źle na to reaguje zwłaszcza, że dziecko nie jest odpowiednio wykwalifikowaną
            osobą do oceny pracy belfra.Zupełnie inaczej brzmi prośba o wyjaśnienie dlaczego
            ocena jest taka
            • nigella_a Re: Dzieci 07.03.08, 15:14
              Tak właśnie powyżej napisałam "zależy oczywiście w jaki sposób to robi i z jaką
              częstotliwością."

Nie chodzi mi żeby okazać nauczycielowi brak szacunku czy żeby odebrał jako
              krytykę swojej pracy, ale są sytuacje że taka rozmowa jest wręcz potrzebna. A
              nauczyciel jeśli zależy mu na swoich uczniach i jest prawdziwym pedagogiem nie
              odbierze tego jako atak na swoją osobę.
              • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 21:39
                jest prawdziwym pedagogiem nie
                > odbierze tego jako atak na swoją osobę.

duzo znasz takich?
    • ansag Re: Dzieci 07.03.08, 14:13
      Kobieto, chcesz jej zabronić dociekać swoich spraw? Daj jej spokój :)
      Z takich dzieci rosną świetni ludzie :)
      Lepiej, żeby się "kłóciła" z nauczycielami i miała przechlapane w postaci
      słabszego zachowania niż miała siedzieć jak szara myszka i płakać w kącie, że
      babka ją źle oceniła albo coś tam.
    • ksieni_smutnego_pierdofonu Re: Dzieci 07.03.08, 14:35
      zwariowałaś??? ciesz się, że masz pewne siebie, asertywne dziecko!
    • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 14:43
      a od kiedy to dziecko decyduje o tym czy ocena jest sprawiedliwa czy nie?
      • znowuwzyciuminiewyszlo Re: Dzieci 07.03.08, 14:45
        Wychodzi na to, ze od jakiegos czasu. No bo skad te glosy oburzenia, ze matka
        chce dziecku skrzydla podcinac? Ze ma sie cieszyc ze dziecko zaradne i
        asertywne? Eeech, sie nam rozwydrza dzieciacki...
        • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 14:49
          nie rozumiem tego, czy to problem zapytać dlaczego ma się taką a nie inna ocenę
          albo co powinno sie zrobić żeby była lepsza itp a nie stwierdzenie że ocena jest
          za niska w końcu to oceniania pracy nalezy do nauczycieli a nie do uczniów
      • alunia78 Re: Dzieci 07.03.08, 15:04
        dzieci nie są głupie jeżeli jednemu za brak literki pani odejmuje punkt z testu
        a drugiemu nie to jasne że dziecko widzi to i ma żal
        • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 19:37
          jest różnica miedzy przeoczeniem - nauczyciel to tylko człowiek - a
          faworyzowaniem innych w tym drugim przypadku raczej ciężko będzie wyegzekwować
          sprawiedliwość.
          Wg mnie nie można z góry zakładać złej woli nauczyciela i domagać się
          sprawiedliwej( w naszym mniemaniu) oceny tylko wyjaśnienia dlaczego dostało się
          taką a nie inną.
          • alunia78 Re: Dzieci 07.03.08, 19:49
            wiesz ja miałam styczność z tą kobietą znam ją doskonale i wiem na co tą panią
            stać ale wiesz jakoś to przetrwam a z dzieckiem muszę dużo rozmawiać i tłumaczyć
            jak tylko sie da.wiem jedno że moja córka mając taki charakter jaki ma da sobie radę
            • lacido Re: Dzieci 07.03.08, 21:42
              znaczy co chcesz powiedzieć mówiąc: znam ją doskonale i wiem na co tą panią stać?

moja córka mając taki charakter jaki ma da sobie radę
              to najważniejsze a jak będzie starsza to nauczy sie też co sie bardziej opłaca w
              danej sytuacji trzymać buzie na kłódkę czy dochodzić swego
              • alunia78 Re: Dzieci 08.03.08, 10:57
                znam dość dobrze ale mi w tym wszystkim nie chodzi tak o panią ,a oto jak mam
                rozmawiać z dzieckiem?
                • lacido Re: Dzieci 08.03.08, 19:01
                  radziłabym powiedzieć coś w stylu: jeśli masz wątpliwości czy ocena jest
                  prawidłowa zapytaj panią dlaczego taką dostałaś, albo zapytaj mozę się pomyliła,
                  każdemu moze sie zdarzyć
                  wydaje mi sie, że unikniesz złego nastawienia dziecka do nauczycielki które może
                  jej zaszkodzić
                  w żadnym wypadku teksty typu: głupia baba nie zna się na tym czy coś takiego
    • izabellaz1 Re: Dzieci 08.03.08, 14:59
      alunia78 napisała:

> Mam córkę w wieku 9 lat jest zdolna ale i bardzo uparta,potrafi walczyć o
      > swoje jeżeli niej coś nie pasuje potrafi zwrócić nauczycielce uwagę że ją nie
      > sprawiedliwie oceniła.Jak mam jej wytłumaczyć żeby postępowała inaczej a
      > szczególnie w stosunku do nauczycieli bo będzie miała przechlapane?

Czyli chcesz Ją urobić do konsystencji "szarej masy"? Niech ma swoje zdanie i
      niech uczy się go bronić. Jeśli nie towarzyszą temu zachowania agresywne to nie
      ma się czym martwić. No chyba, że baaaardzo uciążliwa staje się lekcja z Twoją
      córką + resztą dzieciaków z klasy;)))
      • izabellaz1 Poza tym... 08.03.08, 15:02
        ...jeśli Twoja córka ma 9 lat to znaczy, że jest w klasie 1-3 a to znaczy, że
        jest ocena opisowa. To z jakimi ocenami Ona się nie zgadza? :)
        • alunia78 Re: Poza tym... 08.03.08, 16:56
          opisowa jest na półrocze,a teraz mają oceny z testów.A co do reszty dzieci to
          też nie złe aniołki.Nauczycielka co do zachowania mojej córki nic nie ma tylko
          raz mi powiedziała że ona jej się postawiła.
          • lacido Re: Poza tym... 08.03.08, 19:02
            powiedziała dokładnie "postawiła"? Czyli prezentuje postawę roszczeniową?
            • nigella_a Re: Poza tym... 08.03.08, 19:27
              Postawiła - czyli sprzeciwiła
              • lacido Re: Poza tym... 08.03.08, 19:38
                poczekam na wyjaśnienie autorki :)
                • nigella_a Re: Poza tym... 08.03.08, 19:45
                  ok. :)
                  Ale z tego co napisała autorka nie wynika, że jej córka przedstawiała pozycję
                  roszczeniową.
                  • lacido Re: Poza tym... 08.03.08, 21:21
                    dlatego się dopytuję :)
                    mogę sobie tylko teoretyzować w tym momencie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka