trocineczka 19.04.08, 20:00 Mam pytanie... co, w ramach prezentu jakiegos, wypada/mozna/nalezy (niepotrzebne skreslic ;)) podarowac na chrzciny? Zwlaszcza jezeli ma sie byc matka chrzestna... Przyznaje bez bicia, ze nie mam zielonego pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosa_de_vratislavia Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:09 trocineczka napisała: > Mam pytanie... co, w ramach prezentu jakiegos, wypada/mozna/nalezy > (niepotrzebne skreslic ;)) podarowac na chrzciny? Zwlaszcza jezeli ma sie byc > matka chrzestna... Wypada dać krzyżyk na łańcuszku, łądnie wydaną Biblię...czyli wyprawkę młodego chrześcijanina. Anglosasi dają srebrne łyżeczki z wygrawerowanym imieniem dziecka. To też ładny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:11 O! :) Dzieki wielkie za podpowiedzi, bo mam niezla zagwozdke... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:15 W naszej rodzinie rodzice chrzestni dają chrześniakom zazwyczaj złote łańcuszki z krzyżykiem, biblię... takie pamiątki na długo, potem dzieci te łańcuszki na I komunię zakładają. (czasem tez dorzucają kasę do kopert z pamiątką) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:21 A może rowerek? Albo podpytaj młodych rodziców, czy czegoś nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:23 Rodzic, jak ja znam, to mi powie, zebym sie tym w ogole nie przejmowala i nie zawracala sobie glowy :D A ja z pustymi rekami przeciez nie przyjde! Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:39 Może medalik, krzyżyk? Ja z chrzcin mam dwa złote pierścionki, niestety, nikt nie przewidział, że z taki baby taka kruszynka wyrośnie i są za małe :( Na allegro są jakieś srebrne łyżeczki, grzechotki. Fajny pomysł z pierwszym albumem, ale co, jak ktoś wpadnie na ten sam pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:45 mini_kks napisała: >Fajny pomysł z pierwszym > albumem, ale co, jak ktoś wpadnie na ten sam pomysł? eetam:) nic nie szkodzi :)to będą dwa:) wtedy jeden może wypełniać tato, a drugi mama :) i tak sobie myślę,że to może być nawet ciekawe... ciekawe zwrócili by uwagę na co innego w rozwoju Malucha? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:47 Dobra myśl :D Ja bym po latach chętnie czytała, co na mój temat myślała Mamusia, a co Tatuś :D Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:50 mini_kks napisała: > Dobra myśl :D Ja bym po latach chętnie czytała, co na mój temat myślała Mamusia > , > a co Tatuś :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:47 kajmaka napisała: >zwrócili by = razem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:24 mini_kks napisała: > A może rowerek? Trochę za wcześnie na rowerek:) > Albo podpytaj młodych rodziców, czy czegoś nie potrzebują. To też...ale nie zamieniaj Biblii na 3 paczki pampersów (na 100% potrzebnych) ani na krzesłko do karmienia, bo warto, by pamiątka z chrztu miała wymiar religijny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:29 Że za wcześnie... Na łańcuszek też za wcześnie :) Taki prezent na przyszłość. Byłam kiedyś na chrzcinach, mały dostał rowerek, po paru latach prawie się z nim nie rozstawał :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:26 trocineczka napisała: > Mam pytanie... co, w ramach prezentu jakiegos, wypada/mozna/nalezy > (niepotrzebne skreslic ;)) podarowac na chrzciny? Zwlaszcza jezeli ma sie byc > matka chrzestna... Przyznaje bez bicia, ze nie mam zielonego pojecia... a w jakim wieku jest Maluch? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:36 :)) ..i sie nie dowiedziałam dodatkowo polecam coś takiego jak pierwszy album dziecka:) (pierwsze zdjęcia,pierwsze słowa...etc.:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:49 pierwszy album dziecka jest wspanialy. ok 3 miesiecy temu mama przyniosla mi moj. bylam zachwycona, mama spedzila nad nim duzo czasu. notatka, z pierwszej wizyty u fryzjera, w teatrze czy restauracji. pierwsze obcięte włoski, pierwsze koleżanki, słowa. czad. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:50 Szkoda, że za moich czasów takich nie było chyba :( Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:54 mini_kks napisała: > Szkoda, że za moich czasów takich nie było chyba :( właśnie za moich też nie:) i zastanawiam się teraz ile 8n ma lat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:58 Wygląda na młodą, ale i tak jest starsza ode mnie. Może jej mama miała taki "hendmejd" własnej roboty? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:00 mini_kks napisała: > Wygląda na młodą, ale i tak jest starsza ode mnie. Może jej mama miała taki > "hendmejd" własnej roboty? ;) racja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kajmaka Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:53 8n napisała: > pierwszy album dziecka jest wspanialy. > ok 3 miesiecy temu mama przyniosla mi moj. > bylam zachwycona, mama spedzila nad nim duzo czasu. > notatka, z pierwszej wizyty u fryzjera, w teatrze czy restauracji. pierwsze obcięte włoski, pierwsze koleżanki, słowa. czad. ooo proszę to miło :))) Twoja mama faktycznie się postarała,jeśli nawet od fryzjera..nonono -gratulacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:40 A może wyprawka na chrzest? Te ubranka i inne rzeczy. Czy rodzice już to kupili? Odpowiedz Link Zgłoś
ansag Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:41 To samo chciałam napisać :) Ostatnio byłam na 3 chrzcinach i zawsze mamy chrzestne kupowały ubranko :) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 20:44 Z takim maleństwem zawsze jest kłopot, bo na razie potrzebuje tylko: łóżeczka do spania, maty do przewijania i butelki do jedzenia ;)) Coś się wymyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:16 Się byś zdziwiła ile rzeczy okazuje sie niezbędnie potrzebnych jak już taki mały dzieć się urodzi :)) łóżeczko, przewijak i butelki to pryszcz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:21 Ja się śmieję, chodzi mi o to, że rzeczy takich "zabawkowych", z biżuterii praktycznie nie potrzebuje, bo tylko śpi, je i s...a ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:21 I płacze, no. Ale maminy cycek jest w pakiecie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:26 No, butelki na początku odpadają, ale na przykład taka pozytywka, która się włącza na płacz dziecia to normalnie konieczność :))))))) Jak ja dziękowałam za to cudo :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:33 O, pierwsze słyszę. Może to jest pomysł na prezent? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:42 No jest takie sprytne urządzonko, można nawet głos nagrać :)) Ja bejbol zapłacze to się włącza, no i sprawdza się przy okazji jako lampka nocna, ja byłam mega zadowolona i juniorowi też się podobało :) Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 19.04.08, 23:21 A gdzie to mozna dostac? W temacie chrzcin i dzieci jestem jeszcze absolutnym "lajkonikiem" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Chrzciny... 20.04.08, 09:21 Jeśli mieszkasz w dużym mieście poszukaj sklepów dziecięcych Smyk lub firmowego Chicco można też przez net: www.chicco.pl/index.php?p0=2&p1=9&p2=56&o=195 na allegro wynalazłam taniej: tiny.pl/nqp9 może spytaj rodziców? do tego jakaś chrzcielna typowo pamiątka tiny.pl/nqpw tu masz różne pierdołki, może to pomoże :) Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:00 Dla rodziców i juniora na pamiątkę jakiś kosztowny drobiazg na pamiątkę, np złotą lub srebrną grzechotkę z wygrawerowanymi imionami (pierwszym i chrzestnym). A dla juniora jakąś kosztowną firmową zabawkę przeznaczoną dla jego wieku. Najlepiej taką z dużym przedziałem wiekowym. Niech sie tym bawi do późnej starości. Łańcuszków i biblii zapewnie dostanie od groma od innych gości. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Chrzciny... 20.04.08, 00:47 > Dla rodziców i juniora na pamiątkę jakiś kosztowny drobiazg na > pamiątkę, np złotą lub srebrną grzechotkę z wygrawerowanymi imionami (pierwszym i chrzestnym). Jak to "pierwszym i chrzestnym"? Mam dwa, oba jak najbardziej chrzestne... Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Chrzciny... 20.04.08, 00:55 Pierwsze to mi się wydaje cywilne a drugie chrzestne. Ale ja nie jestem biegła w temacie. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Chrzciny... 20.04.08, 09:06 Nie, to na bierzmowaniu dostajesz dodatkowe imię, na chrzcie to jednak większość ludzi daje takie same imiona jak w USC.:) Odpowiedz Link Zgłoś
easier_to_fly Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:20 Na pewno odpadają pieniądze. To prezent dla rodziców, a nie dla dziecka, i nie ma nic wspólnego z tym świętem. Ja ostatnio kupowałam prezent na chrzciny i wręczyłam mojej chrześniaczce śliczny, delikatny srebrny różaniec - piękna pamiętka ze chrztu przy Komunii św. Odpowiedz Link Zgłoś
mlekodwuprocentowe Re: Chrzciny... 19.04.08, 21:43 moja corka dostała ładny prezent - srebrny ozdobny pamiatkowy smoczek, w srodku ma specjalne miejsce na pierwszy ząbek :) Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 19.04.08, 23:18 Kurcze, dziewczyny (i chlopaki? ;)) dzieki ogromne za taki odzew :) Maluch w momencie chrztu bedzie miec ok. pol roku. Wyprawka odpada :/ U mnie w rodzinie jest co prawda taki zwyczaj, ze matka chrzestna kupuje wyprawke, ale kumpela (matka dziecka) zmyla mi glowe mowiac, ze wyprawke to ona bedzie miec od kogostam... Czyli, ze odpada. Lozko tez ma ;) Myslalam o takim "super, hiper, wypasionym" albumie nie tylko do opisu, ale i z fotkami... Ten rowerek tez mi chodzil po glowie... Ze za wczesnie, mowicie? Moze wiec jednak ten lancuszek? Z takim dzieciakiem to jednak klopot, no! Jak troche starsze to sie kupuje jakas zabawke i jest OK ;) Pozniej w gre wchodzi bizuteria, kosmetyki czy cos (dziewczynka) ;) Eee... co chcielibyscie dostac na chrzciny :D ? Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 20.04.08, 12:27 Dom, auto, Sąsiada i konto w banku (na później). Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 20.04.08, 13:39 mini_kks napisała: > Dom, auto, Sąsiada i konto w banku (na później). Tia... ;) Az tak bogatej chrzestnej to moja kumpela nie wybrala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Chrzciny... 20.04.08, 13:40 To wybierz z tych tu propozycji :] Ta Demonii jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Chrzciny... 20.04.08, 13:30 mnie tez to dotyczy i szczerze mowiac nie bardzo wiem co kupic babcia mojego przyszlego chrzesniaka rzucila niby zartem, ze pięc stów, ale chyba ją pogięło!! 500 to masa pieniedzy i mam w nosie czy mnie obgadaja czy nie. W koncu nie biora mnie na chrzestna dla pieniedzy. Biblii nie kupie, bo nie sadze zeby dziecku sie przydala. Wyprawke i lozeczka, ciuszki maja po pierwszym dziecku. I klops. Zapytalam kuzyna, czego potrzebuja, to sie wymigal od odpowiedzi :(( Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Chrzciny... 20.04.08, 13:39 Jeszcze raz dzieki wszystkim za podpowiedzi :) Przejde sie do Smyka zapytac o te pozytywki :) To moze byc faktycznie dobry pomysl, zwlaszcza, ze mloda mama musiala niedawno wrocic do pracy. Smoczek z miejscem na zabek tez mi sie podoba :) Uff... troche mi lepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Chrzciny... 20.04.08, 14:14 ja jakis czas temu byłąm: tysiąc zł, wór ubranek, wór zabawek Odpowiedz Link Zgłoś
ignacowa Re: Chrzciny... 20.04.08, 15:18 A może jakiś ładny, religijny obrazek dla małego dziecka, np. z Aniołkiem, albo mały wizerunek z Matką Boską, tak na pamiątkę, żeby miał z Chrztu Świętego, Odpowiedz Link Zgłoś